Čítali ste Bibliu?
Ahojte, čítali ste niekto Bibliu? Našli ste v nej niečo, čo vám aj pomohlo alebo naopak? Premýšľam, že si ju kúpim, zaujíma ma čo všetko v nej je napísané.
Ja detskú už dávno , čítala som ju ako bežnú krásne ilustrovanú knihu . Nie ako veriace dieťa .
@anonym_autor pravdaže, Božie slovo je základ pre kvalitný život. Prečo by som sa o túto pridanú hodnotu života ukracovala?
Citala som, tu popularizovanu verziu, pretoze to povazujem za sucast vseobecneho prehladu a vzdelania. Ci mi to nieco prinoieslo netusim, ale na vieru ma to neobratilo, bolo tam privela logickych rozporov aby som ich mohla bez rozmyslu prijat za svoje
@anonym_autor je tam vela uzitocnych veci... napriklad ako sa spravat k otrokom, zenam... kedy ich mozes zabit a kedy nie... co mas mat oblecene a za co je trest smrti...
"Ak niekto udrie palicou svojho sluhu alebo slúžku, takže mu zomrú pod rukou, nech je to pomstené. Ale ak deň alebo dva dni vydržia, nech to nie je pomstené, lebo sú jeho peniazom." (Exodus 21, 20-21 (v preklade ECAV)
Ano. Treba ju čítať srdcom. Nielen očami. Porozumieť slovu
Prvá kniha Mojžišova: "Prach si a na prach sa obrátiš.“ Mám na pamäti vždy, keď utieram doma prah a rozmýšľam, kto sa u mňa obrátil.
@anonym_autor je tam vela uzitocnych veci... napriklad ako sa spravat k otrokom, zenam... kedy ich mozes zabit a kedy nie... co mas mat oblecene a za co je trest smrti...
"Ak niekto udrie palicou svojho sluhu alebo slúžku, takže mu zomrú pod rukou, nech je to pomstené. Ale ak deň alebo dva dni vydržia, nech to nie je pomstené, lebo sú jeho peniazom." (Exodus 21, 20-21 (v preklade ECAV)
@anonym_0a6c1f áno a preto keď chceš pochopiť kresťanstvo, tak si prečítaš Nový Zákon 🙂 Tento verš nie je obhajobou otroctva ani násilia. Je to staroveký právny text, ktorý reguloval už existujúcu spoločnosť. Z dnešného pohľadu je možno nemorálny, ale v historickom kontexte predstavoval určitý limit násilia. Kresťanstvo zároveň nestavia morálku iba na jednom verši Starého zákona, ale na celkovom vývoji biblického zjavenia.
Odporúčam začať novým zákonom.
áno čítala som. niektoré knihy biblie sú dosť ťažké na čítanie, treba ich vnímať v toku dejín a času. nemusíš hneď kupovať knihu, teraz beží apka "biblia za rok" kde sa každý deň cca 20 min čítajú jednotlivé časti z biblie (3 knihy naraz) + kratky výklad. je to super na obohatenie. je to narozprávané chronologicky. za mňa určite zaujímavejšie ako čitanie knihy, kedže je tam výklad
@anonym_autor Biblia sa nečíta ľahko. Je to množstvo kníh písaných rôznymi štýlmi a pokiaľ človek nemá vedomosti o starovekom svete, spôsobe myslenia, kultúre, nepozná historický kontext, tak mnoho vecí nepochopí správne, vysvetlí si ich zle a žije v omyle. Celý Starý zákon sa sústreďuje na osobu Ježiša Krista, všetko k nemu postupne smeruje, preto si Boh pripravoval ľud, z ktorého raz vzíde. Starý zákon je plný obrazov, nedá sa čítať doslovne. Ak chceš čítať Bibliu, lebo chceš spoznávať Boha, začni Novým zákonom. Božie zjavenie sa zavŕšilo v osobe Ježiša, ak získaš vzťah k Ježišovi, nájdeš cestu aj k Otcovi. 😉
Ano, precitala celu, nie naraz, ale po kuskoch, ked som bola teenagerka. Predtym som len registrovala na omsiach a hodinach nabozenstva Novy zakon, ten Stary bol dost okrajovo prezentovany. A ked som si ho precitala, tak som bola nemilo prekvapena nasilim, tmarstvom a surovostou tej doby. Bolo tam citit, ze je to pisane dost z pohladu muzov a hlavne vsadepritomny zidovsky excepcionalizmus. Mne nepochopitelne dost casto bolo chovanie hlavnych akterov - mala som predtym predstavu, ze mi budu fungovat ako niekto moralny, z koho sa da zobrat priklad, ale nasla som opak, z coho som bola zdesena. Novy zakon bol oproti tomu velky skok v civilizacii a posolstve, no niektore pasaze mi boli proti srsti.
Ako niekoho precitanie Biblie posunie k viere, tak u mna to bolo naopak a odklonilo ma to od nej. Teraz skor vnimam krestanstvo ako nieco, co spolupolozilo zaklady zapadnej civilizacie, ktora je to najlepsie, co doposial bolo a stale stoji za to ju chranit.
Celú nie, niečo áno. Nenašla som v nej nič, čo by malo pre mňa prínos. Keď už tak budhizmus a hinduizmus mi je oveľa bližší.
Nie nečítala som. Nebaví ma čítať rozprávky. Ale páči sa mi výrok Oscara Wilda: " Keď si predstavím všetku tú bolesť, čo Biblia spôsobila, nechcel by som nikdy napísať niečo podobné."
Aké božie slovo? Ona má predchodcov, židia z nich vybrali do biblie to, čo potrebovali, čo im vyhovovalo. Neskôr ju menili mnísi, ktorí ju prepisovali. Nový zákon bol napísaný niekoľko storočí po smrti Krista mníchmi.
Čítam každý deň. Odporúčam najskôr nový zákon. Napríklad Evanjelium podľa Jána.
Skus, oplati sa. Moze ti to zivot zmenit od zakladov. Je aj Biblia online. aj appky.Ale ideal je zacat od Noveho zakona ako ti radia, Stary zakone jw hardcore pre pokrocilych 🙂
Myslim ze v dnesnej dobe najdes kopec modernejsich autorov co hlasaju jezisove nazory. Osho, Eckhart a pod. A je to normalnou recou a nie tymi vselijakymi metaforami, ktore davali zmysel mozno v tej dobe
@anonym_autor Skús, určite sa oplatí. Mne veľmi pomohlo kúpiť si brožúrku Krv a násilie v Biblii. Pomohla mi ujasniť si o čo tam išlo. Starý zákon. To čo mnoho ľudí odsudzuje, že biblia je plná násilia. Pochopil som súvislosti prečo sa to dialo.
@anonym_0a6c1f áno a preto keď chceš pochopiť kresťanstvo, tak si prečítaš Nový Zákon 🙂 Tento verš nie je obhajobou otroctva ani násilia. Je to staroveký právny text, ktorý reguloval už existujúcu spoločnosť. Z dnešného pohľadu je možno nemorálny, ale v historickom kontexte predstavoval určitý limit násilia. Kresťanstvo zároveň nestavia morálku iba na jednom verši Starého zákona, ale na celkovom vývoji biblického zjavenia.
@erika7102
Jasne, ako sa to dá krásne obhájiť zneužitím Boha! A či ukameňovanie za cudzoložstvo, to bolo tiež ok, však? Ti idioti to nepochopili ani keď Ježiš zakročil. Aké hlavne, že sa aj takéto choré násilie da obhájiť!
@anonym_autor
Dizvues sa aj, že Boch chcel ako dôkaz lásky aby otec zabil svojho najobľúbenejšieho syna!
Dočítala sa hlavne v Starom zákone také veci, až ti zle príde! A Bohom to za mňa nemá nič spoločné.... Ale krásne to vystihuje, že Bibliu napísali ľudia, aby "ovečky" vedeli ovladať strachom. V takom prípade sa to oplatí čítať - ako kedysi fungovalo ľudstvo pod strachom. A hodili to na Boha, bububu.
Keď Izraeliti reptali, že nemajú mäso, Boh im zoslal prepelice. Prepelice pokryli tábor vo veľkom množstve. Ľud zbieral prepelice celý deň, celú noc a aj nasledujúci deň. Pretože prejavili chamtivosť a neúctu, Biblia uvádza, že kým mali mäso ešte medzi zubami, Boží hnev zahorel a zabil mnohých z nich.
Lót sa s dcérami utiahol do jaskyne, kde dcéry, v strachu, že nezostali žiadni muži na zachovanie rodu, opili svojho otca a otehotneli s ním. Z tohto incestného vzťahu vzišli praotcovia Moabcov a Amoncov.
Abrahám a Sára nemali deti, preto Sára ponúkla Abrahámovi svoju egyptskú slúžku Agar (Hagar), ktorá mu porodila syna Izmaela.
@anonym_autor ja čítam Evanjelium na každý deň. Každý rok vychádza. Sú tam aj zamyslenia
Aké božie slovo? Ona má predchodcov, židia z nich vybrali do biblie to, čo potrebovali, čo im vyhovovalo. Neskôr ju menili mnísi, ktorí ju prepisovali. Nový zákon bol napísaný niekoľko storočí po smrti Krista mníchmi.
@evkatk v skutocnosti nie 🙂 aktualna katolicka verzia je v podstate identicka voci zvitkom od mrtveho mora, objavene boli v 1946/1947 a pochadzaju z cca 1 storocia AD. to je vedecky fakt, nie nazor.
@anonym_autor Podstatne je, co pod pojmom Biblia myslis. Ak nejake detske utrzky z tych najzaujimavejsich pribehov, to asi cital skoro kazdy. Ak napriklad uz naozaj kompletny Novy Zakon, to precitalo male percento populacie. Evanjelia este ako-tak, ale Skutky apostolov a Listy uz malokto. No a ak k tomu zapocitame cely Stary zakon, tak to necital dohromady nikto 🙂
Ja som precital velku cast SZ - okrem prorokov, ktore su pre neodbornika na danu temu (ako som aj ja) nepochopitelnou zlataninou a velku cast NZ a dalo mi to toto: nic. 🙂 Cital som to zo zvedavosti (som stary zaryty ateista s velkym zaujmom o staroveke dejiny). Nakoniec som pochopil, ze potrebujem niekoho, nejakeho toho odbonika, ktory mi bude "stat za chrbtom" pocas citania a vysvetlovat. A tak som precital knihu (su to 2 zvazky po 700 stran) Asimov's guide to the Bible.
Neviem ci je to v slovenskom preklade. A ani neviem, nakolko je Isaac Asimov tym pravym odbornikom (skor nie je), ale pre moje potreby stacil a z toho co som cital som nevidel nijake zasadne rozpory s inymi zdrojmi. Takze som bol spokojny. A citanie tohto mi uz VELA dalo a kazdemu to odporucam, pretoze, hoci to je dielo uz 60 rokov stare, nemyslim, ze by mu nieco zasadne uslo. Dokonca by som povedal, ze ak za cely svoj zivot by som zoradoval knihy podla toho ako ma "zasiahli" tieto 2 by stali velmi vysoko, mozno by hadam aj vyhrali.
Predpokladam, ze autor tejto temy mal na mysli nieco ine ako rozplietanie zamotanej a mytologiami poskodenej historie Zidov a neskor aj krestanov. Ale nevadi, napriek tomu som prispel aj z tohto uhla pohladu a s odporucenim na jedno, podla mna veldielo.
@erika7102
Jasne, ako sa to dá krásne obhájiť zneužitím Boha! A či ukameňovanie za cudzoložstvo, to bolo tiež ok, však? Ti idioti to nepochopili ani keď Ježiš zakročil. Aké hlavne, že sa aj takéto choré násilie da obhájiť!
@anonym_autor
Dizvues sa aj, že Boch chcel ako dôkaz lásky aby otec zabil svojho najobľúbenejšieho syna!
Dočítala sa hlavne v Starom zákone také veci, až ti zle príde! A Bohom to za mňa nemá nič spoločné.... Ale krásne to vystihuje, že Bibliu napísali ľudia, aby "ovečky" vedeli ovladať strachom. V takom prípade sa to oplatí čítať - ako kedysi fungovalo ľudstvo pod strachom. A hodili to na Boha, bububu.
@svetlonos vysvetluješ si to celé zle. 🙂
@anonym_autor nemusis si kupovat fyzicku verziu, mozes pouzit napr aplikaciu bible.com vybrat si preklad, maju tam rozne "programy", niektore tematicke, niektore sustredene na komplexne citanie. Biblia je vsak narocna. Stary zakon treba citat s chapanim suvislosti, doboveho kontextu. Mnohe veci nemusia davat zmysel, pokial to clovek cita ako fikciu alebo bez pochopenia. Napriklad, stvorenie sveta za 6 dni, bolo napisane pre dobu bez vedeckeho chapania ako prozaicky opis. Hoc ano, su ludia co to beru doslovne, tak to nie je uplne bezne. Je lepsie citat aj s poznamkami, alebo potom sa spojit s niekym, kto moze pomoct vysvetlit suvislosti. Inak sa lahko stane, ze clovek zle interpretuje nieco, a dojde k nespravnemu zaveru.
a co sa tyka noveho zakona, ten casto nie je tak prozaicky alebo symbolicky ako stary zakon, cita sa lahsie a okrem Zjv je to viac menej vsetko fakticke.
@anonym_autor Detom som ju citala, taku detsku, ako jednu z x knih. Pre mna to boli len zaujimave pribehy, tak ako napr.grecke baje a pod. Sice verim, ale po svojom, takze z hladiska nejakej pomoci mi to nepomohlo, brala som to len ako zaujimave pribehy z davnych cias.

Ale kdeže a to sme veriaci.