icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

adrestia
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
1. jún 2021

@adrestia Ano, je hlúposť, že pred rokom 1924 sa používalo niekoľko verzií Koránu. Mám dojem, že jsi psala, že žiješ s muslimem? Pokud má v rodině hafize nebo staršího člověka, poptej se, jak se učili Korán.

adrestia
1. jún 2021

@dahliaa Ja som nikdy so žiadnym moslimom nežila, s niekym si ma pletieš. Nie ja, ale ty nemáš pre svoje tvrdenia žiadne dôkazy. Neexistuje žiadny dôkaz, že Mohamedovi zjavil celý Korán archanjel Gabriel. Nexistuje žiadny kompletný Korán z doby prorokových súčasníkov. Nemôžeš poprieť ani to, že pred rokom 1924 sa používalo viacero verzií Koránu.

haley7897
1. jún 2021

@adrestia kompletný nie, ale boli objavené pergameny z obdobia Muhammada(pbuh) a tie sa ukázali byť identické s Quranom ako ho poznáme dnes.
A neviem ktorú konkrétnu časť co som písala označuješ ako nezmysel, evidentne nie si fanúšik podávania informácií v kontexte, každopádne, čo sa týka spisovania Quranu, to sa udialo ako som písala. Verejne, za kontroly aby sa zabránilo vneseniu erorru, a tieto boli rozoslané na viaceré miesta. ostatne kópie boli spálené aby sa zabránilo šíreniu verzie ktorá by nemusela byť bezchybná.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
1. jún 2021

@adrestia Ano, pravda, spletla jsem si tě s někým jiným. Omlouvám se.

Já nemám důkaz, aha... Ano, já mám víru. Ale než psát takové hlouposti, že před r. 1924 bylo několik verzí Koránu, si prosím zjisti fakta.

adrestia
1. jún 2021

@haley7897 Toto sú len moslimské rozprávočky. V Birminghame sa našlo len zopár veršov, ktoré boli napísané na starších zoškrabaných textoch. Žiadny originálny Korán sa doteraz nenašiel, takže nikto nevie overiť nakoľko sú totožné s originálom. Keby sa naozaj spálili všetky kópie Koránu, potom by nemohli vzniknúť rôzne verzie. https://www.answering-islam.org/Green/seven.htm

adrestia
1. jún 2021

@dahliaa Tú sú fakty, ale pochybujem, že im uveríš. https://www.answering-islam.org/Green/seven.htm

eva8
2. jún 2021

ked sa spalili nejake veezie koranu, to predsa znamena, ze bolo viac verzii koranu

ktochytavzite
2. jún 2021

@dahliaa prepac,pisem zle casto.
Tomu co si nerozumela je ze ved predsa pocas ms nemusi byt ziaden sex,tak sa da najlepsie predist infekcii,a uz mi povedz ktora zena ma na to chut prave vtedy,ci to bolo pisane pre potesenie muzov aby ani vtedy nahodou neabstinovali?
Toro presbe praktiky pocas MS je dobre pre spasu cliveka a jeho duse???

ktochytavzite
2. jún 2021

@adrestia takze nielen biblia nieje zachovana uplne bez zmien ale aj Koran.
Keby sa aj zachoval bez zmeny coby to ale tiez dokazovalo?Nic ,plus naco ma tie hadisy?

roja01
2. jún 2021

@lenkakravcova
https://allatra.tv/cs/book/anastasia-novykh-all...
Takze strana 78 pri verzii na citanie, alebo 30.58 minuta v audio verzii Kniha ALLATRA. Strana 63-93.
Pokial ti to nepojde otvorit, tak si to natukaj do Youtube a ono ti to najde.

dahliaa
2. jún 2021

@eva8
@ktochytavzite
@adrestia Nevím, jaké porovnávali knihy Koránu. Mohl to být Korán psaný právě nějakým určitým dialektem, stejně tak, jako se dělají překlady do jiných jazyků. Nebo byl psaný jiným způsobem, podle oblasti...?? Mushaf, Arabský Korán je ale jen jeden.
Tady je popsáno, jak se Korán dochoval do dnes (je to anglicky): https://www.islamreligion.com/articles/18/prese...

Co se týká 7 dialektů, tak použití sedmi čtení (qiraat) bylo povoleno v raných dobách islámu, kdy negramotní Arabové měli mnoho různých dialektů, a nebylo možné je všechny sjednotit. Po rozvoji gramotnosti byla všechna čtení (qiraat) spojena.
Uthman nařídil rozmnožit exzemplář Koránu, který byl v kurajšovském dialektu a rozšířit ho mezi lidmi.
Korán je nepřetržitě předáván ze století na století poslechem a přenosem z úst do úst, opisováním a zapamatováváním. Ze strany muslimů se Koránu dostalo takové pozornosti, jako žádné jiné knize.
Allahu alam.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
2. jún 2021

@ktochytavzite Ano, žádný pohlavní styk během MS. A co jsem tak četla, styk během MS není až tak neobvyklý. Některé ženy nemohou vydržet dokonce šestinedělí. A nebo možná nemohou vydržet muži a ženy se jim podvolí?? Možná právě i proto je to zmíněno a zakázáno. Bůh ví nejlépe.

haley7897
2. jún 2021

@eva8 nie, znamená to len toľko, že sa rozhodli ponechať tie práve spísané, ktoré prešli ich kontrolou a zvyšné spáliť pre prípad, že by v nich bola chyba. Keďže boli písané ručne, bol risk ľudského erorru, vynechané slovo, gramatické chyba ktorá by mohla komplet zmeniť význam slova prípadne vety etc.

dahliaa
2. jún 2021

@eva8
@ktochytavzite
@adrestia
https://www.islamreligion.com/articles/3277/is-...
Tady jsou také zajímavá fakta o Koránu. Pod textem jsou odkazy na další, kdybyste si chtěly počíst.

ktochytavzite
2. jún 2021

@haley7897 ale je to stale len v rovine tvrdenie,proti tvrdeniu.Ja osobne neverim v uplnu autentickost pretoze ludia su rozni,podvoenici klamati atd.
A keby aj,coby to vlastne dokazovalo?nic,len to ze sa zachoval taky ako ho dnes poznate.

Mna skor zaujima oreco sa po Mohamedovi nic nezachovalo,pretoze on bol miz moci a v tej dobe bolo obvykle ze takito statnci mali svoj obraz na minciach.

ktochytavzite
2. jún 2021

@dahliaa a mate aj zdroje,kt niesu islamske?Ja si radaej precitam nezaujate odkazy,neutralne.Dakujem.

dahliaa
2. jún 2021

@ktochytavzite Kde jinde hledat, než v odkazech, studiích, které se zabývají Koránem/ Islámem. Můžeš si sama vyhledat zdroje, které ti budou vyhovovat. Pravdu nezměníš.

dahliaa
2. jún 2021

@ktochytavzite můžete*

ktochytavzite
2. jún 2021

@dahliaa https://www.unipo.sk/public/media/13489/Religio...
Preco siti neuznavaju sunnu?A vy sa tu na hadisy dost odvolavate?

K tym zdrojom,ja aj o krestanstve a inuch nabozenstvach najradsej citam nezaujate adroje,kt su skor pravdive.moslim nikdy nenapise kritiku na svoju vieru aj keby mal fakty ored nosom.
Cize tak,ale to asi vsetci veriaci malokedy kritizuju svoje nabozenstva.

haley7897
2. jún 2021

@ktochytavzite nikto ti nezakazuje hľadať si vlastné zdroje. Nikto ta do Islamu nenúti. Téma je viac menej pozvanka na nahliadnutie do Islamu. Bežne keď ta niekto pozve na návštevu mu povieš ako to ma doma všetko na 💩 a nech ti ukáže doklady o kúpe nábytku? 🙈 Pokojne si pohľadaj vlastné zdroje, je ich kvantum. Preber si ktoré sú dôveryhodné, sprav vlastnú selekciu, vyvod vlastné závery. Nikto tu nieje zaviazaný vyhľadávať zdroje až pokým nebudú namieru vašim predsudkom. V islame je vítaný každý, je to však len pozvanie, prijatie je na vás a rozhodnutie je na každom. Mne osobne je vcelku jedno ako s tým nalozite. Je nám aj jedno co si myslite. Rozdiel medzi nami je, že vy hľadáte uznanie u ľudí a mate potrebu aby sme uznali "vašu pravdu", zatiaľ čo jedine uznanie ktoré má pre nás váhu je od Allah (swt). Nieje tu potreba hádať sa s nikým. Dokazovať niečo. Bola to len snaha pomoc pochopiť, vyjsť v ústrety. Pokojne si choďte po vlastných zdrojoch, a nalozte s poznaním ako uznáte za vhodné.

lenkakravcova
autor
2. jún 2021

@monikamoniak Tradičná židovská literatúra obsahuje mnoho klasických diskusií, ktoré sú vedené aj medzi muslimskými právnikmi. Kým reformované a liberálne židovské hnutia otvorene obhajujú právo na interrupciu, ortodoxní Židia zostávajú v tejto otázke rozdelení, pričom väčšina umožňuje ukončenie tehotenstva iba v extrémnych situáciách.25 Rovnako ako muslimskí právnici, aj ortodoxní Židia dôrazne odmietajú interrupciu, ku ktorej by viedli obavy z chudoby alebo z dôvodu, že dieťa môže mať zdravotné problémy, ktoré však neohrozujú jeho život. Hlavná diskusia sa vedie o tom, či má byť ohrozenie života matky jedinou výnimkou z pravidla. Židia, rovnako ako muslimovia, uprednostňujú život matky pred životom plodu v akomkoľvek štádiu tehotenstva. Ortodoxní rabíni dokonca v klasických diskusiách bežne spomínajú udelenie výnimky pre interrupciu, ktorá sa môže uplatniť do 40 dní od oplodnenia.26 Stupeň zákazu interrupcií po dosiahnutí štvrtého mesiaca tehotenstva je pre islamských učencov jedinečný, keďže tí sa odvolávajú na známy výrok proroka Muhammada, podľa ktorého anjeli v tomto bode vdýchnu dušu do plodu.

25 What Do Orthodox Jews Think About Abortion and Why? (25. 8. 2000), citované 17.1.2017 z http://www.slate.com/
articles/news_and_politics/culturebox/2000/08/what_do_orthodox_jews_think_about_abortion_and_why.html.
26 Ibid.

lenkakravcova
autor
2. jún 2021

@adrestia Pozerám ten link čo si dala a teda tie rozdiely:

He said (qaala), "My lord knows ..." (21:4) vs. Say (qul): My lord knows ... (21:4)
And hasten to ... 3:133 vs Hasten to ... 3:133
Allah is the self-sufficient ... 57:23 vs Allah, the self-sufficient ... 57:23

Sú úplne minimálne. Nenarušujú štruktúru ani porozumenie.

Manuskript, zachovaný zo 7. storočia hovorí nasledovné (súra 2:282-286):
https://en.wikipedia.org/wiki/Early_Quranic_man...

282.-283 Vy, ktorí ste uverili, ak by ste požičiavali pôžičku na čas stanovený, tak ju spíšte. A nech ju medzi vami spíše pisár spravodlivo. ... (ustanovenie o pôžičke)
284. Bohu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi. A nech by ste prejavili, čo je vo vašich dušiach alebo to skryli, Boh vám to zúčtuje, odpustí, komu chce a podrobí trápeniu, koho chce. A Boh má veru nad všetkým moc.
285. Posol uveril v to, čo mu bolo zoslané od svojho Pána i veriaci, všetci uverili v Boha, v Jeho anjelov, v Jeho Knihy a v Jeho poslov, nerobíme rozdiely medzi nikým z Jeho poslov. A povedali: „Počuli sme a poslúchli, o tvoje odpustenie prosíme, Pane náš, a k tebe speje koniec“.
286. Boh neukladá žiadnej duši nič iné, než to, čo zvládne. Bude mať, čo získala a bude
zaťažená tým, čoho sa dopustila. „Pane náš, neber nás na zodpovednosť, ak by sme zabudli alebo sa zmýlili. Pane náš nezaťažuj nás ťažkými úkonmi, tak ako si nimi zaťažil tých, ktorí boli pred nami. Pane náš a neukladaj nám to, na čo sily nemáme, prepáč nám, odpusti nám a zmiluj sa nad nami. Ty si naším ochrancom, tak nám pomôž a podpor nás proti ľuďom odmietajúcim vieru“.

ktochytavzite
2. jún 2021

@lenkakravcova prepac ale z wikipedie nerada ceroas,ci?

ktochytavzite
2. jún 2021

@haley7897 ale tato diskusia vznikla uz zinej je pokracovanim.
A preco sa urazas?Ved sa tu len diskutuje,
Nerozumiem preco ta uraza ked nikto neuznava zdroje kt niesu neutralne.Ale tak co sa tyka islamu je ich asi fakt minimum.Akoze ja by som ozaj take radaej prijala.
Ale opytam sa aj teba preco Siti neuznavaju sunnu?Je sunna pre moslimov dolezita a hodniverna asi tak ako cely Koran?

eva8
2. jún 2021

@lenkakravcova
@haley7897
tu je jednoducho a obsirne opisane o tych mat. zazrakoch
https://debatewise.org/229-there-is-a-mathemati...

eva8
2. jún 2021

@haley7897 preco pises, ze nikto nas nenuti do islamu? Vsak diskutujeme, nehovorime o konvertovani

dahliaa
2. jún 2021

@ktochytavzite Šiíté uznávají Sunnu. Nevím ale, jestli úplně celou nebo jen část. V Šiítském učení se moc nevyznám. Znám dva šiíty - z Dagestánu a z Ázerbájdžánu a zdá se mi, že to mají ještě jinak než šiíté v Íránu - počet modliteb, bití v den Ashura, že by byl Imam Mahdi ve studni v Íránu je také asi u nich jinak. Nevím, budu se muset na tohle zeptat.