Je potrebný krst na náboženstvo v škole?
Dobrý deň. Dcéra by chcela od septembra chodiť na náboženstvo, hlavne preto, že tam idú aj jej kamarátky. My sme ju krstiť nedali a doma vieru veľmi neriešime.
Viete, či sa na náboženstvo môže prihlásiť aj nepokrstené dieťa, alebo je krst podmienka?
A nie som si istá - nevolilo sa medzi etikou a náboženstvom pred koncom školského roka? Teda či sa to dá ešte zmeniť? Ďakujem.
@anonym_autor Tento týždeň sú už učitelia na väčšine škôl v práci. Zavolaj do vašej školy a spýtaj sa, či je možné vymeniť etiku za náboženskú výchovu, hoci v predbežnom zisťovaní si vybrala etiku. Krst nie je podmienkou, len dcéra môže byť smutná, že spolužiačky pôjdu na 1. sväté prijímanie a ona nie, ak je už tretiačka. Mimo toho by to nemal byť väčší problém. U syna v škole na náboženstvo občas prišlo aj dievčatko z Vietnamu, lebo inak by malo v rozvrhu "okno" a aj tak muselo čakať do 7. hodiny na etiku... Katechét/kaplán mal len jedinú podmienku, že nebude vyrušovať.
tam kam chcel ísť na školu môj syn to neriešili, chcel ísť na cirkevnú a tam to bolo dokonca povinné.
ale osobne si nemyslím že by to mal byť problém - veď to je náuka. bude sa učiť .. a keď ju to zaujme, môže sa dať pokrstiť neskôr sama ...
a čo sa týka zmeny predmetu - ak naozaj chce, rieš to asap ...
Na nabozenstvo chodia aj nepokrstene deti. Ak su tretiaci, tak zvyknu dat rodicia pokrstit pred prijimanim.
nemusí byť dieťa pokrstené aby mohlo chodiť na náboženstvo.
U nas to bolo tak vsetky deti z nabozenstva musia v 3-4rocniku ist na prve svete prijimanie a nepokrstene deti dovtedy mali aj krst v tom roku kedy dostali prijmanie.
toto mi dviha tlak.
nabozenstvo v skolach by nalo byt vseobecne, nie iba katolicke a priprava na 1.sv.p. to nech si riesi rodic.
deti sa maju ucit o vsetkych nabozenstvach.
kamoska nemala deti pokrstene a chodila jej dcera na nabozenstvo - pocas roka obe deti dala pokrstit (maly bol este skolkar) a potom isla jej dcera na prijimanie s ostatnymi detmi.
Vsetko ale zavisi hlavne od farara, lebo poznam aj takych co ti hadzu polena pod nohy a nie ze uvitaju ze dcera by bola rada pokrstena a chodila by na nabozenstvo...
Na náboženstvo môže chodiť hocikto. Ak ju chceš prehodiť opýtaj sa triednej.
Ja davam na nabozenstvo, krstit nebudeme a ani na prijimanie nepojde…dokonca ani na katolickej skole to nie je povinne
@anonym_autor u nás netreba, keďže stále nemáme etiku, chodia aj deti ateistov.
@anonym_autor u nás to nikto nezisťoval. Naša chodila na etiku, ale chodili len 2 deti, tak sa v druhej triede rozhodla pre náboženstvo, lebo že tam je celá trieda. Nie sme veriaci. Teda, krstený sme, aj dieťa, aj svadba v kostole, ale nepraktizujeme tieto veci.
Krst je len podmienkou pre 1.sv.prijimanie, nie pre hodiny náboženstva. Zavolaj do školy alebo napíš cez Edupage riaditeľovi, popros o zmenu. Teraz pred začiatkom šk.r. by sa to ešte malo dať zmeniť, na uvazkoch sa ešte pracuje. Ale potom dcéra musí vydržať celý šk.r.

Nikto nezisťoval či mam pokrstené dieťa, vyplnila som cez Edupage prihlášku že bude chodiť na náboženstvo a vybavené