Môže byť krstným rodičom rozvedený človek?
Ahojte,
riešime krst dieťaťa. Môj brat by bol ideálny krstný otec, máme výborný vzťah a deti ho zbožňujú. Problém je, že je rozvedený.
Niektorí tvrdia, že to nevadí, iní zas hovoria, že rozvedený človek krstným rodičom byť nemôže.
Máte s tým niekto skúsenosť? Povolili vám to v kostole alebo bol s tým problém? Či záleží od farnosti?
to ze sa rozviedol nie je prekazka, prekazka je ak nezije podla Bozich prikazani, napr. ma frajerku.... teda zije v tazkom hriechu
@kacena4 Priateľku má. A myslíš, že by napr. bola farnosť, kde by vedeli prižmúriť oko? Alebo je to prísne všade?
v ev. kostole v pohode .
@anonym_autor NIE voci TAZKEMU hriechu proti Boziemu prikazaniu???!!! ale moze byt svedkom krstu
@kacena4 haha že ťažký hriech skapem od smiechu 🤣🤣🤣
@kacena4 haha že ťažký hriech skapem od smiechu 🤣🤣🤣
@anonym_471c6b Predstav si situaciu - opustil ma manzel po 12 rokoch. Mala som to stastie, ze mi dal sancu uzasny clovek, bez zavazkov (uz som bola rozvedena, cudujem sa, ze vobec mal zaujem, dost tazko nesiem tu "nalepku" rozvedena - stale sa citim ako vadna), zijeme spolu, on nemoze dostat rozhresenie, nakolko zije v konkubinate so mnou... tak sa tiez pytam, ze ako je toto fer, cim sa on previnil... ale rovnako vnimane ako tazky hriech
@anonym_autor NIE voci TAZKEMU hriechu proti Boziemu prikazaniu???!!! ale moze byt svedkom krstu
@kacena4 nesúhlasím... ja som rozvedená a mám dve krstniatlka...bola som už rozvedená
@anonym_471c6b Predstav si situaciu - opustil ma manzel po 12 rokoch. Mala som to stastie, ze mi dal sancu uzasny clovek, bez zavazkov (uz som bola rozvedena, cudujem sa, ze vobec mal zaujem, dost tazko nesiem tu "nalepku" rozvedena - stale sa citim ako vadna), zijeme spolu, on nemoze dostat rozhresenie, nakolko zije v konkubinate so mnou... tak sa tiez pytam, ze ako je toto fer, cim sa on previnil... ale rovnako vnimane ako tazky hriech
@anonym_8e03e6 a to že súložíte vám ako hriech nepríde? rozvod je rozvod súčasť života dnes stále lepšie sa rozviesť ako ostať s niekým koho nemáš rada. už by sme mali prestať so škatulkovaním a neriešiť detinské hriechy. ak sa budeme riadiť cirkvou ani prdnúť si nebudeme mocť o chvíľu 🤣🤣🤣🤣
@anonym_8e03e6 a to že súložíte vám ako hriech nepríde? rozvod je rozvod súčasť života dnes stále lepšie sa rozviesť ako ostať s niekým koho nemáš rada. už by sme mali prestať so škatulkovaním a neriešiť detinské hriechy. ak sa budeme riadiť cirkvou ani prdnúť si nebudeme mocť o chvíľu 🤣🤣🤣🤣
@anonym_471c6b Ja presne zdielam tvoj nazor, ze cochvila takto nezostanu ziadne ovecky, lebo zial vsetci mame nejake chyby... alebo nas opusti polovicka... alebo si najdeme rozvedeneho, atd.
@anonym_autor tak krstný rodič má tú rolu v živote dieťaťa, že má byť “vodcom” ku Kristovi. Čiže ak sa rodičom niečo stane, tak bude oporou kratný rodič a postará sa aj o duchovnú výchovu dieťaťa. Takže rozvedený chlap asi nie je úplným príkladom… radšej niekoho kto je veriaci a aj bude plniť rolu kratného rodiča
@anonym_471c6b prdnúť si môžeš, prikázania sú stále rovnaké, neprispôsobujú sa, stále je konkubinát a smilstvo hriechom, nesmieš sa rozviesť ak to nepovolí cirkev, pretože čo Boh spojil, človek nerozdeluje. Takto to bolo vzdy, takto to aj bude.
@anonym_471c6b prdnúť si môžeš, prikázania sú stále rovnaké, neprispôsobujú sa, stále je konkubinát a smilstvo hriechom, nesmieš sa rozviesť ak to nepovolí cirkev, pretože čo Boh spojil, človek nerozdeluje. Takto to bolo vzdy, takto to aj bude.
@anonym_0236f5 A ked ta chlap opusti lebo chce sebecky zivot a to je jeho cele zdovodnenie na odchod? Budes cakat, kym umres?
@anonym_autor tak krstný rodič má tú rolu v živote dieťaťa, že má byť “vodcom” ku Kristovi. Čiže ak sa rodičom niečo stane, tak bude oporou kratný rodič a postará sa aj o duchovnú výchovu dieťaťa. Takže rozvedený chlap asi nie je úplným príkladom… radšej niekoho kto je veriaci a aj bude plniť rolu kratného rodiča
@anonym_0236f5 Koľkí krstní rodičia toto reálne aj robia/robili?? Je to väčšinou len formalita, lebo sa patrí, ako aj svadby v kostole.
@anonym_0236f5 Koľkí krstní rodičia toto reálne aj robia/robili?? Je to väčšinou len formalita, lebo sa patrí, ako aj svadby v kostole.
@valria amen 🤣
@anonym_0236f5 A ked ta chlap opusti lebo chce sebecky zivot a to je jeho cele zdovodnenie na odchod? Budes cakat, kym umres?
@cdt ona by čakala lebo rozvod neexistuje pre cirkev potom si najhorší na svete
Ja si myslim, ze vacsi pruser je, ked o krst ziadaju nezosobaseni rodicia. Ten rozvedeny krstny moze mat viac chochmesu a pravej viery v srdci ako ti, co obchadzaju zakladne pravidlo - zit ako manzelia.
Ja si myslim, ze vacsi pruser je, ked o krst ziadaju nezosobaseni rodicia. Ten rozvedeny krstny moze mat viac chochmesu a pravej viery v srdci ako ti, co obchadzaju zakladne pravidlo - zit ako manzelia.
@anonym_7ddb85 prúser je byť vymytý v 21. storočí....
Ja len nechápem na čo chcete krstiť,ked ajtak sa neriadite náboženstvom
Je to farizejske
Niesom veriaca ale uznávam, keď niekto je veriaci a dodržiava lebo to je zmysel tej viery
Ale ked niekto je veriaci a dodržiava len co sa mu hodí....?🫣🫣🫣
Záleží od farnosti, osobná skúsenosť z pred dvoch rokov, v meste to nešlo, na dedine 5km odtial nebol problém vôbec s ničím
My sme takto mali vybratí birmovnu mamu,žiaľ dekan povedal nie,a pritom žije sama ,spieva v zbore podieľa sa na cirkevných aktivitách,nie musí si požiadať o povolenie pristupovať k sviatostiam..ale už som aj počula že v iných mestách problém nebol žiaľ museli sme si zvoliť krstnu mamu inú lebo dcéra už od septembra chodí na prípravu a nechcela som to už presúvať o ďalší rok
Podla kanonickeho prava nesmie. Ak je rozvedeny, ale nezije s partnerkou v jednej domacnosti a moze pristupovat k sviatostiam, tak moze byt krstny. Pokial zije, tak nemoze... vtedy moze byt podla prava svedkom krstu. Niekto "vhodny" podla KKC musi byt formalne zapisany (na krste byt pritomny nemusi)...
Ci to akceptuju zalezi od knaza. Niektori riesia, niektori nie, pretoze vedia velmi dobre, ze ludia odrbavaju a je to na tvojom/vasom svedomi.
@kacena4 Priateľku má. A myslíš, že by napr. bola farnosť, kde by vedeli prižmúriť oko? Alebo je to prísne všade?
@anonym_autor neprizná ze ma frajerku a to je cele
@anonym_7ddb85 prúser je byť vymytý v 21. storočí....
@anonym_2d534e tema je o nabozenstve. Ze to ty povazujes za vymytost, je tvoj nazor. Ak nemas cim prispiet k teme,.neprispievaj.
@anonym_8e03e6 na čo je komu takáto forma cirkvi?
Keď ľudia spolu pekne žijú, sú hriešnici.
A takí, čo sa doma nenávidia s papierom o manželstve, ale svorne kľačia v kostole, tí sú akože bez hriechu?
V takejto forme je celá cirkev so svojimi divnými závermi zbytočná.
Radšej dobrý hriešnik ako zlý kresťan.
Cirkev ako kameň na nohe ma neťaží a žije sa mi bez nej ľahšie. Aj bez nej existuje svedomie, rozum a láska.
@valria áno robia, keď si veriaci človek z veriacej rodiny, tak áno. Pre niektorých ľudí je svadba v kostole - pred Bohom jedna z najdôležitejších sviatostí v živote. Nie každý je tak ľahkomyseľný
@cdt ona by čakala lebo rozvod neexistuje pre cirkev potom si najhorší na svete
@anonym_471c6b požiadala by som o cirkevný rozvod.
Ja len nechápem na čo chcete krstiť,ked ajtak sa neriadite náboženstvom
Je to farizejske
Niesom veriaca ale uznávam, keď niekto je veriaci a dodržiava lebo to je zmysel tej viery
Ale ked niekto je veriaci a dodržiava len co sa mu hodí....?🫣🫣🫣
Myslim ze nemoze co je podla mna nanic kedze aj rozvedeny clovek moze byt veriaci. Krstny rodic ma ist vzorom a napr moja krstna sa rozviedla s krstnym 😬
@anonym_304972 sice nie si veriaci clovek ale napisem to takto. U nas je krst vacsinou o tom ze dame pokrstit lebo co povie babka, dedko alebo suseda 🙄 a brat by bol svedok krstu ;)
A autorka nemas nikoho kto by mohol byt "oficialne" krstny a
Môže byť svedok krstu.Deti ho môžu brat ako krstného otca
@anonym_471c6b požiadala by som o cirkevný rozvod.
@anonym_0236f5 cirkevny rozvod neexistuje...len odluka alebo anulacia.
@anonym_8e03e6 ty nehanebnica, cudzoložnica, rúhaš sa Bohu, hriešnica jedna. Modli sa, najlepšie tuto na ploche Utorky svätej Marty, hádam ti bude odpustené 🙏🙏🙏

to ze sa rozviedol nie je prekazka, prekazka je ak nezije podla Bozich prikazani, napr. ma frajerku.... teda zije v tazkom hriechu