Anulácia manželstva na cirkevnom súde: Ako na to?
Zdravím, neriešil niekto anuláciu manželstva na cirkevnom súde? Civilne sme rozvedení, hlavným dôvodom bolo, že ex nežil riadne usporiadaný život, agresivita a neschopnosť starať sa o dieťa. Sobáš bol po krátkej dobe (tehotenstvo). S terajší priateľom sme spolu 6 rokov a obaja by sme chceli mať sobáš v kostole. Ďakujem
@kristina651 Takze sme trafili klinec po hlavicke. Asi az taka katolicka nebudes, ked si sa vydavala tehotna a teraz zijes s dalsim.
@anonym_ca7b67 presne ako ste napísali ;) odborník na všetko 👍poznáte má viete ako všetko bolo najlepšie vy!
@anonym_ca7b67 presne ako ste napísali ;) odborník na všetko 👍poznáte má viete ako všetko bolo najlepšie vy!
@kristina651 Tvoj zivot hovori za teba, darmo sa durdis😃 a nemusis mi vykat, sme na Internete.
Mňa by zaujímalo, aký je dôvod na anuláciu? Mám známu, ktorá je sudkyňa, poznám kňaza, ktorý o tom rozhoduje a moja švagriná aj kamarátky si tým tiež prešli, ale to nie je len tak, že si zmyslíš, že chceš anuláciu, tam sú riadne vypočúvania pod prísahou na súde cirkevnom....
@anonym_c76889 sudkyna na civilnom sude nema nic spolocne s cirkevnym sudom a s cirkevnym pravom. Na to aby advokat napr mohol konat pred cirkevnym sudom si musi prejst cez specificke studium, ktore organizuje cirkev.
Počas VŠ som na skrátený úväzok robila na cirkevnom súde v Nitre. A môžem ti povedať, že na nejakú anuláciu môžeš rovno zabudnúť. Je to extrémne zdĺhavý a ponižujúci proces, navyše drahý lebo potrebuješ právnika, ktorý sa zaoberá cirkevným pravom a taký berie okolo 100€ na hodinu. To boli nekonecne hodiny vypočúvania o naozaj intímnych detailoch - ako často sa sulozilo, kedy, prečo nie, dokonca ci doslo k výronu semena. Jedna pani nemala správne vyvinuté ženské orgány a styk bol pre ňu bolestivý, odmietala ho a jej muž preto dal manželstvo anulovať. No čistá katastrofa. Fakt, ak nie si predseda KDH alebo primátorka Popradu tak nie je šanca. Navyše, očividne sviatostnym životom nežiješ.. oni budú chcieť aj správu o povesti od farára v tvojej farnosti.. neskutočne klebety atd. Ja by som do toho určite nešla.
@anonym_387243 tak si predstav že sú farári ktorí anulaciu neuznávajú.. naopak ja sa teším že niekomu záleží na tom aby žil sviatostny život, a prečo mu nepomoct 😉 keď nemáš na to čo napísať tak radšej nepíš nič ..moc si jej svojim príspevkom neporadila
@emka530 Ty sa tešíš z pokrytectva vo viere?
@kristina651 Tvoj zivot hovori za teba, darmo sa durdis😃 a nemusis mi vykat, sme na Internete.
@anonym_ca7b67 veď práve môj život, ktorý nepoznáte! A stale kometujete od veci ale ani sa nečudujem sprostosť ľudí nepozná hranice.
@anonym_ca7b67 veď práve môj život, ktorý nepoznáte! A stale kometujete od veci ale ani sa nečudujem sprostosť ľudí nepozná hranice.
@kristina651 tak nam vysvetli, preco chces anulaciu?
@kristina651 tak nam vysvetli, preco chces anulaciu?
@belllinka Furt sa tu durdi, ale nepovie nam, ze ako to teda je (preco asi, ze)😃
@anonym_ca7b67 ona ma nejake nabozenstvo u prdele 😀 Ona akurat tak potrebuje svadbu v kostole a nie na tom hnusnom urade 😂
@belllinka Nieeee😄😆
Počas VŠ som na skrátený úväzok robila na cirkevnom súde v Nitre. A môžem ti povedať, že na nejakú anuláciu môžeš rovno zabudnúť. Je to extrémne zdĺhavý a ponižujúci proces, navyše drahý lebo potrebuješ právnika, ktorý sa zaoberá cirkevným pravom a taký berie okolo 100€ na hodinu. To boli nekonecne hodiny vypočúvania o naozaj intímnych detailoch - ako často sa sulozilo, kedy, prečo nie, dokonca ci doslo k výronu semena. Jedna pani nemala správne vyvinuté ženské orgány a styk bol pre ňu bolestivý, odmietala ho a jej muž preto dal manželstvo anulovať. No čistá katastrofa. Fakt, ak nie si predseda KDH alebo primátorka Popradu tak nie je šanca. Navyše, očividne sviatostnym životom nežiješ.. oni budú chcieť aj správu o povesti od farára v tvojej farnosti.. neskutočne klebety atd. Ja by som do toho určite nešla.
@anonym_d57432 poznám 2 ženy, ktoré si týmto prešli a bolo to cele citlivé a diskrétne. Jednej som pomáhala skoncipovat žiadosť. Obe anulaciu dosiahli. Nikto nechce nikoho zbytočne ponižovat ani vystavovať nevhodným otázkam.
Dnes už dostane anulácia minimálne každý druhý kto o to žiada
U nás v rodine bolo anulované manželstvo.
Dievča bola panna. Počas svadobnej hostiny nachytala ženícha v “akcii” s družicou, boli tam hneď aj svedkovia.
Nedošlo ku konzumácii manželstva.
Ale aj tak hovorila potom, aké to bolo nepríjemne a ponižujúce, ten cirkevný sud.
Ja len trošku na vyjasnenie: treba rozlíšiť medzi zrušením (nepamätám si presný termín) "nekonzumovaného" manželstva, a spätným vyhlásením nulity manželstva, po dlhšom čase manželského spolužitia.
Tie veci idú navzájom trošku iným postupom.
U nás v rodine bolo anulované manželstvo.
Dievča bola panna. Počas svadobnej hostiny nachytala ženícha v “akcii” s družicou, boli tam hneď aj svedkovia.
Nedošlo ku konzumácii manželstva.
Ale aj tak hovorila potom, aké to bolo nepríjemne a ponižujúce, ten cirkevný sud.
@anonym_467b6c 🤯😵💫😵 sila
@anonym_99208e áno,sme a som vo veľmi častom kontakte aj s kňazmi
@jaskolka A čo hovoria ti kňazi na vazektomiu tvojho manzela? Odsúhlasili mu ju?
@anonym_99208e áno, vzhľadom na mnoho okolností (vek,môj zdravotný stav a viaceré spontánne potraty).
@jaskolka Si robíš dúfam prdel, však? To nemôžeš myslieť vážne.
@anonym_99208e rovnako ako ty svoju otázku 😀
@jaskolka Prečo? Chvális sa tu s tým na fóre a potom tu zo seba robíš veľkú katolícku. Hoci Cirkev to pokladá za smrteľný hriech.
@jaskolka Prečo? Chvális sa tu s tým na fóre a potom tu zo seba robíš veľkú katolícku. Hoci Cirkev to pokladá za smrteľný hriech.
@anonym_99208e kde sa chválim? Keď poradím niekomu niečo ohľadom otázky vazektomie,to je chvalenie sa? 🙈 A určite teda nebudem klamať o niečom,len preto,že by som "robila zo seba veľkú katolíčku" ...
A opakujem,každý kňaz, ktorý má aj zdravý rozum (neviem,akých ty poznáš,lebo ja poznám len takých)ti síce povie,že áno, cirkev ako taká je proti akejkoľvek forme antikoncepcie,ale zároveň ti povie aj to,že všetko sa zvažuje a hodnotí individuálne. Teda sa berie aj do úvahy zdravotný stav partnerov (ten najmä). Nikto normálny ti nepovie,že za každu cenu majte deti,aj keď to môže ohroziť zdravie či život ženy. Takže neviem ako inak ti odpovedat na otázku "schválenia"vazektomie kňazmi, ktorých poznám.
@anonym_99208e kde sa chválim? Keď poradím niekomu niečo ohľadom otázky vazektomie,to je chvalenie sa? 🙈 A určite teda nebudem klamať o niečom,len preto,že by som "robila zo seba veľkú katolíčku" ...
A opakujem,každý kňaz, ktorý má aj zdravý rozum (neviem,akých ty poznáš,lebo ja poznám len takých)ti síce povie,že áno, cirkev ako taká je proti akejkoľvek forme antikoncepcie,ale zároveň ti povie aj to,že všetko sa zvažuje a hodnotí individuálne. Teda sa berie aj do úvahy zdravotný stav partnerov (ten najmä). Nikto normálny ti nepovie,že za každu cenu majte deti,aj keď to môže ohroziť zdravie či život ženy. Takže neviem ako inak ti odpovedat na otázku "schválenia"vazektomie kňazmi, ktorých poznám.
@jaskolka Cirkev doporucuje metódy prirodzeného plánovania na vyhnutie sa tehotenstvu a vazektomiu pokladá za smrteľný hriech. Preto sa čudujem, že ak ste takí katolíci tvoj manžel do toho išiel.
@jaskolka Cirkev doporucuje metódy prirodzeného plánovania na vyhnutie sa tehotenstvu a vazektomiu pokladá za smrteľný hriech. Preto sa čudujem, že ak ste takí katolíci tvoj manžel do toho išiel.
@anonym_99208e a čítala si, čo som vôbec písala? Každý (katolík aj nekatolik, kňaz alebo nekňaz) má hlavne mať zdravý rozum a logicky si zvážiť,čo je väčšie riziko, či neistými metodami riskovať život ženy a matky už žijúcich detí alebo sa skutočne dôkladne postarať,aby deti neprišli o zdravú matku. Môj manžel ten rozum má a preto sa rozhodol svoju manželku a matku svojich dvoch detí chrániť a nevystatovat ďalšej operácii vo forme ženskej sterilizácie. Preto šiel na zákrok (nepomerne jednoduchší u muža ako u ženy)on.
Naozaj neviem,o čo ti ide a čím ťa tak veľmi môj postoj či názory rozhnevali,že píšeš dokonca ako anonym,hoci ja píšem vždy a každému pod svojím dlhoročným nickom tu.
Zeny nic z toho nebude...tu to vacsinou konci ked sa ludia dozvedia ze tiez treba platit sudne poplatky a mentorov - advokatov a normalne poplatok..toto nie je ze "Panboh zaplat" :D :D takze no stres :D
Zeny nic z toho nebude...tu to vacsinou konci ked sa ludia dozvedia ze tiez treba platit sudne poplatky a mentorov - advokatov a normalne poplatok..toto nie je ze "Panboh zaplat" :D :D takze no stres :D
@lubkavargova1 Jj, treba mat na to silnu motivaciu, ne ako tuto autorka, ze v kostole to je krajsie😄 tiez si myslim, ze sa na to vy...😃
@lubkavargova1 Jj, treba mat na to silnu motivaciu, ne ako tuto autorka, ze v kostole to je krajsie😄 tiez si myslim, ze sa na to vy...😃
@anonym_ca7b67 presne tak, nam to pekne vysvetlili ako sa maju veci v ramci kanonickeho prava...
Tu je vacsinou motivacia: novy frajer, nikdy nebol zenaty tak (rodina, svokra..atd...atd) aby sa nepovedalo tak uvazuju nad tym....lenze tu je aj dieta...a to je teda dost komplikacia...aaaa samozrejme, poplatky---poplatky---poplatky...nie je to lacny spas ako na civilnom sude a potom aj pocas trvania "sudu" ak su deti tak minimalne 6 mesiacov az 2 roky a v pripade kde sme boli ako sledovatelia tak to trvalo uz 5 rokov...a po dalsie dost jej "zavari" to ze zije uz s novym a partnerom.

Mňa by zaujímalo, aký je dôvod na anuláciu? Mám známu, ktorá je sudkyňa, poznám kňaza, ktorý o tom rozhoduje a moja švagriná aj kamarátky si tým tiež prešli, ale to nie je len tak, že si zmyslíš, že chceš anuláciu, tam sú riadne vypočúvania pod prísahou na súde cirkevnom....