Krst dieťaťa: Ako riešiť krstnú nauku?
Ahojte. Riešime krst dieťaťa, naše prvé. Sme manželia 4 roky a o chvíľu sa narodí syn.
Krst a krstná nauka pre nas rodičov je ok, ale krstní rodičia sú z iného mesta. Viem, že zálezi od farára a my sme sa ešte nepytali ale riesil to niekto tak, ze nauku s krstnymi rodicmi ste mali v ten den krstnu napr hodinu pred krstom? Kedze krstni rodicia su z ineho mesta tak neviem ako by mohli dojst na tu nauku, keby bola mimo krstnu. Neviem ako to riesit. Ako ste to mali vy?
Pri prvom krstniatku bola náuka deň pred, večer okolo 18. A teraz pri druhom je ráno pred krstom.
Odlišné farnosti.
@anonym_autor hmmm...asi mame dobrych fararov, lebo pri nasich 3detoch ziadna nauka pre krstnych rodicov nebola, iba my sme 1x boli. A aj mame 4 krsnata a nikde sme nikdy neboli, prisli az na krst.
Tiez mame medzi svagrovcami a bratom 100km vzdialenosti...kazdy v inom kute vychodu.
@anonym_autor hmmm...asi mame dobrych fararov, lebo pri nasich 3detoch ziadna nauka pre krstnych rodicov nebola, iba my sme 1x boli. A aj mame 4 krsnata a nikde sme nikdy neboli, prisli az na krst.
Tiez mame medzi svagrovcami a bratom 100km vzdialenosti...kazdy v inom kute vychodu.
@euka210 my máme ešte lepších 😀 okrem toho, ze krstni rodicia náuku nemali, tak my rodicia sme našu náuku absolvovali u nas doma - kňaz prišiel ku nám domov, aj nas rovno v detskej izbe vyspovedal. Pri oboch deťoch.
@anonym_autor
My sme boli v tom čase vzdialení asi 120 km od krstných rodičov a prišli na náuku do miesta nášho bydliska a krstu. Stálo im to za to, úlohu krstných rodičov brali ako česť. A aj sme si z toho urobili pekný spoločnú akciu.
Nemala som náuku ani ako krstná mama a ani ako mama. Ale počula som o tom,že niekde to teda fakt preháňajú, takže dotyční si náuky prešli každý v tom meste,v ktorom žili

my sme z vychodu, krstna zo zapadu obe sme mali nauku vo svojom kostole, krstnej dal farar potvrdenie, ze ju absolvovala a ukazala nasmu v den krstu. Krst teda bol u nas. Ale uprimne cela nauka mi prisla ako formalita aj co sme sa s nou bavili. Ako par otazok sa opytal, povedal zaklady o krste co to je a tak a to bolo vsetko. Zeby mi ta nauka nieco dala co som nevedela uz pred nou sa neda povedat ale zalezi od farara ako k tomu pristupuje.