Ako zvládnuť rozhodnutie nekrstiť dieťa?
Dievčatá prosím vás pri takomto niečom reagovať bez hádky a bez nejakého doťahovania a vysvetlovania? Čo chvíľa príde na svet naše 3tie dieťa, a oby dve sú pokrstené ale ich krstný rodičia nemajú záujem o deti. Tak som sa rozhodla že toto tretie nedám pokrstiť, načo keď aj tak nechodíme do kostola nejsme nejaký veľký kresťania, a krstiť len preto aby bola "rodina" spokojná nemienim. Oznámila som pri téme krstiny že nie toto dieťa krstné nebude rozhodla som sa a bodka, lenže reči typu to budete mať doma malého pohana, a to sa musí a tieto sprosté reči ma totálne vytočili, lebo sto chutí som mala povedať že ja 9 mesiacov nosím, rodím v bolestiach, absolútne nikto mi z rodiny nepomáha s deťmi žiadnym spôsobom tak snáď je naša vec či ho dám alebo nedám pokrstiť. No nechcela som sa hádať, a už teraz viem že o tom padne téma znova a neviem ako sa obrniť, máte niektorá tiež nepokrstené dieťa/deti?
Máme, ale my nie sme veriaci a rodina to tiež vôbec neriešila. Povedala by som im, že nech sa páči, môžu sa mu venovať a viesť ho k viere a keď bude mať na to vek, samé sa rozhodne, či sa dá pokrstiť. Keď píšeš, že s ničím nepomáhajú, rýchlo to padne. Osobne by som radšej bola nepokrstená, ale som lebo vtedy sa to tiež patrilo, aj keď žiadnym iným spôsobom som neskôr už k viere vedená nebola.
Deti sa nekrstia podla toho či niekto pomaha alebo ako sa zaujimaju krstni rodičia.Podstata krstu ti uplne uniká.Je však divné akurát v tomto robit rozdiely medzi deťmi.Keby si bola 100 % presvedčená o svojej " pravde", tak tu asi nepíšeš. Reči pribuznych zvladneš,ale myslim,že tu bude aj niečo ako hlas svedomia či pochybnosti,a to sa zvlada ťažšie.Urob to,čo považuješ za najlepšie pre to dieťa. Myslím to v dobrom.
Nemame pokrstene presne z tohto dovodu. Do kostola nechodime, o prve krstni nejako nejavia zaujem ze existuje. Dieta sme krstili tiez len na “natlak” rodiny ze aby nebolo peklo v rodine. Kvoli druhemu nam nedaju pokoj, ma 3 roky a stale to vedia vytiahnut.
Proste treba sa dopracovat do fazy kedy si vies povedat NIE o tvojich zalezitostiach. Ja som to pri prvom dietati nedokazala ale poucila som sa. Pracujem stale na tom ze o nasich detoch rozhodujeme my rodicia.
@anonym_autor dajte ho pokrstiť, oslavu robiť nemusíte ... Ale aj keď nie ste kresťania, zvážte to ..
neviem, ale ja keď som dávala malú krstiť, tak som ju nedávala z dôvodu, že aby sa krstní rodičia oň starali, ale preto, lebo ho chcem viesť a vychovávať vo viere..keď to tak necítiš, tak ho nedávaj krstiť, môžeš kľudne urobiť aj časom, ale určite nerobiť niečo nasilu, lebo sa to patrí alebo má..ale určite si nepleť krst s tým, že krstní rodičia ti musia pomáhať..
Hlavne si precitaj katechizmus a celkovo cirkevne dokumenty, co je ucel krstu a co sa ocakava. Pripadne cituj pasaze, kde sa hovori o rodinnom krestanskom zivote, ktory ty nepraktizujes.
@anonym_autor krst by mal byť spojený s vierou v Boha, nie že ...jedna tetka povedala....🙂👉 takisto aj sobáš v kostole.... sú to náležitosti danej viery a nie trendy , hity ....správ tak ako cítiš 👉👉👉💚
Ja by som našla zodpovednejších krstnýchn, dala pokrstiť. A nerobila takéto rozdiely v deťoch. Kľudne bez obšírnej rodiny a všetkych cávikov.okolo toho.
Ale to som ja, moje deti majú všetky sviatosti, ale nemáme žiadne fotky, nemali sme žiadne posedenie v reštaurácii. Dokonca ani košieľku a sviečky.
Ked mas dve pokrstene, pokrstila by som aj tretie, ale to kvoli prvemu svätemu prijimaniu, tretiemu to bude podla mna luto, ze surodenci mali a ono nie, ano viem sprosty dovod, ale deti su deti... vieru zije kazdy inak, verit v dobro a hodnoty, na to kostol nepotrebujes, je to ale na vas.
Ked mas dve pokrstene, pokrstila by som aj tretie, ale to kvoli prvemu svätemu prijimaniu, tretiemu to bude podla mna luto, ze surodenci mali a ono nie, ano viem sprosty dovod, ale deti su deti... vieru zije kazdy inak, verit v dobro a hodnoty, na to kostol nepotrebujes, je to ale na vas.
@anonym_00e601 absolútne nechápem prečo by mu malo byť ľúto že oni sú pokrstený a on nie, ja nežijem žiadny kresťanský život ani svadbu som nemala v kostole. Dve sme dali krstiť lebo tiež si to vydupkala rodina, a ako tu niekto píše že chcem aby mi krstný pomáhali tak mi prosím nájdite v texte kde to píšem, píšem že nemajú záujem, to znamená že ani keď majú moje deti narodeniny tak nenapíšu pokakane všetko najlepšie. Za ďalšie nestojím ani o to aby mali sväté prijímanie ani birmovku snáď sa sami rozhodnú či chcú či nie, ale myslím že mojím deťom to bude šuma fuk
Ak ste krstili preto aby mu krstni nosili darceky a nenosia, tak veru sa na to pri tom tretom mozte vykaslat. To naozaj nema vyznam
@anonym_00e601 absolútne nechápem prečo by mu malo byť ľúto že oni sú pokrstený a on nie, ja nežijem žiadny kresťanský život ani svadbu som nemala v kostole. Dve sme dali krstiť lebo tiež si to vydupkala rodina, a ako tu niekto píše že chcem aby mi krstný pomáhali tak mi prosím nájdite v texte kde to píšem, píšem že nemajú záujem, to znamená že ani keď majú moje deti narodeniny tak nenapíšu pokakane všetko najlepšie. Za ďalšie nestojím ani o to aby mali sväté prijímanie ani birmovku snáď sa sami rozhodnú či chcú či nie, ale myslím že mojím deťom to bude šuma fuk
@anonym_autor nevies, ci to tvojim detom bude suma fuk, vacsinou v triede vela deti pojde a aj tvoje ak su pokrstene ver mi masovka pojde a budu tu "oslavu", pekne saty, specialny den, ze to budu chciet mat...
Pokrstiť by som tretie dieťa dala, aby malo rovnakú “startovaciu čiaru” ako ostatné. Kľudne bez osláv. A či sa rozhodnú ísť na prijímanie, bude už na nich.
Ak ste krstili preto aby mu krstni nosili darceky a nenosia, tak veru sa na to pri tom tretom mozte vykaslat. To naozaj nema vyznam
@prasiatko30 a ďalšia 🤣🤣🤣
Syn nie je krsteny, ale hlavne som to nikomu, a už vôbec nie vopred, neoznamovala.
@anonym_00e601 mám chlapcov tým bude asi tak dva krát jedno nejaká oslava a pekne šaty 🤦🏻♀️ aby som kvôli tomuto dávala krstiť dieťa to mi príde debilina, dávame ich na sväté prijímanie aj keď nechodíme do kostola a nejsme veriaci? Načo? Veď tam má ísť o ten samotný obrad, o to že vedieš dieťa k viere, nie o pekné šaty oslavu a tieto blbosti, tu sa neukazuje môj charakter ale váš že vám ide hlavne o to aby ste sa ukázali aké malo dieťa šaty oslavu tortu
@anonym_autor normálne by som to rodine takto otrepala o hlavu - prvé dve sme krstiť dali, aby ste vy boli spokojní a je nám to všetkým k ničomu, neviete deťom ani zablahoželať k sviatku a nie ešte aby ste ich viedli k viere ako ste sa pri krste zaviazali. My nie sme veriaci, ani svadba nebola v kostole, takže pri treťom dieťati si spravíme tak, ako my rodičia uznáme za vhodné. Ak sa neskôr dieťa rozhodne pre cestu viery, tak mu brániť nebudeme, ale zatiaľ to bude takto.
@prasiatko30 kde ona pise o darcekoch? Aj krstni rodicia pri krste nieco slubuju..tak aby slub dodrzali musia aspon javit zaujem o to ci dieta zije…a napisat v dnesnej sobe aspon sms vsetko najlepsie je snad uz to najmenej.
@anonym_autor ja som pokrstena a moj brat mladsi uz nie...ja nemam ani jedno dieta pokrstene...nikdy sme s muzom nechodili na nabozenstvo, ani do kostola, ani svadbu sme nemali v kostole....tak naco? Ja som absolutne neriesila ci niekto na to nieco povie....ale nastastie nemam v rodine takychto ludi co to hrotia
@anonym_00e601 čo mu bude ľúto, ak jeho 2 starší súrodenci nepôjdu na 1 sv. ? Rodina neinklinuje k cirkvi, ani k cirkevnému cirkusu, tak vysokopravdepodobne už nebudú ďalšie kroky.
Nikde nepíše, že čaká pomoc alebo že krstní musia pomáhať. Ale tu už 2x ukázali, že krstní rodičia neplnia vôbec svoju základňu úlohu - viesť krstné dieťa k viere a cirkvi. Neprejavili ani len základnú ľudskú slušnosť, napr. obyčajná pohľadnica, telefonát, ku sviatkom detí ( o mini darčeku ani nehovorím).
@anonym_autor normálne by som to rodine takto otrepala o hlavu - prvé dve sme krstiť dali, aby ste vy boli spokojní a je nám to všetkým k ničomu, neviete deťom ani zablahoželať k sviatku a nie ešte aby ste ich viedli k viere ako ste sa pri krste zaviazali. My nie sme veriaci, ani svadba nebola v kostole, takže pri treťom dieťati si spravíme tak, ako my rodičia uznáme za vhodné. Ak sa neskôr dieťa rozhodne pre cestu viery, tak mu brániť nebudeme, ale zatiaľ to bude takto.
@sissy27 👏👏👏
ja nechápem prečo ste krtili dve staršie deti... to sú také zbytočné tanečky, keď nie ste veriaci, šaškovanie pre rodinu, nič viac...
ja nechápem prečo ste krtili dve staršie deti... to sú také zbytočné tanečky, keď nie ste veriaci, šaškovanie pre rodinu, nič viac...
@tiezjedna bolo to viacmenej na nátlak rodiny. Teraz je už o kus staršia a hlavne rozumnejšia, viac si uvedomuje svoju integritu a konečne si chce viac stáť za svojím názorom, rozhodnutiami. Ja to veľmi kvitujem, všetci sa vyvíjame a vekom naberáme rozum, vlastne presvedčenia.
@anonym_00e601 čo mu bude ľúto, ak jeho 2 starší súrodenci nepôjdu na 1 sv. ? Rodina neinklinuje k cirkvi, ani k cirkevnému cirkusu, tak vysokopravdepodobne už nebudú ďalšie kroky.
Nikde nepíše, že čaká pomoc alebo že krstní musia pomáhať. Ale tu už 2x ukázali, že krstní rodičia neplnia vôbec svoju základňu úlohu - viesť krstné dieťa k viere a cirkvi. Neprejavili ani len základnú ľudskú slušnosť, napr. obyčajná pohľadnica, telefonát, ku sviatkom detí ( o mini darčeku ani nehovorím).
@anonym_4b5f5c ale surodenci pojdu s velkou pravdepodobnostou kvoli kamosom a nie kvoli tomu, ako ich vedu v rodine... sama to vidim v triede mojich deti...
Necháme dieťa nech sa rozhodne samo, keďže my ako rodičia do kostola nechodíme, a krstni rodičia detí aj tiez nemajú záujem. Hotovo. A tí čo tvrdia že bude dieťa pohonom, tiež nie sú praví kresťania, keďže zjavne zabudli 10 božích prikázaní
nie nemam nepokrstene, vsetky su, pri poslednom sme si "nasli" ineho krstneho rodica kedze pri prvych detoch nebol o ne zaujem zo strany krstnych rodicov
@anonym_autor ja som pri otázke krstu odpovedala, že nie som pokrytec a z dieťaťa nevyrastie horší človek len preto, že nie je pokrstené. Keď to párkrát vytiahla rodina znovu, tak som sa len spýtala "dlho sme sa nehádali?" a bol kľud. I keď posledne som povedala niečo v zmysle, že mne žiadny uchylák nebude chytať dieťa 😂. Čím pochopili môj definitívny názor na celú vieru a cirkev

@anonym_autor toto je na Tebe a vas ako rodicoch, sice je divne pri tretom dietati toto robit, ale mozes ho pokrstit aj potom neskor ked bude vacsie a napr bude chciet ist na prijimanie. Ked nechcete viest deti k viere, tak je zbytocne ich krstit.