Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@abnka nic sme nekupili, lebo obe sme od Olinky poriesili uz v novembri :D ta didymoska aj manduca boli uz nase, prisla som sa k Mirke len naucit sa vertikalny uvaz, ukazala mi aj jednu kolisku (a hlavne sme strasne vela kecali :D) a na zaver sme vyskusali dat malu do Manducy (teda manzel) a kedze mala vyzerala ok, tak si ju aj slavnostne v nej odniesol k autu :D
@ivula7 @monr kocky dakujem za pomoc!!
Nakoniec som sa rozhodla pre tuto: http://www.lovetobenatural.co.uk/didymos-1975-r...
o par dni by mala dorazit, uz sa tesim! 🙂
@abnka Ahoj, si zlata, ze si si nasla cas tak neskoro 😉 . Takze bondolino je super, ale nie hned. Cize tak ci tak potrebujem aj satku. Elasticka vydrzi par mesiacov, klasicka par rokov. No, to je dilema. Lebo aj satka klasicka, aj bondolino, to je cenovo riadne mastne 😒 😒 Nebranim sa bazaru, len najst tam kvalitu, bondolino som teda vobec nenasla... Satky klasik su najlepsie asi dydimos? Ked som utla, staci mi taka 4,1 metra? Dakujem ti za rady, 😉
@uzovicka pozri, bondolíno máš aj tu : https://www.modrykonik.sk/bazar/satky-nosice-kl... (hoci uznávam že bondá sa moc nevyskytujú na bazároch, ale toto je tu už niekoľko mesiacov.... ) a šatky napr didymosku som ja osobne mala z druhej ruky, a bola perfektná, pretože už bola mäkkučká , zanosená..... pozri sa napr sem : https://www.modrykonik.sk/bazar/satky-nosice-kl... alebo sem : https://www.modrykonik.sk/bazar/satky-nosice-kl...
Určite ti stačí 4,1 - alebo 4,2 metra (každý výrobca má trošičku iné veľkosti, ale tak to sú centimetre) 🙂
Kľudne sa pýtaj, môžeš aj IP, a ak chceš tak napíš aj cenu, ktorú by si chcela investovať, môžme prekukať bazáre, ja už mám trochu prehľad , čo kde. Perfektné šatky majú v bazáre na www.nosenideti.cz ak máš niekoho známeho v čechách (ináč sa ti to predraží na pošte a už to nebude cenovo také výhodné)
@sunflovver ahoj , elinka teraz dlhodobo nie je na modrom koňovi, ale preposlala som jej tvoj príspevok a prosí ťa , aby si sa jej ozvala na diana.eliasova@nosmesa.eu , rada ti pomôže 😉
@ramzesa ahoj. Ja by som ti odporúčila Vatanai Tibet, ja som s nou bola veeeeeľmi spokojná 🙂 ale zas, potom sme prešli na manducu
@nadja11 aj môj sa tak zaradoval, ked videl manducu, dovtedy som mala len babyvak a šatku, to ho vôbec neočarilo, volal ma "indiánka " :D :D ked som povedala, že by som chcela nový nosič, a za 100 eur, skoro to nerozdýchal, no ked manducu videl, na všetko zabudol a povedal: "konečne niečo poriadne, aj pre mna"
Ahojte. Nemáte nejaký dobrý typ, ako dať do manducy riadneho šibala na chrbát? Má 16 mesiacov, na brucho sa mu páči, len potom mu stále ide na chuť moje mlieko (čo mi pri vybavovaní, rozhovoroch, alebo nakupovaní aj vadí, ked ma začne vyzliekať, a ked mu nedám prsník, tak kričaaaaaaaaaaaaať), a tiež sa mi zdá na bruchu už dosť ťažký, na chrbte by som ho tak necítila. No stále somsi nenašla spôsob, aby mi nevyletel, neušiel z chrbta, a aby sa mi ho tam podarilo vlastne dať ...
A nenudilo sa vaše dieťa na chrbte? neviem sipredstaviť, ako ho budem "kontrolovať" 🙂 🙂
@luciferkax dakujem za tip 🙂. No, usila som si mei-tai, tak zatial som spokojna. Este to chce trosku vylepsit do buducna, ale mozno aj nie, uvidime. Dnes som vyskusala nosenie na boku a je to super 🙂 . Hoci trosku som citila plece... toto budem musiet trosku vyriesit do buducna, ked budem sit dalsi mei-tai polstrovanim 😝 . Teraz v lete mi to pride vzdusnejsie ako satka 😉 . Ale idem kuk aj tu Tvoju odporucanu satku 🙂 . Inak ja som tiez povodne chcela najprv elasticku satku a potom manducu, ale nejak som zavahala a uz ani neviem, ci mi ju treba 😅 .
@ramzesa chvílku som mala aj mei - tai, kupovaný, ale nosilo sa fajn. Aj v manduce sa dá nosiť na boku, no tiež som si cítila rameno aj chrbát 🙂 🙂 🙂 ja som už mala kooooopu nosičov, z bazáru, jedne predám, druhý kúpim :D :D manžel sa len za hlavu chytá. Jedine manducu mám novú, tak tú nepredávam :D :D ale mala som tri babyvaky, elastickú šatku, šatku , čo sa neviaže, vatanai tibet, infantino nosič, mei-tai : D: D:D ešte som chcela skúsiť ergo, ale vymeniť nik nechce a manducu nepredáám D:
ja len na skok k tejto teme. My sme nosili manzel starsieho syna v turistickom nosici - ak ste prirodomilci a chcete aj na dlhsie trasy super vec, len nie na moju utlu 48kg postavu. Mladsieho tiez nosime /2r/ ale turisticky nosit je uz omnoho kvalitnejsi ze 150 dolarov stal, tak je to aj tazsi lebo je pevnejsi a kadejake vrecka ma a tak. Prvy sme mali hlinnikovu konstrukciu...Tak to je k nosieniu uz starsich deti a mimina som nosila obe deti velmi rada /ale ano, citila som rameno podla veku a vahy/ v babyvaku Jiri Pech. Akurat som ho predala - tazko sa mi s nimi lucilo, ale uz ho nepouzivame. Vdaka nemu som zvladla sama cestu lietadlom s miminom a 3,5 rocnym synom bez odkazania na pomoc inych. Miminko sup do vacku a ruky boli volne. Obsluha na krstinach tiez , sup do vacku a davama zakusky. Klokanku som tiez mala ale ta sa mi zdala hadam najhorsia, lebo boleli z nej ramena velmi. Vo vakucku ked podrastol maly tak si sadol a cas vahy sa niesla aj na mojom bedre, tak to nebolo take narocne na rameno len. vo fotoalbume mam aj jednu fotku ako si tam spina ako 1rocny ked sme vyliezli na miestny kopec.
Ozaj a ten babyvak Ji/ri Pech som kupila z druhej ruky cez on line bazar a vyvozila na nej 2 deti a predavam dalej. Hadam v nej miminku bude fajne, je v nej to detske teplo z nosenia.
@luciferkax pozri si nasledujúce video:
https://www.youtube.com/watch?v=xjKrYdHzpqs pri nahadzovaní na chrbát si naviac držím popruhy spolu, kým si natiahnem prvý popruh a je teda akoby v takom vačku, nemá šancu ujsť 😉
Nevýhodou menších detí, ktoré nevidia ponad plecia, je že vidia len do strán, čo môže byť menej motivujúce. Riešením je umiestnenie na bok, čo je ovšem menej pohodlné na dlhšie nosenie alebo uviazať na chrbát do šatky, kde sa aj malé bábo dá uviazať vysoko.
Kontrolovať ho v teréne môžeš všelijako, malým zrkadielkom, či ak si v meste vitríny a všetky odrazové plochy či zdrkadlá 😉
Ahojte, pozerala som toto video k MANDUCE
https://www.youtube.com/watch?v=xjKrYdHzpqs
na predne nosenie mala uz rozopnuty ten zips, ale na chrbat ho mala zase zapnuty...
Moj vecny problem zapnut rozopnut?? Co odporucate?
Aky jet tvoj nazor? @elinka27
Dakujem
@ivula7 no vyzerá to super, len ako maám môjho utlmiť, aby sa pri tom nemetal, nekýval rukami a nohami od radosti, a nerobil srandy tak, že sa hádže do zadu, to neviem 🙂 🙂 🙂
@michaela.g ja nosím zips stále rozopnutý, aby mal drobec ruky pod pásmi a nie nad, tak mi to pripadá, že mi z toho nevypadne tak lahko :D
@abnka dakujem 🙂
@luciferkax deti nám dávajú vedieť, čo sa im páči 🙂 tak už len držať nejako pevne, poprípade ak sa Ti bude dať, skús si ho dať do nosiča posediačky na pohovke, na posteli (pre prípad, že by sa moc rozšantil, padne do mäkkého) a v teréne s pomocou niekoho, alebo jednoducho skús odpútať pozornosť niečím iným napr. nejakou drobnosťou do rúčky
@elinka27 alebo kto ma skusenosti, prosim poradite, odkedy mozem nosit babatko v Ergu v novorodeneckej vlozke 'vsede', aby to nebolo nahodou skodlive pre chrbticu? Tzn. bruskom ku mne ale s vlozkou? Doteraz som nosila nalezato, no mam pocit, ze malicka je pomaly prilis dlha/velka na tuto polohu (ma skoro 6 kg). Viem, ze sa pise, ze od narodenia, ale co som citala, tak v praxi to velmi nefunguje dobre, ze je tam take male babo nestabilne, resp. ludia spochybnuju, ci je to dobre takto skoro na chrbticu. Odkedy by to malo byt urcite bezpecne?
Ahoj, máme doma novorozeně, pořídila jsem si elastický šátek MaM a ráda bych začala s nošením. Jaké jsou vhodné úvazy pro novorozence? A nemáte odkaz na nějaké dobré názorné video, jak je vázat? Zatím jsem zkoušela podle obrázků, ale nejsem si úplně jistá, že to co uvážu je správně 🙂. Díky.
@saaralota pre novorodencov sú všetky kolísky, http://www.vbavlnce.cz/gallery/album/view/id/103 ale moje dieťa ani jedno nechcelo byť v kolíske, chvíľu sme fungovali na tejto kolíske http://www.vbavlnce.cz/gallery/album/view/id/66 ale veľmi som sa tešila, keď sme mohli prejsť na kríž s kapsou vonku alebo vnútri
saaralota, ja teraz týždeň nosím dvojtýždňové bábetko, skúšala som kolísku, ale tam nechce byť. Mám elastickú šatku Liliputi, a v obrázkovom návode k šatke pre novorodenca je kríž s kapsou vonku a dobre nám to funguje, do kríža je vložené bábetko, najskôr nôžky do vnútorného a potom potom hlávka do vonkašieho a fixované kapsou zvonku. Naša malá tam okamžite zaspí, buď s nou robím domáce práce alebo sa prechádzam.
@pele neviem, či si už dostala odpoveď, pozri túto diskusiu: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/novorode... Priamo skúsenosti s vložkou nemám, ale pokiaľ sú dodržané zásady: nosenie tvárou k nosiacemu, mierne zaguľatený chrbátik do tvaru písmena C podoprený nosičom po celej dĺžke chrbtice, aby sa eliminovali tlaky hlavičky na chrbticu, hlavička súmerne v osi s telíčkom (nevychyľovanie chrbtice do strán a záklonov), podsadený zadoček a kolienka ideálne nad úroveň zadočka, fixácia hlavičky malých a spiacich detí, tak takéto nosenie by dieťatku nemalo uškodiť. Osobne však pri menších bábätkách uprednostňujem šatku, nakoľko ňou dosiahneme lepšiu fixáciu telíčka a hlavičky. Naviac, neviem či v týchto horúčavách nebude bábätku v tej vložke teplo.
kocky chcem sa spytat. rozmyslam nad satkou pre malu. zatial o nich nemam velky prehlad, ale rada by som kupila nejaku kvlaitnejsiu. a tie sa pohybuju pomerne vo vysokych sumach. preto by ma zaujimalo, ci existuje nejaka moznost, ako si pred kupou vobec takuto satku vyskusat. ide mi o to, ze neviem, ci by ju moja mala akceptovala a ci by som sa ja s nou citila dobre. a nechcem vyhodit 100 a viac eur za nieco, co nepouzijem. nemam bohuzial ziadnych znamych, ktori by mali babatko a skusenosti so satkou, preto sa pytam tu. dakujem 🙂
@zuzkaamato v zasade mas dve moznosti - kupit si elasticku satku, tie nie su tak drahe a pre neskusene mamicky su na zaciatok asi lepsie (nemam skusenost, ja mam pevnu od zaciatku) a ked sa ti osvedci, tak potom kupit kvalitnu pevnu satku. Alebo si mozes satku pozicat - v Bratislave to ide v obchode s latkovymi plienkami na Liscixh Nivach - robia tam aj kazdu druhu stredu prezentacie ako viazat 🙂 ja som tam bola raz pred porodom a teraz minuly tyzden si poskusat uvazy (a ja teda aj na nakup k latkovkam, ale to je vedlajsie :D). Alebo niektore laktacne poradkyne z mamily robia poradenstvo aj na nosenie a tie ti pridu po porode aj domov niektore ak sa s nimi dohodnes 🙂
@ivanka.7 aha, super. velmi pekne ti dakujem. som v kontakte s laktacnou u nas v dedine, tak sa jej na to skusim opytat. perfektna rada, to by mi nenapadlo. a nakoniec aj ten obchod na Liscich som nevedela, ze je. fakt dakujem 🙂 🙂
@veronika1610 dakujem 🙂 uz to studujem 🙂
Ahoj holky, jdu pro radu ke zkušeným🙂
Máme doma malého uřvánka (trpíme na prdíky), tak jsem pořídila nejdřív manducu, v té mi ale nechce být. Proto jsem koupila šátek Šanami. Jaký úvaz byste mi doporučily pro šestitýdenní mimčo?
Vůbec nic doma neudělám, pořád jí mám na sobě a už mě to přestává bavit...:p

@elinka27 ahoj elinka, my mame didymos a zatial som viazala len kriz s kapsou. Chcem sa spytat ci je vhodny aj na kojenie? Lebo maleho ked uviazem a to sme uz prave napapany, tak hned ako ma zaciti chce este dudlat. Skruti sa tak ze dostane na prsnik a po par minutach odkvecne spokojny no mam blby pocit ze je v satke potom vykruteny a nema rovno chrbticu. Mam radsej skusit iny uvaz? Pre info syncek ma 4 tyzdne a 5,4 kg ak by to malo vplyv na vyber vhodneho uvazu. Vopred vdaka 🙂