icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

maggion
24. feb 2013

Ahoj 🙂 . mrkněte na nosenideti.sk . České maminky už jsou s nosítky spokojené, tak bych ráda aby byli i slovenské 🙂

ivula7
24. feb 2013

@tea333 Zaujímavé, u mňa to je najpohodlnejší úväz na chrbát, pretože sa rozkladá na plecia, cez prsia a celý chrbát... Ale aj kapsa môže byť fajn. Mne však nesedela. Môžeš ešte v budúcnosti vyskúšať zopár ráz a uvidíš, či budeš mať stále ten istý pocit. Mne sa ho na prvý krát nepodarilo dobre uviazať a potom mi samozrejme nebol až taký pohodlný, ale časom sa stal a je to top úväz na chrbát pre dlhšie nosenie 😉

behulka
24. feb 2013

@tea333 mne bol tiež pohodlnejší kríž s kapsou než hamoock - asi tým, že pri hamoocku je váha jhlavne na pleciach, pri kríži mi to viac chytili boky.
Na tej foto, čo si dala, vyzerá úväz veľmi fajn, len roztiahnuť popruhy, no to chce asi len cvik. Mne pomáhalo pri zdvihnúť ruky vysoko, až nad plecia - 5. foto (neviem nájsť lepší návod)
http://www.noseniedeti.sk/menu/navod-kriz-s-kap...

cacika
24. feb 2013

@romcovaklarka gratulujem k Sárke 🙂 nech je zdravucka malická 🙂 a uz mozes nosit tandem 😀 😀

salamandra1
26. feb 2013

ahojt, potrebovala by som poradit s uvazom. Dcerka ma 4,2 kf a 7 tyzdnov, skusala som ju nosit v pozicanom pevnom vatanai satkum ale v kolibke sa mi strasne skrucala a ksk vonku bol straaasne volny, no nevedela som nejako odhadnut latku. Dcerka je drazdiva a pri vkladani sa strasne vypina, kolisku vlastne tazko s nou urobim aj na rukach nie to este do satky. (aj ekd stale skusam). Svoju satku mam elasticku hoppeditz a tam mam zase problem ze neviem malu uviazat asi dost pevne, aj ked je satka predchysatna na telo. ked sa predklonim, malicka sa mi vzdy odlepi, pri kupoe v predajni sa ami zdalo ze tam bola pevnejsie ale neviem ten stav napodobnit. Pri viazani mam problem s tym, kde mam krizit pruhy pri ksk vonku, v akej vyske, aj ked sa snazim krizit nizko, dcera ma vzdy hlavicku tak vysoko, ze mi trochu zavadzia. zadocek pekne podsadit viam, nozicky su oka, ale chrbatik a hlavicka nikdy nie su dost pevno a neviem co s tym

ivula7
26. feb 2013

@salamandra1 Pri elastickej šatke si nenechávaj žiadnu vôľu, doslova do tej šatky malú daj, tú šatku naťahuj na malú, vtedy by to malo byť pevnejšie (samozrejme tú mieru pevnosti si musíš odhadnúť tak, aby sa Ti ju podarilo dnu dostať, ale aby zas nebola moc voľne - skús si to na plyšáku, alebo jednoducho na niečom obdobnom). Kríž s kapsou vonku je trochu zradný v tom, že musíš vedieť odhadnúť vôľu vonkajšej kapsy, aj keď u elastických šatkách by to nemal byť problém, tento problém sa skôr vyskytuje pri neelastických šatkách...

Ja by som skúsila ešte kríž s kapsou vnútri http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont..., aj keď viem, že kríž s kapsou vonku sa dosť využíva pri elastických šatkách. Vieš si ho po umiestnení dieťatka ešte podoťahovať, ak treba. Popruhy by mali byť roztiahnuté od jednej kolennej jamky po druhú, úplne ich po celej šírke teda pod stehienkami a zadočkom roztiahneš, vtedy to bude najlepšie pre podporu zadočka. Keď je malá taká dráždivá, nedá sa niečím zaujať? Viem je malinká, ale niekedy pomáha pohúpavanie sa, kolísanie, spievanie, no proste nejaké rozptýlenie 🙂 Neviem, akého si vzrastu, ale keď si šatku predviažeš na pás, hlavičkou je Ti vysoko? Tiež si vyskúšaj, kde asi si musíš šatku upevniť, aby bola v dostatočnej výške, ale zväčša je to fajn, keď si ju dáš na pás.

salamandra1
27. feb 2013

@ivula7 dakujem za rady, robim vsetko ako si napisala. dnes som si dala zalezat aby bola pri viazani satka tesne na telo a uvaz bol pevnejsi. stale sa mi ale nedari poriadne pevne zaistit hlavicku, aj ked pretiahnem jeden pruh cez hlavicku, kym mala spi je to ako tak dobre, akonahle sa zobudi a zacne vrtiet hlavou, dostane sa z toho pruhu rychlo von. a okrem toho ma ten vytiahnuty pruh na zaistenie hlavicky dost tlaci na krku. kriz s kapsou vnutri s malou nenaviazem, ona sa tak prehyba v chrbatiku, odtlaca rukami a zapiera nozickami, ze dosiahnut spravne postavenie je aj s predviazanym uvazom umenie 🙂 nikedy mam pocit, ze by to chcelo dalsi typ video/foto navodov specialne pre drazdive deticky :D

ivula7
27. feb 2013

@salamandra1 Tak ak viažeš kríž s kapsou von, skús jej nepreťahovať bočné pruhy, ale samotnú kapsu, keď spinká ako je to napr. v nasledujúcom návode a keď nespinká, tak jej skús dať len pre spevnenie oblasti krku plienočku za šatku, aby si jej spevnila šiju http://www.vbavlnce.blogspot.cz/2012/10/aby-se-.... Čítala som o niektorých deťoch, ktoré sa takto zvyknú prehýbať aj vo vzťahu k noseniu, ale neviem nájsť tento pohľad. Ale jednoducho niektoré deti to zvyknú pri nosení robiť. Veľa trpezlivosti prajem 😉

calabasa
3. mar 2013

@romcovaklarka http://www.youtube.com/user/vonzino1/videos tady jsou všechna videa od "vonzino1" kolíbky až doleji na stránce a pak velmi velmi podrobné videa s vysvětlením všech nástrah je zde

https://www.youtube.com/watch?v=z01zyCWuKoA

já zatím neumím, ale hledala jsem podle čeho se učit

dendus
3. mar 2013

ahojte, konecne som sa definitivne rozhodla zadovazit si satku pre drobca. Vedeli by ste mi poradit, ci pri vyske 171 cm a vahe 82 kg potrebujem uz dlzku 5,4 m alebo mi staci 4,6 m?
Ake mate skusenosti so satkou Hoppediz? Odporucate mi ju, pokial som v satkovani zaciatocnik a chcem ju pouzivat pre 3 tyzdnove babetko?

och
4. mar 2013

@dendus 5,4 je podľa mňa veľa, ja mám 175 a 72 kg a 4,7 m mi bohate stačí, ide o to aké úväzy budeš viazať, pri niektorých ti stačí aj úplne krátka šatka 😉 čiže do 5 m ti stačí
s Hoppediz nemám skúsenosť 😉
pre tak malé bábo by som dnes volila elastickú šatku napríklad z tých lacnejších je MaM Eco alebo MaM Earth neskôr, keď už je dieťaťko viac "mykavé" a ťažké 😀 si treba zadovážiť pevnú šatku (ja mám pevnú od začiatku a nevadí mi to 😉 ) osobne som začala s BabyDoo (český výrobca za veľmi priaznivú cenu, kuk ich stránku) a teraz som si kúpila bavoráka medzi šatkami Ellevill samozrejme v akcii inak sú tie ceny nehorázne a som neskutočne spokojná
najlepšie si zbehnúť na kurz a tam si môžeš aj šatky omakať 😉 do IP pošlem stránku

dendus
4. mar 2013

@och dakujem za vsetky zaslane informacie.

kkl82
4. mar 2013

@dendus tiez si myslim, ze 4,6 metra ti uplne staci. ale napr. ja mam aj jednu 5,1 m a strasne rada v nej nosim, lebo si mozem uviazat kriz s kapsou tak, ze mam uzol vpredu. ale na mnohe uvazy ti bude aj 4,6 metra vela, no kym sa tam prepracujes, tak mozno aj satku vymenis za este kratsiu 😉.

katjuschka
7. mar 2013

Ahojte maminky, keď bola moja malinká ešte malá, nosili sme ju v šatke. Po troch mesiacoch sme však prestali lebo bolo jednak veľmi teplo a jednak sme bezplienkovali a malá sa pýtala cikať každú polhodinu - šatka nám začala byť nepraktická. Teraz už keď vydrží nepocikať sa i hodinku zase začína behať, takže som predala šatku a kúpila som nosič Liliputi. Keď si ho dám bedrový pás okolo bedier, malá je nízko, nemá výhľad a jeduje sa. Takisto jej vadia v rozhľade ramenné popruhy. Vyššie to zase vadí mne, tlačí ma na bruchu pri nosení vzadu. Už som písala i do témy, kde majú maminky konkrétne tento nosič, či nemajú podobné skúsenosti. Neviem sa akosi vynájsť 😒 Skúšala som i dať malej ručičky von, ale sa mi zdalo, že hodne visí na tom hornom okraji nosiča pod pažami, ešte asi nie je dosť veľká. Myslíte si, že zazipsovaná Manduca by bola lepšia kvôli tomu výhľadu? Malá nosí už 86 veľkosť a má 9kg, ja mám M, 170cm.

ivanka.7
7. mar 2013

@katjuschka si z BA, tak si prid vyskusat Manducu do niektoreho obchodu, kde ju maju - aj s malou 🙂 (alebo si mozes prist vyskusat aj tu moju ak chces :D)

katjuschka
7. mar 2013

@ivanka.7 Joj, sak to. My sme sa prestahovali na farmu na kopanice daleko od civilizacie. Tu mam iba jednu susedku, zhodou okolnosti nosiacu, ale nema ergo nosic. Poskusala by som aj v predajni niekde, ale bohuzial si to nemozem dovolit, kupit novu - iba ojazdenu 😒

ivanka.7
7. mar 2013

@katjuschka tak mozeme vyskusat este to, ze ti odmeriam tu chrbtovu cast manducy rozzipsovanej a zazipsovanej, mozno sa z toho vysomaris

katjuschka
7. mar 2013

To by pomohlo, aspon by som si to vedela priblizne porovnat 🙂

cacika
7. mar 2013

@katjuschka neviem presne aka vysoka je ta chrbtova opierka na manduce ale napr. take Ergo má určite tu chrbtovu opierku nižšie ako liliputi, aj je lepsie tvarovane a babetko je tam lepsie podsadene a nie je tak nacapene na nosiacom.

katjuschka
8. mar 2013

@ivanka.7 @cacika Chrbtova opierka ma na Liliputi 42cm, teraz som to merala. Naozaj sa mi zda, ze je na mne vyslovene "nacapena". A budeme musiet asi trochu i podrast.... Len som naozaj nepredpokladala, ze este takto stare dieta bude mat v nosici problem s vyhladom....

cacika
8. mar 2013

@katjuschka liliputi je tak sity ze su v nom deti dost natacene na nosiacom, ja som s nim mala presne taku istu skusenost. tie ramenné popruhy su prichytené dost vysoko a to potom velmi tlaci hrudnik dietata dopredu. niekedy pomoze ked povolis popruhy a poriadne podsadis dieta, teda chytis za kolena a tahas k sebe smerom dohora aby sa zadok zosuchol co najnizsie. tým sa od teba trochu "vzdiali". potom dotiahnes kolko je ti prijemne. a to mas zrejme uz tu novsiu verziu, lebo tie su este o nieco vyssie ako starsie modely. na tejto stranke je porovnanie jednotlivych nosičov, su tam aj rozmery, pozri si, Ergo aj Manduca maju tu chrbrovu opierku nizsiu oproti liliputi. http://www.outdoorkids.sk/?srovnani-nositek,91

katjuschka
8. mar 2013

@cacika Nakoniec sme si poradili tak, ze som dala malu na pravy bok, pravy ramenny popruh som utiahla ako to slo, lavy naopak predlzila. Nejako to vyslo tak, ze po zatiahnuti jej to moc nezavadzia vo vyhlade. Zatial mi tak nie je tazka a ked podrastie bude dufam uz OK i s polohou na chrbte. Po tejto skusenosti by som si kupila asi radsej Manducu kvoli tomu rozzipsovaniu/zazipsovaniu podla potreby. I ked je pravda, ze moja mala je trosku narocnejsia co sa tyka komfortu vseobecne, dost vyrazne sa hlasi.... Ine maminky nemusia mat taku skusenost

ivanka.7
9. mar 2013

@katjuschka nasa Eli tiez vselijako vymysla, potrebuje mat nejaky komfort pri noseni. Preto som jej dost skoro zacala davat v satke ruky z kapsy von, aj ked potom bola trosku zaklonena, ale aspon sme spolu nemuseli bojovat. A ked ju manzel ma v Manduce, tak sa mu hra s salom alebo so zipsom na svetri, cize tiez na nom nemoze byt uplne nacapena, aj nosena potrebuje nejaky priestor.

katjuschka
9. mar 2013

@ivanka.7 keby sa tuto dali dat ruky von, tak ich mame veru tiez. Dneska som prvykrat skusila ten bocny v terene a neprotestovala, pacilo sa jej tak

och
15. mar 2013

ahojte dámy, na ellevill.com majú zase akciu na Organic cotton 50% off, fakt doporučujem oplatí sa, cca aj s poštovným ma to vyšlo na 74 eur a do týždňa bola doma 😉

junkfoood
15. mar 2013

@och ja to prave obkukavam..ceny super..aku si brala??

ivanka.7
15. mar 2013

@junkfoood tak tak super, ja som si vcera objednala Organicu Lucas vel. 6 a vyslo ma to na 63 eur 🙂

junkfoood
15. mar 2013

@ivanka.7 ach..ked mne sa paci ta zara green silk co ma @tea333 ale ta musi byt ako naschval zo vsetkych najdrahsia..stale nad tym spekulujem a este som nic nevyspekulovala..

och
15. mar 2013

@junkfoood ja mám organic cotton LARA veľkosť 6 😉

kukucg
17. mar 2013

ahoj, potrebovala by som poradit, mam trojtyzdnove babo a potrebovala by som uvaz vhodny na dojcenie, satku mam pevnu, uz neviem ani aka to, mam este po malom. Vdaka 😉