icon

Je domáca inseminácia hriech podľa katolíckej cirkvi?

Včera o 20:23

Ahojte, chcela by som sa poradiť, ideálne najmä s veriacimi a možno aj s niekým, kto sa vyzná v katolíckom učení. Prosím, bez odsudzovania, už teraz sa za to dosť hanbím. 😅

Pred niekoľkými rokmi sme s partnerom mali pohlavný styk. On vtedy ešte dieťa nechcel, ja som po dieťati veľmi túžila. Po sexe som si niekoľkokrát vzala spermie z kondómu a pokúsila sa o domácu insemináciu. Nebolo to tak, že by partner ejakuloval mimo mňa do nádobky a potom som sa inseminovala – spermie pochádzali z kondómu po pohlavnom styku. Robila som to preto, že som veľmi túžila po dieťati a vtedy som ani netušila, že by na tom z pohľadu Cirkvi mohlo byť niečo morálne nesprávne. Videla som podobné pokusy na internete a jednoducho som to skúsila.

Nakoniec som otehotnela a dnes máme krásneho 15-mesačného syna. Neviem, či bol počatý prirodzene pri pohlavnom styku alebo či k tomu nejako prispel ten posledný pokus o insemináciu – to sa už samozrejme nedá zistiť.

Chcem ale povedať aj to, že hoci manžel vtedy dieťa ešte nechcel, dnes svojho synčeka veľmi ľúbi. Od narodenia je úžasný ocko, počas celého šestonedelia zostal doma s nami a veľmi mi pomáhal. So synčekom sa maznajú, pusinkujú a je medzi nimi krásny vzťah. ❤️ Nechcem teda, aby to vyznelo tak, že som mu „urobila dieťa“ a on ho potom nechcel – realita je dnes úplne iná a svojho syna naozaj miluje.

O niekoľko týždňov sa chceme zosobášiť aj cirkevne a pred sobášom sa chcem vyspovedať. Začala som preto premýšľať, či toto vôbec bol hriech. Na internete som našla názory, že katolícka cirkev rozlišuje medzi insemináciou, ktorá úplne nahrádza pohlavný styk, a pomocou pri pohlavnom styku, a preto teraz neviem, ako sa na moju situáciu pozerať.

Je podľa vás toto z pohľadu katolíckej cirkvi hriech? A ak áno, stačí to jednoducho vyznať v spovedi, aj keď som vtedy vôbec nevedela, že by to mohlo byť hriešne?

Prosím hlavne o vecné odpovede. Nechcem sa hádať ani nikoho presviedčať, len sa v tom potrebujem zorientovať. ❤️

Strana
z2
anonym_f411c4
Dnes o 00:08

Podla mna sa fararovi postavi, keď mu budeš o tom rozprávať 😳😂

anonym_f411c4
Dnes o 00:09

Zaujímavé, že tvojho manžela taký podraz neodradil
… asi troll

anonym_de2b4d
Dnes o 01:16
@rozculena

@anonym_autor toto je ďalší bullshit z dielne nejakého trolla

@rozculena
Ani nie takto sa zeny bezne oplodnovali donesenymi spermiami vo vazeniach

anonym_aed079
Dnes o 01:27

Muž keď sa to dozvedel:

zuzinka888
Dnes o 03:20
@anonym_91b86d

Hriech podľa katolíckej cirkvy je sexovať mimo manželstva, mať dieťa mimo manželstva, používať ochranu a braniť počaťiu, takže tvoje domáce strkanie spermii je už len poslednou kvapkou do zbierky hriechov. Ale fararko odpusti a ide sa ďalej od znovu páchať hriechy. To je take katolícke.

@anonym_91b86d ibaze takto to "nefunguje". To ze fararko odpusti a mozme dalej pachat hriech- to je zas take ze- nic o tom neviem iba famy ale pohorsujem sa, odsudim, a pohrdam.....

thirstymonk
Dnes o 03:56

Mňa urve. Toto nemožeš myslieť vážne ci kokos. Dobre vieš, že sexovať hocikedy s hocikým mimo sviatostného manželstva je ťažký hriech a ty sa pýtaš, či je hriech, že si si šťavu z kondoma natierala na pysky.

Toto už fakt neni normalne. Twl...

To asi jak keby sa Hitler pytal, či je hriech, že sa nepomodlil pred jedlom twl.

thirstymonk
Dnes o 03:57
@anonym_91b86d

Hriech podľa katolíckej cirkvy je sexovať mimo manželstva, mať dieťa mimo manželstva, používať ochranu a braniť počaťiu, takže tvoje domáce strkanie spermii je už len poslednou kvapkou do zbierky hriechov. Ale fararko odpusti a ide sa ďalej od znovu páchať hriechy. To je take katolícke.

@anonym_91b86d Mať dieťa mimo manželstva nie je hriech. Splodiť ho áno, k takým deťom sa potom do krstnej matriky píše, že sú "ilegálne", ale mať ho nie je hriech.
A čo deti, ktorým zomrie jeden, alebo druhý rodič? Smrťou manželstvo končí, čiže také dieťa je tiež mimo manželstva.

pr85
Dnes o 04:09

@anonym_autor Toto je tak špecifické, že by som to spomenul kňazovi počas spovede. A uvidíš, čo ti povie. Na jednej strane ste ukončili pohlavný styk tak, ko Cirkev učí, teda spermie skončili v tvojej vagíne, teda ten zjednocujuci prvok tam napriek použitiu kondómu bol. Ale čo sa týka oklamania muža, no to nebolo OK. A byť na tvojom mieste to spomeniem na spovedi tiež.

pr85
Dnes o 04:11
@anonym_91b86d

@anonym_91b86d To je také katolícke, že ľudia sú následkom prvotného hriechu náchylni konať hriechy. A odpúšťa Ježiš, nie fararko.

pr85
Dnes o 04:14
@anonym_dcd6f5

pr85 za 3...2...1...

@anonym_dcd6f5 Už som tu 🙂

pr85
Dnes o 04:16
@anonym_df0e20

@anonym_dcd6f5 pr85 ju ma vyspovedat?

@anonym_df0e20 To nemôžem. Kňaz nie som. A ako ženatý muž sa môžem v latinskom rite stať najviac trvalým diakonom, nič viac.

pr85
Dnes o 04:18
@marca12

@anonym_autor Domaca inseminacia 😂 ja mam dost. Nestacilo by sa vyspovedat z mimomanzelskeho sexu? Naco mas knazovi rozpravat o spermiach z kondomu.

@marca12 Použitie kondómu je hriech, takže by to mala určite spomenúť na spovedi. A tu domácu inseminaciu tiez. A nezabudnúť hlavne na hriech smilstva.

pr85
Dnes o 04:21
@anonym_178c68

@anonym_autor jasneee a spoved vsetko odpusti a mozes robit hriechy dalej. Lebo tak pokrytecki vy veriaci ste

@anonym_178c68 Nie, spoveď neslúži na to, aby veriaci mohol robiť hriechy, ale na to, aby mu pomohla uvedomiť si ich a viac ich nekonať. Ano, každý z nás má hriechy, s ktorými bojuje a vyznáva ich často. Ale snažíme sa s nimi bojovať.

anonym_ecd3a8
Dnes o 04:53
@pr85

@anonym_178c68 Nie, spoveď neslúži na to, aby veriaci mohol robiť hriechy, ale na to, aby mu pomohla uvedomiť si ich a viac ich nekonať. Ano, každý z nás má hriechy, s ktorými bojuje a vyznáva ich často. Ale snažíme sa s nimi bojovať.

@pr85 však ale katolíci stále dokola konajú hriechy z ktorých sa potom spovedajú a furt dokola,furt

belllinka
Dnes o 05:11

@anonym_autor A to, ze pouzivate antikoncepciu ta netrapi? To nie je hriech?

anonym_4213f4
Dnes o 05:21

Tiež si myslím, že toto nie farár vyriesi ale psychiater.... choré
Dieťa sa bude pýtať ako som sa narodilo?no vies dolovala som v kondome😅😅😅😅
Nikto normálny to neurobí

anonym_a5d06a
Dnes o 05:23
@anonym_autor

@anonym_178c68 nie, ja sa nejdem spovedať z toho že som podrazila manžela, my sme sa už o Tom rozprávali a on o Tom vie. Takže neviem čo tu trepeš 🙂. Ja sa pýtam na inseminaciu nie na to čo som spravila manželovi. Áno bolo to hnusné ale už o Tom vie....

@anonym_autor ano, je to hriech, staci, ze ste spavali spolu pred manzelstvom, to je tiez hriech a staci povedat, ze si zhresila proti cistote vo vztahu, niekolkokrat. Kazdopadne, dieta, keby Boh nechcel, tak tu nie je. Lebo dusu dava Boh.
Ja som sa napriklad davala krstit ako dospela a zaroven s tym som sla aj na 1.sv.prijimanie, teda som mala predtym generalnu spoved. Bola dlha a vsetko mozne som tam povedala. Uz si ani vsetko nepamatam, a pochybujem, ze to knaz drzi v hlave, ved by sa zblaznil...staci toto povedat, ak by mal knaz dake dalsie otazky, povies podrobnejsie, ale nemusis technicke detaily.

crazy_cat_lady
Dnes o 05:27

🤦🤦 uz som asi citala vsetko.., btw ako funguju tie spovede? Akoze porobis xy pcivin, vyspovedas sa a setko v cajku? Mozes pokracovat dalej?

simsalabim
Dnes o 05:34

Normalne mi zastava rozum a to v niekolkych rovinach. Ani neviem, ktora je horsia.

anonym_178c68
Dnes o 05:47
@anonym_autor

@anonym_178c68 nie, ja sa nejdem spovedať z toho že som podrazila manžela, my sme sa už o Tom rozprávali a on o Tom vie. Takže neviem čo tu trepeš 🙂. Ja sa pýtam na inseminaciu nie na to čo som spravila manželovi. Áno bolo to hnusné ale už o Tom vie....

@anonym_autor no tak o tom vie a ty pojdes do pekla, lebo ty robis hriech za hriechom a este si pokrytecka krava, ktora si mysli, ze moze robit vkuse chujoviny a potom staci jedna navsteva kostola a vybavene. Hnusna pokrytecka osoba

pr85
Dnes o 05:49
@simsalabim

Normalne mi zastava rozum a to v niekolkych rovinach. Ani neviem, ktora je horsia.

@simsalabim Tak napíš aspoň niektoré z nich.

anonym_5dd1cb
Dnes o 05:51
@pr85

@marca12 Použitie kondómu je hriech, takže by to mala určite spomenúť na spovedi. A tu domácu inseminaciu tiez. A nezabudnúť hlavne na hriech smilstva.

@pr85 Prisiel😄😃

pr85
Dnes o 05:52
@anonym_ecd3a8

@pr85 však ale katolíci stále dokola konajú hriechy z ktorých sa potom spovedajú a furt dokola,furt

@anonym_ecd3a8 A s tými hriechom aj bojuju. A snažia sa s Božou pomocou už ich neopakovat.

autor
Dnes o 06:01
@anonym_178c68

@anonym_autor no tak o tom vie a ty pojdes do pekla, lebo ty robis hriech za hriechom a este si pokrytecka krava, ktora si mysli, ze moze robit vkuse chujoviny a potom staci jedna navsteva kostola a vybavene. Hnusna pokrytecka osoba

@anonym_178c68 ako ty môžeš vedieť že robím hriech za hriechom? 🙂 Očividne si neveriaci takže neviem prečo komentujes, pýtala som názory ľudí čo sú veriaci. A môj muž už je môj manžel, ale nie cirkevný, kňazi už teraz neriešia moc sex pred manželstvom ani deti 🙂 dokonca aj nám povedal že sa máme brať iba z lásky a nie z donútenia.

Strana
z2