icon

Bylinky a viera

blizenci
24. dec 2025

Ahojte dievčatá minule som stretla v bylinkarni krstnu môjho syna, ina tam bola náhodou na kontrole robí v SOI. Ona má rovnako ako ja 52 rokov. Je silne veriaca a na bylinky, či jogu atď má názor akože je to proti Bohu a, že to má súvis s caridejnictvom co aj povedala môjmu 15 ročnému synovi keď jej bol odniesť darček k Vianociam. Totálne som nasrata, že takéto veci hovorí môjmu synovi. Mám pocit že snáď žije zmyslanim ešte v stredoveku. Pritom bylinky sa odjakživa používali pri liečbe napr nachladnutia atď. Aký je váš názor? Súhlasíte s tým jej názorom, že ja, som pre ňu v podstate čarodejnica, lebo mne to príde choré. Pekne sviatočné dní všetkým 🌲

Strana
z3
viestta
25. dec 2025
@luteam

@viestta pretoze prave ludia co vyrabaju homeopatika veria v ezoteriku je to proste spojene a v konecnom dosledky je to uplny nezmysel a nemoze to fungovat...ja viem, ze ateisti tomu neuveria, ale viera a zdravy rozum idu praveze ruka v ruke. Veda a viera sa doplnaju. Ide o to mat na pamati komu za to vsetko vdacime a kto ma skutocnu moc a tym je Boh a nie ludia.

@luteam no dobre, v otazkach viery nemam hladat logiku...

luteam
25. dec 2025
@viestta

@viestta z tvojho pohladu asi nie 🙂 keby vsetkemu rozumieme uz by to nebola viera predsa

angela85
25. dec 2025

A potom prečo sa toľko v cirkvi spomína kadidlo co má veľmi silné liečivé ucinky, myrha. Panna maria,je tiež spojená s liečivým i bylinkami, v rôznych kláštoroch sa rehoľné sestry či mníšky venovali bylinkam

anonym_b649a4
25. dec 2025
@anonym_db8b36

@anonym_f60927 🙄🙄🙄 veď Boh stvoril tie rastliny tak prečo by to malo byť čarodejníctvo? Och táto katolícka sekta 😫

@anonym_db8b36 tiez si myslim. Keby to bolo nieco zle, nestvoril by predsa liecove bylinky, ci?

svetlonos
25. dec 2025
@lucia147852

Z pohľadu viery
Do liecivych bylín dal ich silu Boh, preto je úplne v poriadku ich používať vo formách čaju, tinktur, výťažkov…pokiaľ nad nimi nerobíš čary mary, bylinky sú úplne v poriadku. Ezoterika z pohľadu kresťanstva v poriadku nie je, pretože v tej vzyvas iné mocnosti a je teda proti 1 božiemu prikazaniu

@lucia147852
no jasne, stara znama pesnicka. To je ako ked krestan ma "dar videnia alebo jazykov", je to od Boha. Bezny neveriaci jasnovidec je ale ciste zlo, vsak?
Byliny maju luecive ucinky, vybavene. A len tak mimochodom, netreba pri bylinach carovat, ide to o mnoho jednoduchsie. Ziadna "cierna magia ani alchimia". Je to o mysleni a sile vole.

svetlonos
25. dec 2025
@viestta

@viestta
v nijakom pripade, pretoze by sa muselo dat logicky vysvetlit napriklad, preco milujuci Bo chcel udajne aby otec zabil milovaneho syna - aby tomu "milijucrmu" Bohu dokazal svoju lasku. Kktina ako Brno! Boha si nepredstavujem ako dedka na egotripe, ktoremu treba takto lasku dokazovat 😏 Ale takto su ludia drzani strachom pod kontrolou a sedliackym rozumom nehnu, lebo viera.
Ved normalna matka by za dieta zivot dala a teda od Boha ocakavam minimalne rovnaku lasku. A nie ze fununu, ak ma milujes zabi pre mna syna!
Ale tak komu sa to paci...

anonym_dafe0e
25. dec 2025
@anonym_f60927

@blizenci Krstná má pravdu! Áno – liečiteľstvo postavené na bylinkách ako náhrada dôvery v Boha je v rozpore s učením Ježiša Krista. Keď človek nehľadá uzdravenie u Boha, ale v „tajnej sile rastlín“, v ezoterike a v ľudskej múdrosti povýšenej nad Božiu vôľu, dopúšťa sa duchovnej pýchy. Ježiš je Lekár duší i tiel, nie bylinár, nie energia, nie rituál. „Prekliaty je človek, ktorý sa spolieha na človeka“ (Jer 17,5). Vkladať nádej do stvorenia namiesto Stvoriteľa je formou modloslužby a rúhania – tichého, moderného, no o to nebezpečnejšieho. Buď veríme Bohu celým srdcom, alebo hľadáme falošných bohov v listoch a koreňoch.

@anonym_f60927 Čiže ak som chorá a idem ku lekárovi tak je to hriech?
Som prekliata lebo sa spolieham na lekára,čiže vkladám nádej do človeka-lekára?

viestta
25. dec 2025
@svetlonos

@viestta
v nijakom pripade, pretoze by sa muselo dat logicky vysvetlit napriklad, preco milujuci Bo chcel udajne aby otec zabil milovaneho syna - aby tomu "milijucrmu" Bohu dokazal svoju lasku. Kktina ako Brno! Boha si nepredstavujem ako dedka na egotripe, ktoremu treba takto lasku dokazovat 😏 Ale takto su ludia drzani strachom pod kontrolou a sedliackym rozumom nehnu, lebo viera.
Ved normalna matka by za dieta zivot dala a teda od Boha ocakavam minimalne rovnaku lasku. A nie ze fununu, ak ma milujes zabi pre mna syna!
Ale tak komu sa to paci...

@svetlonos preto je Boh chlap, nie zena, matka. Matka by milovala bezvyhradne

svetlonos
25. dec 2025
@viestta

@svetlonos preto je Boh chlap, nie zena, matka. Matka by milovala bezvyhradne

@viestta
to su len vymyslene dristy ludi, ved stado treba drzat pod kontrolou. A na to je strach velmi ucinny. Pokial je nico oznacovane za svetlo a lasku, takato debilnost ho nenapadne. A tak jasne, patriarchat je tiez tema sama o sebe.

anonym_d42925
25. dec 2025

@blizenci byliny sú bežnou súčasťou liečiv, preto ich mnoho ľudí využíva aj samotné, lebo majú podobný účinok. Akurát v liečive je možno optimálnejšie dávkovanie. Synovi stačí povedať, že bylinky sú bežne v liekoch, akurát kedysi lieky neboli dostupné, tak ľudia mali naporúdzi len čaje a maste a obklady, čo si vyrobili z bylín nasušených v lete. Ale liečivá podstata je tá istá. Akurát teda, mastička z lekárne je pohodlnejšie riešenie, ako utekať v lete do Tatier, sušiť v petržalskom paneláku, roztĺkať v mažiari, miešať s bravčovou masťou a potom natierať a zagebriť si gauč. V lekárni to spravia tak, aby to bolo užívateľsky čo najpohodlnejšie, nepáchne to a dlho to vydrží. Čo sa jedlých veci týka, obyčajne chutia lepšie ako doma vyrobené. (Nič proti ľuďom využívajúcim bylinky, ja som "farmalobby" človek, radšej si zaplatím, prehltnem 10 kvapiek, ako žrať 5 lyžíc niečoho nechutného s kilom cukru/medu čo mi zaručene pomôže (nehádam sa...)).

mizoko
15. jan 2026
@anonym_f60927

@blizenci Krstná má pravdu! Áno – liečiteľstvo postavené na bylinkách ako náhrada dôvery v Boha je v rozpore s učením Ježiša Krista. Keď človek nehľadá uzdravenie u Boha, ale v „tajnej sile rastlín“, v ezoterike a v ľudskej múdrosti povýšenej nad Božiu vôľu, dopúšťa sa duchovnej pýchy. Ježiš je Lekár duší i tiel, nie bylinár, nie energia, nie rituál. „Prekliaty je človek, ktorý sa spolieha na človeka“ (Jer 17,5). Vkladať nádej do stvorenia namiesto Stvoriteľa je formou modloslužby a rúhania – tichého, moderného, no o to nebezpečnejšieho. Buď veríme Bohu celým srdcom, alebo hľadáme falošných bohov v listoch a koreňoch.

@anonym_f60927 takže ak ochories nejdeš k lekárovi,že?

Strana
z3