Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@boka79 Ved aj ja som davala od narodenia a mala mi tam spala aj 3hodky. Bolo to strasne zaujate. Povedala by som, ze staru skolu nepreucis☹
@duratlicka ja mam vystrihnuty mei tai, uz len sa pustit do sitia... asi to bude jednoduchsie davat na chrbat 😒 .
No stara skola je stara skola. Ja by som sa ich rada opytala, ci aj kedysi, ked ludia este nepoznali kociare, ci mali tolke problemy. Ci boli skryveni abo co 😒 . Alebo cernosky, prip. miesta, kde sa s kociarom neda. Ved to sa na to nevedia pozriet trosku "prirodnymi ocami"? Kde vtedy kojili deti v perinkach 😕 . A to aj 6 mesacne mam dat do perinky? 😕 😅 Lebo vsak ked nesedi este? Alebo radsej nech mi dieta vobec nespi a je mrzute cely den, lebo kolko deti nechce spat bez nosenia? Zaspia, maminka ich polozi a uz su hore. Myslim, ze ich je vela. Moja mi dnes spinkala veeelmi dlho v satke. Ked sa zobudila a vyberala som ju, tak tak sa na mna krasne usmievala... myslim, ze keby jej nie je dobre, tak protestuje nie? 🙂
@duratlicka
@ramzesa ja uz som ju do satky prestala davat :/ mam didymos indio (silbergrau 5), no a tym ze ju viazem do kolisky v KsK vnutri, tak by sa uvarila okamzite. Tak rozmyslam, ci uz vybalit manducu alebo ozeliet do tohto tepla nosenia uplne alebo skusat iny uvaz, lenze pri takej malej sa bojim. Este mi kamaratka vravela ze mi moze pozicat satku s primesou hodvabu tensiu (neviem aku znacku), tak mozno by este to pomohlo.
@ivanka.7 Maminy zvyknu davat deti do satky alebo nosica len v plienke, ale nasa je uplne uvarena aj ked len lezi na posteli, takze to vidim az na ochladenie alebo jesen☹
@ramzesa Ved preto vravim, ze ma to akurat tak dobre vytocilo, ta relacia. Nevravim, ze som vzdy tu satku uviazala spravne, niekedy sa mi tam mala divno poskrucala, ale snazila som sa splnit vsetky kriteria spravneho nosenia a je to stastne babatko, na svoj vek velmi ohybne, sikovne🙂 O chvilu budeme stvornozkovat a to ma len 6 mesiacov🙂
@duratlicka ja som ju tam davala teraz posledne tyzdne v podstate len v opalovackach alebo v kratkom body, takze rezervu uz tiez nemam :/
@abnka a ostatne satkovacie maminky, mam dvojmesacne babo a velmi by som ju chcela nosit v satke. Avsak zakazdym, ked ju do nej viazem zacne strasne plakat. Nie ked ju vlozim, ale az ked zacnem satku dotahovat.. Pouzivam uvaz koliska, kedze sa mi mala zda este primala na vertikalne uvazy. Uz som ju skusala osatkovat aj na prsniku, ale to sa mi zdalo dost volne, akoby mi padala. Ale mozno som to neuviazala poriadne. Mam tuto satku - http://www.shantybaby.com/apps/webstore/product... , ma s nou niekto nejaku skusenost? Mne sa strasne zle dotahuje, je velmi pevna.. Mam strach, ze ta dobra cena je na ukor kvality... Budem vdacna za akukolvek radu.. 😉
@beronsche na obrázku toho linku je dosť staré dieťa v šatke. Takto cez net tuhosť šatky nezistím, ale myslím že máš pravdu. Ja som mala Hoppediz, tiež tuhá a hrubá a malý nechcel byť v kolíske vôbec a vertikálne bol dosť navoľno. Hoppka ma takmer odradila od nosenia....
Druhý problém s kolískou môže byť, že je tam malá nejak "zle " daná, skús skontrolovať chrbticu,krk a hlavu, mala by ich mať v jednej osi, ručičku pod prsko, druhú nad prsko, nos neucpatý prskom a bradu nezaklonenú ani hore ani dole do hrude, prípadne do strán...... Popros muža nech ťa odfotí prípadne..... také samofotky nie sú moc kvalitné na posudzovanie
@abnka dakujem za odpoved!🙂 Skusim dat malu do satky a mm ma odfoti... Myslim, ze to moze byt, ze je tam mala zle. Kde ma mat hlavicku? Zhruba na urovni prsa? Myslim horizontalne.. Zda sa mi totiz, ze ked satku zacnem dotahovat, tak jej to akoby pricapne bradicku dole.. A ako ma mat spravne nohy? Skrcene ci okolo mojho tela?
@beronsche jooj moja, mne Eli tiez place, ked zacnem dotahovat, ale naucila som sa to tych par minut vydrzat, ona sa mi v satke potom upokoji a zaspi. Alebo upokoji, chvilu kuka a potom zaspi :D Mne na pricapnutu bradicku pomohlo, ked som zacala viazat tak, ze ju nemam kolmo na seba alebo k sebe . je ako pri kojeni, jedna rucicka polozena na prse a druha vedena popod neho. Tym padom ma hlavicku otocenu k tebe (mozes tak aj kojit) a nepadne jej na prsia, ze by sa jej tazsie dychalo. Nohy som malej nikdy velmi neriesila ale ona si vzdy prekrizi clenky, takze je v takom akoby tureckom sede trosku :D
@abnka a beronsche nepoznám kvalitu uvádzanej šatky, ale keďže ide o novú šatku, bavlnené šatky z výroby bývajú väčšinou tuhé a je potrebné ich istý čas "zanášať" pre získanie lepších vlastností. Odporúča sa nosiť šatky čo najviac, v čase keď sú mimo prevádzky na nich sedieť alebo ich "vianočkovať", viď linku
https://www.youtube.com/watch?v=WtrfKLxZL4Q@abnka Tie negatívne skúsenosti s Hoppediz zrejme vyplývajú z vyšsie uvedeného, ja kvalitu tejto šatky obhajujem, mám s ňou výborné skúsenosti, po zanosení je absolútne mäkkučká. Samozrejme na trhu existuje aj mnoho iných šatiek, ktoré sa skôr zanosia, možno sú už poddajnejšie od výroby často aj kvôli inému materiálovému zloženiu.
@beronsche pozri si tento link, je tam perfektne ukázané, ako sa má viazať miminko do polohy kolíska 🙂 http://www.nosenideti.cz/video.php?volba=zobraz...
@abnka @ivanka.7 @ivula7 @monr nemala by mat satka presite okraje? ta co mam ja, ich ma len obnitkovane.. moze to byt dovod, preco ju neviem dotiahnut na pevno? totiz prave tie okraje su vzdy volne...
Rozhodla som sa kupit inu... Co by ste odporucali? Neviem sa rozhodnut hlavne, co sa tyka materialu.
Ten link na viazanie je super, dakujem!
@beronsche moje všetky 3 majú zahnutý a prešitý okraj. ja jednoznačne odporúčam didymos, hoppediz (povedala by som, že je z nich najhrubší), storchenwiege (môj miláčik leo, perfektne sa doťahuje, ideálna hrúbka), ellevill, nati.
musíš vybrať, čo sa ti najviac bude pozdávať, či čisto bavlnenú, či s prímesou.
ešte k tomu doťahovaniu, skús podoťahovať lemy na konci, keď už máš naviazané, ale ešte nemáš uzol.
@beronsche pôvodne som rozmýšľala, či by nestálo za pokus zahnúť lemy na dva razy a prešiť šatku po celej dĺžke, a tak zistiť ako by sa viazalo, ale keď by si skrátila tú originálnu šatku zo 63 cm o tie lemy, tak by to bola už veľmi úzka šatka, na úkor pohodlia.
Čo sa týka materiálu, je ťažké radiť na diaľku, každému vyhovuje niečo iné a možno by bolo najlepšie zájsť do kamenného obchodu so šatkami, ak tú možnosť máš a chytiť si do rúk rôzne šatky.
holky ,prosím ,poradíte mi ,jak nosit 8měsíčního syna v baby vaku?děkuju
@katka37 predpokladám, že synček zvládol sed, tak sú pre neho vhodné všetky polohy v nasledujúcom videu. Staršie deti už obľubujú viac zvislé polohy, tie odporúčam (vo videu je aj kolíska, tú zrejme poznáš, pri dojčení sa však stále môže hodiť):
https://www.youtube.com/watch?v=u0Sn_VWP4fE@ivula7 @monr a neviete mi poradit nejaky link na stranku, kde su popisane vlastnosti jednotlivych materialov? Neviem nic take najst... AKurat tu v poradni som sa docitala, ze hodvabna satka je dobra na leto. 🙂 Kamenny obchod tu zial nikde na blizku nemame...
Ozaj a nasla som Didymos z bavlny a lanu za celkom dobru cenu, ale trochu sa bojim, aby kvoli lanu nebola prituha.. Co myslite?
@beronsche skús počítať túto diskusiu: http://www.nosenideti.cz/phpbb/viewtopic.php?t=519
ľanu by som sa nebála, po zanosení by isto bola mäkkučká, aj keď v diskusiách som čítala, že niektoré didy s ľanom sú už po prvom nosení super.
@abnka ahoj, poradila by si aj mne? Zvazujem manducu a bondolino, v com sa mi bude lepsie nosit podla teba? Mam do 165 cm, bezne vaa do 50 kg, maly bude zimne babo, november, tak do 3kg, usudzujem podla prveho dietatka. Porad prosim. Chcem nosit hned od novorodenca. Staci jeden z nosicov, alebo je vyuzitelna aj satka? Aku uprednostnujes, elasticku, ci klasiku?? Dakujem velmi pekne za tvoj cas a ochotu 🙂
@uzovicka skus pozriet sem www.nosmesa.eu najdes tam aj kontakt kde sa mozes poradit.
Ja osobne by som volila satku od narodenia a nosic az neskor. Pre take male deticky su vhodnejsie satky ako nosice. 😉
@abnka a my sme sa dnes videli v latkovkach 🙂 ja som bola ta mamina v ruzovych okuliaroch 🙂
Tak uz mam ukazanu dalsiu kolisku a vertikalny uvaz (len som to naskusala s babikou, lebo kym sme sa s Mirkou vykecali, tak mi dieta zaspalo :D ale uz sa nebojim, tak naskusam aj s malou). A na zaver sme si pod dohladom supli malu do Manducy a manzel si ju vitazoslavne odniesol az k autu :D
@uzovicka Ahoj, len teraz som sa dostala k internetu. Bondolino je super, ale určite nie od novorodenca, skôr už odvtedy, ako si bábätko drží samo hlavičku. Inak sa nosí v Bondoline super ! Je veľmi pohodlné 🙂
Manduca sa dá používať od narodenia , ale ako som už aj pár strán dozadu písala, ja som striktne proti, je to ako keď na golfový kočík napíšu že dá sa používať od narodenia - lebo sa dá napolohovať do úplného ľahu. Aj do predajne čo chodia maminy , tak tie deti majú aspoň 4 týždne, ale aj to mám zježené všetky chlpy....
Ja som veľmi šatkový typ a fanúšik, takže určite ti odporučím šatku, ak chceš nosiť od narodenia - je to veľmi chvályhodný čin a uvidíš že ti prinesie kopec radosti 🙂 Ak vieš že určite po pár mesiacoch prejdeš na nosič , tak ti odporúčam buď elastickú šatku (je vhodná tak do 3 -4 mesiacov dieťaťa) alebo si požičať od kamarátky pevnú šatku, či povymetať bazáre a potom ju s kľudom šupnúť ďalej. Moje "obľúbené " elastiky , na ktoré mám dobré referencie sú Hoppediz , Moby a Mam.
Kľudne sa ešte pýtaj, ja odpovedám tak pomalšie, ale predsa 🙂 Linkov na úväzy je tu kopec, stačí sa poprehrabávať pár strán dozadu.

@ramzesa To neviem, ja ju uz nosim v nosici liliputi, lebo ona je strasny radiator, ona by sa mi v satke uvarila😀