icon

Je civilný sobáš platný u katolíkov?

10. jún 2026

Ahojte. Máte skúsenosť s tým, že vám uznali katolíci váš civilný sobáš za platný u katolíkov ? Bez ďalšieho sobáša myslím, že sa len niečo podpíše? Čo to všetko pripadne obnáša ?

Strana
z2
maja22
12. jún 2026
@anonym_autor

@maja22
@pr85
Ak sa vás dvoch ešte môžem opýtať, keďže mi prídete dosť vzdelaní v danej oblasti - mám dosť v tom ešte “guláš” a nejako tomu celkom nerozumiem. Čo som tak čítala, vyzerá, že teda sa jedná o tu konvalidáciu. Nech teda upresnim situáciu prečo a načo sa na to pýtam. Môj manžel je katolík. Ja som baptistka. Brali sme sa na úrade, pretože ja som nechcela sobáš v RKC, deti sme sa rozhodli viesť dajme tomu ako sa to teraz nazýva - ekumenicky. Aby neboli nezhody aj v rodine a nebolo, že sa ustúpilo na moju stranu, tak sme sa nezobrali ani u baptistov, ale na úrade. Ale to by tak či tak pre manžela platne nebolo. Lenže teraz bol manžel na spovedi po dlhej dobe, keďže väčšinou chodí so mnou do baptistickeho zboru (u baptistov sa nespovedá) a katolícky kňaz mu dal normálne rozhrošenie a povedal mu, že sa dá nás sobáš uznať, že vie požiadať o tu výnimku alebo ako povedať (neviem presne, keďže ja som tam nebola). Tak ma teda zaujíma ako to je, či je mozna konsolidácia v našom manželstve aby to mužovi platilo, alebo to nie je možné ? Môžem byť stále baptistka a on katolik a mať uznaný sobáš ako platný u katolíkov ? Lebo mi to cele tak jednoducho povedal muž, ako keby to nebol žiadny problém, len mne sa úplne nezdá, väčšinou katolíci sú striktní v dodržiavani cirkevných pravidiel. Že len niečo podpíšeme 😀. Ale čo ja viem, tak napríklad moja mamina (ale má už svoj vek) sa vydávala 2x - raz civilne a po rokoch cirkevne, a teda bol to sobáš, nie je len podpísanie papierov.

@anonym_autor Máte dve možnosti. Pri oboch potrebujete súhlas alebo dišpenz od diecézneho biskupa. Prvá možnosť je po dostaní dišpenzu obnoviť svoj manželský súhlas pred katolíckym kňazom. To je jednoduchá konvalidácia. Druhá, ak nekatolícka stránka odmieta pristúpiť na tento obrad, je “sanácia” (sanatio in radice), kde obaja vyjadríte súhlas so zotrvaním v manželstve, ale zúčastňuje sa toho len katolícka stránka. Tu je ukážka z košickej diecézy: http://www.ke-arcidieceza.sk/wp-content/uploads... Toto podpisuje biskup. V oboch prípadoch sa však od katolíka vyžaduje, aby žil aktívne svoju vieru a pokiaľ je to možné, viedol k nej aj svoje deti. Keď si zadáš tieto otázky na nete, pridaj k tomu požiadavku, aby si dostala odpovede podľa kánonického práva a nájdeš podrobnosti. Muž nech navštívi svoj príslušný farský úrad, vysvetlí svoju situáciu a dohodne sa s kňazom na ďalšom postupe.

anonym_81e2e2
12. jún 2026

Nie je platný a pre cirkev si slobodná a žiješ na divoko

euka210
14. jún 2026
@anonym_autor

@maja22
@pr85
Ak sa vás dvoch ešte môžem opýtať, keďže mi prídete dosť vzdelaní v danej oblasti - mám dosť v tom ešte “guláš” a nejako tomu celkom nerozumiem. Čo som tak čítala, vyzerá, že teda sa jedná o tu konvalidáciu. Nech teda upresnim situáciu prečo a načo sa na to pýtam. Môj manžel je katolík. Ja som baptistka. Brali sme sa na úrade, pretože ja som nechcela sobáš v RKC, deti sme sa rozhodli viesť dajme tomu ako sa to teraz nazýva - ekumenicky. Aby neboli nezhody aj v rodine a nebolo, že sa ustúpilo na moju stranu, tak sme sa nezobrali ani u baptistov, ale na úrade. Ale to by tak či tak pre manžela platne nebolo. Lenže teraz bol manžel na spovedi po dlhej dobe, keďže väčšinou chodí so mnou do baptistickeho zboru (u baptistov sa nespovedá) a katolícky kňaz mu dal normálne rozhrošenie a povedal mu, že sa dá nás sobáš uznať, že vie požiadať o tu výnimku alebo ako povedať (neviem presne, keďže ja som tam nebola). Tak ma teda zaujíma ako to je, či je mozna konsolidácia v našom manželstve aby to mužovi platilo, alebo to nie je možné ? Môžem byť stále baptistka a on katolik a mať uznaný sobáš ako platný u katolíkov ? Lebo mi to cele tak jednoducho povedal muž, ako keby to nebol žiadny problém, len mne sa úplne nezdá, väčšinou katolíci sú striktní v dodržiavani cirkevných pravidiel. Že len niečo podpíšeme 😀. Ale čo ja viem, tak napríklad moja mamina (ale má už svoj vek) sa vydávala 2x - raz civilne a po rokoch cirkevne, a teda bol to sobáš, nie je len podpísanie papierov.

@anonym_autor su knazi a knazi...niektori strasne striktni a niektori ak sa da, tak najdu riesenie.
Ina viera 1 strany nie je problem u katolikov. Zavazny je sobas pre katolicku stranku.

Strana
z2