icon

Ako zvládate tragédie, keď veríte v Božiu vôľu?

23. mar 2026

Otázka na veriacich.

Ak sa vám stane nejaká tragédia. Poviete si, že to je božia vôľa a idete ďalej ?

Strana
z5
maja22
9. apr 2026
@anonym_423e46

@loliki predsa aj boh má nejaké meno tak ako každý človek má meno, egyptský bohovia majú mená, babylonský bohovia majú svoje mená tak aj boh kresťanov má mať svoje meno veď ako ľudia rozlíšia na ktorého boha myslia keď budú zatajovať jeho meno?
To je hriech pre katolíkov povedať aké meno má ich boh?

Keď sa modlíš k trom osobám, jedna osoba boží syn má meno Ježiš Kristus, druhá Svätý duch hoci ani to nie je riadne meno a tretia osoba bude anonymná bez mena nazveme ju len pán alebo boh?

@anonym_423e46 Prepáč, nemyslím si, že by si bola prirodzene nechápavá, domnievam sa, že tvoja nechápavosť je len hraná a si normálne inteligentná, takže ak máš Bibliu naštudovanú a podľa toho, ako tu vystupuješ, tak si aspoň niečo z tejto knihy čítala, máš tam všetko. Aj meno Boha. Ak ti krivdím a naozaj máš obmedzenú chápavosť, tak to ma potom mrzí, musíš sa zmieriť s tým, že všetkému neporozumieš… Nikto z nás nerozumie na tomto svete všetko, to si neber osobne. Človek nemusí mať Bibliu preštudovanú skrz-naskrz, aby v Boha veril a hlavne, aby Bohu veril. Viera je o vzťahu, rozum je síce dôležitý, poznávať Boha je dobré, ale nie najdôležitejšie. Najdôležitejšie je milovať - Boha, seba, ľudí. To je podstata našej viery. A popri láske študuj. To sa nijako nevylučuje 😉

makodob
9. apr 2026
@anonym_423e46

@maja22 kto je potom Pán Jahve ktorý stvoril nebesá, ktorého meno znesväcujú národy a nedá svoju slávu nikomu inému ani chválu modlám?

@anonym_423e46
Ty na Boha pozeráš veľmi obmedzeným sposobom a maximálne telesne. Ale ako ty možeš povedať ako má vyzerať, či ako sa má volať Boh?!
Áno, Ježiš (Jeshua) je Boží Syn, ale Ježiš povedal, že kto vidí Jeho, vidí Otca. A kto uverí v Krista a príjme Ho do svojho života, dostane dar Ducha Svatého, ktorý je Ježišov - Kristov Duch. Takže sú traja, ale sú jedno. Všade sú oni traja, aj pri stvorení v genezis sa Sám Boh oslovil v množnom čísle:,, Utvorme človeka na svoj obraz…” Tvoj problém je, že ty predpokladáš, že v starom zákone je len Boh (Ja Som - JHVH), ale to je len tvoj zlý predpoklad, lebo opať a znovu sú tam traja. Ježiš je aj Slovo a skrze Slovo sa tvoril svet- Boh povedal a stalo sa (čítaj genezis) - na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Boh. Celý starý zákon je o Ježišovi a ukazovaní na Neho, len ešte nebol svetu zjavený. Ale Boh je duch a Ježiš je Boh v tele, aby mohol zomrieť. Boh može mať dokonca aj viac osob ako tri, ale nám pre tento vek boli zjavené tieto tri. V Prísloviach sa aj o múdrosti hovorí ako o osobe. Takže ja sa teba opýtam, kto si ty, aby si dával formu, či meno Bohu?
Raz sa pred Neho postavíš, lebo Ten o ktorom ti svedčíme je jediný živý Boh, ktorí ťa stvoril. Trápiť by ťa malo to, že Ho nepoznáš.

makodob
9. apr 2026
@anonym_318e32

@anonym_autor moja suseda už pani po 60 také celý život veriaca, v nedeľu na omši.Zomrel jej mladý syn a odvtedy nechodí

@anonym_318e32
Gen 1, 26;
,,26Boh povedal: „Utvorme človeka na svoj obraz, na svoju podobu. Nech ľudia vládnu nad morskými rybami, nebeským vtáctvom, dobytkom, nad celou zemou a nad všetkými plazmi, čo sa hýbu po zemi!“

Ján 14,8-13:
,,8Ozval sa Filip: „Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí!“ 9Ježiš mu povedal: „Filip, toľký čas som s vami a nespoznal si ma? Kto videl mňa, videl aj Otca. Ako to, že teraz hovoríš: ‚Ukáž nám Otca!‘? 10Neveríš, že ja som v Otcovi a Otec je vo mne? Slová, ktoré vám hovorím, nehovorím sám od seba, ale Otec, ktorý zostáva vo mne, koná svoje skutky. 11Verte mi, že ja som v Otcovi a Otec je vo mne! Ak nie pre iné, aspoň pre tie skutky verte! 12Amen, amen, hovorím vám, že aj ten, kto verí vo mňa, bude konať skutky, aké ja konám, ba bude konať ešte väčšie, lebo ja idem k Otcovi 13a urobím všetko, o čo budete prosiť v mojom mene, aby Otec bol oslávený v Synovi. “

Ján 1,1-3:
,,1Na počiatku bolo Slovo,to Slovo bolo u Bohaa to Slovo bolo Boh.2Ono bolo na počiatku u Boha.3Ním vzniklo všetkoa bez neho nevzniklo nič z toho, čo jestvuje.”

Rim 8,9-11
,,9No vy nežijete telesne, ale duchovne, ak vo vás prebýva Boží Duch. Ale ak niekto nemá Kristovho Ducha, ten nie je jeho. 10Ak však je Kristus vo vás, telo je mŕtve pre hriech, ale Duch je život pre spravodlivosť. 11Ak teda vo vás prebýva Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, tak ten, ktorý vzkriesil Krista z mŕtvych, oživí aj vaše smrteľné telá svojím Duchom, ktorý prebýva vo vás.”

anonym_423e46
9. apr 2026
@maja22

@anonym_423e46 Prepáč, nemyslím si, že by si bola prirodzene nechápavá, domnievam sa, že tvoja nechápavosť je len hraná a si normálne inteligentná, takže ak máš Bibliu naštudovanú a podľa toho, ako tu vystupuješ, tak si aspoň niečo z tejto knihy čítala, máš tam všetko. Aj meno Boha. Ak ti krivdím a naozaj máš obmedzenú chápavosť, tak to ma potom mrzí, musíš sa zmieriť s tým, že všetkému neporozumieš… Nikto z nás nerozumie na tomto svete všetko, to si neber osobne. Človek nemusí mať Bibliu preštudovanú skrz-naskrz, aby v Boha veril a hlavne, aby Bohu veril. Viera je o vzťahu, rozum je síce dôležitý, poznávať Boha je dobré, ale nie najdôležitejšie. Najdôležitejšie je milovať - Boha, seba, ľudí. To je podstata našej viery. A popri láske študuj. To sa nijako nevylučuje 😉

@maja22 chcem vedieť ako to majú katolícky kresťania, či boh stvoriteľ všetkého má meno Pán Jahve ako je napísané v katolíckej biblii alebo z poverčivosti ako Židia nesmú hovoriť božie meno a je to sväté tajomstvo ako sa volá ich boh
chodíš ako okolo horúcej kaše, normálne napíš boh má meno také alebo boh má meno iné
ako si má katolícky kresťan vytvoriť vzťah k bohu a milovať ho keď ani nepozná ako sa volá jeho boh?

makodob
9. apr 2026
@anonym_423e46

@maja22 ak Boha nikto nikdy nevidel, ľudia videli božieho Syna Ježiša Krista a nie samotného boha Pána Jahveho.

Roháčkov preklad Ján. 1,18 Boha nikto nikdy nevidel, ale jednorodený Syn, ktorý je v lone Otcovom, on nám vysvetlil.
Evanjelický preklad
Boha nikto nikdy nevidel; jednorodený Syn Boží, ktorý je v lone Otcovom, ten (Ho) známym učinil.

Ku komu sa modlia katolícky kresťania k božiemu synovi Ježišovi alebo k bohu stvoriteľovi Jahvemu?

@anonym_423e46
A mýliš sa, že je to Boh len pre katolíkov, lebo je to Boh pre všetkých. Kto Ho hľadá, tak Ho nájde a On sa mu dá spoznať. V toho istého. Boha veria aj evanjelici, baptisti, kalvíny, atď - všetci kresťania len forma praktizovania náboženstva je iná. No Boh nie je náboženstvo a toto ľudia nechápu. Ani tvoja suseda, lebo Boh jej syna nezabil. Ale to by vedela, keby Boha poznala, ale ona pozná len náboženstvo. A Boh mal taký plán, že poslal kúsok zo Seba v tele človeka, aby mohol zomrieť a nazval Ho Svojím synom - Jeshuom (Spasiteľom), aby si ty mohol žiť a raz spoznať Toho, ktorý ťa stvoril. Bez Ježiša by to nebolo možné, ale možno by si mohol len čítať s porozumením predchádzajúce odpovede.

makodob
9. apr 2026
@anonym_423e46

@maja22 chcem vedieť ako to majú katolícky kresťania, či boh stvoriteľ všetkého má meno Pán Jahve ako je napísané v katolíckej biblii alebo z poverčivosti ako Židia nesmú hovoriť božie meno a je to sväté tajomstvo ako sa volá ich boh
chodíš ako okolo horúcej kaše, normálne napíš boh má meno také alebo boh má meno iné
ako si má katolícky kresťan vytvoriť vzťah k bohu a milovať ho keď ani nepozná ako sa volá jeho boh?

@anonym_423e46 veď to je ten istý jeden Boh, s hebrejského JHVH (hebrejčina nemá samohlásky) si urobili obmenu so samohláskami Jahve, Jehova. A skús volať na Ježiša, lebo ak uveríš ako židia a neuveríš v Spasiteľa Krista, tak sa ti Boh neohlási, ak nechceš poznať Jeho pravdu ale pojdeš si svoju. Ale volaj na Neho, On odpovedá! Aj nahlas! Tak sa pýtaj Jeho, čo sa pýtaš človeka?

makodob
9. apr 2026
@maja22

@maja22 ja si myslím, že je to muž.

maja22
9. apr 2026
@makodob

@maja22 ja si myslím, že je to muž.

@makodob Mne niekoho pripomína, ale pod anonymom môže byt fakt hocikto. Rieši úplne nepodstatné veci, niečo si potrebuje dokázať, ale to nevadí, Boh ju/ho miluje aj tak… Už len tú lásku opätovať…

maja22
9. apr 2026
@anonym_423e46

@anonym_423e46 Voláme Boha Bohom. Otcom, Synom a Duchom Svätým. X-krát ti to tu bolo povedané. Nebojíme sa o ňom hovoriť, pre nás je Láska.

makodob
9. apr 2026
@makodob

@hiro
Boh sa sám nazval v starom zákone ,,Ja Som” keď sa Ho Mojžiš pýtal na meno. Po hebrejsky je to JHVH (hebrejčina nemá samohlásky) a z toho potom vznikli pridaním samohlások mená ako Jahve, či Jehova- ale stále ide o toho istého Boha Biblie. Starozákonný židia sa dodnes boja nahlas vyslovovať Jeho Meno - JHVH. Keď išli rimanania zatknúť Ježiša v Getsemanskej záhrade a Ježiš im povedal ,,Ja Som”, tak všetkých mužov odhodilo dozadu pod mocou tohto Mena. Nazval sa však aj spasiteľom a meno Ježiš je v hebrejčine Jeshua, čo znamená Spasiteľ. Takže po správnom preklade by meno Ježiš malo byť nshradene menom Spasiteľ, lebo meno Ježiš neznamená nič.
Boh sa nazval Ja Som, lebo On všetko stvoril a skrze Neho je všetko stvorené a bez Neho by nebolo nič. Boh bol vždy, Jeho nikto nestvoril : ,,On Je” (Ja Som). Boh sa však nazval aj láskou a preto my ľudia máme najvačšiu potrebu byť milovaní a prijatí, lebo sme stvorení skrze Neho a ak sa to nedeje nastávajú zranenia. No Boh je dobrý Boh a On nás miluje. Avšak diabol sa vzoprel Bohu a spolu s ním aj 1/3 anjelov, čo je dosť veľa na to, že poznali Boha. Ale úplne prvý zhrešil diabol, až potom človek, ktorého diabol oklamal manipuláciou.
A toto sa tu na zemi všetko deje preto, aby si Jeho stvorenstvo vrátane ľudí, anjelov, či iných nebeských bytostí uvedomilo, čo znamená vzburu proti Bohu a že dosledkom toho je hriech a duchovná smrť naveky, teda úplné oddelenie od Boha, až tak, že človek nevie kto je jeho Boh a Stvoriteľ. Čo ale vlastne Ježiš ako Spasiteľ napravil je, že svojou smrťou zaplatil cenu všetkých hriechov a zmŕtvychvstaním porazil smrť, teda skrze Ježiša nastala duchovná obnova a vzťah s Bohom. Pre každého, kto uverí, čo Ježiš spravil na kríži a nasleduje Ho celým srdcom. To čo Adam pokazil, Ježiš napravil.

Exodus 3,13-14:
,,13Mojžiš sa však Boha opýtal: „Keď prídem k Izraelitom a poviem im: ‚Boh vašich otcov ma posiela k vám‘ a oni sa ma spýtajú: ‚Aké je jeho meno?‘, čo im poviem?“ 14Boh povedal Mojžišovi: „Ja som, ktorý som;“ a dodal: „Izraelitom povieš: ‚Ja som‘ ma poslal k vám.“

@anonym_423e46

makodob
9. apr 2026
@maja22

@makodob Mne niekoho pripomína, ale pod anonymom môže byt fakt hocikto. Rieši úplne nepodstatné veci, niečo si potrebuje dokázať, ale to nevadí, Boh ju/ho miluje aj tak… Už len tú lásku opätovať…

@maja22 áno spomínala si Lenku Kravcovú, tú moslimku, tiež som si s ňou už písala. Ale mne to príde ako rozmýšľanie muža, ale možno sa mýlim.

maja22
10. apr 2026
@makodob

@maja22 áno spomínala si Lenku Kravcovú, tú moslimku, tiež som si s ňou už písala. Ale mne to príde ako rozmýšľanie muža, ale možno sa mýlim.

@makodob Je pravda, že Lenka mala lepšiu gramatiku 😁

makodob
10. apr 2026
@maja22

@makodob Je pravda, že Lenka mala lepšiu gramatiku 😁

@maja22 🙂 maj pokojný a požehnaný deň

maja22
10. apr 2026
@makodob

@maja22 🙂 maj pokojný a požehnaný deň

@makodob Ďakujem, aj ty 😉

loliki
10. apr 2026
@anonym_423e46

@loliki predsa aj boh má nejaké meno tak ako každý človek má meno, egyptský bohovia majú mená, babylonský bohovia majú svoje mená tak aj boh kresťanov má mať svoje meno veď ako ľudia rozlíšia na ktorého boha myslia keď budú zatajovať jeho meno?
To je hriech pre katolíkov povedať aké meno má ich boh?

Keď sa modlíš k trom osobám, jedna osoba boží syn má meno Ježiš Kristus, druhá Svätý duch hoci ani to nie je riadne meno a tretia osoba bude anonymná bez mena nazveme ju len pán alebo boh?

@anonym_423e46 Si človek a rozmýšľaš príliš ľudsky. Ty potrebuješ, aby Boh mal meno. Ale Boh nepotrebuje mať meno. On je Boh, ktorý je aj bez nejakého mena. Načo mu by to bolo? Je len jeden, ktorý je, nemusíš ho odlišovať od iných, ktorí nie sú. Ľudia majú mená a slúži to na rozlíšenie. Deťom dávam mená na odlíšenie jedného od druhého, ale moje deti ma volajú mama.

karolinakr
12. apr 2026
@kondelka

„aj ja som veriaca, mnoho ľudí vníma Božiu vôľu ako okamžitý verdikt, ale moja skúsenosť ma učí, že je to proces. U mňa cesta k prijatiu 'Božej vôle' trvala 17 rokov a stále trvá. Bojujeme o byt, o ktorý môžeme kedykoľvek prísť kvôli cudzím chybám, s tromi deťmi a hypotékou. Sedemnásť rokov žijeme v neistote kvôli neplatnej zmluve na byt, ktorý sme riadne kúpili. Prakticky 17rokov prehrávame každý jeden súd, a poviem Vám, na psychike to nepridá :(

U mňa to trvalo roky, a v podstate stále trvá, kým som to dokázala vysloviť bez horkosti. Najprv prišlo obviňovanie Boha z nespravodlivosti, milión otázok, hnev, prečo ja? čo som urobila? čo som neurobila správne? no postupne sa ten hnev pretavil do otázky: Čo mi tým chceš ukázať? Dnes verím, že aj táto ťažká situácia má svoj skrytý úmysel. Pokora a trpezlivosť, ku ktorým som bola 'dotlačená', sú pre mňa dnes hodnotnejšie než pocit víťazstva na súde. Teda aspoň v to dúfam 🙂 A možno to je aj preto, lebo to je nezvratné, myslím to víťazstvo na súde.
Niekedy Božia vôľa nie je o tom, aby sa veci vyriešili podľa našich predstáv, ale aby nás tie situácie vnútorne premenili.“

Verím, že táto "skúška" ma mala pred niečím uchrániť alebo mi niečo dôležité ukázať, aj keď ten zmysel možno pochopím až s odstupom času. Pre mňa je teraz dôležité nájsť pokoj aj uprostred nespravodlivosti. Snažím sa.

@kondelka ty si tu už raz písala, že? na teba som myslela raz, že ako ste dopadli..ja strašne nenavidim nespravodlivosť, pre mna žiadne utechy v tomto nie su, jedine čo ti poradim, posti sa, posti sa aj 3 dni, ked bude treba, čo budeš citit v srdci, že maš urobiť..ak si nevinna a verime v božiu spravodlivosť, tak aj keby si o ten dom prišla, Boh ti pomože z inej strany, nejakym zazrakom sa dostaneš k lacnejšiemu byvaniu možeš dediť, niekto sa nad tebou zlutuje atd doopatruješ babku a prepiše na teba byt, ty možnosti je dosť , neber to tak že dvere sa zavreli a ty ostaneš stať vonku a v prvom rade musiš mať čiste svedomie aj ty, verim, že su ine kanaly cez ktore može prist to konečne riešenie pripadu
teraz sledujem jednu matku o vymazanych rodičoch, presne v situacii, ked všetky sudy o syna prehrala, obdivujem ju, že furt sa nevzdava, poradila by som jej to isté - pôst, modlitba a čakať, aka bude odpoved....Ked si to tak vezmeš, Boh je najvyššia autorita aj nad súdmi

anonym_57e0b4
12. apr 2026

@anonym_autor niektori tvrdia, ze je to zasah demonov, zasah diabla.

niektori veria, ze je to pre zlyhanie Adama a Evy, zijeme v porusenom svete kde sa zle veci deju a az na konci casov

bude znovu dokonaly svet.

kondelka
13. apr 2026

@karolinakr áno, áno už som písala, snažila som sa v týchto pre mňa náročných časoch dostať možno útechu? pochopenie? riešenie? možno aj kritiku... názor. Ďakujem za tvoj typ pre mňa, pôstiť som neskúšala nikdy, a vyskúšam. Už ani nie preto, že by sa niečo malo zvrátiť v mojom prípade, ale že ten Najvyšší si to zaslúži 🙂

any_soj
13. apr 2026
@loliki

@anonym_423e46 Si človek a rozmýšľaš príliš ľudsky. Ty potrebuješ, aby Boh mal meno. Ale Boh nepotrebuje mať meno. On je Boh, ktorý je aj bez nejakého mena. Načo mu by to bolo? Je len jeden, ktorý je, nemusíš ho odlišovať od iných, ktorí nie sú. Ľudia majú mená a slúži to na rozlíšenie. Deťom dávam mená na odlíšenie jedného od druhého, ale moje deti ma volajú mama.

@loliki presne. A keď už meno - Ježiš nám ukázal, aby sme ho volali Abba, Otecko...

Strana
z5