icon

Čítali ste Bibliu?

Včera o 17:12

Ahojte, čítali ste niekto Bibliu? Našli ste v nej niečo, čo vám aj pomohlo alebo naopak? Premýšľam, že si ju kúpim, zaujíma ma čo všetko v nej je napísané.

mamatroch
Včera o 21:13
@anonym_0a6c1f

@anonym_autor je tam vela uzitocnych veci... napriklad ako sa spravat k otrokom, zenam... kedy ich mozes zabit a kedy nie... co mas mat oblecene a za co je trest smrti...

"Ak niekto udrie palicou svojho sluhu alebo slúžku, takže mu zomrú pod rukou, nech je to pomstené. Ale ak deň alebo dva dni vydržia, nech to nie je pomstené, lebo sú jeho peniazom." (Exodus 21, 20-21 (v preklade ECAV)

@anonym_0a6c1f to bol stary zakon, pociatky, postupne Boh svoj lud viedol zivotom a dejinami a keby si citala dalej, dozvedela by si sa, ze v tomto bode sa vyvoj nezastavil 😉
to ako keby si si z dejepisu precitala piatacku ucebnicu a povedala manzelovi, nech sa neopovazi domov prist, kym nedonesie mamuta. lebo to ma muz robit, predsa si si precitala "dejepis" ...a on by Ti oznamil, ze vam uz zabezpecil byvanie - v utulnej jaskyni.

anonym_303786
Včera o 21:31

Nikdy, a ani to neplánujem zmeniť.

svetlonos
Včera o 21:36
@anonym_4d4143

@svetlonos vysvetluješ si to celé zle. 🙂

@anonym_4d4143
No hlavne, že by to viete v mene Boha ospravedlniť...
Veď jednoducho:
Ako veľmi miluje obyčajná ľudská matka svoje deti, a tu by nenapadla kravina, žeby jej dieťa dokazovali lásku zabitím vlastného dieťaťa!
A my sme tiež božie deti. Ale údajne Boh toto žiadal?
Bibliu napísali ľudia, mocní. Aby mohli strachom ovládať národy.
Mala si už niekedy "osobnú skúsenosť s Bohom"? Ja áno. A vieš čo je Boh? Láska, čistá nádherná, neopísateľná slovami. Tam nie je ego, ktoré potrebuje hladkať vraždou.

anonym_0e0ed8
Včera o 21:49

Citala som. Nenasla som tam nic co by mi nieco dalo, vela veci si tam navzajom odporuje a ziadne realne overitelne fakty tam nie su. Pre mna to bola strata casu.

marijan2025
Včera o 22:26

@anonym_autor Kúpiť si Bibliu a začať ju čítať je jedno z tých najlepších rozhodnutí v živote.Ja napríklad nový zákon a žalmy čítam 26 rokov stále dookola každý deň. Čítam aj starý zákon,ale menej.
V Biblii som našiel odpovede na veľa podstatných otázok v mojom živote.

Kto som? Aké mám dary a talenty? Prečo sú v mojom živote aj nedokonalosti? Ako a prečo Boh chráni mňa,moju manželku,moje deti? Vďaka povzbudeniu z Biblie sme začali stavať dom.( A pritom ja som veľa nezarabal a manželka bola na materskej).

Biblia hovorí jasne, že ja som milovaný Boží syn v ktorom má Boh svoje zaľúbenie.Ze ty tak isto si milovaná Božia dcéra,v ktorej má Boh zaľúbenie.Ze tou istou láskou ktorou Boh Otec miluje Ježiša Krista,miluje teba a mňa, moju rodinu,tvoju rodinu.

Že ja a ty máme večný život nie pre naše dobré skutky a zásluhy,ale pre zásluhy Ježiša Krista,pre jeho smrť a zmŕtvychvstanie.Ze našu hodnotu si nemusíme zaslúžiť výkonom,alebo dodržiavaním prikázaní,ale LEN JU PRIJAŤ OD BOHA AKO DAR. Že túto hodnotu môžme zakúšat skrze prítomnosť Ducha Svätého v nás.

Že Ježiš je ten , čo dokáže človeka vyslobodiť zo smútku,z alkoholizmu, drog, rôznych závislosti.Ze Ježiš vie človeka vnútorne uzdraviť keď zažil v detstve rôzne traumy.Ako ja napríklad s otcom alkoholikom.Ze Ježiš Kristus fyzicky uzdravuje aj dnes.Priklad uzdravenie bolavej platničky mojej manželky.

Ježiš je ten ktorý dáva silu na prekonávanie ťažkých situácii.Ze,on sa o teba stará skrze rôzne situácie a rôznych ľudí.Biblia = Božie Slovo mení životy veľa ľuďom aj na Slovensku.

Moje osobné skúsenosti:

- kúp si Bibliu, takú ktorá sa ti vizuálne páči , ktorá má veľkosť písmen aká sa ti páči.Aby ti zapasovala aj prirodzene , ľudsky.Aby ťa to bavilo čítať.

- začni čítať najskôr Nový Zákon.Ten je zrozumitelnejší a kratší.Priklad evanjelium podľa Matúša má okolo 25 listov = do 50 strán.Ked sa " nastveš" prečítaš ho za jeden alebo dva večery.

- kľúčom je byť v dobrom kresťanskom spoločenstve alebo komunite,kde sa Biblia číta a káže sa z nej.To je v podstate jedno akého vyznania,len aby tí ľudia boli " zivý" t.z. aby mali osobnú skúsenosť s Duchom Svätým, že ich Ježiš Kristus miluje. Bohužiaľ veľakrát na dedinách je to náboženský folklór a nie živá viera.Cest výnimkám.Proste v dobrom spoločenstve, veľa vecí z Biblie pochytiš od iných ľudí.Je to ako keby sa učíš písať a čítať sama v porovnaní so školou.

- nedaj sa znechutiť,aj keď zo začiatku nebudeš veľa rozumieť

- ak chceš vyťažiť, čo najviac,doplň si namiesto tých biblických mien - Peter,Pavol, Ján Krstiteľ - svoje meno.Alebo keď sa v Biblii píše: Boh vie, čo potrebujete,dosad si tam: Boh vie,čo POTREBUJEM ( JA). Tak ti tá kniha "ožije".

- alebo sa píše: v problémoch slávne víťazíME, skrze toho, ktorý NÁS miluje.Ty si môžeš dať: v problémoch slávne víťazíM , skrze toho, ktorý MA miluje.

Starý zákon,to je na dlhšie vysvetľovanie.

Proste v Biblii nájdeš to, že si milovaná, vzácna Božia dcéra a že pre Ježiša NIKDY neprestaneš mať hodnotu a cenu.

maja22
Včera o 23:06
@svetlonos

@anonym_4d4143
Veď jednoducho:
Ako veľmi miluje obyčajná ľudská matka svoje deti, a tu by nenapadla kravina, žeby jej dieťa dokazovali lásku zabitím vlastného dieťaťa!
Mala si už niekedy "osobnú skúsenosť s Bohom"? Ja áno. A vieš čo je Boh? Láska, čistá nádherná, neopísateľná slovami. Tam nie je ego, ktoré potrebuje hladkať vraždou.

@svetlonos Všetko, čo je v Biblii, má svoj význam. A všetko v nej smeruje ku kľúčovému zjaveniu - k osobe Ježiša Krista. Príbeh Abraháma a Izáka je predobrazom obety Ježiša Krista. Keď sa Izák pýta, kde je baránok na obetu, Abrahám mu odvetí, že Boh si sám obstará baránka. A tak sa aj stane. Ježiš je tým Baránkom, ktorý vzal naše hriechy na seba. Čítala si Bibliu bez porozumenia biblickej reči. To sa ľuďom stáva, lebo si myslia, že táto kniha sa dá čítať ako každá iná.

martinmmartin
Včera o 23:10

V Biblii di kazdy vycita presne to co sa mu do kramu hodi- od miluj svojho blizneho po holokaust
No nekup to

martinmmartin
Včera o 23:11
@maja22

@svetlonos Všetko, čo je v Biblii, má svoj význam. A všetko v nej smeruje ku kľúčovému zjaveniu - k osobe Ježiša Krista. Príbeh Abraháma a Izáka je predobrazom obety Ježiša Krista. Keď sa Izák pýta, kde je baránok na obetu, Abrahám mu odvetí, že Boh si sám obstará baránka. A tak sa aj stane. Ježiš je tým Baránkom, ktorý vzal naše hriechy na seba. Čítala si Bibliu bez porozumenia biblickej reči. To sa ľuďom stáva, lebo si myslia, že táto kniha sa dá čítať ako každá iná.

@maja22 a ako si vysvetlujes Noe-ho?

martinmmartin
Včera o 23:13
@mamatroch

@anonym_0a6c1f to bol stary zakon, pociatky, postupne Boh svoj lud viedol zivotom a dejinami a keby si citala dalej, dozvedela by si sa, ze v tomto bode sa vyvoj nezastavil 😉
to ako keby si si z dejepisu precitala piatacku ucebnicu a povedala manzelovi, nech sa neopovazi domov prist, kym nedonesie mamuta. lebo to ma muz robit, predsa si si precitala "dejepis" ...a on by Ti oznamil, ze vam uz zabezpecil byvanie - v utulnej jaskyni.

@mamatroch aha chapem, cize by sa mala kazdych ca 500 rokov upravovat nanovo? Ako vies ty co je v nej pisane co dbes neplati uz?

pr85
Dnes o 05:15

@anonym_autor Jasné. Starý zákon milujem.

anonym_b15e36
Dnes o 05:27

@anonym_autor teraz vysiel podcast Biblia za rok.najdes to na novajar.sk .takto Bibliu precitas v kontexte aj s vykladom.je to uzasne,odporucam

maja22
Dnes o 05:34
@svetlonos

@anonym_4d4143
Veď jednoducho:

@svetlonos A ešte k tomu Abrahámovi. V jeho časoch bolo úplne bežné, že ľudia prinášali svojim bohom ľudské obete. Molochovi, Baalovi a aj iným bohom. Bola to súčasť ich náboženstva a kultúry. To, čo je v Biblii “prelomové” je práve to, že Boh takéto obety nechce. Sám Abraháma zastavuje a od tohto času sa prísne ohradzuje voči ľudským obetiam, ak tak niekto urobí, ťažko hreší. Toto je veľmi dôležitý kontext na pochopenie toho, ako sa Boh Izraelitov líši od pohanských vymyslených bohov.

maja22
Dnes o 05:39
@martinmmartin

@maja22 a ako si vysvetlujes Noe-ho?

@martinmmartin Myslíš potopu? Keďže Biblia nie je jediná kniha, kde sa o potope hovorí a v starovekých literatúrach je toho pomerne dosť, tak predpokladám, že ľudia reagovali na konkrétne prírodné katastrofy. A v Biblii to dostáva kontext opäť trochu iný - Boh už nechce smrť hriešnikov, chce jeho obrátenie. A zároveň je tu poukázané na to, že Boh sa stará o tých, ktorí sú mu verní.

anonym_0a6c1f
Dnes o 06:17
@mamatroch

@mamatroch ja ze je to bozie slovo a boh je vseveduci... 🙂

anonym_4d4143
Dnes o 07:32
@svetlonos

@anonym_4d4143
Veď jednoducho:

@svetlonos o akej vražde dieťaťa furt trepeš, ten príbeh má úplne iný význam, v tehdajších kulturach sa robievali ľudské obete pohanským bohom a biblia týmto príbehom učí, že sa bohu má obetovať baran. To bolo len ukázanie Abrahamovej viery, on svojho syna nezabil 😃 veľa týchto príbehov nie sú doslovné, ale podobenstvá, zároveň to má byť príbeh o viere, nie o tom že boh chce aby sme mu obetovali deti 😃😃😃😃 ach jaj vy si vždy nájdete niečo čo prekrútiť

mandzula
Dnes o 07:50

Nie, a ani Harryho Pottera.

martinmmartin
Dnes o 08:06
@maja22

@martinmmartin Myslíš potopu? Keďže Biblia nie je jediná kniha, kde sa o potope hovorí a v starovekých literatúrach je toho pomerne dosť, tak predpokladám, že ľudia reagovali na konkrétne prírodné katastrofy. A v Biblii to dostáva kontext opäť trochu iný - Boh už nechce smrť hriešnikov, chce jeho obrátenie. A zároveň je tu poukázané na to, že Boh sa stará o tých, ktorí sú mu verní.

@maja22 nemyslym potopu ale tu lod so zvieratkami. To ue podla teba uplne zalozene na skutocnosti alebo nejaka vymyslena hovadina? A ak to nebola skutocnost co este je v Biblii uplne vymyslene?

brrunetkaa
Dnes o 08:27
@anonym_0a6c1f

@anonym_autor je tam vela uzitocnych veci... napriklad ako sa spravat k otrokom, zenam... kedy ich mozes zabit a kedy nie... co mas mat oblecene a za co je trest smrti...

"Ak niekto udrie palicou svojho sluhu alebo slúžku, takže mu zomrú pod rukou, nech je to pomstené. Ale ak deň alebo dva dni vydržia, nech to nie je pomstené, lebo sú jeho peniazom." (Exodus 21, 20-21 (v preklade ECAV)

@anonym_0a6c1f joj miluj blížneho svojho ❤️😆

777januska777
Dnes o 08:34

Ako dieťa som mala rada príbehy starého zákona, keďže to boli také zaujímavé aj strašidelné príbehy. Ako staršia som mala rada nový zákon. A dnes no čo ja viem, neviem či je cesta to úplne niekomu odporúčať.
Keďže biblia je písaná zložito a každý ju môže pochopiť inak. Potom sa často stáva, že ludia čo ju pochopia podľa seba budú hovoriť ako Boh povedal toto a toto a potom sa každý cíti nejako požehnaný tvrdiť čo je správne a čo je zle a má pocit, že pochopil Boha.
A v žiadnom prípade si nechcú ľudia pripustiť, že čo ak to Boh v Biblii myslel inak.

maja22
Dnes o 08:58
@martinmmartin

@maja22 nemyslym potopu ale tu lod so zvieratkami. To ue podla teba uplne zalozene na skutocnosti alebo nejaka vymyslena hovadina? A ak to nebola skutocnost co este je v Biblii uplne vymyslene?

@martinmmartin Ešte raz. Biblia je komplex kníh, ktorých význam je v prvom rade teologický, nie faktografický. Historici skúmajú, čo z toho by mohlo byť reálne a k čomu sa už našli dôkazy a čo sa historicky podložiť nedá. Nie, nemyslím si, že Noe mal v korábe všetky zvieratá, ktoré vtedy na svete existovali. Ani si netrúfam tvrdiť, či vôbec ten koráb bol postavený. Ani si nemyslím, že išlo fakt o celosvetovú potopu, skôr asi o lokálnu prírodnú katastrofu... Tak ako si nemyslím, že biblický opis stvorenia sveta za 6 dní zodpovedá našim 6 dňom. Historicky sa dá dokázať rozptýlenie židovského obyvateľstva medzi pohanskými národmi, niektoré obdobia, boje, ale nie všetko. Tiež si nemyslím, že by Jonáš skutočne prežil tri dni v bruchu veľryby. Opakujem sa - biblické knihy majú svoj význam v tom, že poukazujú na Boha ako na jediného skutočného a pravého Boha, ktorý stvoril človeka nie pre svoju zábavu, alebo aby mu otročil, ale stvoril ho na svoj obraz, aby miloval. A opäť sa budem opakovať - všetko v Starom zákone smeruje k obrazu Vykupiteľa sveta a osoba Ježiša Krista je skutočná. O jeho existencii nemá pochybnosti ani veda, ani historici. On napĺňa to, čo je v Starom zákone naznačené v rôznych obrazoch. Jeho predobrazom je Izák, Jozef (egyptský), o ňom hovoria proroci. On je ten prisľúbený Mesiáš, o ktorom sa hovorí už v knihe Genezis. Biblia bola inšpirovaná Duchom Svätým. To znamená, že všetky príbehy v nej zachytené poukazujú na vzťah Boha k človeku, opisujú hriech človeka a jeho vzďaľovanie sa od Boha a opätovné jeho nachádzanie... Tie knihy nemajú historický charakter, ani nevysvetľujú fyziku, biológiu a iné záležitosti vedeckého charakteru. Úlohou Biblie je vysvetliť, prečo je človek na zemi a aký je jeho zmysel života. Preto obsahuje aj vymyslené príbehy čo do faktov, ale pointa je inde a tá je pravdivá. Že človek nie je vecou náhody, že bol Bohom chcený a je Bohom milovaný. Boh nie je len Tvorca, ale aj Otec, ktorý dáva svojim deťom slobodu a zároveň nad nimi bdie a vstupuje do našich životov osobne, každého z nás pozná po mene a má dokonca ešte aj všetky vlasy na našej hlave spočítané...

martinmmartin
Dnes o 09:02
@maja22

@martinmmartin Ešte raz. Biblia je komplex kníh, ktorých význam je v prvom rade teologický, nie faktografický. Historici skúmajú, čo z toho by mohlo byť reálne a k čomu sa už našli dôkazy a čo sa historicky podložiť nedá. Nie, nemyslím si, že Noe mal v korábe všetky zvieratá, ktoré vtedy na svete existovali. Ani si netrúfam tvrdiť, či vôbec ten koráb bol postavený. Ani si nemyslím, že išlo fakt o celosvetovú potopu, skôr asi o lokálnu prírodnú katastrofu... Tak ako si nemyslím, že biblický opis stvorenia sveta za 6 dní zodpovedá našim 6 dňom. Historicky sa dá dokázať rozptýlenie židovského obyvateľstva medzi pohanskými národmi, niektoré obdobia, boje, ale nie všetko. Tiež si nemyslím, že by Jonáš skutočne prežil tri dni v bruchu veľryby. Opakujem sa - biblické knihy majú svoj význam v tom, že poukazujú na Boha ako na jediného skutočného a pravého Boha, ktorý stvoril človeka nie pre svoju zábavu, alebo aby mu otročil, ale stvoril ho na svoj obraz, aby miloval. A opäť sa budem opakovať - všetko v Starom zákone smeruje k obrazu Vykupiteľa sveta a osoba Ježiša Krista je skutočná. O jeho existencii nemá pochybnosti ani veda, ani historici. On napĺňa to, čo je v Starom zákone naznačené v rôznych obrazoch. Jeho predobrazom je Izák, Jozef (egyptský), o ňom hovoria proroci. On je ten prisľúbený Mesiáš, o ktorom sa hovorí už v knihe Genezis. Biblia bola inšpirovaná Duchom Svätým. To znamená, že všetky príbehy v nej zachytené poukazujú na vzťah Boha k človeku, opisujú hriech človeka a jeho vzďaľovanie sa od Boha a opätovné jeho nachádzanie... Tie knihy nemajú historický charakter, ani nevysvetľujú fyziku, biológiu a iné záležitosti vedeckého charakteru. Úlohou Biblie je vysvetliť, prečo je človek na zemi a aký je jeho zmysel života. Preto obsahuje aj vymyslené príbehy čo do faktov, ale pointa je inde a tá je pravdivá. Že človek nie je vecou náhody, že bol Bohom chcený a je Bohom milovaný. Boh nie je len Tvorca, ale aj Otec, ktorý dáva svojim deťom slobodu a zároveň nad nimi bdie a vstupuje do našich životov osobne, každého z nás pozná po mene a má dokonca ešte aj všetky vlasy na našej hlave spočítané...

@maja22 kto rozhoduje ktory pribeh je vymysleny a ktory nie?

maja22
Dnes o 09:11
@martinmmartin

@maja22 kto rozhoduje ktory pribeh je vymysleny a ktory nie?

@martinmmartin Vedci, napr. jazykovedci, ktorí skúmajú literárny pôvod, porovnávajú biblické príbehy s inými literatúrami starovekého sveta, historici, ktorí odhaľujú spôsob života v staroveku, archeológovia, ktorí nachádzajú dôkazy, teológovia, ktorí skúmajú a porovnávajú, čo Boh o sebe zjavil človeku... Je to práca mnohých odborníkov. Svoje si tam nájdu aj filozofi, ktokoľvek má záujem a chce sa na niečo zamerať, toto je široké pole, ktoré je stále neprebádané. Biblisti sa učia staré jazyky, porovnávajú rôzne texty, hľadajú styčné body alebo naopak, rozdiely... Staroveký svet je ohromný, Židia nasávali množstvo kultúr, poznali vďaka diaspóre zákony a pravidlá krajín, pod ktoré patrili, poznali cudzie božstvá, preto tam bolo časté nebezpečenstvo odpadu od viery v ich Boha, preto tvorili aj príbehy, ktoré budovali ich národnú identitu, hrdosť, ale zároveň sú tam príbehy aj o ich pádoch, odpadlíctve a opätovnom Božom milosrdenstve...

lucienkahaj
Dnes o 09:20

@anonym_autor ano čítala,od začiatku do konca, a mne k ničomu nepomohla ,je to jedna otrasná kniha nechapem ako niekto tomu môže veriť resp. uctievať takého boha. Možno ešte jak tak nový zákon, ale starý? Som rada že žijem v dobe kde si môžem vybrať čomu budem veriť

martinmmartin
Dnes o 10:49
@maja22

@martinmmartin Vedci, napr. jazykovedci, ktorí skúmajú literárny pôvod, porovnávajú biblické príbehy s inými literatúrami starovekého sveta, historici, ktorí odhaľujú spôsob života v staroveku, archeológovia, ktorí nachádzajú dôkazy, teológovia, ktorí skúmajú a porovnávajú, čo Boh o sebe zjavil človeku... Je to práca mnohých odborníkov. Svoje si tam nájdu aj filozofi, ktokoľvek má záujem a chce sa na niečo zamerať, toto je široké pole, ktoré je stále neprebádané. Biblisti sa učia staré jazyky, porovnávajú rôzne texty, hľadajú styčné body alebo naopak, rozdiely... Staroveký svet je ohromný, Židia nasávali množstvo kultúr, poznali vďaka diaspóre zákony a pravidlá krajín, pod ktoré patrili, poznali cudzie božstvá, preto tam bolo časté nebezpečenstvo odpadu od viery v ich Boha, preto tvorili aj príbehy, ktoré budovali ich národnú identitu, hrdosť, ale zároveň sú tam príbehy aj o ich pádoch, odpadlíctve a opätovnom Božom milosrdenstve...

@maja22 Aha rozumiem, kde by som mohol naist vysledky toho badania ze co nieje pravda a co je urcite pravda? Je to niekde katalogizovane alebo kazdy si tam vycita co zrovna chce? A nemali by sa tie ocividne blbosti vyskrtnut konecne?
A ine nabozenstva preco vobec existuju? Miliarda hinduistov vie o existencii krestanstva a napriek tomu sa vedome a dobrovlne rozhodli porusit priame prikazanie z desatora o inych modlach. Je tam este nejaka sanca na spasenie vobec?
acele je to nejake podozrive

anonym_815514
Dnes o 11:07

Keď ju zoberieš z vedeckého hľadiska je to naozaj výnimočná kniha na dobu v ktorej bola písaná.

V 5. storočí pred n.l. Anaximandros prichádza s revolučnou myšlienkou že Zem sa voľne vznáša vo vesmíre.
V starovekej Indii a neskôr v 17. storočí n.l. v Európe prevláda predstava že Zem držia slony stojace na vesmírnej korytnačke.
Isaac Newton v 17. storočí pochopil že Zem nedržia slony, ale neviditeľná sila gravitácia

V Biblii kniha Jób v 15. storočí PRED n.l. jednoducho opisuje, že Zem nedrží nič a je prakticky v prázdnote, ako mohol mať Jób túto revolučnú informáciu?

V 19. storočí maďarský lekár Ignác Semmelweis odhalil, že vysoká úmrtnosť rodičiek v nemocniciach súvisela s tým, že lekári prechádzali priamo z pitevne na pôrodnú sálu. Keď zaviedol povinné umývanie a dezinfekciu rúk po pitve, úmrtnosť žien na pôrodnici dramaticky klesla. Napriek tomu ho kolegovia odmietli, urazila ich predstava, že by práve oni mohli prenášať smrteľné infekcie a nakoniec bol z nemocnice prepustený.

V mojžišovskom zákone v 16. storočí PRED n.l. každý kto sa dotkol mŕtveho bol 7 dní nečistý musel si vyprať šaty, umyť sa a byť mimo kontaktu ostatných ľudí.
A v dnešnej dobe máš kultúry ktoré mŕtveho pri pohrebe bozkávajú.

Kto chcel ísť na záchod musel ísť za tábor, vykopať jamku a za sebou zahrabať.
V tej dobe starovekí Egyptský lekári používajú výkaly na liečbu rán a opuchov.
Nezakryté výkaly + muchy = kontaminácia potravín a vody = epidémia.

Až dnes vieme že ich to chránilo pred vypuknutím epidémie, hoci vtedy vôbec nepoznali mikroskop ani baktérie, vírusy ani ako sa prenášajú choroby, alebo že z výkalov môžu muchy kontaminovať potraviny a vodu.

anonym_808c10
Dnes o 11:27
@erika7102

@anonym_0a6c1f áno a preto keď chceš pochopiť kresťanstvo, tak si prečítaš Nový Zákon 🙂 Tento verš nie je obhajobou otroctva ani násilia. Je to staroveký právny text, ktorý reguloval už existujúcu spoločnosť. Z dnešného pohľadu je možno nemorálny, ale v historickom kontexte predstavoval určitý limit násilia. Kresťanstvo zároveň nestavia morálku iba na jednom verši Starého zákona, ale na celkovom vývoji biblického zjavenia.

@erika7102 zakon biblie predstavoval limit násilia????

Ved cela história kresťanstva je založená na mučeni, týrani, upaľovani a vraždení. Inkvzícia ti niečo hovorí? Nikto nevedel vymyslieť odpornejšie formy násilia, vražd a týrania, ako rímskokatolícka cirkev. Oni v tom boli majstri. Prečítaj si nejaké staré historické texty, čo dokázali robiť "čarodejniciam" a ľuďom, ktori boli nepohodlni. Detto kriziacke vypravy, nasilne pokrestancovanie. Vrazdili v mene krista. Kym papezi sa pelešili vo Vatikane s prostitutkami ivesani zlatom.

Takze ake limity davali nasiliu?

maja22
Dnes o 11:49
@martinmmartin

@maja22 Aha rozumiem, kde by som mohol naist vysledky toho badania ze co nieje pravda a co je urcite pravda? Je to niekde katalogizovane alebo kazdy si tam vycita co zrovna chce? A nemali by sa tie ocividne blbosti vyskrtnut konecne?
A ine nabozenstva preco vobec existuju? Miliarda hinduistov vie o existencii krestanstva a napriek tomu sa vedome a dobrovlne rozhodli porusit priame prikazanie z desatora o inych modlach. Je tam este nejaka sanca na spasenie vobec?
acele je to nejake podozrive

@martinmmartin V Biblii nič nie je napísané zbytočne. Nie sú tam "blbosti". Všetko, čo Biblia obsahuje, má zmysel. Biblia sa nečíta ako vedecká kniha. Ale ako kniha, ktorá nám prináša učenie o Bohu. Nič sa z nej nemá vynechať, vyškrtať len tak, lebo niekomu sa tam niečo nepáči... Existuje Učiteľský úrad Cirkvi, ktorý vysvetľuje a uchováva tieto poklady viery. Skús si prečítať spolu s Bibliou pápežské dokumenty. Napr. pápež František vysvetľuje: "Modlitba požehnania krstnej vody nám odhaľuje, že Boh stvoril vodu práve vo výhľade krstu. To znamená, že keď Boh tvoril vodu, myslel na krst každého z nás a táto myšlienka ho sprevádzala pri jeho konaní v celých dejinách spásy, kedykoľvek chcel s konkrétnym zámerom využiť vodu. Akoby ju bol stvoril, aby ju potom zdokonalil, nech sa napokon stane vodou krstu. Preto ju chcel naplniť pôsobením svojho Ducha, ktorý sa nad ňou vznášal (porov. Gn 1, 2), aby už v zárodku obsahovala moc posväcovať; použil ju na znovuzrodenie ľudstva pri potope (porov. Gn 6, 1 – 9, 29); ovládol ju, keď oddelil vody a otvoril cestu k vyslobodeniu cez Červené more (porov. Ex 14); posvätil ju v Jordáne, keď sa doň ponorilo telo Slova, preniknuté Duchom (porov. Mt 3, 13 – 17; Mk 1, 9 – 11; Lk 3, 21 – 22). Nakoniec ju zmiešal s krvou svojho Syna, darom Ducha nerozlučne spojeným s darom života a smrti Baránka obetovaného za nás, a z prebodnutého boku ju vylial na nás (Jn 19, 34). Do tejto vody sme boli ponorení, aby sme jej mocou boli včlenení do Kristovho tela a spolu s ním povstali k nesmrteľnému životu (porov. Rim 6, 1 – 11)." Je to z jeho apoštolského listu: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...
Každý má šancu na spasenie. Lebo Boh chce spasiť každého. Ale nikoho nespasí násilím. Človek to musí aj sám chcieť.

martinmmartin
Dnes o 12:02
@maja22

@martinmmartin V Biblii nič nie je napísané zbytočne. Nie sú tam "blbosti". Všetko, čo Biblia obsahuje, má zmysel. Biblia sa nečíta ako vedecká kniha. Ale ako kniha, ktorá nám prináša učenie o Bohu. Nič sa z nej nemá vynechať, vyškrtať len tak, lebo niekomu sa tam niečo nepáči... Existuje Učiteľský úrad Cirkvi, ktorý vysvetľuje a uchováva tieto poklady viery. Skús si prečítať spolu s Bibliou pápežské dokumenty. Napr. pápež František vysvetľuje: "Modlitba požehnania krstnej vody nám odhaľuje, že Boh stvoril vodu práve vo výhľade krstu. To znamená, že keď Boh tvoril vodu, myslel na krst každého z nás a táto myšlienka ho sprevádzala pri jeho konaní v celých dejinách spásy, kedykoľvek chcel s konkrétnym zámerom využiť vodu. Akoby ju bol stvoril, aby ju potom zdokonalil, nech sa napokon stane vodou krstu. Preto ju chcel naplniť pôsobením svojho Ducha, ktorý sa nad ňou vznášal (porov. Gn 1, 2), aby už v zárodku obsahovala moc posväcovať; použil ju na znovuzrodenie ľudstva pri potope (porov. Gn 6, 1 – 9, 29); ovládol ju, keď oddelil vody a otvoril cestu k vyslobodeniu cez Červené more (porov. Ex 14); posvätil ju v Jordáne, keď sa doň ponorilo telo Slova, preniknuté Duchom (porov. Mt 3, 13 – 17; Mk 1, 9 – 11; Lk 3, 21 – 22). Nakoniec ju zmiešal s krvou svojho Syna, darom Ducha nerozlučne spojeným s darom života a smrti Baránka obetovaného za nás, a z prebodnutého boku ju vylial na nás (Jn 19, 34). Do tejto vody sme boli ponorení, aby sme jej mocou boli včlenení do Kristovho tela a spolu s ním povstali k nesmrteľnému životu (porov. Rim 6, 1 – 11)." Je to z jeho apoštolského listu: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...
Každý má šancu na spasenie. Lebo Boh chce spasiť každého. Ale nikoho nespasí násilím. Človek to musí aj sám chcieť.

@maja22 No dobre ale tak zas ten Noe, je jasne ze ta potopa bola lokalna a dokonca aj pribeh o lodi je pravdivy lebo je viacero perzskych pramenov o cloveku co stihol nalozit celu svoju rodinu a statok na cln a prezit zaplavu....ale biblia to jasne ignoruje a jasne hovori ze CELY SVET a KAZDE ZVIERA , nemala by sa revidovat tak ako v minulosti? Vsak takto pomalicky vdaka ocividnym hovadinam upadne do irelevantnosti a tento proces dnes sledujeme v priamom prenose.
A tie nabozenstva co su starsie a maju viac ludi - padnu teda do zatratenia ak dobrovolne odmietaju jezisa? Ano alebo nie ? (mas ty pre seba jednoslovnu odpoved bez furt tych istych zbytocnych omacok?)

maja22
Dnes o 12:12
@martinmmartin

@maja22 No dobre ale tak zas ten Noe, je jasne ze ta potopa bola lokalna a dokonca aj pribeh o lodi je pravdivy lebo je viacero perzskych pramenov o cloveku co stihol nalozit celu svoju rodinu a statok na cln a prezit zaplavu....ale biblia to jasne ignoruje a jasne hovori ze CELY SVET a KAZDE ZVIERA , nemala by sa revidovat tak ako v minulosti? Vsak takto pomalicky vdaka ocividnym hovadinam upadne do irelevantnosti a tento proces dnes sledujeme v priamom prenose.
A tie nabozenstva co su starsie a maju viac ludi - padnu teda do zatratenia ak dobrovolne odmietaju jezisa? Ano alebo nie ? (mas ty pre seba jednoslovnu odpoved bez furt tych istych zbytocnych omacok?)

@martinmmartin Áno, ten, čo dobrovoľne odmieta Ježiša, je na ceste do zatratenia. Ale nikdy nevieš, čo sa udeje v okamihu smrti. Ak ho vtedy prijme, ak sa mu vtedy dokáže pokloniť, je spasený.
Biblia neupadne do irelevantnosti. Vždy boli ľudia, ktorí Bibliu odmietali a vždy boli ľudia, ktorí ju prijali. A takto to bude do konca sveta.

martinmmartin
Dnes o 12:16
@maja22

@martinmmartin Áno, ten, čo dobrovoľne odmieta Ježiša, je na ceste do zatratenia. Ale nikdy nevieš, čo sa udeje v okamihu smrti. Ak ho vtedy prijme, ak sa mu vtedy dokáže pokloniť, je spasený.
Biblia neupadne do irelevantnosti. Vždy boli ľudia, ktorí Bibliu odmietali a vždy boli ľudia, ktorí ju prijali. A takto to bude do konca sveta.

@maja22 Do irelevantnosti upada Biblia volnym padom v priamom prenose . Bude to trvat este nejake storocie kym si ludia nevymyslia zas nieco ale musis uznat ze ked si porovnas vyznam biblie v spolocnosti medzi rokmi 2026 a 1526 tak ten upadok relevantnosti je uplne neprehliadnutelny
A deje sa to höavne vdaka ludim ako ty bez toho aby si si to uvedomovala - este raz preco nevyskrtneme ocividne hovadiny o potope a zvieratach a nenahradia sa overitelnymi faktami ked sa to tak vyborne odborne a podrobne skuma?

Ja ti odpoviem - lebo nemozes nikdy priznat ze v biblii su hovadiny lebo sa potom otvoria dvere na posudzivanie ze co este v biblii je tiez hovadina