Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@zuzanockamt no len ja som velmi nesikovna, ja neviem ani len maslu uviazat, tak si neviem ani len predstavit, ze by som satku a do nej dieta viazala 😀
@keira elasticka satka sa viaze velmi jednoducho ... uviazes podla navodu tesne na telo a vlozis babo 🙂 ... nic zlozite naozaj ... neviem odkial si, ale skus kontaktovat materske centrum v okoli, mozno sa tam najde mamicka - nosicka 🙂 ... alebo skus kontaktovat laktacnu poradkynu - aj ony vedia poradit s nosenim a usmernit 🙂 ... pripadne ak si z BA, tak skusit kamenny obchod s latkovymi plienkami, robia poradenstvo aj ohladom nosenia, pripadne osobne kontaktovat @elinka27 - ona robi poradenstvo ohladom nosenia (zalezi odkial si )
@keira ano, je to jedna z moznosti
Ahoj, este jednu radu by som potrebovala. Mozem dat do uvazy Koliska aj 5 mesacne dieta?
mamicky potrebujem poradit - mam 2mecasneho 6kiloveho synceka a chystame sa na vikend do Tatier, kde by sme radi absolvovali aj nejaku prechadzku v terene bez kocika. Satku mam (nie elasticku), no zatial som ho v nej mala uviazaneho len raz - kriz s kapsou von, no bolo nam hrozne teplo, tak sme nosenie nechali. Teraz by sa mi to zislo, no neviem aka polohoa je pre 2.mesacne miminko najvhodnejsia. A takisto potrebujem poradit, ako obliect dieta do satky - na jednej strane telo na telo (teplucko), na druhej strane vonku "vystrceny" chrbatik (tak aby neprechladol). A este jedna otazock, dnes skusame kolicku v krizi (vpredu) a neviem ako presne by mal mat maly rucku - tu ktora je blizsie pri mojom tele. Dala som mu ju tak ako to robime pri kojeni, popod moju pazuchu dozadu, no neviem ci ju takto moze mat aj dlhsie?
Dakujem za rady! 🙂
ahoj 🙂 @pavo skúsim ti odpovedať, ale možno to nebude nejak vyčerpávajúco , práve sa mi zobudil syn 😉
Ja som obliekala syna tak ,že len plienka , návleky na nožičky+ ponožky a čiapočku na hlavu. Viazala som kríž s kapsou dnu, lepšie sa ten úväz doťahuje. Ale je to tiež "hrubý" viacvrstvový úväz, ktorý som vlastne korigovala tým, že nemal bodynko, tak sa nepotil, a čo vypotil, vssala do seba šatka.
2 mesačné bábo ak ide na vychádzku do tatier by som osobne naviazala do kolísky - do "kojoúväzu", aby mohlo aj spokojne dudlať prsko ak bude treba a nebudeš ho musieť na kojenie vyberať zo šatky. Ručička jedna je pod tvojím prsníkom druhá je hore na prsníku. Takže ak dobre čítam čo si napísala tak si mu ju dala správne. Pri kolíske by mal mať zadoček pod tvojím druhým prsom.
Prosím @elinka27 ešte o vyjadrenie, prípadne doplnenie. Fičím za dieťaťom. Dúfam že som aspoň trošku pomohla.
Eli, hoď aj nejaké linky na videá pls.
@pavo tak zacnem poporiadku, osobne by som uprednostila kolisku, pretoze jednak si v nej moze pospat, a mozes ho aj nadojcit, ale asi by som volila taku tu kojo kolisku ako pouzivam ja, vid navody na www.nosmesa.eu, alebo teda aj inu kolisku. Aku mas satku?Len tak pre info 😉
V Tatrach inak nebyva tak horuco ako v meste, mam skusenost, a vzduch je neskutocny, detom sa tam velmi dobre spi, to len tak na okraj. A ano ruka ma byt pri dojceni v koliske pod pazuchou okolo tvojho tela,a nevadi ze ju tam necha aj pocas spanku.
Obliekla by som ho asi do tenkeho tielka a pod, ak sa spoti tak nech to saje pot, nemyslim, ze tam bude uplny hic aby sa potil, ale ak ano, dala by som len plienku a v podstate v koliske von netrci nic.Myslim v tej co pouzivam ja. A ak by nechcel spat, mozes kombinovat kriz s kapsou vovnturi, lepsie sa dotahuje a lepsie tak fixujes hlavicku. Tam nozky trcia von predpokladam, ze rucky bude mat vo vnutri, dala by som navleky a kasika ciapku, a navleky sa daju v pripade potreby pouzit aj na ruky.
To ako ma byt zadocek pod prsom ako pise @abnka je trosku diskutabilne, podstatne je aby bolo dieta na prsniku spravne, aby ti dojcenie bolo prijemne.Aby ked ho polozis do kolisky nevyselo len na bradavke. Cize pre toto odporucam tu druhu kolisku , ta sa utahuje ked dieta das na prsnik a da sa prisposobit.Vkladacie kolisky mne na kojo moc nevyhovovali
Ahoj, za měsíc se mně má narodit mimi a tak nějak jsem dospěla k názoru, že "něco" na nošení se určitě bude hodit 🙂 Tak jdu pro radu co pořídit 🙂 Zatím se orientuji v tom, že je manduca a šátek 😅 A dál nevím.... 😀 Takžo co raději pořídit? Dívala jsem se, že třeba těch šátků je víc druhů...... Také bych uvítala nějakou ekonomickou variantu, penízek moc není..... ☹
Děkuji předem za rady 🙂
@eicul82 tak v prve dni a tyzdne je dobra pre mrnuska elasticka satka, ta lepsie prilne k telu a je tolerantna k nedokonalosti uvazu, a neskor je vhodne kupit pevnu satku. Ktora ma vacsiu nosnost, pretoze elasticka uz pri tazsich detoch povoluje. Alebo je moznost kupit rovno tu pevnu 😉
Ergonomicky nosic, je vhodny tak okolo 4 mesiace, pre malicke deti je najlepsia satka.
Satky elasticke su standartne myslim 5m, a znacky su liliputi, hoppediz, moby s nimi mam super skusenost.
Pevne su Storchenwiehe, Hoppedizz tie su vsak na leto trochu hojnejsie, alebo potom Didymos, kde mas viac variant a su tam aj letne, ale je to narocnejsie cenovo, iba ak by sa podarilo z bazara zohnat. Spokojna som a velmi milo ma prekvapila ceska Babydoo, je makka a poddajna a myslim, ze aj leto by sa v nej dalo zvladut 😉
Elasticka je cenovo nenarocnejsia, ale potom aj tak kupite pevnu 😉 Takze su moznosti, kupit rovno pevnu, alebo teda elastik a potom pevnu a neskor nosic, alebo aj nie satka sa moze aj dlhodobo
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak byly vaše děti staré, anebo spíš velké, když měly v Ergu ručičky ven. Malej bude mít rok a má tak k 80 cm. Když ho nosím v Ergu, chtěl by mít ručičky ven, stále si je snaží vyndavat a po něčem se natahovat, ale přijde mi, že je na to ještě krátkej a pak by tam jakoby visel za podpaží. Díky.
@eicul82 ahoj, takže začneme tými všeobecnými radami a potom až sa zorientuješ, tak prejdeme na niečo osobné.
Sú šatky a ergonomické nosiče. Šatky môžu byť z elastického materiálu, alebo tkané napevno. Výhody elastiky sú v tom že nemusíš až tak dbať na pevné dotiahnutie úväzu, šatka sa elasticky ovinie okolo tvojho tela a tela bábätka. Je to vhodné pre rodičov, ktorý začínajú so šatkami, alebo pre tých, ktorí vedia že pri staršom dieťati prejdú na ergonosič. Nevýhody elastiky sú v tom že sú váhovo obmedzené, vydržia cca do 4 mesiacov dieťaťa, ak je drobné tak aj do pol roka - vyťahajú sa a potom dieťa v úväze "visí" a ťahá aj rodiča dopredu. Takže buď kúpiť elastiku a nosič, alebo elastiku a časom pevnú šatku. Alebo začať rovno s pevnými šatkami :
Pevné šatky sú na celé nosenecké obdobie, tj od narodenia až kým rodič vládze čo je tak cca do 20kg. Existuje milión druhov úväzov, ktoré sa len obmieňajú. Môžeš nosiť vpredu , na boku a na chrbte . Polohy v šatke sú buď v tzv kolíske - ktorá je všeobecne vhodná pre menšie deti, pre spinkanie alebo pre kojenie a potom vertikálna. Polohy si rozoberieme neskôr až budeš vedieť čo si chceš kúpiť. Materiál , z ktorých sú ušité šatky je bavlna, prípadne bavlna s prímesou. Sú dokonca rôzne techniky tkania, ktoré zabezpečia iné vlastnosti šatky (techniky tkania moc neviem, tak toto taktne opomlčím, možno ma niekto doplní). Všeobecne platí čím tenšia šatka tým lepšia pre novorodenca. Určite neurob takú chybu ako ja, že si kúpiš novú Hoppediz, čo je hrubá a tvrdá šatka na novorodenca. Čím hrubšia tým horšie sa doťahuje na také malé telíčko. A práve trik dobrého nosenia je SPRÁVNE DOŤIAHNUTIE ! (či už nosič alebo šatka) Dieťa má byť pevne pri tele rodiča, test je keď sa predkloníš dopredu, tak sa ti nesmie odlepiť od tela.
Ergo nosiče - vhodné sú od obdobia cca 3-4 mesiacov, prípadne keď si už dieť drží samé hlavičku. Niektoré nosiče sú ponúkané aj s novorodeneckými vložkami, ale nikdy nedotiahneš popruhy nosiča tak, aby si mala bábätko úplne natesno pri sebe a jemu sa potom kriví chrbtica. V nosičoch sa dá nosiť iba vo vertikálnej polohe, môžeš nosiť vpredu , naboku aj na chrbte. Nosiče sú veľmi vhodné pre deti (a rodičov) ktoré sa stále pýtajú dole, urobia tri kroky unavia sa a pýtajú sa naspäť na ruky. Rozopneš zapneš a fičíš. Šatku by si už v tomto veku dlho zamotávala a rozmotávala.My sme naplno využili nosič až teraz na jar 😀 to už má 17 mesiacov .
Nosiče môžu mať zapínanie na pracky, alebo sa zaväzujú (mei tai), prípadne v kombinácii - bederný pás na suchý zips a ramenné popruhy zaviazať - to má bondolino.
Poďme na značky : elastiky - MaM, Moby, Hoppediz, Liliputi. Cenovo tak okolo 50 eur.
Pevné šatky - Ellevill, Didymos, Storchenwiege, Hoppediz, to sú asi tak najznámejšie, teraz mám nejakú vypatlanú hlavu. Cena od tých 50 do 100, za Ellevill aj 120 eur. Veľmi dobrá a kvalitná šatka za 50 eur je česká Babydoo.
Nosiče - Manduca, Ergo klasik, Ergo Performance, Boba , African Baby Carrier. Cena okolo 100 až 120 eur.
Ak chceš ekonomickú variantu, choď na stránku www.nosenideti.cz . Majú tam krásny bazár, nádherné šatky, aj limitované edície, ktoré sa už nedajú zohnať, za prijateľné ceny a čo je najlepšie , šatky sú zanosené (nosením, praním a používaním látka šatky zmäkne a zjemnie). Ja tam chodím vždy slintať, lebo poštovné atď sa mi to neoplatí ťahať z čiech, navyše už sa moc už nešatkujeme a stačí nám jeden nosič. Alebo aj tu na MK pozeraj bazáre. Chce to síce trochu času po večeroch , chodiť obzerať a vyberať, ale niekedy je finančná úspora značná.
@romcovaklarka môj mal tiež okolo roka keď sa naučil vyťahovať si ručičky. Ešte 3 mesiace sme sa "bili" či ich bude mať dnu alebo von. Pomohlo mi úplne nadoraz podoťahovať všetky popruhy, potom si tie ruky nevládal vytiahnuť von. Teraz má 17 mesiacov a už ich vytiahne vždy, ergo mu siaha tak trošku vyše lopatiek, nosíme 86 veľkosť oblečenia. Ale tiež mi tam niekedy prijde zavesený. No zjavne mu to nejak nevadí.....
helééé https://www.modrykonik.sk/bazar/satky-nosice-kl... aká cena !!!
@eicul82 čo ty na to ?
@zitaje ahoj, mala som ju na sebe. Nosila som v nej malého už teraz veľkého, 13 kg. Je porovnateľná so Storchom leo, myslím že je rovnako tenká, ale je mäkšia ako Leo . Hoppediz šatky mne osobne prijdú veľmi hrubé a musia sa nutne zanosiť. Hoppediz RIo som mala ako úplne prvú, na malého novoška a totálne ma znechutila, nevedela som si ju tak napevno dotiahnuť no malý je zimné dieťa , tak sme s ňou tú zimu nejako prežili.
Myslím že češi fakt okopírovali Lea, pridali tam pruhy a dali tomu vlastnú značku. Ja som bola veľmi spokojná, rozmýšľam, že s ňou zakončím svoju šatkársku éru, lebo sem tam sa nám doma šatka zíde, ale nechce sa mi už investovať veľa peňazí do šatky, ktorá by mi viacmenej stála v skrini.
ahoj, chtela bych se zeptat, jestli mate nekdo zkusenosti s elastickym satkem MAM ECO. Ja mam doma pevny satek,(Hoppediz), ale pro druheho syna do zacatku jsem chtela i elasticky, protoze se priznam, ze se mi s pevnym nevazalo uplne nejlip a prvniho syna jsem nosila az pozdeji ve vertikalnich uvazech. Ted bych chtela nosit uz driv a v kolibce, i proto jsem poridila elastik. Ovsem Mam mi moc elasticky neprijde. Vlastne se mi zda jen o malinko pruznejsi nez pevne satky. Mate s nim nekdo zkusenost? Je to jen muj pocit? A mate pripadne radu, co s tim? Uvazat kolibku pohodlne pro sebe i pro maleho se mi zatim nepodarilo ☹ Diky moc...
@elinka27 skús poradiť @yellowbanna ja osobnú skúsenosť s elastikami nemám. Kamarátka mala Mam a chválila si. Či je ale dostatočne elastická , tak o tom sa nezmieňovala....
@monr Nemáš fotku dlouhánky v kolíbce? To by mě moc zajímalo 😵 (já jsem se kolíbky nikdy pořádně nenaučila, líp mi sedly jiné úvazy)
@cervena_vila moja kamarátka a jej video - kolíska a väčšie dieťatko
https://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JEnie je to fotka, ale podľa mňa je to názornejšie 🙂
@abnka
@elinka27
A co tento? 🙂 http://aukro.cz/elasticky-satek-na-noseni-deti-...
Ahojte, ja by som prosila o radu, v com sa nosi najlepsie mesacne dieta? Mam Ergo, s novorodeneckou vlozkou, nosim v polohe podla videa
https://www.youtube.com/watch?v=6wL-F12KKR8
Lenze mne to nejde tak dobre ako tej pani vo videu. Ako mala rastie, zacinam mat pocit, ze ju stratim, tie nozicky mi vyliezaju von uz nad kolienkami, ak ich posuvam vyssie, zase trci von hlavicka prilis, az zapada dozadu, resp. ak malu natlacim medzi oba popruhy, tak je chrbatik velmi zaobleny. Tiez su nozicky v oblasti kolienok tlacene 'dorovna', neviem, ci je to dobre na klbiky. Mate niekto tip, ako to spravit lepsie, pripadne, co robim zle? Alebo do akeho nositka pohodlnejsie ulozit taketo dieta? Zaroven mi robi starosti, ako ju chranit pred slnkom alebo vetrom, ked vzdy nejaka cast dietata trci von...na bundu je prilis teplo... V niecom nosit nevyhnutne potrebujem, ked sme so starsou vonku a v kociku sa jej nepaci...
Mame doma este satku a pri prvej babe sme skusali uvaz koliska, lenze tam ta latka nejako malo drzala hlavicku. Tato ergo vlozka je pevnejsia, len samotny nosic nejako neviem napasovat, aby bolo dobre.
teraz vidim, ze ta 'koliska', co som ja mala v manuali bola nejaka jednoducha a ina, takze idem postudovat tie videa, co ste sem dali, vyzeraju, ze by to mohlo byt to prave🙂

@keira ja som kupovala bez skusania, ked mal syn az 4 mesiace ... osobne by som novorodenca do manduce nedala, hoci ma novorodenecku vlozku ... vhodnjesia by bola asi elasticka satka, ktora sa dobre viaze, nie je s tym ziadny problem a manducu pouzit neskor, ked uz si bude dietatko same drzat hlavu ... elasticke satky su napr. liliputi, hoppediz, MaM, moby, sleepy wrap