icon

Je domáca inseminácia hriech podľa katolíckej cirkvi?

31. aug 2026

Ahojte, chcela by som sa poradiť, ideálne najmä s veriacimi a možno aj s niekým, kto sa vyzná v katolíckom učení. Prosím, bez odsudzovania, už teraz sa za to dosť hanbím. 😅

Pred niekoľkými rokmi sme s partnerom mali pohlavný styk. On vtedy ešte dieťa nechcel, ja som po dieťati veľmi túžila. Po sexe som si niekoľkokrát vzala spermie z kondómu a pokúsila sa o domácu insemináciu. Nebolo to tak, že by partner ejakuloval mimo mňa do nádobky a potom som sa inseminovala – spermie pochádzali z kondómu po pohlavnom styku. Robila som to preto, že som veľmi túžila po dieťati a vtedy som ani netušila, že by na tom z pohľadu Cirkvi mohlo byť niečo morálne nesprávne. Videla som podobné pokusy na internete a jednoducho som to skúsila.

Nakoniec som otehotnela a dnes máme krásneho 15-mesačného syna. Neviem, či bol počatý prirodzene pri pohlavnom styku alebo či k tomu nejako prispel ten posledný pokus o insemináciu – to sa už samozrejme nedá zistiť.

Chcem ale povedať aj to, že hoci manžel vtedy dieťa ešte nechcel, dnes svojho synčeka veľmi ľúbi. Od narodenia je úžasný ocko, počas celého šestonedelia zostal doma s nami a veľmi mi pomáhal. So synčekom sa maznajú, pusinkujú a je medzi nimi krásny vzťah. ❤️ Nechcem teda, aby to vyznelo tak, že som mu „urobila dieťa“ a on ho potom nechcel – realita je dnes úplne iná a svojho syna naozaj miluje.

O niekoľko týždňov sa chceme zosobášiť aj cirkevne a pred sobášom sa chcem vyspovedať. Začala som preto premýšľať, či toto vôbec bol hriech. Na internete som našla názory, že katolícka cirkev rozlišuje medzi insemináciou, ktorá úplne nahrádza pohlavný styk, a pomocou pri pohlavnom styku, a preto teraz neviem, ako sa na moju situáciu pozerať.

Je podľa vás toto z pohľadu katolíckej cirkvi hriech? A ak áno, stačí to jednoducho vyznať v spovedi, aj keď som vtedy vôbec nevedela, že by to mohlo byť hriešne?

Prosím hlavne o vecné odpovede. Nechcem sa hádať ani nikoho presviedčať, len sa v tom potrebujem zorientovať. ❤️

Strana
z6
tanika
3. sep 2026

Pane bože to ozaj nie je nič dôležitejšie čo sa tu v tomto príspevku rieši a všetci na to reagujú ??? Vypinam si komentáre fakt 🙈

thirstymonk
3. sep 2026
@pr85

@anonym_7b013f Tak to v katolicizme nefunguje, sviatosť sovede je potrebna. Ale ty ateista to nepochopíš.

@pr85 Nehádžme perly sviniam... 🙂

thirstymonk
3. sep 2026
@tanika

Pane bože to ozaj nie je nič dôležitejšie čo sa tu v tomto príspevku rieši a všetci na to reagujú ??? Vypinam si komentáre fakt 🙈

anonym_1b6316
3. sep 2026

@anonym_autor Vidím , že ťa tu hejtujú jedna radosť,a to si bola úprimná.
Biblia hovorí: Pán má záľubu v srdci úprimnom.Buď si istá, že Boha poteší viac tvoja úprimnosť,ako by sa na teba hneval.
Boh vie,z čoho sme stvorení,on ti nevyčíta tvoje konanie ani sa na teba nehnevá.
Boh ťa miluje takú aká si.
V Ježišovi Kristovi skrze jeho zásluhy máš obrovskú hodnotu,nech urobíš čokoľvek.
Čokoľvek urobíš alebo neurobíš, nič nie je hranica,aby si prestala mať hodnotu a Božiu priazeň.
Keď to cítiš ako hriech, chod kľudne ku kňazovi ktorý ťa nepozná,vyznaj mu to a za jednu sekundu to máš odpustené.

A potom urob ešte možno väčšiu vec - rozhodni sa odpustiť sama sebe.

Strana
z6