Je nutné investovať milióny do cirkevných sôch?
Táto vec už mi lieta hlavou dlhšie a tak by som rada počula váš názor. Neveriacich prosím komentovať bez hanobenia našej viery. V roku 2010 bola odhalená socha Krista Kráľa, stála vyše 1,3 milióna eur, teraz nová gigantická socha Panny Márie za 23 miliónov. A ja sa pýtam, je to nutné? Nepríde vám to už ako modlárstvo? Veď predsa modliť sa dá aj pri drevenom kríži, načo je nám 55 metrová socha za 23 miliónov? Áno, je prekrásna, určite je zážitok ju vidieť a pomodliť sa ale nepomohlo by tých 23 miliónov viac chudobným ľuďom? Predsa sa píše: „Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ Nemalo by väčší význam pomôcť tými peniazmi druhým ľuďom? Vieru máme mať v srdci a Boha možno hľadať všade. Mám rada staré bohato zdobené kostoly a chrámy ale nijaká výška nás k Bohu neprivedie bližšie než schody, ktoré si v sebe sami vystaviame.
hneď ti napíšem - nie som veriaca, rada si pozriem staré cirkevné stavby, kdekoľvek na svete, mám rešpekt pred šikovnosťou staviteľov.
Ale presne toto m zaráža - tie neskutočne veľké náklady na nikdy nekončiace stavby, výzdobu, zariadenie cez milóny, mramory, zlato, mega veľké obrazy, sochy. neviem pochopiť, či Ježiš hlásal aby ste sa k nemu klaňali v luxusných priestoroch , lebo nikde inde vás nevypočuje ? Relikvie v neskutočne veľkých a drahých zlatých obaloch ?! Rúcha a odevy neskutočne drahé, prstene a kríže s kilovými váhami ukazujú tú pravú vieru ?
Tie peniaze by predsa viac pomohli chudobným a chorým, hendikepovaným, myslím že božia láska by sa lepšie šírila takouto cestou, ako budovaním mega modlárskych objektov.
@anonym_autor velmi sa mi paci a vzdy sa potesim, ked vidim nejaku sochu, alebo znak viery, tak ja som rada, ze sa to stavia, co sa tyka chudobnych, tak nevidim rozpocet, kolko penazi zostava, ale myslim, ze aj napriek stavaniu soch by sa dalo viac pomahat chudobnym.
@domkakvet veď ale práve tých 20 milionov by pomohlo teda veľmi. Cez pôstnu krabičku sa napr vyzbiera ročne 350 000 eur pre Afriku. To znamená že len táto socha by vydala na 57 rokov.
Je to každého vec či sa rozhodne prispieť na sochu, alebo na chudobných
Ja na chudobných u nás neprispievam. Majú pomocí až až, sami si nechcú pomôcť.
Radšej dám na krásnu sochu. Nevidím na tom nič zle.
ano mame sa zavriet do komorky,a tam sa modlit lebo Boh vidi vsetko v skritosti,nemame byt v prvom rade ako pokrytci a vystatovat sa.
Takze ja verim,som veriaca ale do kostola nechodim.
Je to každého vec či sa rozhodne prispieť na sochu, alebo na chudobných
Ja na chudobných u nás neprispievam. Majú pomocí až až, sami si nechcú pomôcť.
Radšej dám na krásnu sochu. Nevidím na tom nič zle.
@anonym_b79a7e takže tešíte seba pohľadom na kus kameňa namiesto toho aby vás tešil úsmev druhého, ktorý by za to mal možno jediné jedlo dňa?
@anonym_autor ovela horsie je, ze aktualna vlada rozhadzuje ovela vacsie peniaze ovela horsim sposobom.
@anonym_autor ovela horsie je, ze aktualna vlada rozhadzuje ovela vacsie peniaze ovela horsim sposobom.
@anonym_2922a4 neriešim vládu a čo je horšie. Otázka znela jasne, politiku mi sem neťahajte.
@anonym_b79a7e takže tešíte seba pohľadom na kus kameňa namiesto toho aby vás tešil úsmev druhého, ktorý by za to mal možno jediné jedlo dňa?
@anonym_autor moc to prežívaš. Je to moja vec na čo použijem scoje oeniaze a komu prupaiejem
Dúfam, že do kostola nechodíš. Ani sobáš si nemala v kostole, ani krst a iné sviatosti
@domkakvet veď ale práve tých 20 milionov by pomohlo teda veľmi. Cez pôstnu krabičku sa napr vyzbiera ročne 350 000 eur pre Afriku. To znamená že len táto socha by vydala na 57 rokov.
@anonym_autor ano svet je celkovo zvrateny,na jednej strane deti umieraju na hlad,a my tu vyhadzujeme dobre jedlo,obchody,pumpy vsetko likviduju,aby nahodou druhy nemali.
Ked sa svet dostane do rovnovahy a kazdy bude mat jedla dostatok,tak to bude prave vtedy,ked uz Boh bude chodit po zemi a kazdemu utierat slzy.
Dovtedy sa moze stat aj to,ze nie len afrike nebudu mat co jest ale zase sa svet dostane do rovnovahy,ze jedla bude extremny nedostatok vsade po svete,nielen v afrike.
ano mame sa zavriet do komorky,a tam sa modlit lebo Boh vidi vsetko v skritosti,nemame byt v prvom rade ako pokrytci a vystatovat sa.
Takze ja verim,som veriaca ale do kostola nechodim.
@anonym_854c63 v skrytosti, s ypsilonom
@anonym_854c63 v skrytosti, s ypsilonom
@anonym_b79a7e dakujem,v skrytosti.
Židia keď vyšli z Egypta, urobili zbierku na sochu zlatého teľata ktorej sa klaňali a modlili, Boh sa za to na nich nahneval a potrestal ich.
Ježiš a kresťania sa nemodlili a neklaňali k žiadnym sochám, obrazom iba jedine k Bohu. V Biblii máš mnoho varovaní pred modlárstvom.
1 Jn 5,21 Deti moje, chráňte sa modiel!
1 Kor 10,14 Preto, moji milovaní, utekajte pred modloslužbou.
Ex 20,4-5 Neurobíš si modlu, ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou!
Nebudeš sa im klaňať, ani ich uctievať! Lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, ktorý tresce neprávosti otcov na deťoch do tretieho a štvrtého pokolenia u tých, čo ma nenávidia,
Dt 4,15-16 A vy si - pri svojich dušiach - dávajte veľký pozor, veď ste nevideli nijakú postavu, keď k vám Pán hovoril sprostred ohňa na Horebe, aby ste nepoblúdili a neurobili si kresanú modlu alebo akýkoľvek obraz muža alebo ženy,
Dt 4,23 Dávajte pozor, aby ste nikdy nezabudli na zmluvu, ktorú s vami uzavrel Pán, váš Boh, alebo aby ste si neurobili rytú modlu z tých vecí, ktoré ti Pán zakázal robiť.
2 Kor 6,16-17 A ako súvisí Boží chrám s modlami?! A vy ste chrám živého Boha, ako hovorí Boh: "Budem v nich prebývať a medzi nimi chodiť, budem ich Bohom a oni budú mojím ľudom.
A preto vyjdite spomedzi nich, oddeľte sa, hovorí Pán, a nečistého sa nedotýkajte; a ja vás prijmem
Mt 4,10 Vtedy mu Ježiš povedal: "Odíď, satan, lebo je napísané: “Pánovi, svojmu Bohu, sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť.”"
@anonym_autor moc to prežívaš. Je to moja vec na čo použijem scoje oeniaze a komu prupaiejem
Dúfam, že do kostola nechodíš. Ani sobáš si nemala v kostole, ani krst a iné sviatosti
@anonym_b79a7e chodím, sviatosti som mala v kostole. Ani jedna sviatosť ma nestála milión, ani 50 tisíc, ani 10. Ja netvrdím, že sa nemá dávať na žiadne zdobenie či sväté predmety ale išlo mi o absurdnosť tej sumy a veľkosť.
@anonym_2922a4 neriešim vládu a čo je horšie. Otázka znela jasne, politiku mi sem neťahajte.
@anonym_autor je to moj nazor, diskusia je verejna, ak sa Ti nepaci, kludne si vyrob sukromnu.
@anonym_autor aj na Slovensku je veľ ľudí, ktorí by potrebovali pomoc. nielen darovať € že na kúp si, zaplať si, ale aj vhpodným vedením (napr. ako to robia napr. združenie OMAMY)
@anonym_2922a4 lenže vláda a cirkev je niečo iné. tu je rozdiel cirkev a svetská vláda. pointa tejto diskusie, je úplne inde
@anonym_b79a7e chodím, sviatosti som mala v kostole. Ani jedna sviatosť ma nestála milión, ani 50 tisíc, ani 10. Ja netvrdím, že sa nemá dávať na žiadne zdobenie či sväté predmety ale išlo mi o absurdnosť tej sumy a veľkosť.
@anonym_autor presne takto to chápem aj ja, absurdné rozdiely
@anonym_autor aj na Slovensku je veľ ľudí, ktorí by potrebovali pomoc. nielen darovať € že na kúp si, zaplať si, ale aj vhpodným vedením (napr. ako to robia napr. združenie OMAMY)
@anonym_2922a4 lenže vláda a cirkev je niečo iné. tu je rozdiel cirkev a svetská vláda. pointa tejto diskusie, je úplne inde
@cacianka Suvisi to spolu, mozno viac ako si myslis. Ale v poriadku, radsej opustam tuto diskusiu, lebo napisat vlastny nazor je tu problem.
@anonym_autor netušíš akú hodnotu má stavba kostola, akú výzdobu - myslím tá historická
Aj vtedy ľudia dali na kostol a nie chudobným
Ty si tak trochu pokrytec, že?
@anonym_autor ak sa nemýlim, tak ju financoval nejaký miliardár. A je len na ňom, kam dá svoje peniaze. Možno prispieva aj hladným deťom v Afrike. Keby si kúpi drahú nehnuteľnosť a auto za tie peniaze, tak to nikto nerieši. Takto urobil aj niečo pre veriacich, ktorí sa soche potešia.
Mám na to rovnaký názor ako ty a nie som kresťan. Ľudia, ktorí naozaj veria nepotrebujú žiadne modly.
@anonym_autor ak sa nemýlim, tak ju financoval nejaký miliardár. A je len na ňom, kam dá svoje peniaze. Možno prispieva aj hladným deťom v Afrike. Keby si kúpi drahú nehnuteľnosť a auto za tie peniaze, tak to nikto nerieši. Takto urobil aj niečo pre veriacich, ktorí sa soche potešia.
@anonym_dda53a keby postavili menšiu sochu, mohol dať deťom viac.
@anonym_dda53a keby postavili menšiu sochu, mohol dať deťom viac.
@anonym_autor a prečo by mal? Žiješ najskromnejšie ako vieš a zvyšok dávaš chudobným? Ja nie. Kúpim si čo chcem a občas prispejem niekomu, kto to potrebuje viac ako ja. Preto nekecám iným ľuďom do toho, čo robia so svojim majetkom. Keby to postavil štát a jeho občania hladujú tak vtedy sa môžeme baviť o tom, či tie peniaze boli minuté správne. Lebo by sa na sochu skladali občania z ich odvodov. Takto ju zacvakal súkromník. Jeho vec. Názor ti samozrejme neberiem, môžeš ho mať.
@anonym_autor ja som to myslela tak, ze sa postavi socha a zvysne peniaze pomozu chudobnym, teda verim, ze este nejake zostali, ono sa im mozno aj preto tolko pomoci nedostava, lebo su aj taki, ktori to zneuzivaju.
@cacianka Suvisi to spolu, mozno viac ako si myslis. Ale v poriadku, radsej opustam tuto diskusiu, lebo napisat vlastny nazor je tu problem.
@anonym_2922a4 nie je problém, ak diskutujeme slušne. štát spravuje naše spoločné €, a je evidentné že to robí na prd. ale je to vizitka tejto vlády, svetskej spoločnosti.
kdežto cirkev spravuje svoje nesmierne veľké, netransparentné majetky a potom dobrovoľné príspevky veriacich. to je ich vizitka, bohužiaľ tiež nie pekná
@anonym_autor netušíš akú hodnotu má stavba kostola, akú výzdobu - myslím tá historická
Aj vtedy ľudia dali na kostol a nie chudobným
Ty si tak trochu pokrytec, že?
@anonym_b79a7e chápem tvoje pripomienky, áno, poteším sa pohľadom na honosné chrámy, pretože sú krásne, v súčasnosti ale veľa farností ide cestou jednoduchých kostolov, vracajú sa k pôvodným myšlienkam a účelom kostola. V minulosti sa totiž veľkosťou a výzdobou chrámu ukazovala aj moc, nie len láska k Bohu. Ani u nás nie je kostol bohato zdobený a na opravy sa vyberá potrebná čiastka. Obrazy či krížová cesta boli darom od farníkov, ktorý ich ručne vyrobili.
@anonym_autor samozrejme ze tie peniaze sa daju lepsie vyuzit,zbytocne vyhodene peniaze,keby radsej renovovali pamiatky,hrady ,zrucaniny,nie taketo somariny stavat
Tak vazene,je rozdiel pekna ,historicka stavba.Krasne goticke,barokove chramy ako novodoba gyčovina za kolko to bolo 20 mil eur?Naozaj tir prniaze radsej na rekonstrukciu zamkov ,zrucanin,ktore nam chatraju,nie na gyčove sochy,to mi pripada tie ozrasne konunisticke sochy a konstrukcie brrr otras
@anonym_autor pre mňa je škoda peňazí tam,kde sa podporuje vojna, zbrane to ti nevadí koľko peňazí ide do vojen ? Sochy sú na slávu Božiu 🙏
@anonym_autor toto je presne tá katastrofa Slovenska..politiku tu neťahajte...len už ti nedochadza ako velmi s tym politika suvisí..co tak dať hladnym deťom z tych peňazí čo nakradla vladnuca mafia a nie z tych,ktoré idu na umenie pretrvavajuce storočia?

@anonym_autor velmi sa mi paci a vzdy sa potesim, ked vidim nejaku sochu, alebo znak viery, tak ja som rada, ze sa to stavia, co sa tyka chudobnych, tak nevidim rozpocet, kolko penazi zostava, ale myslim, ze aj napriek stavaniu soch by sa dalo viac pomahat chudobnym.