icon

Je domáca inseminácia hriech podľa katolíckej cirkvi?

31. aug 2026

Ahojte, chcela by som sa poradiť, ideálne najmä s veriacimi a možno aj s niekým, kto sa vyzná v katolíckom učení. Prosím, bez odsudzovania, už teraz sa za to dosť hanbím. 😅

Pred niekoľkými rokmi sme s partnerom mali pohlavný styk. On vtedy ešte dieťa nechcel, ja som po dieťati veľmi túžila. Po sexe som si niekoľkokrát vzala spermie z kondómu a pokúsila sa o domácu insemináciu. Nebolo to tak, že by partner ejakuloval mimo mňa do nádobky a potom som sa inseminovala – spermie pochádzali z kondómu po pohlavnom styku. Robila som to preto, že som veľmi túžila po dieťati a vtedy som ani netušila, že by na tom z pohľadu Cirkvi mohlo byť niečo morálne nesprávne. Videla som podobné pokusy na internete a jednoducho som to skúsila.

Nakoniec som otehotnela a dnes máme krásneho 15-mesačného syna. Neviem, či bol počatý prirodzene pri pohlavnom styku alebo či k tomu nejako prispel ten posledný pokus o insemináciu – to sa už samozrejme nedá zistiť.

Chcem ale povedať aj to, že hoci manžel vtedy dieťa ešte nechcel, dnes svojho synčeka veľmi ľúbi. Od narodenia je úžasný ocko, počas celého šestonedelia zostal doma s nami a veľmi mi pomáhal. So synčekom sa maznajú, pusinkujú a je medzi nimi krásny vzťah. ❤️ Nechcem teda, aby to vyznelo tak, že som mu „urobila dieťa“ a on ho potom nechcel – realita je dnes úplne iná a svojho syna naozaj miluje.

O niekoľko týždňov sa chceme zosobášiť aj cirkevne a pred sobášom sa chcem vyspovedať. Začala som preto premýšľať, či toto vôbec bol hriech. Na internete som našla názory, že katolícka cirkev rozlišuje medzi insemináciou, ktorá úplne nahrádza pohlavný styk, a pomocou pri pohlavnom styku, a preto teraz neviem, ako sa na moju situáciu pozerať.

Je podľa vás toto z pohľadu katolíckej cirkvi hriech? A ak áno, stačí to jednoducho vyznať v spovedi, aj keď som vtedy vôbec nevedela, že by to mohlo byť hriešne?

Prosím hlavne o vecné odpovede. Nechcem sa hádať ani nikoho presviedčať, len sa v tom potrebujem zorientovať. ❤️

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_731a89

@thirstymonk
Tak IVF je lekarska metoda umeleho oplodnenia. Tak ja som nikdy naozaj nikdy nepocula o takejto “metode”, ze si zena bez vedomia muza odoberie z kondomu spermie a … ale ked to takto pises tak asi nebude jedina co nieco take praktizuje. Pre mna je to cez ciaru a az z casti zvratene nieco take urobit, moj nazor.

@anonym_731a89 Pre mňa je zvártené aj IVF, lebo dieťa je dar a nie tvoje právo. Ale to je na inú moralno-teologickú debatu.

venom19
2. sep 2026
@thirstymonk

@anonym_731a89 Pre mňa je zvártené aj IVF, lebo dieťa je dar a nie tvoje právo. Ale to je na inú moralno-teologickú debatu.

@thirstymonk podla skusenosti, a aj tu, ivf odsudzuju najma ludia, ktori maju deti prirodzene. Odsudit je veeeeeelmi jednoduche 🙂

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_91b86d

@thirstymonk o akej krstnej matrike a ilegálnom dieťati točíš? Náš farár žiadne dieťa narodené mimo manželstva nepokrstí. Farár vedľa v dedine nemá problém. A to je to klasicke prispôsobovanie si viery podľa seba, ako mi to vyhovuje. To je u katolikov bežné. Porovnávať dieťa splodene bez manželstva s dietatom, ktoremu zomrie rodič je úplne mimo. To dieťa bolo splodene v manželstve. Tuto autorka sa hrá na katolíčku a rieši domácu inseminaciu, ale nerieši to, že pred manželstvom nema sexovat. Čo je väčší hriech, ako strkanie spermii. O klamstve a podvode na frajera ani nehovorim.

@anonym_91b86d O normalnej farskej krstnej matrike. Predpokladam, že ani nevieš, že niečo také existuje. :D Také deti, čo sa narodia mimo manželstva, resp. počnú mimo manželstva (ak by napr. otec umrel do pôrodu, tak vtedy nie), tak sa k ním píše, že sú ilegálne. To je predsa prastará tradícia, nielen v cirkvi. Kadejakí hradní páni mali štetiek po milú jarmilu, mali s nimi deti, ale nástupcom kráľa a dedičom sa mohol stať len "legálny" syn. Toť vsio...

A toto je presne to, čo v cirkvi nie je doriešené. Sám som donedávna razil tú teóriu, že ak dvaja dospelí ľudia nemajú vôľu sa vziať, načo dávajú krstiť decko? Ale náš farár - cirkevný právnik ma zaraz schladil - ak nejaký farár podmieni krst dieťaťa sobášom jeho rodičov, tak ten sobáš je neplatný, lebo tí dvaja do neho nevstupujú z vlastnej vôle, ale preto, že ich farár týmto spôsobom "núti".
Takže asi tak...

Áno, ja súhlasím s tým, že katolícka cirkev je tristo rokov pozadu, už dávno malo byť toto vyriešene, dávno mala cirkev ponúknuť vlastný koncept "sexuálnej výchovy" a potom hľadať prienik s neveriacími a xy

Lenže to sa nedeje... A ja ako rádoví pápeženec s tým neviem nič urobiť. Akékoľvek snahy o posun sú väčšinou potláčané cirkevnou autoritou. Vlastne sa divím, že vôbec používame tlačiarne na tlač liturgických kníh a nie knihtlač od gutenberga.

thirstymonk
2. sep 2026
@venom19

@thirstymonk podla skusenosti, a aj tu, ivf odsudzuju najma ludia, ktori maju deti prirodzene. Odsudit je veeeeeelmi jednoduche 🙂

@venom19 No vidíš. A to si zober, že my sme deti ani nechceli... a máme... ľahké je odsúdiť... každý si v živote nesie svoje kríže a dôležité je, ako sa k ním postavíš...

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_731a89

@thirstymonk
Tak IVF je lekarska metoda umeleho oplodnenia. Tak ja som nikdy naozaj nikdy nepocula o takejto “metode”, ze si zena bez vedomia muza odoberie z kondomu spermie a … ale ked to takto pises tak asi nebude jedina co nieco take praktizuje. Pre mna je to cez ciaru a az z casti zvratene nieco take urobit, moj nazor.

@anonym_731a89 Ja som tiež nepočul, že by žena vyberala sperm z kondomu a pchala si ho vieš kde... je to smiešne. Ale o nič menej zvrátené ako IVF podľa mňa.

anonym_731a89
2. sep 2026
@thirstymonk

@anonym_731a89 Ja som tiež nepočul, že by žena vyberala sperm z kondomu a pchala si ho vieš kde... je to smiešne. Ale o nič menej zvrátené ako IVF podľa mňa.

@thirstymonk
Ty budes asi katolik? Ze? Lebo ja teda nie som tak na to pozeram uplne inak ako ty.

anonym_731a89
2. sep 2026
@thirstymonk

@thirstymonk
Vidis ja to beriem tak, ze kazdy ma pravo mat dieta- nikto a nic ti nezakazuje, aby si mal/ mala dieta 🙂

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_731a89

@thirstymonk
Ty budes asi katolik? Ze? Lebo ja teda nie som tak na to pozeram uplne inak ako ty.

@anonym_731a89 Ano, papeženec naveky.

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_731a89

@thirstymonk
Vidis ja to beriem tak, ze kazdy ma pravo mat dieta- nikto a nic ti nezakazuje, aby si mal/ mala dieta 🙂

@anonym_731a89 Potom to tak aj vyzerá... 🙂

anonym_731a89
2. sep 2026
@thirstymonk

@anonym_731a89 Ano, papeženec naveky.

@thirstymonk
Myslela som si 😉

anonym_731a89
2. sep 2026
@thirstymonk

@anonym_731a89 Potom to tak aj vyzerá... 🙂

@thirstymonk
To ze by ich nemali mat ludia, kt. to nemaju v hlave ok je uz druha vec 😂 Pre mna tam spada aj clovek, ktory urobi nieco taketo ako autorka 🤷‍♀️

venom19
2. sep 2026
@thirstymonk

@venom19 No vidíš. A to si zober, že my sme deti ani nechceli... a máme... ľahké je odsúdiť... každý si v živote nesie svoje kríže a dôležité je, ako sa k ním postavíš...

@thirstymonk vidis, a ja nesudim takych co nechceli a maju, ani takych, ktori chcu a nemaju, a ani takych, v ktorych topankach som nesla, kriz ktory som neniesla.... nie je toto zmyslom toho "byt papezenec"?

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_731a89

@thirstymonk
To ze by ich nemali mat ludia, kt. to nemaju v hlave ok je uz druha vec 😂 Pre mna tam spada aj clovek, ktory urobi nieco taketo ako autorka 🤷‍♀️

@anonym_731a89 Hej, to aj pre mňa :D

thirstymonk
2. sep 2026
@venom19

@thirstymonk vidis, a ja nesudim takych co nechceli a maju, ani takych, ktori chcu a nemaju, a ani takych, v ktorych topankach som nesla, kriz ktory som neniesla.... nie je toto zmyslom toho "byt papezenec"?

@venom19 Obávam sa, že nie... Ateisti radi vyťahujú ten citát o súdení... ale pritom by ho trebalo prečítať celý ;) Keďže čítať Bibliu je pre teba očividne pain, tak ti pomôžem:

1 Nesúďte, aby ste neboli súdení.
2 Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.
3 Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?
4 Alebo ako môžeš povedať svojmu bratovi: "Dovoľ, vyberiem ti smietku z oka" - a ty máš v oku brvno?!
5 Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku z oka svojho brata.

Čo to znamená? Z nášho papeženeckého pohľadu je IVF vážny zásah do božej vôle, nehovoriac o tom, že "zbytočne oplodnené" plody, ktoré sa vyhodia, už majú dušu, takže vlastne dojde k vražde xy plodov. To nie je žiadna smiatka tyvole, to je brvno jak fras.

Už chápeš? Ten citát, čo tak s obľúbou používate, je myslený úplne inak, ale keď si ho vytrhneš z kontextu, vtedy si môžeš chybne myslieť, že zmyslom kresťanstva je "nesudiť" haha :D

venom19
2. sep 2026
@thirstymonk

@venom19 Obávam sa, že nie... Ateisti radi vyťahujú ten citát o súdení... ale pritom by ho trebalo prečítať celý ;) Keďže čítať Bibliu je pre teba očividne pain, tak ti pomôžem:

2 Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.
4 Alebo ako môžeš povedať svojmu bratovi: "Dovoľ, vyberiem ti smietku z oka" - a ty máš v oku brvno?!
5 Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku z oka svojho brata.

Čo to znamená? Z nášho papeženeckého pohľadu je IVF vážny zásah do božej vôle, nehovoriac o tom, že "zbytočne oplodnené" plody, ktoré sa vyhodia, už majú dušu, takže vlastne dojde k vražde xy plodov. To nie je žiadna smiatka tyvole, to je brvno jak fras.

Už chápeš? Ten citát, čo tak s obľúbou používate, je myslený úplne inak, ale keď si ho vytrhneš z kontextu, vtedy si môžeš chybne myslieť, že zmyslom kresťanstva je "nesudiť" haha :D

@thirstymonk mily pane, ten siahlodlhy komentar si si mohol usetrit, predstav si, ze tiez som veriaca. A ani pre mna to nie je smietka a nic take netvrdim... 🙂 jedine co tvrdim, ze sa velmi lahko sudi. A vidis? Tiez si ma odsudil a to ma vobec nepoznas.

anonym_ecd3a8
2. sep 2026
@thirstymonk

@anonym_ecd3a8 No a to je práve to, čo robí spoveď neplatnou. Takže žiadne hovno.

@thirstymonk tak potom prečo keď je spoveď neplatná idú na prijímanie?

thirstymonk
2. sep 2026
@anonym_ecd3a8

@thirstymonk tak potom prečo keď je spoveď neplatná idú na prijímanie?

@anonym_ecd3a8 Často to nevedia... My tu máme kostolníka, ktorý na spoveď nechodí, ale na prijímanie veselo. Niektorí ľudia to tak neprežívajú, Však oni "nič zlé nerobia"... to je na inú a dlhú debatu.
Ku spovedi máš ísť s tým, že s danými hriechmi budeš bojovať. Vyhráš ten boj? Málokedy. Ale máš sa o to snažiť, máš to chcieť.

Veď si to predstav jak s človekom. Povieš svojej matke "Choď do pi..." a ideš sa jej ospravedlniť, tak asi máš v sebe taký ten pocit, že už jej nikdy nič také nepovieš, či nie? Ideš sa jej ospravedlniť, ale rátaš s tým, že jej bežne budeš nadávať? To by také ospravedlnenie asi za veľa nestálo.

thirstymonk
2. sep 2026
@venom19

@thirstymonk mily pane, ten siahlodlhy komentar si si mohol usetrit, predstav si, ze tiez som veriaca. A ani pre mna to nie je smietka a nic take netvrdim... 🙂 jedine co tvrdim, ze sa velmi lahko sudi. A vidis? Tiez si ma odsudil a to ma vobec nepoznas.

@venom19 No vidíš, treba sa vo viere zdokonaľovať. Začni bibliou, pokračuj katechizmom. Potom budeš vedieť, že zmyslom viery nie je iných nesúdiť ;)

anonym_088cd9
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_088cd9 prosím? Náš syn nemá 15 rokov ale 15 mesiacov.

@anonym_autor tak pardon, zle som precitala. Ale aj to uz bolo po svadbe. Kasli na cirkev autorka, hlavne, ze Vy ste spokojni.

venom19
2. sep 2026
@thirstymonk

@venom19 No vidíš, treba sa vo viere zdokonaľovať. Začni bibliou, pokračuj katechizmom. Potom budeš vedieť, že zmyslom viery nie je iných nesúdiť ;)

@thirstymonk dakujem za radu, tebe poradim naucit sa citat s porozumenim 🙂 Pekny den!

anonym_91812b
2. sep 2026

@anonym_autor klameš a žiješ v hriechu tak či tak.Takze pri spovedi by som nič nehovorila.to, že ste ho splodili tým spôsobom je skoro nemožné, takže nic nehovor.Tak veriaci ľudia a plánujú svadbu po narodenii dieťaťa prečo?

anonym_ecd3a8
2. sep 2026
@thirstymonk

@anonym_ecd3a8 Často to nevedia... My tu máme kostolníka, ktorý na spoveď nechodí, ale na prijímanie veselo. Niektorí ľudia to tak neprežívajú, Však oni "nič zlé nerobia"... to je na inú a dlhú debatu.
Ku spovedi máš ísť s tým, že s danými hriechmi budeš bojovať. Vyhráš ten boj? Málokedy. Ale máš sa o to snažiť, máš to chcieť.

Veď si to predstav jak s človekom. Povieš svojej matke "Choď do pi..." a ideš sa jej ospravedlniť, tak asi máš v sebe taký ten pocit, že už jej nikdy nič také nepovieš, či nie? Ideš sa jej ospravedlniť, ale rátaš s tým, že jej bežne budeš nadávať? To by také ospravedlnenie asi za veľa nestálo.

@thirstymonk prosím ťa takéto hlúposti nehovor,že kresťania nevedia🤦,toto musí vedieť každý kresťan.zly príklad si uviedol s matkou.co takto sex medzi partnermi.sa z toho vyspovedaju s vedomím,že proti tomu ani bojovať nebudú a veselo budú súložiť ďalej.

babushkaem
2. sep 2026
@thirstymonk

@babushkaem Hej, toto bolo v roku 1200.

@thirstymonk by si sa divil, kolko knazov to na predmanzelskej priprave pred svadbou v kostole riesi... okrem inych veci, ako ma muz sledovat hlien zeny aby MUŽ vedel, kedy ma zena ovulaciu a mohli mat dieta :D

vuvu163
2. sep 2026

@anonym_autor takže, ak riešiš, či je inseminacia hriech, to neviem. Každopadne je tam niekoľko hriechov.
1. Mala si sex s partnerom, nie s manželom
2. Otehotnela si s partnerom, nie s manželom
3. Používali ste kondóm
4. A to, že si tu inseminaciu robila bez jeho vedomia je nie len nemorálne, aké je to veľmi veľký hriech. Určite minimálne na spoveď ak nie radšej na dlhší rozhovor s kňazom, premodlenie, striekania atď.... Fakt sa treba z toho očistiť poriadne. Pre nekatolikov sú to dristy. Ty sa pýtaš ako kresťanka, ktorá aj kresťanstvo praktizovať chce, len skĺzla do tohoto sveta. Ja som tiež kresťanka,tiež som skĺzla, prešla som si brutálnym obrátenim....ale hovorím ti, to, že si to robila bez jeho vedomia, je veľký hriech a záťaž, neviem ti to vysvetliť, dobrý kňaz by vedel. Aj keby malý nevznikol týmto spôsobom, to celé, čo si robila a že tu tá možnosť je a partner o ničom nevie...to celé je ťažký hriech. Po ďalšie uvedomujem si, že to hriech môže byť a nevyznala si to na spovedi, takže od toho momentu, kedy si začala o tom uvažovať, že to asi aj môže byť hriech, odvtedy aj si bola na spovedi, máš ich neplatné.

autor
2. sep 2026
@vuvu163

@anonym_autor takže, ak riešiš, či je inseminacia hriech, to neviem. Každopadne je tam niekoľko hriechov.
1. Mala si sex s partnerom, nie s manželom
2. Otehotnela si s partnerom, nie s manželom
3. Používali ste kondóm
4. A to, že si tu inseminaciu robila bez jeho vedomia je nie len nemorálne, aké je to veľmi veľký hriech. Určite minimálne na spoveď ak nie radšej na dlhší rozhovor s kňazom, premodlenie, striekania atď.... Fakt sa treba z toho očistiť poriadne. Pre nekatolikov sú to dristy. Ty sa pýtaš ako kresťanka, ktorá aj kresťanstvo praktizovať chce, len skĺzla do tohoto sveta. Ja som tiež kresťanka,tiež som skĺzla, prešla som si brutálnym obrátenim....ale hovorím ti, to, že si to robila bez jeho vedomia, je veľký hriech a záťaž, neviem ti to vysvetliť, dobrý kňaz by vedel. Aj keby malý nevznikol týmto spôsobom, to celé, čo si robila a že tu tá možnosť je a partner o ničom nevie...to celé je ťažký hriech. Po ďalšie uvedomujem si, že to hriech môže byť a nevyznala si to na spovedi, takže od toho momentu, kedy si začala o tom uvažovať, že to asi aj môže byť hriech, odvtedy aj si bola na spovedi, máš ich neplatné.

@vuvu163 nebola som na spovedi od kedy som bola tehotná. Pretože žijeme v hriechu, preto ideme mať veľkú spoveď pred naším obradom.

anonym_06c3b5
2. sep 2026

@anonym_autor hriech nebolo to semeno, skor ta ochrana plus dost velke klamstvo a tak vazna velka vec za jeho chrbtom to je dost velky hriech z toho sa skor mozes vyspovedat tak akurat..

anonym_7b013f
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_178c68 ako ty môžeš vedieť že robím hriech za hriechom? 🙂 Očividne si neveriaci takže neviem prečo komentujes, pýtala som názory ľudí čo sú veriaci. A môj muž už je môj manžel, ale nie cirkevný, kňazi už teraz neriešia moc sex pred manželstvom ani deti 🙂 dokonca aj nám povedal že sa máme brať iba z lásky a nie z donútenia.

@pr85 Tak jej napíš, ty "kresťan", nech sa pomodlí 3x Otčenáš a všetky jej hriechy odídu do zabudnutia...Z niektorých akože veriacich je mi na zvracanie👎
@anonym_autor A k tebe len toľko, že máš v gebuli nasraté! Som ateista, ale keď čítam tieto stupidity akože veriacich, tak mám pocit, že ich treba všetkých zavrieť na psychiatriu

anonym_767b32
2. sep 2026

@anonym_autor myslím, že tento príspevok sa zapíše do memoárov MK.
Aj keď farári hovoria, že sa na spovedi pred nimi netreba hanbiť, že počuli už všetko...myslím že toho tvojho odrovnáš...

mandarinka555
2. sep 2026
@thirstymonk

@thirstymonk Ty si mimo?

pr85
3. sep 2026
@anonym_7b013f

@pr85 Tak jej napíš, ty "kresťan", nech sa pomodlí 3x Otčenáš a všetky jej hriechy odídu do zabudnutia...Z niektorých akože veriacich je mi na zvracanie👎
@anonym_autor A k tebe len toľko, že máš v gebuli nasraté! Som ateista, ale keď čítam tieto stupidity akože veriacich, tak mám pocit, že ich treba všetkých zavrieť na psychiatriu

@anonym_7b013f Tak to v katolicizme nefunguje, sviatosť sovede je potrebna. Ale ty ateista to nepochopíš.