Zvýšená funkcia štítnej žľazy a Thyrozol
ahojte, chcela som sa opytat, mam zvysenu funkciu stitnej zlazy, doktor mi predpisal thyrozol.v pribalovom letaciku je ale uvedene, ze z tohto lieku sa pribera.uz som bola taka spokojna, ze sa mi dari chudnut, do leta som chcela este nieco zhodit a si to bude opacne.pribrali ste po tomto lieku?dakujem
@ewoolka nie v pohode, ja som rada, ze si to napisala, nech viem, ze sa to nemusi zlepsit, ale aj zkomplikovat. ked som este brala propycil, tak ten som obcas zabudal, kedze som ho mala brat rano, naobed, vecer.ale teraz, ked beriem thyrozol len rano 3tabletky, to uz dodrziavam poctivo.a chcela som sa ta spytat, ked sa tomu rozumies, je mozne ze by sa mi to v priebehu pol roka tak zlepsilo, aby som mohla bez vycitiek otehotniet a donosit babo?
@zuzik1983 pre dosiahnutie remisie ochorenia je nutna min. 1,5 az 2-rocna liecba tyreostatikami, avsak u kazdeho je to inak. Niekedy staci aj necely rok a hodnoty sa daju do poriadku. Zavisi to od konkretneho organizmu, ale aj vonkajsich faktorov, ako su stres, namaha, zivotny styl. Mne bohuzial operaciu odporucili prave preto, lebo s takouto znicenou stitnou zlazou by som otehotnela len tazko, resp. by som o babo prisla. Za 2 roky sa mi TSH nezmenilo vobec, kolisalo medzi 0,003-0,005 a T4 som mala okolo 20-25. A protilatky proti TSH mam stale vysoke, takze mi Thyrozol nepomoze. Ak si este nebola v NEDU v Lubochni, skus sa tam dostat, su tam skveli lekari a urcite ti odporucia, co je pre teba najlepsie. Ja som sa spociatku operacii velmi branila, ale po poslednej kontrole a rozhovore s lekarom som suhlasila a on mi hned vybavil termin operacie v Ruzomberku.
Tak u teba je to dobre, ze aspon reagujes na liecbu. U mna ziadna zmena nebola. A ak nemas zmenenu echogenitu SZ a ani ziadne uzly, tak ti podla mna nechaju len tie lieky a das sa do poriadku. Prip. sa zvykne k Thyrozolu pridat aj mala davka Euthyroxu na zabranenie vzniku strumy, mamina je liecena tak a SZ sa jej nezvacsila vobec. Zavisi vsak aj od lekara, kazdy ma svoje overene postupy a lieci inak.
@zuzik1983 No mne prave stres v tom obdobi pokazil celu stitku. Pred dvoma rokmi som bola na vysetreni a bolo vsetko ok. Potom nastali stresy, zhon, panika, nervozita ... 🙂 a bum, tu su nasledky 😖 . Mne sa po mesiaci uzivania thyrozolu, celkom polepsili F3/F4. Ale ta hnusna hodnota 0,01 TSH sa mi nechce upravit 😒 . Chcela som sa opytat, vies mi povedat, ake su to tie protilatky prosi TSH? Vycitam to z vysledkov co mam z krvi? 🙂. Asi sa pytam blbost, ale tie protilatky si zatial nesledujem, resp. neviem co to je🙂.
@ewoolka no uvidim, ako to bude pokracovat, hadam sa to spravi. a co to cvicenie, myslis, ze bxy mohlo nastartovat znovu tu zlazu?
@aleks_30 mne dr povedal, ze je to tiez stresom, ze sa tak rozbehla. ale tak zas nemyslim, ze by cvicenie a prechadzky s malou po vonku boli stres. v tom obdobi nemyslim, ze by som sa nejako stresovala, tak nechapem 😕
a ja ti ozaj neporadim, ja sa v tom nevyznam, asi si chcela oznacit @ewoolka , nie?
@aleks_30 Protilatky proti receptorom TSH sa oznacuju TRAK, prip. S-TRAK, norma je cca. do 1,75 IU/l.
Autoprotilatky proti tyreoglobulinu su ATG, autoprotilatky proti tyreoidalnej peroxidaze sa oznacuju ATM, prip. ATPO. A co sa tyka sportovania, urcite neuskodi, ale vela zazrakov so stitnou asi nespravi :(
Ahojte, tak uz som po operacii, vcera ma pustili z nemocnice. Personal UVN v Ruzomberku je uzasny, miestami som mala pocit, ze ani nie som na Slovensku, tak vyborne sa o mna starali. Zatial ziadne problemy nemam, dokonca sa citim lepsie ako predtym, ked som sa len pchala Thyrozolom. Uz len nech sa dohoji jazva a budem uplne fit 🙂
Len pre úplnosť, pozrite sa aj na trochu odlišný pohľad na choroby štítnej žľazy a stav súčasnej endokrinológie. Kapitola Jód http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf
Mimochodom, Thyrozol som ani nenašiel v číselníku ADC, čo je divné. Je vôbec registrovaný na Slovensku? Ako sa ten liek presne volá?
@zuzik1983 Vysvetlenie je v podstate uvedené v závere kapitoly. Je to preto, že lekári dnes štítnu žľazu neliečia. Oni ju len nahrádzajú umelými hormónmi, alebo ju pritlmujú, prípadne zlikvidujú a potom doživotne nahrádzajú umelými hormónmi.
Bez antioxidačnej podpory, ako ju uvádza Dr. Abraham (kapitola o AIT), by malé dávky jódu mohli stav zhoršiť.
@petot Thyrozol je obchodny nazov lieku, ucinna latka thiamazol. Na Slovensku je pouzivany ako nahrada niekdajsieho carbimazolu. Oba patria do skupiny merkaptoimidazolov, co su antityreoidalne latky. A co sa tyka tej "likvidacie" stitnej zlazy - supresia hyperaktivity SZ je nevyhnutna najma v pripade AIT, nakolko telo tvori proti SZ protilatky, ktore ju nicia, a cim je aktivita SZ vyssia, tym viac sa tvori aj protilatok. Ja osobne som mala hodnoty TRAK tak vysoke, ze keby som s operaciou nesuhlasila, do par rokov by som prisla o zrak a na moznost mat dieta by som mohla zabudnut. A momentalne som len na "umelych hormonoch" a citim sa o 100% lepsie nez pred operaciou.
A este k tej publikacii - citala som len maly uryvok z kapitoly o jode, ale mas tam dost vela chyb, resp. preklepov, najma v nazvoch hormonov etc.
do očí mi hneď udreli slová ako napr.:
"tyreolibertín" (správne tyreoliberín)
"tertajódtyronín" (správne tetrajódtyronín, resp. tyroxín),
označenie "halidy" - chemické prvky 17.periodickej skupiny - sú halogény. halid je možno označenie pre halogenid, avšak to už je názov zlúčenín halogénov, najčastejšie ich solí.
"strumigény" - sú látky primárne znižujúce produkciu hormónov šž/ blokujúce ich účinok, strumu zapríčiňujú až sekundárne.
@ewoolka S preklepmi si mala pravdu, opravil som. Mala si pravdu aj s halogénmi, aj to som opravil. Ešte raz ďakujem.
K AIT, ja Ti verím, že sa cítiš lepšie. Akademickou otázkou je, či to nešlo aj bez operácie a bez umelých hormónov. Mám na mysli Abrahámov postup - zastaviť AIT odstránením peroxidácie pomocou nasadenia horčíka, selénu, jódu a vitamínov C a E a vrátiť ŠZ do normálneho režimu činnosti.
@zuzik1983 Myslim si, ze tie mikroskopicke davky jodu, ake sa nachadzaju vo vyzivovych doplnkoch, by nemali uskodit, na druhu stranu aj ich schopnost zlepsit stav tela su dost obmedzene. Je vsak mozne, ze endokrinolog by bol dorazne proti akemukolvek jodu, pretoze oni su vychovani k jodofobii a vyznam jodu pre funkcie tela nepoznaju, iba ak v uzko vymedzenom kontexte stitnej zlazy.
Podla tvrdeni Dr. Abrahama, na napravu zvysenej funkcie stitnej zlazy treba znacne vysoke davky jodu v spolupraci s efektivnymi davkami antioxidantov a horcika, ale to je "neoficialne". Pozri http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf

@zuzik1983 Prepac, nechcela som teba ani nikoho vystrasit, len som napisala svoju skusenost,.. Studujem farmaciu a aj preto su mi vsetky liekove reakcie blizsie a zrozumitelnejsie. Nemusi sa to prejavit u kazdeho, zavisi na danom organizme.
@aleks_30 Neboj sa, mozno ani jedna z vas nedopadne ako ja. Ja mam tu smolu, ze mam v rodine predispoziciu na autoimunitnu tyreoitidu (ma ju aj mamina), preto to so mnou zrejme vypalilo tak blbo :(
A pre vsetky - ak beriete akekolvek tyreostatika, ci uz Propycil alebo Thyrozol, berte ich poctivo a nevynechavajte davky, lebo vam liecba nezaucinkuje a budete musiet zacat odznova, az po dosiahnutie remisie.