Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@quaxi Ano da sa posunut, uz som to nasla :o) dakujem. Neviem si predstavit ako by som tie popruhy skusala krizit, lebo aj tak je to dost komplikovane. Musim drzat maleho v tej vlozke a tekto tie popruhy len navleciem na ramena, nemam ruku na to aby som ich krizila a zapianala...mozno ked uz bude drzat hlavicku tak sa to bude dat ale teraz to urcite nejde, lebo sa strasne meta 🙂 Ale nakoniec sa mi dari ho tam dat a uz sme absolvovali aj prechadzku a celu cestu spal, takze som spokojna. Len este musim vymysliet, co mu obleciem na chodidla 🙂 Dakujem
@something ked das dupacky/overalik, co su aj cez chodidla, tak staci pod to dat jedny ponozky, ak sa ti zda byt chladno. Ja som to riesila tak, ze babo slo co najviac na moje telo, takze som casto mala priamo na tricku uz nositko a na tom rozopnutu mikinu alebo vetrovku, a ta tiez prekryvala chodidla, len potom je zima na krk, treba si dat nejaky sal. A ked sa nahle na vyletoch ochladilo, obcas deti schytali navrch aj moje nahradne ponozky 😀
Prekrizenie vyzera komplikovane, ale po par pokusoch ti to pojde lahko. najprv rozopnes oba popruhy, nastavis si ich na dostatocnu dlzku, zapnes si nositko okolo pasa, vlozis dieta, prekryjes nositkom, popruhy prehodis za chrbat a potom vzdy jednou rukou pridrzas dieta a druhou davas popruh okolo seba, zapnes a dotiahnes. Ked pridrzas dieta pravou rukou, vezmes lavou rukou popruh z praveho ramena, potiahnes si ho poza chrbat ku spone a tu si zvladnes zapnut s dopomocou pravej ruky, ktora ti tam niekde zrovna konci (dieta istis v podstate laktom). Snad je to zrozumitelne, mne to takto slo najlahsie. Da sa aj tak, ze ich zapnes do kriza este pred nasadenim nositka, uvolnis na najvacsiu dlzku a potom ked mas dieta dnu, si oba popruhy naraz prehodis cez hlavu (na to v pohode staci jedna ruka) na chrbat a uz len dotahujes. Pripadne zozaciatku to testuj uprostred manzelskej postele nad kopou perin - pre dobry pocit 🙂
ahojte baby,prosim vas,ako presne sa vklada babo do baby vaku?nas maly ma uz 9 kg,prave mame pozicany baby vak,no ked ho tam vlozim,sa mi zda ten vak maly.. moze byt? chcela by som ho tam nalezato dat,ked ho uspavam a hojdam,to sa uz asi nepodari,neviem či nozky mozu trčat? maly este nesedi..
mam aj navod z knizky od kiedronovej ofoteny,ale vobec mi to nepomohlo,tam je to babo male,nase je velke..
dakujem vopred
Ahojte,chcela by som sa opýtať aká má byť na dotyk pevná satka,kúpila som si totizto dosť neuvazene satku znacky pentelka a zdá sa mi dosť neforemna,taká tvrdá.Máme už nosic manducu a chcela som vyskusat aj satku a kedze som do nej nechcela na začiatok veľa investovať kúpila som túto,už by som to asi po druhýkrát neurobila,kedze az potom som si citala recenzie.Tak neviem,či má vôbec zmysel to s touto skúšať.
@satko17 kazda satka je ina, niektore su na zaciatku tvrde doslova ako smirgel (napr. didy s lanom) alebo su uzasne makkulinke (ellevill zara). tie tvrdsie sa musia trochu osuchat, tzv. zanosit, no niektorym, najma tym menej kvalitnym to trva velmi dlho, resp. je to takmer nemozne 😖. ak sa ti satka tazko viaze, skus ju "zanasat" takymto sposobom
https://www.youtube.com/watch?v=aXdxJ17vgWcproste ju parkrat pozauzluj a rozuzluj. ked sa ti zda dostatocne makka, prezehli ju a skus uviazat, malo by to byt lepsie... alebo ju poskladaj vecer muzovi pod zadok, pri pozerani telky a nechaj ju tam nejaky tyzden 😀 (toto som dakde citala, nie moj napad 😝)
@satko17 pentelka je obyc. platno, nebude mat nikdy nejake uzasne vlastnosti na nosenie, ale samozrejme posluzi, a na kratsie nosenie alebo na striedacku postaci. Je tenka, vzdusnejsia, uvaz dobre drzi, ale treba ho uviazat presne, a aj tak si po dlhsom noseni budes citit plecia. Drahsie, lepsie satky su vacsinou hrubsie a elastickejsie v sikmom smere - su tkane inym sposobom nez klasicke platno, preto sa lepsie prisposobuju.
Na tvrdost je dobre to sedenie na satke, alebo si ju daj na noc pod plachtu, to je este lepsie, ale od platna netreba cakat zazraky, zmakne len trochu.
Ahojte, ja by som sa chcela opytat, co odporucate na zimu, kapsu alebo investovat rovno do bundy? Nakolko su nozicky chranene v kapse a nakolko v bunde - na fotke som tie bundy videla len cca pod pas a nie ako je ukoncena, ci je stiahnuta alebo volna. Resp. ako inak by ste odporucali chranit nozicky? Ja nosim v Ergu zvisle malinka ma overal zimny, pod tym dalsie vrstvy naspodku extra, ale nozky su vzdy relativne studene a teraz ma prist este vacsia. Vdaka🙂
@pele podla mna je najlepsia volnejsia bunda alebo mikina :D zapnes do toho dieta aj v nosici, zohrievate sa navzajom, ak mas bundu dlhu, tak schovas aj nohy a tak na ne staci jedna extra vrstva a navrch dobru ciapku (nasa nosi tenku kuklu kvoli krku a sem tam na to este capicu). Teraz byva mala v obycajnom overale alebo body + nohavice, niekedy navrch sveter, podla toho aka je velka zima a na nohy navleky.
Kapsa je tiez fajn, tu mame tiez, ako extra vrstva navrch, ja ju zatial pouzivam, ked potrebujem ist s malou v dazdi, lebo je aj nepremokava.
@pele Kapsa je dost velka, nozicky su schovane pod nou. Bundy byvaju vacsinou dost dlhe a dolu stahovacie, takze tiez by mali byt chranene nozicky a nemalo by pod nu fukat. Este existuju take hrube navleky na zateplenie noziciek az nad koleno - oblecies to na celu cast nohy, co vytrca z nositka.
My sme v tom veku nepouzivali zimny overal do nositka, bolo to nepohodlne, davala som tenky bavlneny alebo hrubsi teplakovy overal, v zime flisovy, a na to kapsu (ale mala som homemade kapsu, bola asi trochu hrubsia ako kupovana). Nozicky su studensie mozno trochu aj kvoli odkrveniu - je lepsie nedavat tesne veci, napr. ponozky s uzkym lemom, babylegs, uzke pancusky, casto aj rozne topanocky skor stiahnu nohu a odkrvia ju, tak je nakoniec chladnejsia, nez by bola bez topanky.
Ci kapsu alebo bundu, to tazko povedat, bunda je urcite velmi prakticka, ale je to dost penazi. Treba brat do uvahy aj to, ako casto a pri akych prilezitostiach budes nosit, pripadne ci to vyuzijes pri dalsich detoch. Totiz tieto veci treba v podstate iba prvy rok, o rok uz bude drobec behat, a tak ho budes vacsinou nosit uz v normalnom obleceni na von, aby si ho mohla vypustit. Ak ho vobec este unesies 🙂
Ja som mala nakoniec iba kapsu, spravila som si ju tak, ze sa pripla na popruhy nositka a tak som si vlastne vyrobila zateplene nositko a nemusela som to zvlast nahadzovat. Na kapse mi vyhovovalo, ze dieta je v teple bez ohladu na moje oblecenie, chodim totiz dost nalahko oblecena, v zime casto iba v mikine, na turach sa potrebujem vyzliect este viac. S kapsou to nebol problem. Ale bolo treba davat pozor, aby zboku nefukalo cez medzeru medzi mojim oblecenim a kapsou.
@pele pokiaľ chceš nosiť len vpredu je lepšia široká bunda, nemusí byť žiadna špeci. Povedala by som, že je dôležitejšie, aby bola široká, než dlhá - i tak má bábo nožičky okolo teba, nepadajú mu veľmi hlboko dole. Kapsa mi prišla nepohodlná, ako ďalší kus oblečenia naviac. Lepšie, keď sa obaja hrejete spolu pod jednou - aj striedanie teplo-zima (mhd, pošta, obchod) sa rieši jednoduchšie -stačí rozopnúť bundu.
Ak by ste sa do jednej bundy nevošli, dá sa ušiť (kúpiť asi nie) taký predlžovací diel - vsadka, čo sa len zazipsuje do tvojej bundy. Pokiaľ máš s manželom kompatibilné zipsy, môže s tým nosiť aj on. Ja som s týmto odnosila všetky zimy, keď som rozstrihla jednu staršiu bundu, dala sa vsadka používať aj na chrbte. Mala som i kapsu, no použila som ju snáď 5x. Neskôr bola síce fajn ako nánožník ku kočíku...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/behulka/albu...
Ahojte, nechcem otvárať novú tému o nosení, tak píšem sem. Chcem sa opýtať tých z váš, ktoré nosíte a vaši drobci spia v nosiči, ako sa im darí spinkať. Moja malá /7.týzdňová/ totiž momentálne nabehla na 30. minútové spánky a niekedy ju horko ťažko presvedčím na dlhšie spinkanie, najčastejšie v kočíku, niekedy aj v šatka. Problém je, že mám pocit, že keď mi spinká v šatku, tak ju dosť rušia všetky zvuky okolo, najma keď má fázu ľahšieho spánku. Tú zvykne mať práve po tých 30 minútach a keď je doma ruch, tak to je problém ju presvedčiť, že si má ešte pospinkať. Ja by som tiež bola rada, keby som mohla so šatkou porobiť veci doma, plus vybehnúť niekam von, možno aj do obchodu. Proste som dúfala, že si viac zvykne na rozne zvuky okolo seba a bude spinkať aj v nosiči aj v rušnejšom prostredí. Chce to ešte čas, aby si zvykla? teraz mám totiž pocit, že má ten spánok buď krátky alebo dosť prerušovaný a že vlastne len tak drieme. vďaka vopred za vaše reakcie.
@janak159 moje obidve mladšie dcéry spali omnoho lepšie vonku ako vnútri, najmladšia mala 20minútovky vnútri, vonku aj 2hod
@janak159 Tak ja som to malá v istom období podobné, po prvej polhodinke nastalo vždy prebudenie, ale mne sa celkom darilo ju uspinkať jemným pravidelným rytmickým tľapkaním po zadočku samozrejme za chôdze či kolísania sa. Po tomto už zaspala tvrdým spánkom aj na niekoľko hodín... Ešte ma napadlo, ak náhodou maličkú dojčíš, možno by pomohlo práve nadojčenie v šatke k ďalšiemu uspinkaniu.
Prosim Vas, kde v Bratislave sa daju vyskusat satky? Mam doma MaM Eco, nie som s nou velmi spokojna. Chcela by som vyskusat nejaku pevnu satku, ale neviem kupit bez oskusania :(.
ahojte mate niektora skusenost so satkami tejto znacky? priznam sa zaujala ma hlavne cena mam velmi obmedzeny rozpocet a chcela by som pevnu satku a tie su velmi drahe http://img.mimibazar.sk/s/bs/1/120906/17/a14777...
@wewe22 ak sa nemylim, tieto satky predava nejaka nemka na ebayi, su mozno dobre pre zaciatocnika na odskusanie, no nie su tkane na nosenie. je to len kus zostrihnutej latky s podivnou elasticitou v jednom smere. bohuzial pri satkach mnohokrat plati, ze lacnejsie je nepouzitelne, resp. nedostatocne komfortne. ak mozes, napis, prosim ta, co u teba znamena "obmedzeny rozpocet", pokusim sa ti najst nieco kvalitnejsie. satku z druhej ruky nechces? vacsinou su v dobrej cene a ich vyhodou je to, ze uz su zanosene. kvalitna satka casom ziskava, takze sa niet coho bat 😉
@wewe22 ako pise @kkl82 tie lacne satky sa vobec neoplatia, zvyknu sa vytahat, povolujupocas nosenia, nepodopieraju dobre babo a rezu do pliec. radsej investuj trochu viac do kvalitnejsej satky, ved sa da potom dobre predat. z pevnych su lacnejsie nemecke hopediz alebo ceske sanami a babydoo. v tých sa uz da nosit. ale myslim ze najlepsie je kupit nosenu didymosku. tu na bazare si pozerala?
@kkl82
@cacika
dakujem za radu no asi kupim teda z bazaru mala som elasticku satku ale tu som nemala moc rada lebo som mala vecne pocit ze tak mala nejak ovisa
obmedzeny rozpocet znamena tretie dieta cim lacnejsia tym lepsie samozrejme nie na ukor kvality ja si viem predstavit dat aj 60-70e ale co by na to povedal moj mm asi by ho prekotilo 😉
@wewe22 teraz tu v bazari nie je nic moc zaujimave, pozri bazar na nosenideti.cz. kvalitnu pevnu satku ber ako investiciu, vzdy sa da velmi dobre predat, ked ju uz nebudes potrebovat. ellevil ma teraz akciu na cervenu jade linen chilli, s postovnym vyjde 80 eur (normalne okolo 140). daj vediet, ak mas zaujem, poradim ti ako vyuzit tuto akciu. z lacnejsich mozem odporucit este aj amazonas, ale len tie ich guatemalske satky. mala som ju ako prvu satku a po zanoseni je uplne super. tie ta cez amazon.de vyjdu okolo 60 eur uz aj s postovnym. u nas idu po cca 70-80 eur.

@something neda sa ta spona posunut? nemam ergo, len manducu, a tam sa da posuvat, takze si ju das tak vysoko, aby si dociahla a aby ti popruhy nepadali. Ale myslim ze pri noseni na bruchu je vacsinou pohodlnejsie ich mat do kriza, aj ked sa to tazsie tak zapne. Mne tiez pri noseni na bruchu padali popruhy z ramien, ked som ich nemala prekrizene, az ked dieta narastlo, tak sa to trochu zlepsilo.
Obliekanie som riesila podla pocasia - bud overal na dieta (napr. flisovy, ale nie ten hruby zimny, ten je nepohodlny), alebo ked bolo chladnejsie, tak ochrannu kapsu na normalne oblecene dieta, v najtuhsich mrazoch aj overal, aj kapsu, viac nikdy nebolo treba. Je aj speci oblecko na nosenie, ale to je dost drahe. Neviem aka je ta vlozka na novorodenca, nehreje trochu aj to? Treba si dat pozor, aby si to neprehnala, lebo babatko sa hlavne zohrieva od teba, nepotrebuje byt take naobliekane ako v kociku, obcas kontroluj ci sa nepoti.