Môže sa rozvedený človek ísť spovedať?
Ahojte, ja nie som veriaca, ale svokra áno. Má 80, v poslednej dobe je taká v depresií by som povedala. Lekára odmieta, lebo "nie je blázon", aby chodila k psychológovi, ale vidím, že ju trápia také veci, aj z minulosti.
A teda premýšľam, že by som jej ponúkla kňaza? Spoveď?
Len teda neviem, či môže ísť rozvedený človek na spoveď?
Na prijímanie nie, ale na spoveď možno áno?
Vopred ďakujem.
A chodi svokra do kostola je vobec veriaca- tak urcite ano. Ak ma zaujem kludne. Pre veriacich plni knaz aj funkciu psychologa- svokra si mozno uvedomuje ze jej dni su zratane a je ich mozno menej akoby chcela. Kludne mozte knaza pozvat" na kavu" k vam domov a svokra moze najst utechu a pokoj v bezpecnom prostredi.
@anonym_autor Ak zije bez noveho partnera, tak ano.
Upresním - druhý krát sa vydala, na úrade. S druhým manželom žije, má s ním dve deti.
Nie je to také jednoduché, jak tu mnohí píšu, že keď nemá partnera, tak automaticky áno. NIE JE TO PRAVDA!
Manželia majú povinnosť spolu bývať a zdieľať lôžko. Sex v manželstve už nie je len o možnosti, je to určitá povinnosť. Aj keď, samozrejme, bavíme sa tu o 80 ročnej pani, takže nejaký sex ako taký už asi možno ani veľmi nie je... ale spoločná domácnosť a spolčoné lôžko by byť malo až do smrti!
V takých prípadoch sa rieši tzv. manželská rozluka, čo je vlastne dovolenie biskupa pristupovať k sviatostiam napriek tomu, že manželstvo trvá, avšak nesmie si ten človek, čo má toto povolenie, nájsť iný vzťah (dlhodobý konkubinát. Jednorázový sex nik nerieši - hriech ako každý iný).
Len tak svojvoľne nemôže pristúpiť k sviatosti, hoci nemá partnera, ale neplní svoju funkciu manželky. Preto je treba dovolenie biskupa. Myslím si, že pri 80 ročnej pani bez partnera toto absolútne nie je žiaden problém a biskup na to dá povolenie do 48 hodín.
@zuzinka888 Toto je presne kameň úrazu - kňaz neplní žiadnu funkciu psychológa! Hoci si to o sebe mnohí kňazi bohužiaľ myslia. Kňaz je kňaz a psychológ je psychológ. Úlohou kňaza nie je riešiť depky, ani psychické trable, tak ako úlohou psychológa nie je ponúkať duchovnú oporu. Sú to dve aboslútne rozličné veci a takto by to mala vnímať celá spoločnosť od deti, cez dospelých až po kňazov samotných.
Lebo v opačnom prípade sa stáva čo? Psychicky chorý jedinec odmieta doktorov a medikamenty a namiesto toho chodí k dajakym kňazom, čo na neho kládu ruky, jeho stav sa stále zhoršuje, až kým nezomrie. Aj exorcisti musia veľmi triezvo robiť rozdiely medzi psychickými chorobami a posadnutím.
Upresním - druhý krát sa vydala, na úrade. S druhým manželom žije, má s ním dve deti.
@anonym_autor Nooo, tak si si odpovedala. Svokra môže pristúpiť na spoveď ako takú - môže pristúpiť na duchovný rozhovor s kňazom, ktorý môže priniesť svoje ovocie. Rozhrešenie však dostať nemôže.
Ale povedzme si rovno, časť kňazov to dnes už má tak trošku u prdele a rozhrešia kohokoľvek.
Nerozumiem, prečo by sa nemohla porozprávať s kňazom. Je to tiež človek. Môže sa rozprávať s hocikým
Ak myslíš, že by to pomohlo, prečo toho kňaza neoslovit ....už to nechaj na neho ako vyhodnotí situáciu. Ak žije s priateľom pravdepodobne rozhrešenie nedostane,ale....kto vie....ono tie situácie sú rôzne .
Nie je to také jednoduché, jak tu mnohí píšu, že keď nemá partnera, tak automaticky áno. NIE JE TO PRAVDA!
Manželia majú povinnosť spolu bývať a zdieľať lôžko. Sex v manželstve už nie je len o možnosti, je to určitá povinnosť. Aj keď, samozrejme, bavíme sa tu o 80 ročnej pani, takže nejaký sex ako taký už asi možno ani veľmi nie je... ale spoločná domácnosť a spolčoné lôžko by byť malo až do smrti!
V takých prípadoch sa rieši tzv. manželská rozluka, čo je vlastne dovolenie biskupa pristupovať k sviatostiam napriek tomu, že manželstvo trvá, avšak nesmie si ten človek, čo má toto povolenie, nájsť iný vzťah (dlhodobý konkubinát. Jednorázový sex nik nerieši - hriech ako každý iný).
Len tak svojvoľne nemôže pristúpiť k sviatosti, hoci nemá partnera, ale neplní svoju funkciu manželky. Preto je treba dovolenie biskupa. Myslím si, že pri 80 ročnej pani bez partnera toto absolútne nie je žiaden problém a biskup na to dá povolenie do 48 hodín.
@zuzinka888 Toto je presne kameň úrazu - kňaz neplní žiadnu funkciu psychológa! Hoci si to o sebe mnohí kňazi bohužiaľ myslia. Kňaz je kňaz a psychológ je psychológ. Úlohou kňaza nie je riešiť depky, ani psychické trable, tak ako úlohou psychológa nie je ponúkať duchovnú oporu. Sú to dve aboslútne rozličné veci a takto by to mala vnímať celá spoločnosť od deti, cez dospelých až po kňazov samotných.
Lebo v opačnom prípade sa stáva čo? Psychicky chorý jedinec odmieta doktorov a medikamenty a namiesto toho chodí k dajakym kňazom, čo na neho kládu ruky, jeho stav sa stále zhoršuje, až kým nezomrie. Aj exorcisti musia veľmi triezvo robiť rozdiely medzi psychickými chorobami a posadnutím.
@thirstymonk moj bratranec je knaz, a casto chodi aj k neveriacim- ano totizto ked ti smrt zaklope tak vela ludi aj zariti ateisti zacbu pochybovat - co ak je to pravda, co ak naozaj Boh existuje. A chcu vediet co s nimi bude kedze ho cely zivot odmietali. Chodi navztevotat chorych ludi- nie preto aby ich spovedal ci presviedcal o Bohu a strasil peklom, ale pre osamelost ludi a pocitu ze je tu nieko komu na tebe zalezi. Je to on clovek knaz a ak otvoris srdce tak tak privedi aj Boha.
@anonym_autor kňaz by nemal odmietnuť, spoveď alebo rozhovor s kňazom je vždy možný
@thirstymonk viem, čo si myslela ale asi by som to nechala na kňazovi, načo to komplikovať, ide o starú ženu, ktorá potrebuje povzbudenie
V takom veku su problemy okolo psychiky tazko riesitelne akymkolvek rozhovorom (lekar, psycholog, knaz ...). Lekari tiez len liekmi stav koriguju, ak to je vobec mozne.
Knaz depresiu nevyriesi, tak musia nastupit lieky. Depresia je casto pridruzeny priznak demencie.
@anonym_autor Ak zije bez noveho partnera, tak ano.
@anonym_e2dee3 😅😅😅
To je tak šľachetné
@anonym_autor Nooo, tak si si odpovedala. Svokra môže pristúpiť na spoveď ako takú - môže pristúpiť na duchovný rozhovor s kňazom, ktorý môže priniesť svoje ovocie. Rozhrešenie však dostať nemôže.
Ale povedzme si rovno, časť kňazov to dnes už má tak trošku u prdele a rozhrešia kohokoľvek.
@thirstymonk vieš, je to stará pani, možno pred smrťou, zase nevstupuj do svedomia kňazom, čo kedy rozhrešenie dajú, nedajú....prečo by to mali mať "u prdele"?
Nebuďme prísnejší ako je Boh.
@thirstymonk ak je to tak ako pises, tak je to dost hrozne....ved Jezis predsa zomrel za hriechy vsetkych ludi , ci ?
@anonym_autor tak potom len rozhovor. Ved kňaz to vysvetlí.
jasne, ze sa moze porozpravat s knazom. ved za nimi chodia aj horsi ludia, resp. ludia, co spachali horsie veci, tak preco by sa nemohol ist vyspovedat niekto, kto je rozvedeny? nelogicke.
jasne, ze sa moze porozpravat s knazom. ved za nimi chodia aj horsi ludia, resp. ludia, co spachali horsie veci, tak preco by sa nemohol ist vyspovedat niekto, kto je rozvedeny? nelogicke.
@danina09 Pozor, pleties dve veci : samotny rozhovor s knazom, ten moze mat aj vrah pedofil a pristupovanie ku sviatostiam, kde su nejake podmienky.
tym, ze zije s druhym manzelom zosobaseni na urade, žije v tzv. hriesnom zvazku. V jej veku prichadza do uvahy este take riesenie, ze oficialne prehlasi, že s manzelom ziju uz len ako brat a sestra t.j. nemaju uz intimitu. V takom pripade moze ist na spoveď aj potom na sv. prijímanie. Treba to riesit s knazom, on povie, ako sa presne postupuje. Ale mozne to je.
tym, ze zije s druhym manzelom zosobaseni na urade, žije v tzv. hriesnom zvazku. V jej veku prichadza do uvahy este take riesenie, ze oficialne prehlasi, že s manzelom ziju uz len ako brat a sestra t.j. nemaju uz intimitu. V takom pripade moze ist na spoveď aj potom na sv. prijímanie. Treba to riesit s knazom, on povie, ako sa presne postupuje. Ale mozne to je.
@zmrzlinka8 "oficialne prehlasi". Ak bude klamat, tak pacha dalsi hriech a este aj sviatost bude neplatna.
@zmrzlinka8 "oficialne prehlasi". Ak bude klamat, tak pacha dalsi hriech a este aj sviatost bude neplatna.
@patrike no samozrejme
Ak kňaz nie je aj debil vôbec ho nebude zaujímať rozvod.
@januska12323 to takto nefunguje, pristupovanie k sviatostiam má svoje pravidlá
@patrike Fakt si mysliš, že 80 ročná babka denne skáče na dedkovi?
@thirstymonk ak je to tak ako pises, tak je to dost hrozne....ved Jezis predsa zomrel za hriechy vsetkych ludi , ci ?
@jennky13 Nová úprava rímskeho misála asi z roku 2021, alebo nejak tak... mení "toto je kalich mojej krvi, ktorá sa vylieva za VŠETKÝCH..." na "toto je kalich mojej krvi, ktorá sa vylieva za MNOHÝCH..." v latinskom originále - "ad multum", nie "ad omnem".
Áno, my pápeženci veríme, že Ježiš zomrel za všetkých, ale to automaticky neznamená spásu všetkých. Pre to treba aj niečo urobiť zo svojej pozície.
@patrike Fakt si mysliš, že 80 ročná babka denne skáče na dedkovi?
@thirstymonk Staci raz rocne. Ak prijmes predpoklad, ze boh vsetko vie, tak ho neoklames, len farara.
@jennky13 Nová úprava rímskeho misála asi z roku 2021, alebo nejak tak... mení "toto je kalich mojej krvi, ktorá sa vylieva za VŠETKÝCH..." na "toto je kalich mojej krvi, ktorá sa vylieva za MNOHÝCH..." v latinskom originále - "ad multum", nie "ad omnem".
Áno, my pápeženci veríme, že Ježiš zomrel za všetkých, ale to automaticky neznamená spásu všetkých. Pre to treba aj niečo urobiť zo svojej pozície.
@thirstymonk toto mi vadí, všimla som si a zarazilo ma to. Vieš, prečo to tak urobili, ze nie za všetkých? Veď Jezis zomrel za nás všetkých. Nie len za vyvolených. Odmietam tuto formuláciu a to som veriaca.
@thirstymonk a co treba urobit z nasej pozicie ?
@thirstymonk jasné, ze spásu mojej duše mám v rukách ja. Pristupovanie k sv. spovedi, sv. prijímanie, vyhýbanie sa hriechu. Ale nemôžeme predsa povedať, že Ježiš nezomrel za všetkých. On miluje každého človeka, aj hriešneho. Každý má dvere k nemu otvorené skrz sv. spoveď. Čo už je toto za doba.
@thirstymonk toto mi vadí, všimla som si a zarazilo ma to. Vieš, prečo to tak urobili, ze nie za všetkých? Veď Jezis zomrel za nás všetkých. Nie len za vyvolených. Odmietam tuto formuláciu a to som veriaca.
@anonym_70a965 Zlepšili preklad z latinčiny. Prečo to tak je netuším, ale tak to malo byť už das dvetisíc rokov :D

Pokial viem, tak ano, pokial sa znovu nevydala...