icon

Ako vybrať kočík a na čo si dať pozor?

bebekat
17. máj 2018

Dobrý deň, čakáme dieťatko a som v tomto úplne nová, keďže z môjho blízkeho okolia nemám veľa mamičiek. Prichádzam si po radu teda sem.
Ešte máme čas, ale keď pozerám aj ponuku všetkého možného s kočíkmi, som z toho zmätená 🙂
Mam podmienku, aby boli väčšie kolesá, aby sme sa mohli pohybovať nielen po asfalte...
Potom - je lepšie trojkolesový alebo štvorkolesový tátoš? Čo odporúčate do zimy - snehu a ľadu? Mám na mysli hlavne kolesá.
Čo ešte si je treba všímať pri výbere a kúpe kočíka?
Veľmi pekne ďakujem za rady 🙂

zuzuliennka1
17. máj 2018

ahoj, no ja napr. som prišla ku kočíku "ako slepé kura k zrnu", kamoška mi ponúkla jej 3komb., či by som nechcela a mne to dobre padlo, nakoľko som štátnicovala a nemala čas behať a hľadať kočík... ale teraz pôjdeme pomaly už do športovej časti a tú chcem kúpiť inú, samostatný kočík a toto predať, lebo som už vychytala muchy... v prvom rade - aká si vysoká, ty aj manžel, aby vám kočík nebol nízky, najlepšie je taký s polohovateľnou rúčkou... my máme 4kolesový, predné kolieska menšie, zadné väčšie, predné sa dajú "zaaretovať" (zabrzdiť), čo som ocenila v zime v snehu... kolesá máme nenafukovacie, také pryžové s väčšou plochou, sú také hrubšie, nie tenké ako na bicykli napr. a s tým sa mi v snehu šlo ťažko, ale to asi s každým kočíkom... 4kolesá sa podľa mňa všeobecne manévrujú lepšie ako 3... nafukovacie kolesá ale môžeš niekde pichnúť, o kamene, na našich rozbitých chodníkoch a pod. takže podľa mňa sú nenafukovacie lepšie... tiež taška ku kočíku, aby bola dosť veľká, budeš tam nosiť všetko 🙂 a je lepšie, keď drží na cvoky ako na suchý zips, suchý zips pri trošku väčšej váhe tašky povolí... a mne tiež vyhovuje priestranný spodný košík, dám tam komplet nákup na týždeň

zuzuliennka1
17. máj 2018

a tiež, aby sa ľahko skladal, aby si to zvládla aj sama, bez manžela, keby bolo treba 🙂

bebekat
autor
17. máj 2018

Super Zuzi, dakujem pekne. Cenne rady. Vidim, ze to nie je len tak, taky kocik 🙂 Myslis, ze pre dietatko narodene v decembri mi staci vanicka a vajicko, alebo mam brat trojkombi? Ono zasa na druhej strane nemusim asi zhanat sportovy typ a velkostou sa zrejme prisposobi velkosti dietatka, ci?

deti95060810
17. máj 2018

4 kolesový....👍

ellieellie
17. máj 2018

Pre jednoduchú manipuláciu odporúčam jednoznačne 3 kolesový (nafukovacie kolesá). Ja som mala takýto hlboký kočík a perfektne sa s ním chodilo, celú zimu som kočíkovala po snehu, po rozbitých chodníkoch.. absolútne žiadny problém. Športový mám 4 kolesový a je to teda riadny rozdiel. Zrazu zisťujem, kde sú obrubníky a diery na chodníku. 4 kolesový je populárnejší, lebo lepšie vyzerá, ale 3 kolesový je oveľa lepší čo sa týka ovládania.

mia551
17. máj 2018

za mna odporucam davat pozor hlavne na velkost striesky, na to, ci sa da otocit v smere aj proti smeru jazdy, na sklapanie chrbatika - do uplneho lahu, system sklapania, ci je korytkove sedenie a pod... a ako sa kocik sklada, prip. ci sa vojde do vytahu a tak. ja som mala 3-kombinaciu, uz by som to tak nikdy nekupovala, podla mna je lepsie kupit hlboky kocik samostatne, hoci aj z bazaru, ani jedno moje dieta v nom nejazdilo dlhsie ako 5 mesiacov, a potom investovat do kvalitneho sportoveho kocika... alebo ak kombinaciu, tak urcite sa pru vybere sustredit na sportovu cast, nie na vanicku

lenqua_12325
17. máj 2018

Základná vec co by som ja riešila sú 4 kolesá. 3 sú síce štýlové, no pre mňa vrcholne nepraktické.
Suseda zabudla, ze v predu ma len jedno koleso, nadvihla zad kočíka a skoro dieťa vykotila.

lenqua_12325
17. máj 2018

Taktiež by som ja už asi nekupovala 3 kombináciu.
Inak dosť si chvália Gmini kočík 2in1...
Vanickovy, ktorý prerobis na sportiak. Maličký, kvalitný a lacný. Dá sa k nemu kúpiť aj vajco. Chystám sa ho ísť kúpiť. Mne vyhovuje, nemusím rozmýšľať kde v byte budem uskladnovat športovú časť a potom zase vanu a potom riešiť odosielanie v prípade predaja.

lenqua_12325
17. máj 2018

Majú rôzne farby aj konštrukcie

ckatka
17. máj 2018

My sme brali adopciatko a o kocikoch som vedela prd, tak som sa dost poucila na vlastnych chybach :D :D a uz poucena skusena ti poviem asi tolkoto (hlboky sme neriesili, rovno sportiak, ktory sa dal dat do lahu:
1. pri adopciatku je dolezite aby na teba co najviac videlo -takze otocny tvarou k sebe/od seba bola pre nas priorita
2.aby sa dala buda stiahnut co najviac stiahnut v pripade nepriazniveho pocasia/vetra (zaroven tam je dobre ked je otoceny tvarou k tebe ze ho netlacis proti vetru - dalsie "pre" pre sportiak otocny tvarou k sebe),
3. zaroven aby bola buda dostatocne dobre stiahnutelna ked je v lahu - niektore sa daju dobre stiahnut v polosede ale akonahle das lezat - tak uz tak hlboko nestiahnes a pri spani mu svieti slnko alebo fuka
4. velkost kosika a moznost ukladania donho vacsich veci (mali sme jeden, kde aj 8roliek toaletneho paiera narvat bol problem, alebo prebalovaciu tasku z ikei, lebo tam bola taka sprosta tycka, kosik bol velky, ale davanie donho bolo nahovno riesene)
5. dolezita vec - poprechadzaj sa s kociarom - kludne aj rychlejsie, predlz krok a presvedc sa, ze NEKOPES do napravy - ta tycka kde su kolieska. Mali sme jeden darovany Steggi, kde ma islo porazit, lebo co krok, to som kopla. A to som nizka.
6. dalsia DOLEZITA vec - ovladatelnost jednou rukou. Nie je nic horsie ako ked ti zazvoni telefon, alebo sa potrebujes poskrabat, alebo barsco - a ten sprosty kociar jednou rukou ani za svet nezatocis :D Tu vidno brutalny rozdiel medzi kvalitou typu Gesslein a Jane a podobne, a inymi.
7. cena - my sme vsetky nase sportiaky kupovali z bazaru (a tie co nam nevyhovovali sme posuvali lacno dalej), lebo sme nevedeli na co sa sustredit, ale aj z bazaru sme kupili nakoniec dva skvele kusky, ktore sme si nechali a stali nas 80 a 100eur, cize asi 30% z ceny noveho. Ja by som novy nekupovala asi, viem co s peniazmi 🙂
8. skladatelnost/vaha - chodis vela autom? Vlakom? Po Bratislavskej hlavnej stanici? :D :D Ked mas kazdu chvilu vykladat a nakladat kociar do auta, vynasat ho po schodoch a do elektricky, a dieta ma 10-15kil, ocenis kazdy gram dole z vahy kociara. Ja teda nie som ziadna denglavka, ale na hlavnej stanici jedny schody hore jedny dolu a som celkom spotena :D Plus nakup...
9. prislusenstvo - absolutne nepodstatne - prsiplast, sietku proti hmyzu ci tasku na kociar kupis uplne univerzalne aj v takej DM
10. farba - nech nie je tmavy - ked nan zasvieti slniecko je to horuce a neprijemne, nech nie je bledy, lebo ta bude porazat, ze na nom vidno kazdu spinu, hlavne pri nakladani a vykladani z auta ked je vonku spinavo prasno a blatisto sa bleda buda dost lubi uspinit. Najpraktickejsie su take tie neutralne farby (idealne vo farbe prachu, sive, hnede :D :D ) ale zasa z bezpecnostneho hladiska bud tam treba primontovat reflexne prvky alebo ho mat v ziarivej farbe.
Nepoviem ti znacku ani typ, neviem ci chces novy, alebo pouzivany, my mame vsetky pouzivane a urcite sa to oplatilo, kamoska ma jeden Gesslein a vie ho ovladat uplne hadam malickom a kosik je velky, ma prakticke vrecka, nabuduce by som chcela ten, ale na novy nemam :D tak pockam kym ho preda :D :D
Drzim palce nech vyberies dobre.

ckatka
17. máj 2018

@lenqua_12325 este asi zavisi, kde byva. Lebo napriklad v Bratislave su tie 3 kolesa (ked furt vychadzas a zliezas z obrubnika a manevrujes pomedzi vytlky) ozaj neprakticke. Mali sme aj jednu trojkolesovu Teutoniu - inak velmi prijemny kociar na zimu, hruby, velka buda, tvarou k sebe, dobre hojdal...ale tazkopadny troche do mesta ana neustale skladanie a rozkladanie, tak sme ho nechali u nasich ako zalozny kociar. Teraz mame Jane Mumm doma, Teutoniu u nasich a taku lahulinku Gesslein bugynu na presuny a cestovanie (aj sa da sklopit a spat), a konecne som spokojna :D :D

lenqua_12325
17. máj 2018

@ckatka to je tiež pravda, že podľa toho kde býva ale videla som tento kočík a je ozaj ľahký tak myslím že by nemal byť problém. Kolesá tiež vyzerajú fajn a v zime si môže kúpiť kvalitnejší športový do snehu.

lenqua_12325
17. máj 2018

A za 240€ ho bude mať nový, nemusí kupovať z bazara mačku vo vreci. Ja som mala vždy z bazara a vždy veľké sklamanie.

ckatka
17. máj 2018

@lenqua_12325 suhlasim, ja som len raz kupovala bez skusania a ofajcila som sa velmi,... odvtedy ked aj z bazara, ale vzdy osobny odber a vzdy riadne preklepnut...

lenqua_12325
17. máj 2018

@ckatka ja som išla aj osobne no človek si niektoré veci nevšimne hneď. Žiaľ. Prvý raz to bol kočík prvý, pani ho mala v pivnici totálne špinavý že ho stačí vyčistiť, ja blbá som ho vzala a doma sa zistilo že tie obrovské škvrny sú olej. No nič...druhý raz mi priniesla svokra jednej mamičky kočík a keď som otvorila vaňu, bola plná chlpov od psa, vyprasila to a ja som jej len v šoku dala peniaze a neviem kedy odišla, športová časť čo bola zabalená som si aj neskôr všimla že je nepoužiteľná a farba kočíka čo je "zaprášena" bola vyťahana od slnka.
Tretí raz som s tým praskla, tretí kočík drahy podotýkam prebral manžel 300km ďaleko od domu, všetko krásne vyprate, čisté a zabalené, mamička zlatá, hovorím do tretice všetko dobré aj bolo ale zrázu šup, kolesá nonstop vyfucane, podvozok lietal z prava do lava, vanicka krásna ako nová no keby som mala kúpiť nový podvozok, Zak za tú cenu 280€ mam nový kočík....čiže koniec.

Za cenu 3 som mohla mať 1 nový a krásny.

Športiak a golfac som už kúpila nový v obchode. Mám záručný list a keď niečo tak vrátim. A nevyšlo to vôbec tak draho.
Teraz pre druhé bábo mi stačí ten Gmini na tých 6 mesiacov a športiak a golfac mám nový po prvej dcérke ;)

bebekat
autor
18. máj 2018

Dakujem za rady, ste uzasne 🙂 Nase bude decembrove aj preto som rozmyslala najprv nad vanickou a neskor prikupit sportiak. A vajicko asi bude treba aj skor... Sportovy by som chcela taky lepsejsi, nech mozeme chodit aj po inych terenoch, nez asfalt v meste, kedze mam rada prechadzky.. Som naklonena aj bazaru, kedze celkovo je to vela penazi.. ale uvidim, aka bude ponuka na oboch stranach. Vidim, ze to nie je len tak, tak mam co robit, ked budem lustrovat ponuky 🙂

zuzuliennka1
21. máj 2018

@bebekat vajicko/sedacku do auta musis mat hned, ibaze by ste z nemocnice isli peso... ale aj tak, to treba.. nase je tiez decembrove, takze este si pozri aj velkost vanicky, aby ti tam v pohode voslo babatko aj vo fusaku..
ja uz pri druhom babatku budem kocik kupovat samostatne hlboky a samostatne sportiak (ibaze by som nasla kombinaciu kde obe budu vyhovovat)