Zúfalstvo z ekzému
Ahojte, hneď na začiatok začnem tým, že u kožných som bola už dvoch, aj na alergo, aj na endokrinológii. Nič mi nezistili a krémy z kožného zabrali na deň-dva a potom prišli nové “hotspoty”.
Na pravej ruke som už dlhšie mala také pupienky, ktoré buď praskli alebo vyschli. Myslela som, že je to dishydróza. Vlani niekedy v októbri to začalo byť horšie, mala som takú celú dlaň a teraz už mám dva menšie spoty aj na ľavej. To miesto je zapálené, aj horúce. Keď ich spoty držím hydratované, tak je to lepšie, ale nezahoja sa. Osvedčila sa mi najviac zo všetkého od prepísaných mastí, cez drahé krémy až po prírodné séra, Nivea. Ale to len na hydratáciu. Nechce sa to zahojiť. Nedajbože si zabudnem krém alebo som z domu dlhšie, tak mi to celé popraská, bolí to, nemôžem vystrieť dlaň. Nehovoriac o sociálnom faktore, hanbím sa za to ako pes. Dezinfekcia v obchode ani nehrozí. Doma pracujem už len v rukaviciach.
Stravu sa snažím mať pestrú, zdravú. Nevypozorovala som, že by to malo súvis s nejakou potravinou, žiadne známe alergie nemám.
Mali ste niektorá niečo podobné? Čo vám pomohlo?

@pinaofina no sestra si sama zaplatila komplet testy za 500eciek ,tam jej vyslo vselico, co mohla aj predtým na obycko testoch tak nemohla uz ani to a opacne co nemohla predtym a neuzivala to dlhodobo tak uz to pomaly mohla zaradovat. Jej hlavnym spustacom bol stres . Iba prisnym dodrziavanim povolenych veci sa jej to moze zlepsit a ked to dodrziava ma ruky naozaj krasne oproti tomu ked to nedodrziava... je to hrozne, neviem si to ani predstavit takto zit ☹
Seriozne by som na tvojom mieste vyskusala post aspon 7 dni na vode (ano, da sa to prezit, robim pravidelne) a potom uvidis
Prepáčte, nečítala som všetko, možno už niekto spomenul, nám na premastenie zabrala modrá indulona a na ekzém jedine scin cap krém.
@pinaofina tak si ich u kozneho vypytaj. Doplaca sa tam nejakych 20 € za ne. Ja som sa snad 15 rokov trapila s ekzemom. Posledne roky sa to len zhorsovalo. V case, ked mi diagnostikovali celiakiu a kvoli nej aj HIT, som mala ruky v zufalom stave. Urobili sa mi obrovske mokvajuce pluzgiere na celych dlaniach, bruska prstov som mala pravidelne dopukane do krvi. Ja som si uz aj hlavu umyvala v rukaviciach (pod nimi som mala este aj bavlnene). V akom stave som mala ruky a v akom ich mam dnes je 100 a 1. A pritom to je jeden blby konzervant, ktory vopchany snad vsade. A to som pouzivala kortikoidy za tie roky snad na kila.
Dobrý deň, možno to bude znieť jednoducho, ale skúsili ste propolisovú masť? Dcére sa robil ekzém na rukách a zvečera do rána jej potom zmizlo. Fakt možno za 5 € a výsledok perfektný. Mali sme od včelára z okolia Nitry. Nechcel presne prezradiť, čo tam dáva...
Ak chcete napíšem Vám IP aj s názvom a mestom.
S takymto nepeknym ekzemom som dlhe roky bojovala. Zacala som si davat pozor na ecka,nejem nic balene,trvanlive. Varim len zo zakladnych surovin. Prestala som uplne kupovat ovocie a zeleninu. Snazim sa vsetko dopestovat a v zime jem iba kvasenu kapustu a take,co som vedela odlozit v pivnici. A posledne roky mi zmizol ekzem. Myslim si,ze to bolo eckami a konzervatami sposobene v kombinacii so stresom
Človek má niekedy riešenie priamo pod nosom, ale nejak to prehliada. Môže to byť stravou, môže to byť kľudne reakcia na surový zemiak, ale aj celkom bežná vec, ktorú denne chytáme do ruky a nikdy by sme si nemysleli, že práve toto je zdroj všetkého trápenia. Napríklad papier, noviny, drevo, kovový gombík na nohaviciach (alergia na nikel), nová aviváž, praci prostriedok, dokonca hlina v záhradke. Reakcia na chlad alebo teplo, textilnú alebo dokonca tlačiarenskú farbu, kovy... Keď sa koža zapáli, potom už sa môže ľahko zaniesť do rany baktéria, pleseň a pod. Vtedy už len antibiotiká. A to všetko spôsobuje samozrejme ďalší stres. Ten môže pôsobiť ako urýchľovač, ale aj ako spúšťač. Hra v tom veľkú rolu, možno si pomyslíte, veď žiadny nemám. To hovorí vaša hlava, ale druhá vec je podvedoma reakcia vášho tela. A potom je z toho začarovaný kruh. To množstvo krémov a kopa peňazí a nič. Začalo sa to točiť okolo alergií a ja som sa nastavila tak, že mi treba iba nájsť, čomu sa musím ešte vyhnúť aby som sa toho zbavila. Napriek tomu, že všetky možné testy aj krv som mala zdanlivo v poriadku.
Začala som stravou. Najprv vylucim z jedálnička len mlieko, čokoládu, citrusy, kp aradajky, a postupne by som nemohla jesť skoro nič, lebo samozrejme sa želané výsledky nedostavili a donekonečna som vyraďovať nemohla 😀 Ten hrozný pocit, že som už vyskúšala snáď všetko, čo mi mohlo ešte uniknuť? Nakoniec namiesto toho, aby som sledovala, čo všetko asi nemôžem, som sa zamerala na to, čo mi asi chýba. Môže sa to zdať ako úplná banalita. A príde sa na to náhodou, len tak medzi rečou. Je to ako keď niečo hľadám a nemôžem to nájsť. A keď sa skludnim a pustím to z hlavy, tak vtedy to nájdem. Je také veľké množstvo spúšťačov, že lekár nemusí nikdy odhaliť príčinu a lieči vlastne iba symptómy. Samé sa poznáte najlepšie. Viete čo jete, pijete, aké máte zvyky, ako reagujete na stres, skúste sa na vašu situáciu pozrieť ale z iného konca. U každej bude zrejme spúšťač inde, hoci prejavy sú podobné. Koža je orgán a aby fungovala potrebuje svoje. Treba doplniť vitamíny, minerály. Môže sa stať, že lekár liečbu nasadí správne. Na prvý možno na druhý krát. Ale potom sa to opäť môže vrátiť a silnejšie. A pritom stačí niekedy tak málo. Z Liekov som mala snáď všetko čo farma firmy poskytujú. Ešte teraz by som našla doma staré recepty, čo som už ani nevyberala. Ale iba jedna doktorka bola ochotná zobrať mi krv na d-cko. Nakoniec ho bolo vraj žalostne malo. Ako som ho doplnila, nebola som 5 rokov u kožného.
Prajem vám všetkým, nech sa aj u vas nájde čím skôr riešenie 🙂
@pinaofina takýto problém mi začal presne po pôrode, dva roky nemohli prísť na to čo mi je, vyskúšala som všetko možné, testy nič neukázali, nakoniec zistili že to je histaminova intolerancia, nasadili lieky, loratadin, beriem ho každý deň, ak mám pocit že sa mi to zhoršuje alebo ak niečo zjem čo by som nemala, zvýšim si dávku, odvtedy nemám žiadny problém, plus počas dňa premastujem, ale v rukaviciach robím doteraz všetko
Dcéra mala niečo podobné, keď žiadne mastičky nezaberali, ktosi poradil, skúsila toto a pomohlo: Ovsené vločky zaliať horúcou prevarenou vodou, pridať lyžicu medu i lyžicu olivového oleja, nechať napučať, vymiešať na kašičku - v tomto máčala ruku, držala dlhšie pri sledovaní TV, potom len utrieť, neumývať, nech pôsobí.
Je to lacné, oplatí sa vyskúšať, prajem vám, aby to pomohlo.
Inak zeny, dakujem vam vsetkym krasne za odpovede. Je fakt super vediet, ze v tom nie som sama, aj ked toto nikomu nikdy neprajem. Dakujem za vsetky tipy a vam, ktore to tiez trapi prajem skoru ulavu ❤️
Ja sa tiež s tYm momentálne trápim.. v lete mi pomohla dost dovolenka ale znova sa mi to vrátilo :( najhoršie ze ja mam ekzem aj na tvary a meviem čím poriadne ho zakryť ked idem von aby som nebola flakata a ľudia na mna nepozerali ako keby neviem na co.. mam aj potravinovú intoleranciu ktorú dodrzujem a aj tak nepomáha tak nejste v tom samé baby a hlavne môj muz niekdy az nechape co ma to tak môže svrbiet potom sa aj kvoli tomu pohadame ze sa skrabem ale asi to fakt bude zhoršovať aj ten stres dost 😞
U mňa spúšťačom bolo preockovanie na TBC v 11-tich,mala som veľa protilátok,do 25 som s tým bojovala kadejakými krémami.Istu dobu mi pomáhal krém z ovsu bol v avone ale prestali ho vyrábať tak sa mi to vrátilo.Tie fotky čo sú tu tak to je ešte nádhera aké som to mala ja,raz sa mi to tak zhoršilo som myslela že mi amputuju ruku!Mokvalo to,neskutočne bolelo.nic som v ruke neudržala na pohotovosti mi dali takú antibi.mast ktorá pomohla,po zapojení to vyzeralo ako popalenina a zas sa to začalo vracať.Nakoniec v 25 má osvietilo,ruky som si natierala na hrubo calciovou masťou do bavlnenych rukavíc (kúpiš aj v zahradkarstve)na celú noc kým som neminula balenie,umývala som v rukaviciach,to aj doteraz a po každom kontakte s vodou si ruky natieram hydratačným nie s glycerínom!vďaka Bohu pomohlo
@pinaofina ono to môže súvisieť aj s hormonálnu nerovnováhu. Samozrejme aj nemusí. Ale viem ako sa cítiš a zúfalstvo tomu vôbec nepomáha. Skus aj od Avene zo série "cica" reparacny krém. Aj Bioderma ma takú sériu. Veľmi hojivé krémy. Tie pľuzgiere sú peklo, a potom v zhyboch keď to popraska, je z toho paseka. Držím palce.
Mimochodom vies co je sranda? Naposledy som mala príšerne ruky na začiatku korony. Ešte mi kožná spomínala, že každý kontakt s vodou zhoršuje situáciu. No sranda, ze mne dezinfekcie a časté umývanie rúk pomohlo. Niežeby som si dovtedy ruky neumyvala :D
A skus si do misky nasypat ovsené vločky, zalej teplou vodou a sprav si taky ručný kúpeľ. Pomáha tiez. 🙂
@pinaofina testy nemusia nič ukázať, som alergik, astmatik a mám atopický ekzém, od decka mi robia napr. problém mliečne výrobky, ale v testoch to nevidia doteraz nemôžem poriadne nič mliečne, po tehotenstvách mi vybehla alergia na papriku, paradajky, vajcia ani to mi testy neukázali...ak zjem niečo z toho, tak sa mi začnú robiť pluzgieriky na rukách prsty dlane, ak väčšie množstvo tak aj po tele...a ešte sa mi to stáva pri kontaknej alergii - napr. zeler nemôžem jesť, ale ani ho surový čistiť, lebo sa mi vyhodia pluzgieriky, ak je kontakt pridlhý, tak mi napuchnú aj prsty...
Dobrý deň, ak máte problémy s ekzémom, určite bude tento problém pochádzať zvnútra. To znamená, že skôr ako nejaké krémy, by som riešila zmenu životosprávy (viac ovocia, zeleniny) a vnútornú očistu/detoxikáciu tela. Na kožné problémy veľmi dobre zaberajú špeciálne bylinné zmesi, ktoré majú vstrebateľnosť až 98%- konzumujú sa v surovom stave. Telo detoxikujú, energizujú a harmonizujú zároveň vyživujú telo enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Konieckoncov je to čistučká príroda. Ak by ste záujem kľudne ma kontaktujte.
@pinaofina nerobim reklamu ani nic podobne! Moj maly je tiez atopik zacinali sme suchym ekzemon a potom sa mu objavil aj dishydroticky ekzem..tiez sme chodili ku koznej kortikoidy vo forme kremu a aj tabletky, milion kremov som mala doma skusala kadeco ale toto mydlo nas zachranilo nedam nan dopustit urcite vyskusajte za nas je to TOP,TOP,TOP !!!
ako keby som svoje ruky videla... trapim sa s tym 3 roky vkuse. kortikoidy to vzdy len trosku zmiernili ale potom zas to iste dokola. vselico som skusala 😢
Ahojte, inak rok a pol presiel a ja mam uplne ciste ruky. Jedine, co som zmenila je, ze som bola tehotna a mam dieta😅😅😅 cakam, ci sa to vrati, ked uplne odozneju rozhadzane hormony a prestanem kojit, ale zatial teda je toto jedine, co mi pomohlo
@pinaofina tiež mám od minulého roka to iste čo popisuješ 3 lekári nachvilku zaberie a potom zas 🤦🏼♀️ u mna je to stres nie strava zistila som to tak že má nasral otec🤣🤣 a totalne mi do pár minút vybehli pupence bielučkú na ukazovali ale ozaj skoro hneď 🙉 belogent používam aktualne mám antibiotiká aj kortikoidy ale nepride mi to nejaké zázračne :/ takze tiež neviem ach som z toho na nervy . Nekonečný kolobeh pupence prasknú spravi sa chrasticka zlupe sa to a znovu.
Inak daj si spravit ster stafylokok tam bude pokial je to v takomto stadiu mne doktorka jedna namietala masť na stafylokoka a ta zabrala zmizlo to do týždňa a teraz nabehli znovu :/

@feketka mne inak doktor na imunoalergologii povedal, ze az 50% takychto ochoreni nevedia ani pricinu a ani vhodnu liecbu. Ze je to hrozne komplikovane.