icon

Je civilný sobáš platný u katolíkov?

10. jún 2026

Ahojte. Máte skúsenosť s tým, že vám uznali katolíci váš civilný sobáš za platný u katolíkov ? Bez ďalšieho sobáša myslím, že sa len niečo podpíše? Čo to všetko pripadne obnáša ?

anonym_6747ee
10. jún 2026

@anonym_autor nie, pre katolíkov civilný sobáš nie je platný. Manželstvo je sviatosť, ktorá sa musí slúžiť v kostole.

anonym_5ae595
10. jún 2026

@anonym_autor ak je aspoň 1 z manželov katolík, tak tento sobáš u katolíkov nie je platný.
Ake, ak sú obaja napr. neveriaci a nepokrsteni, tak im katolíci tento sobáš uznajú a aj po prípadnom rozvode (ten už samozrejme neuznaju) už nie je možné mať svadbu v kostole s katolíkom. 🙈
Riešili sme to v rodine...

anonym_5daa80
10. jún 2026

Švagor mal civilný sobáš s následným rozvodom, následne bez problémov mohol vziať moju sestru v kostole (pre ňu 1.manzelstvo). Pred svadbou sa dal pokrstiť.

zuzanaete
10. jún 2026

Podpis nestaci. Je to sviatost, ktoru treba riadne vysluzit. Ak ti realne zalezi na zivote s Bohom, tak s radstou sviatost podstupis a podpis ti stacit nebude.

anonym_6747ee
10. jún 2026
@anonym_5daa80

Švagor mal civilný sobáš s následným rozvodom, následne bez problémov mohol vziať moju sestru v kostole (pre ňu 1.manzelstvo). Pred svadbou sa dal pokrstiť.

@anonym_5daa80 ano lebo civilny obrad je neplatny pre katolicku cirkev

anonym_e962dc
10. jún 2026
@anonym_5daa80

@anonym_5daa80 ale ved prave toto je uplne ina situacia ako sa autorka pyta. Prave preto mohol mat svagor sobas v kostole, lebo dovtedy ziaden "v ociach cirkvi" nemal (civilny obrad totiz nie je sviatost manzelstva).

anonym_69ca7b
10. jún 2026

Je to akoby žiaden sobáš nebol.

bolarazjedna
Autor odpoveď zmazal
anonym_5daa80
10. jún 2026
@anonym_e962dc

@anonym_5daa80 ale ved prave toto je uplne ina situacia ako sa autorka pyta. Prave preto mohol mat svagor sobas v kostole, lebo dovtedy ziaden "v ociach cirkvi" nemal (civilny obrad totiz nie je sviatost manzelstva).

@anonym_e962dc tak som asi neporozumela otázke správne, ospravedlňujem sa.

maja22
10. jún 2026

@anonym_autor U katolíkov sobáš musí byť vykonaný sviatostným obradom. Pred kňazom si partneri túto sviatosť vysluhujú sami, sľubujú si lásku a úctu pred Bohom, podpis nasleduje až na záver všetkých obradov. Nemusíš vystrojiť novú veľkú svadbu. Stačí sa dohodnúť s kňazom, čo od vás vyžaduje (náuky a pod.) a potom si aj bez všetkej parády dohodnete dátum a čas v kostole, kedy si sviatosť manželstva vyslúžite. Pred štátom bude stále platiť dátum vášho civilného sobáša, pred cirkvou budete skutočnými manželmi až po to cirkevnom obrade.

anonym_e138ed
10. jún 2026
@anonym_e962dc

@anonym_e962dc ukážka pokrytectva v RKC

kocuris
Autor odpoveď zmazal
pr85
Včera o 01:22

@anonym_autor Teoreticky je to možné. Treba požiadať biskupa o konvalidaciu.

anonym_40745e
Včera o 02:18

u nás v rodine katolík požiadal biskupa o nejakú výnimku, aby mohol chodiť na spovede a na prijímanie.
sobáš bol na úrade, nevesta inej viery odmietla sobáš v rk kostole.

pr85
Včera o 05:24
@anonym_40745e

u nás v rodine katolík požiadal biskupa o nejakú výnimku, aby mohol chodiť na spovede a na prijímanie.
sobáš bol na úrade, nevesta inej viery odmietla sobáš v rk kostole.

@anonym_40745e To bude asi konvalidácia.

autor
Včera o 05:30
@anonym_6747ee

@anonym_autor nie, pre katolíkov civilný sobáš nie je platný. Manželstvo je sviatosť, ktorá sa musí slúžiť v kostole.

@anonym_6747ee bol mi pozmenený nadpis témy, ja viem, že civilný sobáš nie je platný, len som sa dopočula, jeden kňaz mužovi hovoril, že sa to dá spraviť tak, aby bol platný, ale ja som pri tom rozhovore nebola. Že kňaz dá žiadosť a potom sa niečo podpise.

autor
Včera o 05:30
@pr85

@anonym_autor Teoreticky je to možné. Treba požiadať biskupa o konvalidaciu.

@pr85 asi toto bude ono

anonym_e962dc
Včera o 05:54
@anonym_e138ed

@anonym_e962dc ukážka pokrytectva v RKC

@anonym_e138ed a co je na tom prosim Ta pokrytecke? Ak raz Ti na urade nevysluzia sviatost manzelstva, tak ju proste nemas. A tam Ti ju nevysluzia. Tam Ta len hocjaky Danko Estok alebo Ficko, po novom, civilne odda. Vysvetli mi teda prosim ako sa teda vsetci mozu tvarit, ze to bola sviatost manzelstva od knaza 😁

anonym_3e0142
Včera o 06:04
@anonym_e962dc

@anonym_e138ed a co je na tom prosim Ta pokrytecke? Ak raz Ti na urade nevysluzia sviatost manzelstva, tak ju proste nemas. A tam Ti ju nevysluzia. Tam Ta len hocjaky Danko Estok alebo Ficko, po novom, civilne odda. Vysvetli mi teda prosim ako sa teda vsetci mozu tvarit, ze to bola sviatost manzelstva od knaza 😁

@anonym_e962dc lebo sú svätí. Sv. Fico, sv. Danko a sv. Šutaj. Normálne, svätá trojica. Oni môžu všetko. 🤣

anonym_e138ed
Včera o 06:22
@anonym_e962dc

@anonym_e962dc naozaj ani len netušíš?

anonym_e962dc
Včera o 06:42
@anonym_e138ed

@anonym_e962dc naozaj ani len netušíš?

@anonym_e138ed nie netusim. Tak isto ako "vitanie obcanov na urade" nie je sviatost krstu 😃 Ci podla Teba ano?

anonym_e138ed
Včera o 10:45
@anonym_e962dc

@anonym_e138ed nie netusim. Tak isto ako "vitanie obcanov na urade" nie je sviatost krstu 😃 Ci podla Teba ano?

@anonym_e962dc Jednoducho Mária 😏

rozculena
Včera o 14:37

sobáš v kostole je platný na civilných úradoch?

lubkavargova1
Včera o 14:52
@rozculena

sobáš v kostole je platný na civilných úradoch?

@rozculena ano je, knaz zapisnicu dorucuje na matriku, je to rov rovnaky "papier" ako na urade.

rozculena
Včera o 17:47
@lubkavargova1

@rozculena ano je, knaz zapisnicu dorucuje na matriku, je to rov rovnaky "papier" ako na urade.

@lubkavargova1 tak prečo civilný sobáš nie je akceptovaný farárom?

pr85
Včera o 19:17
@rozculena

@lubkavargova1 tak prečo civilný sobáš nie je akceptovaný farárom?

@rozculena Lebo podľa učenia Cirkvi sa sobáš musí konať pred kňazom/ diakonom. V Cirkvi ide o sviatosť, ktorú si vyslúžila obaja snúbenci. Na úrade sa o žiadnu sviatosť nejedná.

maja22
Včera o 21:39
@pr85

@rozculena Lebo podľa učenia Cirkvi sa sobáš musí konať pred kňazom/ diakonom. V Cirkvi ide o sviatosť, ktorú si vyslúžila obaja snúbenci. Na úrade sa o žiadnu sviatosť nejedná.

@rozculena doplním
@pr85 Cirkev akceptuje sobáš na úrade u nekatolíkov. Keďže nepokrstení neveriaci ľudia nemôžu uzavrieť sviatostné manželstvo, iba civilné, toto manželstvo je pred Cirkvou platné. V praxi to znamená, že ak by sa takýto pát rozviedol a chcel by sa niektorý z nich vydať/oženiť ešte raz za katolíka, tak sa to cirkevne nedá. Má prekážku, pokiaľ expartner žije. Ale môže sa stať, že u toho neveriaceho príde k obráteniu, uverí v Boha a dá sa pokrstiť - v tom prípade sa jeho status mení. Každý pokrstený katolík totiž musí manželstvo uzatvárať pred Bohom sviatostným spôsobom, inak sa spolužitie bez takto uzavretého manželstva považuje za hriech.