icon

Je potrebný krst na náboženstvo v škole?

Dnes o 09:15

Dobrý deň. Dcéra by chcela od septembra chodiť na náboženstvo, hlavne preto, že tam idú aj jej kamarátky. My sme ju krstiť nedali a doma vieru veľmi neriešime.
Viete, či sa na náboženstvo môže prihlásiť aj nepokrstené dieťa, alebo je krst podmienka?
A nie som si istá - nevolilo sa medzi etikou a náboženstvom pred koncom školského roka? Teda či sa to dá ešte zmeniť? Ďakujem.

anonym_2c94e1
Dnes o 09:17

Nikto nezisťoval či mam pokrstené dieťa, vyplnila som cez Edupage prihlášku že bude chodiť na náboženstvo a vybavené

ivanaks
Dnes o 09:21

@anonym_autor Tento týždeň sú už učitelia na väčšine škôl v práci. Zavolaj do vašej školy a spýtaj sa, či je možné vymeniť etiku za náboženskú výchovu, hoci v predbežnom zisťovaní si vybrala etiku. Krst nie je podmienkou, len dcéra môže byť smutná, že spolužiačky pôjdu na 1. sväté prijímanie a ona nie, ak je už tretiačka. Mimo toho by to nemal byť väčší problém. U syna v škole na náboženstvo občas prišlo aj dievčatko z Vietnamu, lebo inak by malo v rozvrhu "okno" a aj tak muselo čakať do 7. hodiny na etiku... Katechét/kaplán mal len jedinú podmienku, že nebude vyrušovať.

biba_18
Dnes o 09:23

tam kam chcel ísť na školu môj syn to neriešili, chcel ísť na cirkevnú a tam to bolo dokonca povinné.
ale osobne si nemyslím že by to mal byť problém - veď to je náuka. bude sa učiť .. a keď ju to zaujme, môže sa dať pokrstiť neskôr sama ...
a čo sa týka zmeny predmetu - ak naozaj chce, rieš to asap ...

zuzanaete
Dnes o 09:24

Na nabozenstvo chodia aj nepokrstene deti. Ak su tretiaci, tak zvyknu dat rodicia pokrstit pred prijimanim.

anonym_cb1428
Dnes o 09:24

nemusí byť dieťa pokrstené aby mohlo chodiť na náboženstvo.

anonym_93f3f4
Dnes o 09:28

U nas to bolo tak vsetky deti z nabozenstva musia v 3-4rocniku ist na prve svete prijimanie a nepokrstene deti dovtedy mali aj krst v tom roku kedy dostali prijmanie.

natalka13
Dnes o 09:31

toto mi dviha tlak.
nabozenstvo v skolach by nalo byt vseobecne, nie iba katolicke a priprava na 1.sv.p. to nech si riesi rodic.
deti sa maju ucit o vsetkych nabozenstvach.

katkaseiner
Dnes o 09:40

kamoska nemala deti pokrstene a chodila jej dcera na nabozenstvo - pocas roka obe deti dala pokrstit (maly bol este skolkar) a potom isla jej dcera na prijimanie s ostatnymi detmi.
Vsetko ale zavisi hlavne od farara, lebo poznam aj takych co ti hadzu polena pod nohy a nie ze uvitaju ze dcera by bola rada pokrstena a chodila by na nabozenstvo...

januska12323
Dnes o 09:41

Na náboženstvo môže chodiť hocikto. Ak ju chceš prehodiť opýtaj sa triednej.

anonym_183382
Dnes o 10:02

Ja davam na nabozenstvo, krstit nebudeme a ani na prijimanie nepojde…dokonca ani na katolickej skole to nie je povinne

michaela329
Dnes o 10:06

@anonym_autor u nás netreba, keďže stále nemáme etiku, chodia aj deti ateistov.

btus
Dnes o 10:12

@anonym_autor u nás to nikto nezisťoval. Naša chodila na etiku, ale chodili len 2 deti, tak sa v druhej triede rozhodla pre náboženstvo, lebo že tam je celá trieda. Nie sme veriaci. Teda, krstený sme, aj dieťa, aj svadba v kostole, ale nepraktizujeme tieto veci.

lilke
Dnes o 10:20

Krst je len podmienkou pre 1.sv.prijimanie, nie pre hodiny náboženstva. Zavolaj do školy alebo napíš cez Edupage riaditeľovi, popros o zmenu. Teraz pred začiatkom šk.r. by sa to ešte malo dať zmeniť, na uvazkoch sa ešte pracuje. Ale potom dcéra musí vydržať celý šk.r.

kleopatra114
Dnes o 11:11

Nemusí. U nás mali niektoré deti krst pár týždňov pred PSP