icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

tea333
14. júl 2012

@monr cize ak aj budem nosit zvisle v ksk von, mozem tie nozky dat na zabku?dokedy takmozem nozky davat?
ja som to videla na nejakych videach,ale neviem ako presne maju byt tie nozky ulozene pred/pod tym babom. kolienka pokrcene a co labky? akoby zaprete o mna?
dik za rady, som rada ze som to pochopila 😅

monr
14. júl 2012

@tea333 tie nôžky na žabku sa zvyknú dávať kým bábo nevie poriadne roztiahnuť nôžky, aby išli nôžky pekne okolo teba. Ja som to nikdy nepraktikovala, od začiatku bola v kolíske a ak bola zvislo, tak nôžky mala normálne von zo šatky.
ak chceš na žabku, tak by som ich dala nie úplne pod seba, ale tak trošku roztiahnuté. a ručky v šatke schované, buď dole, alebo hore, ako vám bude viac vyhovovať. poskúšaj potom.

tea333
14. júl 2012

@monr momentalne skusam na plysovej babike z ikei, ale tie nozicky tam nejak neviem pekne poskladat 😀
s babom to snad pojde lepsie 🙂 ja by som mozno tie polohy radsej striedala a chvilu nosila aj vertikalne. uvidime ako sa tam bude drobcekovi pacit 🙂

monr
14. júl 2012

@tea333 jasné, najlepšie je skúšať naživo, len treba viazať s pokojom, bábo totiž vycíti akúkoľvek neistotu 😉

ivula7
14. júl 2012

@monr a @tea333 Úprimne mne sa to druhé video s nasilu roztiahnutými nôžkami pre deti, ktoré nemajú problémy s kĺbikami vôbec nepáči. Podľa mnohých zahraničných stránok novorodencom netreba odchyľovať nasilu nôžky od seba, ale treba rešpektovať ich samotné odchýlené postavenie. Šírka odchýlenia je približne na úrovni panvy, či pliec a členky sú akoby predĺžením nožičiek ako v tom videu s Mobym alebo ako v tomto videu, kde idú akoby do bokov: http://www.dailymotion.com/video/xejvic_double-...

monr
14. júl 2012

@ivula7 to video vyzerá zaujímavo, priznám, ešte som takú úväz nevidela. a na novorodenca super.
tie nožičky majú opodstatnenie podľa mňa u takéhoto malého dietka, u väčších detí mať nôžky pod sebou - musí byť nepohodlné. myslím, že sa treba riadiť podľa dieťatka 😉

tea333
14. júl 2012

@ivula7 to je pekny uvaz na novoska. len sa mi zda trochu komplikovany, ale dnes to skusim a uvidim, ako mi to pojde. tiez sa mi tie nozicky zdaju ok ked su takto, nie rozcapene.

ivula7
14. júl 2012

@monr Ale základ úväzu možno poznáš, veď technicky to vyzerá na dvojitý kríž, len využíva pretočenie ako u klokana 😉 Priznám sa, že samú by ma zrejme takáto kombinácia nenapadla, ale vyzerá to pekne a hlavne pevne. A samozrejme , reč bola o novorodencoch, súhlasím odchýlené postavenie nožičiek sa vyvíja časom a treba ho prispôsobovať podľa potrieb a veku detí.
@tea333 Sú aj iné úväzy, keby nie náhodou tento 😉

tea333
14. júl 2012

@ivula7 kludne daj nejaky tip na prakticky uvaz pre novorodenca v elastik Moby satke, potesilo by ma to.
ja si planujrm vyberat par uvazov co nacvicim a neskor uvidim, co nam bude vyhovovat.

ivula7
15. júl 2012

@tea333 Osobne na novorodencov a najmenšie deti sa mi zdajú najvhodnejšie tie viacvrstvové úväzy, aby v nich bolo bábätko pevne naviazané. Mnohými maminkami sú preferované práve už spomínaný kríž s kapsou vonku a ja mám ešte radšej kríž s kapsou vnútri (kvôli jeho variabilite a možnosti podoťahovania). Oba môžeš viazať horizontálne aj vertikálne, čo je veľká výhoda. Ešte pre kolískovú polohu je vhodný dvojitý kríž, ale podľa mňa na začiatok stačí skúsiť jeden dva úväzy, úplne výhody zistíš až s reálnou váhou a dlhším ponosením.

zuzanockamt
15. júl 2012

nasla som tento clanok, dost zaujimavy, no neviem, co si mysliet 😕 ... kuknite a dajte nazor 🙂
http://www.vitalia.cz/clanky/nenicime-detem-nos...

biba321
16. júl 2012

My mame predčasne narodene babatko,rada by som ho nosila v šatke,ale bojim sa,aby som mu nezničila chrbatik... je pre nas prosim šatka vobec vhodna?? dakujem vopred moc za radu

strapco13
17. júl 2012

@biba321 satka je vhodna, zvolila by som elasticku, lahsie sa s nou manipuluje, lebo naviazes na seba a potom das babatko dnu a satka sa prisposobi babatku
pri predcasniatkach je velmi dolezite nosit...nahradis im ten cas co mali byt este v brusku neznym objatim a tvojou pritomnostou...bude to pre babo akoby este stale bolo v brusku
plus casto ho maj len tak v plienocke na svojom holom hrudniku

ivula7
17. júl 2012

@biba321 Síce v angličtine, ale ak nie je problém, odporúčam prezrieť si nasledujúci článok http://en.wikipedia.org/wiki/Kangaroo_care a toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=BjnXs9noUeY
biba321
17. júl 2012

dik za pomoc,no ja english nie som az taky odbornik.. myslite ze si mam zavolat laktacnu poradkynu nech ma nauci satkovat,alebo to zvladnem aj z nejakeho videa?

strapco13
17. júl 2012

@biba321 pozri stranku www.nosmesa.eu .viazanie mozes aj podla navodov skusit..ale kedze mas predcasniatko ja by som doporucila bud laktacnu alebo poradkynu pre nosenie kontaktovat..nwch ti to presne ukazu

lenkalis
22. júl 2012

@tea333 ja som tu už vyššie pisala ako som nosila, teraz som našla aj dobre videa k tomu. mala sa mi tak velmi dobre dávala do šatky a nosila, mam el. šatku liliputi. teraz ma 4,5 kg a už to nie je ono, lebo je velká.

https://www.youtube.com/watch?v=maE-WAskQeg

https://www.youtube.com/watch?v=0kK-FrEaB8o
verbalinka
24. júl 2012

ahoj, mám na vás dotaz @elinka27 a ostatní 🙂
Pro syna jsem koupila šátek, ale při zavázání řval a nešlo s ním zastavit. Po druhém pokusu jsem to vzdala. Teď bych ale potřebovala nosit dceru, abych pořád nemusela tahat kočárek. Půjčila jsem si ergo nosítko a přijde mi super, oproti šátku mnohem jednodušší, ale dcera v něm řve, kroutí se a nelíbí se jí tam. Nejradši by se nosila čelem ven a na rukách (ale moje záda trpí a už jsem s ní spadla). A já se musím do čtvrtka rozhodnout, jestli si nosítko nechám. Nevím, jestli je šance, že si dcera zvykne 😅 Ale nechce se mi ustupovat 🙄
Prosím, poraďte. Děkuju 🙂

luciferinka
24. júl 2012

@verbalinka Já koupila malé taky ergo nosítko v jejích 3 měsících,když jsem v zadu zapinala popruhy,tak už začal cirkus 😀.Doma se ji v něm moc nelíbí,ale když jsem jela do banky a zaparkovala trochu dále od banky,at mužu s malou dojít pěžky,dala jsem ji do nosítka a byl klid 🙂. Všude koukala,točila hlavičkou po všech stranách,rozhlížela se po bance 🙂...Asi už to má doma okoukane nebo co,že doma mi vyvádí a venku je klid.Zdřejmně to chce trpělivost,aby si zvykla 🙂

ivanka.7
24. júl 2012

@verbalinka mne fungovalo davat tam malu v dobrej nalade (satka aj manduca) a nevzdat to pri prvom jej placi. V satke niekedy plakala aj 5-10 minut ale potom ju uz to nosenie uhojdalo, upokojila sa a zaspala. Ale ked vstane, tak tam uz potom tiez velmi nevydrzi, musi ist von, ponatahovat sa, pokukat svet a tak 🙂 S manducou sme postupovali podobne. Davali sme ju tam v dobrej nalade a prve razy len na chvilu - 10-15 minut a ked zacala byt nervozna, dali sme ju von. Postupne sme predlzovali interval a teraz cez vikend v zoo tam bola prakticky cely cas s jednym vybratim a nakrmenim.

ivanka.7
24. júl 2012

@verbalinka ono hlavne asi plati rada od kamaratky "zaviaz dieta a chod!" tvoj krok ho upokoji a uhojda

verbalinka
24. júl 2012

@luciferinka
@ivanka.7
děkuju za uklidnění 🙂 Moje máma mi to rozmlouvá, že je tam chudák umáčklá a brečí. Tak jsem jí nabídla, že ji "zaměstnám" jako nosítko. Že já s řvoucím kočárem chodit nechci 😀 Ještě mě napadlo zkusit šátek, že se jí třeba víc zalíbí. A já se v něm upařím 😀 Teď je po očkování, ale zítra ji tam strčím a budu chodit.

verbalinka
24. júl 2012

Mně se líbí teorie z konceptu kontinua, že dítě je při nošení omezené a musí se podřídit, ale je u matky a tam cítí lásku, takže se jen musí naučit "poslouchat" 🙂

jancip
24. júl 2012

@verbalinka Náš malej první dva týdny jen řval a řval. Pak jsem ho začala dávat do šátku a byl klid. Musela jsem se ale hybát, žádné sezení🙂

jancip
24. júl 2012

@verbalinka Myslím, že tu teorii jsi špatně pochopila. Tam to není myšleno tak, že má být dítě omezené a naučit se poslouchat. Ale že je pro něho přirozené se pořád chovat, cítit tělesný kontakt.....

verbalinka
24. júl 2012

@jancip pochopila jsem to dobře. Ano, nošení je pro něho přirozené. Ale právě je tam napsáno, že dítě musí pochopit, že ho rodiče nemohou jen pořád nosit na rukách, nebo u něho sedět. Že rodiče musí taky něco udělat. A při nošení je omezené v pohybu, ale na druhou stranu cítí právě tlukot srdce a lásku od nosícího, takže se s tím líp srovná, než při ležení v kočárku, kde je "odložené". Nevyjadřuju se úplně jasně, ale právě teď řeším chování syna a jemu by tohle pochopení dost bodlo 🙂 Doufám, že se to dceři zalíbí a bude klid 😀

zuzanockamt
26. júl 2012

Ahojte ... potrebujem poradit ktory ergo nosic je vhodny pre tazke a aj vysoke dieta - syn ma 22 mesiacov, 15 kg, 92 cm ... v manduce mu uz velmi viseli nohy, predpokladam, ze ergo bude nieco podobne ... alebo je fakt najvhodnejsia pre taketo velke deti len satka?

ivula7
26. júl 2012

@zuzanockamt Síce nemám priamo skúsenosti, ale keby som mala niekoho v Čechách, kto by mi mohol nosič doniesť na Slovensko, či preposlať vrámci Slovenska, išla by som do českých nosítok ako sú Skaldino, Blue Bear alebo Petite Panda. Sú to síce handmade výrobky, ale z referencií žien, ktoré ich majú, vyrábané precízne a profesionálne, častokrát s mnohými lepšími vychytávkami ako majú klasické nosiče. Bohužiaľ na nové výrobky sú dlhé čakacie lehoty, ale nejaké nosiče sa dosť často objavujú v bazári na nosenideti.cz. Sú vyrábané na mieru pre dané nosnice, takže je potrebné zistiť, či by padli na nosiaceho ale aj na noseného, nakoľko sa vyrábajú aj verzie pre predškolákov.
Nie že by som robila reklamu týmto nosičom, ale veľmi ma oslovili prepracovaním detailov pre pohodlie nosiaceho ale aj noseného a hlavne širšou sedacou časťou, ktorá naozaj podopiera nožičky dieťatka od jednej kolennej jamky k druhej ako u šatky, a teda aj veľké dieťa má nôžky krásne podoprené a nevisia mu dole, čo u bežne dostupných nosičov pre väčšie deti nevídavam. Keby som chcela nosiť v nosiči často, bola by to myslím si výborná voľba. Určite sa však niekto ozve aj s ďalšími variantami pre väčšie deti, ktoré budú dostupnejšie.

lenkalis
27. júl 2012

Cítam veľa diskusií o nosení, ale na tento problém som ešte nenarazila. Ked mam malu uviazanu v KsK, či už v elastickej alebo pevnej šatke, veľmi mi sťahuje brucho, tlačí ma to, a nie som schopna nosiť dlhšie ako 45 min. Potom ma už začne v bruchu pichať. Malá má 5 kg. zdá sa mi, že mám šatku uviazanú dobre. V čom to môže byť, mali ste tento problém?

monr
27. júl 2012

@zuzanockamt pripájam sa k @ivula7 isto tieto nosiče čo napísala, sú super voľba. a podľa referencií sú fakt skvelé. .