Ako zvládate tragédie, keď veríte v Božiu vôľu?
Otázka na veriacich.
Ak sa vám stane nejaká tragédia. Poviete si, že to je božia vôľa a idete ďalej ?
@loliki Takže podľa teba je kresťanský Boh a hinduistický Brahma je ten istý, len v kresťanstve si ho neskôr inak pomenovali? A teda tvrdíš že všetci sú vlastne jeden takže Brahma či Šiva ovláda aj kresťanské životy? Tak to je zmena, ja som bol v tom že sú rôzni bohovia a každý ovláda len svojich veriacich. Tak či onak podľa tvojej teórie je to pre tých ktorí nevyznávajú žiadne náboženstvo jednoduché - keď nejde do baru tak nie je pod vplyvom žiadnej fľaše 🙂
@hiro A potom ani nevie, o čo prichádza. 😀 Nech krivká toto prirovnanie ako chce, začíname to chápať. 😉 Moja predstava je taká, že Pán je len jeden. Každý si ho predstavujeme tak troška po svojom. Sú náboženstvá, ktoré majú svoje učenie, ale v podstate aj v rámci toho náboženstva predstavy jednotlivcov o Bohu sa líšia. Ja ti nebudem tvrdiť, že tá moja predstava je najlepšia. Pre mňa je zaujímavé to, že Boh je aj v nás (veriacich aj neveriacich).
@anonym_autor Boh nikdy nechce zlé veci. Hovoriť na všetko, že to bola Božia vôľa, nedáva zmysel. Boh napríklad nechce smrť. Keď nám zomrela dcéra, vnímala som to tak, že jej daroval 9 mesiacov s nami, a keď jej telo nevládalo, daroval jej večný život. Ale to, ako nám niektorí hovorili, že bola to Božia vôľa... Fú trúfalé slová. Boh vie aj z tragédie vytrieskať niečo dobré. Ale ako nikdy nie je jeho vôľa. Pekne to vidno na extremoch - varí by Boh chcel, aby niekoho zavraždili, či znasilnili? Samozrejme, že to nie je Božia vôľa. Či vôbec nie všetko, čo sa stane, ňou je.
Inak. Bavil som sa s random chlapikmi. A teda tvrdili ze krestansky boh je ten napravsi. Ale ako to funguje ked ten azijsky stvoril tam ludi cca 2000 rokov skorej ako ten krestansky? Ako moze byt krestansky Adam prvy na svete cca 6000pnl ked v Azii uz zili 2000 rokov ludia stvoreni ich bohmi?
@hiro Vzdelaj ma trošku, ktorý iný boh ešte robí to, čo robil Ježiš Kristus. V koho mene ešte ľudia vstali z mŕtvych, aj keď boli už tri dni zavalení v hrobe a páchli?
@maja22 Nech sa paci :
Jedním z hlavních bohů starověkých Egypťanů byl Osiris (Usirev), bůh - král Egypta. Osiris byl zavražděn svým božským bratrem Sethem, který ho poté nahradil na postu krále. Isis (Eset), Osirisova manželka, nalezla mrtvolu, ale poté se jí opět zmocnil Seth. Rozřezal ji na 14 kusů a vhodil je do Nilu. Isis se podařilo nalézt a shromáždit všechny kusy těla, vzala na sebe podobu ptáka a pomocí křídel jim vdechla nový život.
Znovuzrozený Osiris se pak stal králem duší zesnulých.
@hiro Vzdelaj ma trošku, ktorý iný boh ešte robí to, čo robil Ježiš Kristus. V koho mene ešte ľudia vstali z mŕtvych, aj keď boli už tri dni zavalení v hrobe a páchli?
@maja22 Pokracujem vo vzdelavani :
Sumerská mytológia (Inanna): Bohyňa Inanna zostupuje do podsvetia, kde je usmrtená a zavesená na kline. Neskôr je vzkriesená pomocou „potravy života“ a „vody života“, ktorú jej prinesú poslovia bohov,
@maja22 Pokracujem vo vzdelavani :
Sumerská mytológia (Inanna): Bohyňa Inanna zostupuje do podsvetia, kde je usmrtená a zavesená na kline. Neskôr je vzkriesená pomocou „potravy života“ a „vody života“, ktorú jej prinesú poslovia bohov,
@patrike Vďaka za snahu. Ale toto je mytológia, nijako sa ľudí netýka. Je to na úrovni rozprávky o Šípkovej Ruženke. Ja som sa pýtala, ktorý iný boh reálne pomáhal ľuďom. Tak, že to nebolo na úrovni fantázie, ale boli svedkovia. Ľudia, ktorí videli, čo sa stalo. Že slepí vidia, chromí chodia, hluchí počujú. Že niekto zomrel a po božom zásahu ožil. A mal k tomu svedkov. Na toto som sa pýtala. 🙂
Inak. Bavil som sa s random chlapikmi. A teda tvrdili ze krestansky boh je ten napravsi. Ale ako to funguje ked ten azijsky stvoril tam ludi cca 2000 rokov skorej ako ten krestansky? Ako moze byt krestansky Adam prvy na svete cca 6000pnl ked v Azii uz zili 2000 rokov ludia stvoreni ich bohmi?
@hiro V rôznych kultúrach vznikli rôzne príbehy o stvorení, ale kresťanstvo učí, že Boh je len jeden – ten istý pre celý svet.
Archeológia ukazuje, že ľudia žili v Ázii aj inde dávno predtým, než vznikli biblické texty.
Takže nejde o to, že by existovali rôzni bohovia, ale o to, že rôzne národy si jedného Boha vysvetľovali rôznymi príbehmi.
@hiro V rôznych kultúrach vznikli rôzne príbehy o stvorení, ale kresťanstvo učí, že Boh je len jeden – ten istý pre celý svet.
Archeológia ukazuje, že ľudia žili v Ázii aj inde dávno predtým, než vznikli biblické texty.
Takže nejde o to, že by existovali rôzni bohovia, ale o to, že rôzne národy si jedného Boha vysvetľovali rôznymi príbehmi.
@loliki Tak potom ak ich je ten istý, pravý, prečo kresťania nepoužívajú jeho pôvodné staršie meno? Nebolo to správnejšie?
Pre každého slovo tragédia znamená niečo iné. Keď mi v 35.tt v nemocnici povedali,že nenašli akciu srdca, bola to pre mňa, pre našu rodinu tragédia. Vytúžené, očakávané dieťatko sa zmenilo na krásny sen, bez šťastného konca. Syn mi zomrel v maternici, čakajúc na pôrod mi myšlienky blúdili všelikade, nedokázala som sa sústrediť na modlitbu, aj keď som sa snažila, boli to len moje vnútorné vzdychy smerom k Bohu. Vďaka Bohu sme to zvládli, ja som sa nezbláznila, ako som si v istých chvíľach myslela, vydržalo aj naše manželstvo a manžel niesol náš spoločný kríž statočne... Bolo za nás obetovaných veľa modlitieb, držala nás nimi nielen rodina,ale aj priatelia,známi, spoločenstvo z kostola. Keď mi bolo najhoršie, povedala som si,že isté sú na svete ľudia, ktorí zažívajú väčšie trápenie ako ja. Môj syn ma čaká v nebi a nič mu tam nechýba, nezažije žiadne strasti tohto sveta. 😇
@loliki Tak potom ak ich je ten istý, pravý, prečo kresťania nepoužívajú jeho pôvodné staršie meno? Nebolo to správnejšie?
@hiro Možno sme rodina a máme spoločného prapradedka. Vieš o ňom niečo? Pamätáš si aký bol, ako sa volal? Robím si rodokmeň a 6. generácia dozadu je "stratená", neviem sa dopátrať. Informácie sa stratili, niečo sa hovorilo, ktovie čo ako vlastne bolo... Ale viem, že ten prapradedko existoval.
S náboženstvom je to podobné. Ľudia vedia, vedeli, že Boh existuje, ale tie informácie sa strácali, menili. V judaizme bolo známe proroctvo, že príde Vykupiteľ, vedeli o tom aj v okolitých nehebrejských krajinách a ich panovníci čakali na znamenie. Traja sa vybrali do Betlehema, aby sa mu prišli pokloniť. Ježiš učil o Bohu, zdokonalil židovský zákon, ale nevenoval sa východným náboženstvám ani africkým či americkým. Je možné, že sa vyjadril na adresu gréckych a rímskych božstiev, ale všetky jeho slová nie sú zapísané v Biblii. Nie je potrebné vymýšľať Bohu meno. Ježiš zdôraznil vzťah, ktorý by bol najlepší, vzťah k dobrému otcovi. Máme ho vnímať ako milosrdného Otca. Aj pozemského otca volám otec a nevolám ho menom.
@maja22 Pán Ježiš Kristus povedal Mt 6,9
"Vy sa budete modliť takto: Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa tvoje meno, "
O posvätenie akého mena nášho Otca sa máme modliť?
@anonym_423e46 Môžem skúsiť odpovedať?
V modlitbe Otče náš prosíme, aby Božie meno bolo uznávané ako sväté, aby sa k Bohu pristupovalo s úctou, aby jeho charakter, vôľa a pôsobenie boli rešpektované.
V Biblii „meno“ neznamená len zvuk slova, ale osobu, jej povahu, autoritu a slávu.
Takže prosba znamená:
nech ľudia spoznajú, kto Boh je,
nech jeho meno nie je zneužívané,
nech jeho svätosť žiari v našom živote.
V judaizme mal Boh viacero titulov, ale jedno meno bolo jedinečné:
Tetragram – JHWH (יהוה)
Najposvätnejšie Božie meno v hebrejčine.
Vyslovovalo sa kedysi, ale neskôr Židia prestali meno vyslovovať zo strachu, aby ho neznesvätili.
Preto pri čítaní Písma namiesto JHWH hovorili:
Adonaj (אֲדֹנָי) – „Pán“
Elohim (אֱלֹהִים) – „Boh“
El Šaddaj, El Eljon, El Ro’i…
Takže „posväť sa meno tvoje“ znamená:
nech ľudia spoznajú Boha ako svätého, nech jeho dobrota a pravda žiaria v našom živote, nech jeho meno nie je zneuctené naším správaním (nepoužívať Božie meno v nadávkach, nehromžiť).
Inými slovami:
Prosíme, aby Boh bol vo svete vnímaný správne — ako svätý, dobrý a hodný úcty.
Je to teda prosba o Božiu slávu v tomto svete.
@hiro
Boh sa sám nazval v starom zákone ,,Ja Som” keď sa Ho Mojžiš pýtal na meno. Po hebrejsky je to JHVH (hebrejčina nemá samohlásky) a z toho potom vznikli pridaním samohlások mená ako Jahve, či Jehova- ale stále ide o toho istého Boha Biblie. Starozákonný židia sa dodnes boja nahlas vyslovovať Jeho Meno - JHVH. Keď išli rimanania zatknúť Ježiša v Getsemanskej záhrade a Ježiš im povedal ,,Ja Som”, tak všetkých mužov odhodilo dozadu pod mocou tohto Mena. Nazval sa však aj spasiteľom a meno Ježiš je v hebrejčine Jeshua, čo znamená Spasiteľ. Takže po správnom preklade by meno Ježiš malo byť nshradene menom Spasiteľ, lebo meno Ježiš neznamená nič.
Boh sa nazval Ja Som, lebo On všetko stvoril a skrze Neho je všetko stvorené a bez Neho by nebolo nič. Boh bol vždy, Jeho nikto nestvoril : ,,On Je” (Ja Som). Boh sa však nazval aj láskou a preto my ľudia máme najvačšiu potrebu byť milovaní a prijatí, lebo sme stvorení skrze Neho a ak sa to nedeje nastávajú zranenia. No Boh je dobrý Boh a On nás miluje. Avšak diabol sa vzoprel Bohu a spolu s ním aj 1/3 anjelov, čo je dosť veľa na to, že poznali Boha. Ale úplne prvý zhrešil diabol, až potom človek, ktorého diabol oklamal manipuláciou.
A toto sa tu na zemi všetko deje preto, aby si Jeho stvorenstvo vrátane ľudí, anjelov, či iných nebeských bytostí uvedomilo, čo znamená vzburu proti Bohu a že dosledkom toho je hriech a duchovná smrť naveky, teda úplné oddelenie od Boha, až tak, že človek nevie kto je jeho Boh a Stvoriteľ. Čo ale vlastne Ježiš ako Spasiteľ napravil je, že svojou smrťou zaplatil cenu všetkých hriechov a zmŕtvychvstaním porazil smrť, teda skrze Ježiša nastala duchovná obnova a vzťah s Bohom. Pre každého, kto uverí, čo Ježiš spravil na kríži a nasleduje Ho celým srdcom. To čo Adam pokazil, Ježiš napravil.
Exodus 3,13-14:
,,13Mojžiš sa však Boha opýtal: „Keď prídem k Izraelitom a poviem im: ‚Boh vašich otcov ma posiela k vám‘ a oni sa ma spýtajú: ‚Aké je jeho meno?‘, čo im poviem?“ 14Boh povedal Mojžišovi: „Ja som, ktorý som;“ a dodal: „Izraelitom povieš: ‚Ja som‘ ma poslal k vám.“
@maja22 Pán Ježiš Kristus povedal Mt 6,9
"Vy sa budete modliť takto: Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa tvoje meno, "
O posvätenie akého mena nášho Otca sa máme modliť?
@anonym_423e46 Dievčatá už vysvetlili, pekne a podrobne, viac netreba dodať - či? Posväcovať Otcovo meno znamená vzdávať mu úctu svojím životom. A aj naším jazykom. Denne ho oslovovať v modlitbe. Chváliť ho, velebiť, oslavovať…
@anonym_423e46 Dievčatá už vysvetlili, pekne a podrobne, viac netreba dodať - či? Posväcovať Otcovo meno znamená vzdávať mu úctu svojím životom. A aj naším jazykom. Denne ho oslovovať v modlitbe. Chváliť ho, velebiť, oslavovať…
@maja22 @anonym_423e46 Ja by som ešte dodala, že nie my, ale On Sám sa posvacuje v našom živote, tým, že koná v životoch ľudí. Človek svojím skutkom nevie posvacovať Božie meno, človek totiž nemá svatú a čistú podststatu ale naopak hriešnu. Je to o tom ako sa Boh posvacuje Sám na Jeho chválu a slávu.
@hiro Ešte niečo k tvojej otázke. “Náš Boh má meno, je ním Ježiš Kristus.” (o. Vladimír Beregi)
@maja22 Ježiš Kristus nieje boží Syn? Keď bol Ježiš pokrstený z neba sa ozval boží hlas
Mk 1,11 A z neba zaznel hlas: "Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie."
Toto meno patrí ktorému bohu? Je to ďalší Boh ktorý stvoril všetko a modlia sa k nemu a chvália ho katolícky kresťania?
Ez 36,23 Posvätím svoje veľké meno, znesväcované u národov, ktoré ste znesväcovali uprostred nich; i budú národy vedieť, že ja som Pán - hovorí Pán, Jahve -, keď na vás pred ich očami ukážem, že som svätý.
Iz 42,5-6 Tak hovorí Boh, Pán, ktorý stvoril nebesá a rozostrel ich, ktorý upevnil zem a jej rastlinstvo, ktorý na nej dáva dych ľudu a vzduch tým, čo po nej chodia:
"Ja, Jahve, som ťa povolal v spravodlivosti, vzal som ťa za ruku; utvoril som ťa a zmluvou s ľudom som ťa urobil, svetlom pohanov,
Iz 42,8 "Ja som Jahve, to je moje meno a svoju slávu inému nedám, ani svoju chválu modlám.
@maja22 Ježiš Kristus nieje boží Syn? Keď bol Ježiš pokrstený z neba sa ozval boží hlas
Mk 1,11 A z neba zaznel hlas: "Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie."
Toto meno patrí ktorému bohu? Je to ďalší Boh ktorý stvoril všetko a modlia sa k nemu a chvália ho katolícky kresťania?
Ez 36,23 Posvätím svoje veľké meno, znesväcované u národov, ktoré ste znesväcovali uprostred nich; i budú národy vedieť, že ja som Pán - hovorí Pán, Jahve -, keď na vás pred ich očami ukážem, že som svätý.
Iz 42,5-6 Tak hovorí Boh, Pán, ktorý stvoril nebesá a rozostrel ich, ktorý upevnil zem a jej rastlinstvo, ktorý na nej dáva dych ľudu a vzduch tým, čo po nej chodia:
"Ja, Jahve, som ťa povolal v spravodlivosti, vzal som ťa za ruku; utvoril som ťa a zmluvou s ľudom som ťa urobil, svetlom pohanov,
Iz 42,8 "Ja som Jahve, to je moje meno a svoju slávu inému nedám, ani svoju chválu modlám.
@anonym_423e46 To je tajomstvo Najsvätejšej Trojice. “ Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh.
2 Ono bolo na počiatku u Boha.
3 Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo.
4 V ňom bol život a život bol svetlom ľudí.
5 A svetlo vo tmách svieti, a tmy ho neprijali.
6 Bol človek, ktorého poslal Boh, volal sa Ján.
7 Prišiel ako svedok vydať svedectvo o svetle, aby skrze neho všetci uverili.
8 On sám nebol svetlo, prišiel iba vydať svedectvo o svetle.
9 Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet.
10 Bol na svete a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal.
11 Prišiel do svojho vlastného, a vlastní ho neprijali.
12 Ale tým, ktorí ho prijali, dal moc stať sa Božími deťmi: tým, čo uverili v jeho meno,
13 čo sa nenarodili ani z krvi ani z vôle tela ani z vôle muža, ale z Boha.
14 A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami. A my sme uvideli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy.“
A ešte toto: “ Boha nikto nikdy nevidel. Jednorodený Boh, ktorý je v lone Otca, ten o ňom priniesol zvesť.”
@anonym_autor moja suseda už pani po 60 také celý život veriaca, v nedeľu na omši.Zomrel jej mladý syn a odvtedy nechodí
A ešte toto: “ Boha nikto nikdy nevidel. Jednorodený Boh, ktorý je v lone Otca, ten o ňom priniesol zvesť.”
@maja22 ak Boha nikto nikdy nevidel, ľudia videli božieho Syna Ježiša Krista a nie samotného boha Pána Jahveho.
Roháčkov preklad Ján. 1,18 Boha nikto nikdy nevidel, ale jednorodený Syn, ktorý je v lone Otcovom, on nám vysvetlil.
Evanjelický preklad
Boha nikto nikdy nevidel; jednorodený Syn Boží, ktorý je v lone Otcovom, ten (Ho) známym učinil.
Ku komu sa modlia katolícky kresťania k božiemu synovi Ježišovi alebo k bohu stvoriteľovi Jahvemu?
@maja22 ak Boha nikto nikdy nevidel, ľudia videli božieho Syna Ježiša Krista a nie samotného boha Pána Jahveho.
Roháčkov preklad Ján. 1,18 Boha nikto nikdy nevidel, ale jednorodený Syn, ktorý je v lone Otcovom, on nám vysvetlil.
Evanjelický preklad
Boha nikto nikdy nevidel; jednorodený Syn Boží, ktorý je v lone Otcovom, ten (Ho) známym učinil.
Ku komu sa modlia katolícky kresťania k božiemu synovi Ježišovi alebo k bohu stvoriteľovi Jahvemu?
@anonym_423e46 Máš podobný spôsob komunikácie ako Lenka Kravcová 🙂Katolíci sa modlia k Trojjedinému Bohu, ale to som ti už povedala 😉
@anonym_423e46 Máš podobný spôsob komunikácie ako Lenka Kravcová 🙂Katolíci sa modlia k Trojjedinému Bohu, ale to som ti už povedala 😉
@maja22 aké má meno ten Trojjediný Boh?
@anonym_423e46 “Ja som”
@maja22 kto je potom Pán Jahve ktorý stvoril nebesá, ktorého meno znesväcujú národy a nedá svoju slávu nikomu inému ani chválu modlám?
Evanjelický preklad
@anonym_423e46 Ty stále nechápeš, že Boh je len jeden. A ten jeden Boh je v 3 osobách. Keď sa modlím, tak sa modlím ku všetkým trom osobám, ale stále k jednému Bohu.
@anonym_423e46 Ty stále nechápeš, že Boh je len jeden. A ten jeden Boh je v 3 osobách. Keď sa modlím, tak sa modlím ku všetkým trom osobám, ale stále k jednému Bohu.
@loliki predsa aj boh má nejaké meno tak ako každý človek má meno, egyptský bohovia majú mená, babylonský bohovia majú svoje mená tak aj boh kresťanov má mať svoje meno veď ako ľudia rozlíšia na ktorého boha myslia keď budú zatajovať jeho meno?
To je hriech pre katolíkov povedať aké meno má ich boh?
Keď sa modlíš k trom osobám, jedna osoba boží syn má meno Ježiš Kristus, druhá Svätý duch hoci ani to nie je riadne meno a tretia osoba bude anonymná bez mena nazveme ju len pán alebo boh?

@maja22 "že on je prameň živej vody"? Určite to bola voda? ;)
@hiro Mám rada humor, ale toto nie je vtipné… Asi to vymyslel niekto, kto nemá s Ježišom osobný vzťah v láske, je to posmešné a mrzí ma to aj za toho človeka…