Kto môže byť krstný rodič?
Ahojte, neviete mi poradiť či môže ísť za krstneho rodiča človek ktorý nemá birmovku? Čítala som že oficiálne by nemal ale že vedia nad tým "prižmúriť oči" :D
@anickamat u nas oci prizmurili v pripade, ze jeden krstny rodic birmovku ma a druhy nemal, ale naozaj zili spolu pekne v manzelstve, zosobaseni v kostole a dlhe roky sa pozname s knazom.
A niektore nase deti maju krstneho len jedneho a druhy je len svedok krstu (evanjelik).
Ahoj, a chces krstit preto lebo chces pre dieta sviatost (ktora ma svoje danosti) a si praktizujuci krestan, alebo preto ze je to "pekne a zvyk" a je Ti vlastne jedno o co ide ked este ani nie si na krste a uz chces prizmurovat oci?
@anonym_2c4778 no nebola by prvá ani posledná. Krstiť dieťa, lebo sa patrí, aby v dedine neohovorili. Alebo aby to svokra prežila. Takto krstí 90% ľudí. Na 1. sv. prijímanie idú deti z romantickej predstavy rodičov a osobne som v škole a na fare počul deti ako sa vyjadrujú, že tam idú len kvôli peniazom, mobilom a tabletom. Už rátali kto im koľko dá. To si fakt tak naivná, že ľudia toto absolvujú kvôli čistote božieho oka? To by ten svet musel vyzerať úplne ináč. Porozmýšľaj.
Ahoj, a chces krstit preto lebo chces pre dieta sviatost (ktora ma svoje danosti) a si praktizujuci krestan, alebo preto ze je to "pekne a zvyk" a je Ti vlastne jedno o co ide ked este ani nie si na krste a uz chces prizmurovat oci?
@anonym_2c4778 nemusíte hneď súdiť ak neviete aká je situácia 🙂 som veriaca do kostola chodím a na krste mi záleží,dieťa chcem vychovávať k viere. Z mojej strany bude krstná moja sestra ktorá má všetky sviatosti. Chceli sme ale krstného z manželovej strany a tam je to problém keďže oni si na viere nejako nepotrpeli ...
Ja nemám birmovku a som krstna dvom deťom a moja sestra tak isto a tak isto je krstna dvom mojim detom
@anickamat u nas oci prizmurili v pripade, ze jeden krstny rodic birmovku ma a druhy nemal, ale naozaj zili spolu pekne v manzelstve, zosobaseni v kostole a dlhe roky sa pozname s knazom.
A niektore nase deti maju krstneho len jedneho a druhy je len svedok krstu (evanjelik).
@anonym_12dc1e my by sme mali presne takúto situáciu .. len si niesom istá či by nám to povolili aj keď náš kňaz je veľmi zhovievavý
my chodíme do kostola každú nedeľu, dcérke je krstná moja sestra a birmovku sestra nemá, žiadny problém s tým nebol
@anonym_12dc1e my by sme mali presne takúto situáciu .. len si niesom istá či by nám to povolili aj keď náš kňaz je veľmi zhovievavý
@anickamat nemám birmovku iba som pokrstená nič iné a som krstná mama.Nas farár mal na to svoj názor a som rada, že sa ľudia nedelia na vhodných a nevhodných
@anonym_2c4778 nemusíte hneď súdiť ak neviete aká je situácia 🙂 som veriaca do kostola chodím a na krste mi záleží,dieťa chcem vychovávať k viere. Z mojej strany bude krstná moja sestra ktorá má všetky sviatosti. Chceli sme ale krstného z manželovej strany a tam je to problém keďže oni si na viere nejako nepotrpeli ...
@anickamat spytajte sa, toto bude ok podla mna. Moja sestra je evanjelicka, teda z pohladu katolickej cirkvi ma len krst, kedze u nich su ine sviatosti (len 2), a je uvedena sice ako svedok krstu, ale ked jeden krstny ma vsetky sviatosti, tak to bude v poriadku. A ked pri 4.dietati nemohla prist moja sestra, tak sme dali za krstnu svagrinu, manzelku muzovho brata a ona nema birmovku a tiez to bolo ok...🙂
Moja kamarátka nemá ani krst, nemohla byť krstná mama ale bola svedok krstu.
Nemám birmovku, len krst a 1.sv.prijímanie, a som krstná mama dvom deťom. Avšak pri krste som nebola “krstná mama”, ale tzv. “svedok krstu”, pričom jeden spolu-krstný mal birmovku, on bol oficiálne krstný otec, a druhý spolu-krstný nemal rovnako ako ja birmovku, opäť teda svedok krstu.
som krstná, nemám birmovku, len prvé sväté prijímanie. Rodičia dieťaťa neboli zosobášení a krstný otec ani nevedel ako sa prežehnať. Do kostola ani jeden z nás nechodí (len rodina z maminej strany krstniatka).
Zaplatili si farára, bežná praktika dnes. Za peniaze sa dá všetko
@anickamat porozprávaj sa o tom s kňazom
https://zastolom.sk/kto-moze-byt-krstny-a-birmo...
Sú nastavené pravidlá, ktoré by mali platiť pre všetkých, žiaľ, strela som sa už aj s tým, že krstný rodič nemal birmovku. Ak beriem krst ako ho brať mam, čiže ako duchovný, veľmi významný krok v živote človeka, tým pádom ma byt krstný rodič ten, ktorý spolu s rodičmi dieťa vedie vo viere, čiže sam ju žije. Realita je však taká aká je.
Nechcem vám brať ilúzie, milé "krstné mamy", ktoré nemáte birmovku, no zapísané ste len ako svedkovia krstu. Nech je kňaz akokoľvek prístupný a benevolentný, kánonické právo dodržiavať musí a oficiálne to zapisuje ako svedkov krstu. To však nič nemení na tom, že pre zvyšok sveta sa môžete nazývať krstné mamy.
@anickamat ale to nebolo sudenie ani utok, normalna otazka, len bez srdiecok a smajlikov. Ak si veriaca, do kostola chodis a dieta chces viest ku viere, predsa vies ako to so svatostami chodi.