Prečo sa rodia postihnuté deti? Otázka na veriacich
Otázka pre kresťanov a iných ľudí veriacich v boha. Prečo sa rodia postihnuté deti? A prečo majú malé deti rakoviny, leukémie, a rôzne závažné postihnutia nezlúčiteľné s kvalitným životom? Prečocto boh dopustí? Čo tým sleduje?
My ostatní vieme, že ide o genetiku a náhodu, otázka teda smeruje na veriacich v boha.
@dahliaa Nezacina kazdy vers Koranu v CZ preklade : ve jmenu Boha milosrdneho, slitovneho ?
@patrike Ano. Však je to tak. V soudný den bude mít Bůh v určitých ohledech s chybami věřících slitování (podle zásluh každého - spravedlivě!). To ale neznamená, že zkouška zde na Zemi (dunya) bude jednoduchá. O tom to je. Vše má svůj význam, kterému obyčejný člověk nemusí vůbec rozumět a znát.
@anonym_378b7c áno, máš pravdu v tomto. Presne . ( Len to nepodporuje tézu o existencii zmyslu genetických mutácií)
@bambulkaaskatulka ono takéto detaily sú strašne zložité na vysvetlenie aj pre ľudí, ktorí sa tomu venujú celý život.
@bambulkaaskatulka ono takéto detaily sú strašne zložité na vysvetlenie aj pre ľudí, ktorí sa tomu venujú celý život.
@anonym_378b7c Pritom je to velmi jednoduche : boh, akeho si vymysleli jednoduchi veriaci, nie je.
@anonym_378b7c Pritom je to velmi jednoduche : boh, akeho si vymysleli jednoduchi veriaci, nie je.
@patrike a nejednoduchí veriaci?
@anonym_378b7c vidíš...a niektorým nám to proste nepríde ako detail 😅 ľudské životy. Btw, nám kedysi na škole vraveli, vieš to, keď to vieš vysvetliť 😃
@anonym_378b7c vidíš...a niektorým nám to proste nepríde ako detail 😅 ľudské životy. Btw, nám kedysi na škole vraveli, vieš to, keď to vieš vysvetliť 😃
@bambulkaaskatulka tak som to ja nemyslela, to je snáď jasné, myslím že aj tebe.
Prečítaj si knihu Prečo sa zle veci dejú dobrým ludom napísal ju rabín ktoremu zomrel 14 r syn na vážnu chorobu. V tej knihe je to krásne vysvetlené
Nechajme teraz deti s rakovinou a obete cirkevnych pedofilov ich osudu. Podme k prirodnym katastrofam. Preco postihli ludmi absolutne neovplyvnitelne katastrofy aj katolicke krajiny ako Portugalsko ? Myslim zemetrasenie a nasledne tsunami v roku 1755. Zomrelo mnozstvo ludi vratane deti.
@patrike veď toto je príklad, akí sme malí a bezmocní. Prírodné sily majú svoje zákony. Niekedy je to dôsledok ľudského chovania k prírode.
@bambulkaaskatulka tak som to ja nemyslela, to je snáď jasné, myslím že aj tebe.
@anonym_378b7c zas som ťa nechcela uraziť, argumentujes pekne, slušne, naozaj sa mi páči tvoja argumentácia.,...len v konečnom dôsledku je to o tom, nie? Ľudské životy...
@anonym_509450 Dobre a ako by si pisal o bohu v nejakej praci z odboru religionistiky, kde by boli spomenuti bohovia judaizmu a islamu ?
@patrike teraz nechápem o čo ti celkom ide. Kresťania majú Boha, židia majú Boha, moslimovia majú Alaha, všetko je s veľkým písmenom, lebo je to meno, nie označenie, neviem čo na tom nechápeš, jednoducho je to osobné meno ako si ty Jožo, Mišo, alebo čo si, veď cháp.
@anonym_378b7c zas som ťa nechcela uraziť, argumentujes pekne, slušne, naozaj sa mi páči tvoja argumentácia.,...len v konečnom dôsledku je to o tom, nie? Ľudské životy...
@bambulkaaskatulka áno, ale myslela som to tak, že vieme debatovať na toľkých úrovniach, filozoficky sú tam také detaily o ktorých vieme mať hodinové debaty. A to vôbec nie je veriaci vs neveriaci. Ani ateisti sa na mnohých morálnych otázkach do detailu nezhodnú. Nie, že je ľudský život detail. Aj ja si vážim debatu s tebou, konečne niekto slušný čo je ochotný debatovať.
@anonym_autor veriaci majú pár oblbovacích odpovedí. Koho pán Boh miluje, toho krížom navštevuje. Alebo utrpením na zemi sa vykupuješ do neba. Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je kráľovstvo nebeské 😉
@anonym_7a229d a vieš čo povedal Ježiš a nie veriaci ktorých ty zosmiešňuješ?
povedal:
„Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma. 24 Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.
Aj blahoslavení plačúci, lebo oni budú potešení.
A v liste Korinťanom máš napísané:
Lebo slovo kríža je bláznovstvom pre tých, čo idú do záhuby, ale pre tých, čo sú na ceste spásy, teda pre nás, je Božou mocou.
@anonym_83e962 je hriech rýchlo sa zbaviť problému a žit si bezstarostne?
@anonym_autor zbaviť sa problému a žiť bezstarostne hriech nie je,veď kto by chcel cut v problémoch a vyhľadával ich,ale je otázkou,akým spôsobom sa tych problémov zbaviť chceme.
@anonym_a37f03 daj si do netu, keď ťa to zaujíma. Všetci nesieme následky rozhodnutí našich predkov.
@anonym_509450 Skus napisat ty.
@anonym_83e962 Autor a ja s nim sa pytame na tazke choroby, ktore maju zaklad v genetike. Tie tazko hodis na slobodnu volu.
@patrike nestahujem to na nič. Ty si Boha predstavuješ ako?
Že urobí,čo ty chces presne?
Či ako si Boha predstavuješ?
Lebo život je život, Boh je posilou v živote, v tom,čo život prináša. Postihnutie,či od narodenia,či neskôr získané je ťažká životná skúška,pre toho dotyčného a aj pre tých jeho blízkych. Ale je to nie ťažká skúška,ale situácia,kde máme ukazat,čo je v nás,čo sa vieme,chceme zbaviť pohodlia na ukor iného napr.
To nie je otázka na jednu konkrétnu odpoveď a ja nemám dôvod obhajovať pred tebou svoju vieru. Či už ju tu bude niekto vysmievať,či čokoľvek. Ja mám v živote už odpovede na mnohé ťažké otázky a mnohé otázky s výzvy má ešte čakajú. Viera nie je niečo uchopitelne a jednoznačne dane, ťa viera dozrieva,silnie...pýta sa,niekedy čaká dlho na odpoveď,ale je. Existuje a snažím sa ju mať živu. Je to práca na celý život a dlhá cesta. Iná viera je,keď sa všetko darí,iná,keď je ťažko.
Ty si musíš hľadať svoje odpovede na svoje otázky.
Nikto v Boha neuverí,keď odrazu budú všetky deti a ľudia zdravé,nijaké dieťa neumrie,či vojny nebudú,nebudú znasolnovat ženy,či čokoľvek. Nie. To je o niečom inom.
A každý si to musí vyriešiť sám so sebou.
Zbavovať sa vlastného uvažovania a zhadzovať to zismiesnujuco, kde je Boh,keď deti,keď vojny,keď atď,toto nikomu jeho vnútro neupokojí. Boh je. Jednoducho je.
@patrike vidíš, aj takéto tvoje uvažovanie,že Boh nie je, je odpoveďou. Ok, pre teba Boh nie je. To je v poriadku.
Prečo vždy zabúdate ze na svete je aj diabol? To zlo na svete co vidíte tými svojími neveriacimi očami je satan.. Boh je to dobré a je na ľudí čomu budú veriť.
@patrike a nejednoduchí veriaci?
@anonym_378b7c Ti kladu znak rovna sa medzi boha a fungovanie prirody, ako ju vedecky spoznavame a opisujeme, nazyvajuc to zakonmi prirody. Potom niet ani rozporu medzi vedou a vierou, ani problemov s vykladom starych textov. Nomadi z Blizkeho Vychodu mali predstavy o bohu umerne ich znalostiam a stupnu rozvoja, preto ten strasny Jahwe, trestajuci do stvteho pokolenia a nariadujuci genocidu a vojnove zlociny. Neskor aj pod vplyvom greckych filozofov prisiel koncept boha pre kazdeho, ktory miluje kazdeho, pana aj otroka. Ucenci predstavu rozvijali, opat umerne ich znalostiam, preto ten sv. Tomas a jeho dusa v 40 / 90 dnovom plode podla pohlavia. Negramotni sedliaci nerozumeju latinskej omsi a akurat pozeraju na obrazky certov v pekle, Pannu Mariu drziacu Jeziska a ine dobove komiksy. Bosorky mozu realne skodit a mor je trest.
Na scenu prichadza Luther a ukazuje prstom na problematicke praktiky cirkvi.
Strih, sucasnost, moderna teologia, uz ziadne peklo, len stav vzdialenia sa od boha. Astronomia ukazuje vesmir s jeho galaxiami a miliardami hviez a planet, kdesi je urcite inteligentny zivot a ten "moze mat inu cestu spasy a cesty k bohu, nez cez Jezisa znameho tu na Zemi". Este modernejsie vyklady nechapu vstanie z mrtvych doslovne, ale ako symbol, rovnako ako ine symboly v Biblii.
Prečo vždy zabúdate ze na svete je aj diabol? To zlo na svete co vidíte tými svojími neveriacimi očami je satan.. Boh je to dobré a je na ľudí čomu budú veriť.
@fadama Podla pravidiel pravopisu sa aj Satan pise s velkym pismenom, ak je myslena konkretna entita v systemy viery.
@patrike nestahujem to na nič. Ty si Boha predstavuješ ako?
Že urobí,čo ty chces presne?
Či ako si Boha predstavuješ?
Lebo život je život, Boh je posilou v živote, v tom,čo život prináša. Postihnutie,či od narodenia,či neskôr získané je ťažká životná skúška,pre toho dotyčného a aj pre tých jeho blízkych. Ale je to nie ťažká skúška,ale situácia,kde máme ukazat,čo je v nás,čo sa vieme,chceme zbaviť pohodlia na ukor iného napr.
To nie je otázka na jednu konkrétnu odpoveď a ja nemám dôvod obhajovať pred tebou svoju vieru. Či už ju tu bude niekto vysmievať,či čokoľvek. Ja mám v živote už odpovede na mnohé ťažké otázky a mnohé otázky s výzvy má ešte čakajú. Viera nie je niečo uchopitelne a jednoznačne dane, ťa viera dozrieva,silnie...pýta sa,niekedy čaká dlho na odpoveď,ale je. Existuje a snažím sa ju mať živu. Je to práca na celý život a dlhá cesta. Iná viera je,keď sa všetko darí,iná,keď je ťažko.
Ty si musíš hľadať svoje odpovede na svoje otázky.
Nikto v Boha neuverí,keď odrazu budú všetky deti a ľudia zdravé,nijaké dieťa neumrie,či vojny nebudú,nebudú znasolnovat ženy,či čokoľvek. Nie. To je o niečom inom.
A každý si to musí vyriešiť sám so sebou.
Zbavovať sa vlastného uvažovania a zhadzovať to zismiesnujuco, kde je Boh,keď deti,keď vojny,keď atď,toto nikomu jeho vnútro neupokojí. Boh je. Jednoducho je.
@anonym_83e962 Rovnako ako ty uvazuju a uprimne veria v toho svojho boha alebo system bohov / demonov ludia po celom svete. Vratane na prvy pohlad krkolomnych synkrez povodnych miestnych bohov, katolickych svatych a Jezisa.
Hinduisti hovoria o karme a kolobehu zivota napriklad.
Postihnutie sa vníma ako súčasť všeobecnej nedokonalosti sveta po prvom hriechu, kedy do stvorenia vstúpila choroba a smrť.
@anonym_c56595 stvoril aj dokonalého Adama a predsa sa stal zlým, tak isto stvoril aj dokonalého anjela ktorý mal slobodnú vôľu a stal sa zlým satanom, ktorý na svoju stranu a vzburu zviedol ďalších dokonalých anjelov
každý stvorený tvor mal slobodnú vôľu nebol stvorený ako naprogramovaný robot poslúchajúci na slovo, alebo ako vycvičený pes ktorý poslúcha na rozkazy ale boh chcel aby ho ľudia z lásky a vďačnosti k nemu poslúchali
ak máš 2 deti a vychovávaš ich rovnako s láskou, venuješ sa im a predsa sa jedno dieťa môže vzbúriť a dať sa na zlé chodníky, je to tvoja chyba, si zlý rodič?
a keď sa už dalo na zlé chodníky máš hasiť všetky jeho prešľapy aby si neublížilo a nepocítilo následky svojho konania?
@anonym_c456ba otazka je co tym sledoval, ked dopustil aby sa dialo zlo? Preco dopusti aby deti trpeli, aby sa ludia vrazdili. Vsak jeho dielo by malo byt dokonale kedze je vseveduci a vsemohuci. Co ma z ludskeho utrpenia? Preco ho dopusti, ked je vsemohuci? Preco mu nezabrani skor ako sa stane ked je vseveduci?
@fadama a ako mohol Boh, ak teda vobec je a spravil to co sa mu pripisuje, dopustit aby sa nejaky Diabol, alebo hocico co je entitou zla, vobec vyskytol? Je to jeho plan alebo sa mu to vymklo spod kontroly? Ak sa mu to vymklo z pod kontroly tak nemoze byt vsemohuci. Ak to bol plan, tak riadne vycurany, pretoze najprv necha ludi pachat zlo aby potom citili vinu a museli prosit o odpustenie. V psychologii ma taketo spravanie presnu definiciu, je to manipulacia.
@anonym_7a229d
Ano, suhlasim. Krestanstvo hlasa lásku k blížnemu atd, ale co potom to, co si pisala... Toto je nepodstatné? Zanedbateľné? Koľkí farári mali a maju doteraz milenky, deti... Kolko nevinných ludi bolo cirkvou mucenych a zabitých? Kolko farárov udalo "svoje ovecky" po spovedi za peniaze? Kolko pápežov dalo otráviť svojich predchodcov, aby sa dostali na ich miesto? Alebo niektori papezi dali vybrať predchádzajúcich papezov z krypty a znesvätili a zosmiesnili pred ľuďmi ich mŕtvolu. To je ok?
To veriaci nevidia? Ci nechcú vidiet? A koľkokrát bola Biblia zmenená podľa toho, čo aktualne sa potrebovalo...
Lebo ano, aj toto je súčasťou kresťanstva. Toho, ktoré hlása lásku k blížnemu. Čudná to laska, nie?
@anonym_2d14c0 Ich hriechy sa nahromadili až po nebo.
Majú na rukách krv nevinných ľudí.
Boh sa rozpamätal čo robili a vyniesol nad nimi rozsudok zničenia, ktorý bude vykonaný.
@fadama a ako mohol Boh, ak teda vobec je a spravil to co sa mu pripisuje, dopustit aby sa nejaky Diabol, alebo hocico co je entitou zla, vobec vyskytol? Je to jeho plan alebo sa mu to vymklo spod kontroly? Ak sa mu to vymklo z pod kontroly tak nemoze byt vsemohuci. Ak to bol plan, tak riadne vycurany, pretoze najprv necha ludi pachat zlo aby potom citili vinu a museli prosit o odpustenie. V psychologii ma taketo spravanie presnu definiciu, je to manipulacia.
@anonym_c56595 Ďábel je stvoření, které se snaží svést člověka z pravé cesty tím, že jej podněcuje k neposlušnosti vůči Bohu. I skrze ďábla a jeho svádění Bůh pozná, jak silná je víra toho daného člověka. Pokud člověk tomuto svádění ďábla odolá a půjde správnou cestou, duchovně se přibližuje k Bohu.
Ano, samozřejmě, že Bůh má tu moc (pokud by chtěl) ďábla v mžiku zničit. Ale neudělal to. Tento pozemský život je prostě zkouška pro život budoucí.
Postihnutie sa vníma ako súčasť všeobecnej nedokonalosti sveta po prvom hriechu, kedy do stvorenia vstúpila choroba a smrť.
@jananovotna88 Ale ak je pribeh o stvoreni len symbolicky a cirkev uznava vedu a evolucnu teoriu, kto a kedy ten hriech spachal ? Zjavne nie akysi prvi ludia Adam a Eva a uz vobec tam neboli hovoriaci had a jablko. A Eva nebola z Adamovho rebra. Ci ?

@patrike ovládam toto rozdelenie, autor/ka podľa vyjadrení myslí kresťanského Boha, nie gréckych mýtických bohov, čo je konkrétne označenie mena, čiže tu sa nemáme o čom baviť.
@anonym_509450 Dobre a ako by si pisal o bohu v nejakej praci z odboru religionistiky, kde by boli spomenuti bohovia judaizmu a islamu ?