Prečo sa rodia postihnuté deti? Otázka na veriacich
Otázka pre kresťanov a iných ľudí veriacich v boha. Prečo sa rodia postihnuté deti? A prečo majú malé deti rakoviny, leukémie, a rôzne závažné postihnutia nezlúčiteľné s kvalitným životom? Prečocto boh dopustí? Čo tým sleduje?
My ostatní vieme, že ide o genetiku a náhodu, otázka teda smeruje na veriacich v boha.
@anonym_autor Ja by som mal otázku na teba. Ak tvrdíš, že ti je všetko jasné tak prečo sa odvolávaš na veriacich? Aby si ich zosmiešnila? Ak tvrdíš, že vy múdrejší v tom máte jasno. Teda, že Boh neexistuje. Tak potom sa neodvolávaj na veriacich. Ver skôr múdrym ľudom tohto sveta. Zatiaľ čo pre nás veriacich bola múdra napríklad Matka Tereza alebo Janko Havlík, Silvester Krčméry či Anton Neuwirth. A ja som hrdý na to, že verím v Boha ktorému verili tieto osobnosti. A dnes pozerá svet na nich s obdivom. Nech si každý vyberie svoju vlastnú múdrosť a vzor ktorý chce nasledovať. Pekný večer.
@jananovotna88 Ale ak je pribeh o stvoreni len symbolicky a cirkev uznava vedu a evolucnu teoriu, kto a kedy ten hriech spachal ? Zjavne nie akysi prvi ludia Adam a Eva a uz vobec tam neboli hovoriaci had a jablko. A Eva nebola z Adamovho rebra. Ci ?
@patrike V evanjeliu podla Jána to vysvetľuje Ježiš svojim učeníkom vysvetľuje Prečo je ten muž slepý, lebo mal hriech alebo jeho rodina? Odpoveď je pár príspevkov vyššie.
Citácia sa nachádza aj v liste kde pápež Pius XII požadoval.ukončenie "Programu T4" (eutanazie postihnutých) ktorý nacisti oficiálne v roku 1941 zastavili, neoficiálne v ňom pokračovali.
Kresťanstvo je filozofia pochádzajúca zo Starého a Nového zákona. Cirkev je len súbor zákonov a nariadení vytvorených človekom.
Tu je aj ten rozdiel z historického obdobia 2 svetovej vojny, keď pápež Pius ako predstaviteľ cirkvi bojoval za práva zdravotne znevýhodnených , ale protest proti likvidácii etnických alebo sexuálnych menšín v tom období oficiálne nepredniesol.
@dahliaa ja svojím spôsobom závidím každému, kto týmto žvástom verí... V určitých bolestivých životných situáciách je to pre neho barlička, ktorú my ostatní nemáme a musíme si nimi prejsť len so zdravým rozumom a plnou silou zármutku.
@anonym_4f33fb Na druhou stranu, být věřícím je také žít podle zásad toho daného náboženství. Není to taková brnkačka, jak si možná můžeš myslet. Ale potom ta odměna v soudný den a když člověk ví, že to dělá pro sebe, v souladu a respektem k Bohu... Jsem ráda, že jsem věřící. Pro tebe jsou možná žvásty toto, pro věřícího jsou zase žvásty představy nevěřících o životě a smrti.))
@anonym_83e962 Rovnako ako ty uvazuju a uprimne veria v toho svojho boha alebo system bohov / demonov ludia po celom svete. Vratane na prvy pohlad krkolomnych synkrez povodnych miestnych bohov, katolickych svatych a Jezisa.
Hinduisti hovoria o karme a kolobehu zivota napriklad.
@patrike ale to je ok. Keď je niekto vnútorné presvedčený o tom svojom právom Bohu s úprimne žije,to jeho učenie,neubližuje iným,ok. Ja som katolícka,snažím sa poznať a žiť svoje učenie. Dosť mám s tým roboty,aby som riešila životy iných.
Je dosť zdrojov,príbehov,aby každý spoznával seba,potom hľadal svoju cestu. Možno aj k Bohu. Samotné vedomosti,teória a porovnávanie náboženstiev,vyvracanie faktov a hľadanie dôvodu,prečo neexistuje Boh,toto je tiež cesta. Keby ti na Bohu nezáležalo,určite by sa tu toľko nepismenkovalo.
@bambulkaaskatulka áno, ale myslela som to tak, že vieme debatovať na toľkých úrovniach, filozoficky sú tam také detaily o ktorých vieme mať hodinové debaty. A to vôbec nie je veriaci vs neveriaci. Ani ateisti sa na mnohých morálnych otázkach do detailu nezhodnú. Nie, že je ľudský život detail. Aj ja si vážim debatu s tebou, konečne niekto slušný čo je ochotný debatovať.
@anonym_378b7c ďakujem. Vieš, ale podľa mňa je jasné, že sa ateisti na mnohých morálnych veciach nezhodnú. Sú to totiž veľmi rozdielni ľudia s rôznymi svetonazormi. Ľavičiari, pravičiari, liberáli, konzervatívci, vyznávači prírodného života, technickí typci... jediné, čo ich spája, že neveria v existenciu boha. Naopak, veriaci ( oki, pod týmto termínom si v našich zemepisných šírkach predstavíme väčšinou kresťanov) majú jednotné učenie, preto je legitímne pýtať sa na názor veriacich na morálne hodnoty, ale nie na názor neveriacich. Oni jednotný kódex nemajú
@anonym_217f7f keď sa natrieš, a rakovinu nedostaneš, je to boží vynález a ak aj napriek SPF dostaneš rakovinu tak to je vtedy satanov vynález 😀 joooooj, keby sa dala zrušiť téma. Za ten čas co tu čítam ich výplody mi IQ kleslo o 100 bodov lebo to môj mozog nezvláda spracovať tie bludy
@anonym_autor No a naco potom zakladas take temy ? Ked akekolvek vysvetlenia spochybnujes, zosmiesnujes a vyvysujes sa nad vsetkymi. A suhlasis jedine s tymi ktorí na veriacich nadavaju a ponizuju ich. Tak potom ? Si zjavne najmudrejsia, tak si odpovedaj sama na svoje dotazy.
@anonym_378b7c ďakujem. Vieš, ale podľa mňa je jasné, že sa ateisti na mnohých morálnych veciach nezhodnú. Sú to totiž veľmi rozdielni ľudia s rôznymi svetonazormi. Ľavičiari, pravičiari, liberáli, konzervatívci, vyznávači prírodného života, technickí typci... jediné, čo ich spája, že neveria v existenciu boha. Naopak, veriaci ( oki, pod týmto termínom si v našich zemepisných šírkach predstavíme väčšinou kresťanov) majú jednotné učenie, preto je legitímne pýtať sa na názor veriacich na morálne hodnoty, ale nie na názor neveriacich. Oni jednotný kódex nemajú
@bambulkaaskatulka To kde zijes ? Aky jednotny krestansky nazor ? Ved len tie hlavne, cize katolicka a ECAV u nas, maju odlisne nazory na uctievanie Panny Marie alebo antikoncepciu. Nehovoriac o mnozstve siekt, ktore tu posobia. Jehovisti, Mormoni, Adventisti siedmeho dna ...
@bambulkaaskatulka To kde zijes ? Aky jednotny krestansky nazor ? Ved len tie hlavne, cize katolicka a ECAV u nas, maju odlisne nazory na uctievanie Panny Marie alebo antikoncepciu. Nehovoriac o mnozstve siekt, ktore tu posobia. Jehovisti, Mormoni, Adventisti siedmeho dna ...
@patrike oki dostal si ma. Uctievanie panny Márie nepovažujem za morálnu otázku 😃
@patrike oki dostal si ma. Uctievanie panny Márie nepovažujem za morálnu otázku 😃
@bambulkaaskatulka ale antikoncepcia moralna otazka je a v tej sa nezhodnu.
@bambulkaaskatulka podľa mňa je pri takýchto debatách dobré si pripomenúť, že či ateista alebo veriaci, na základnej morálke sa v našich zemepisných šírkach zhodneme skoro všetci. Lebo občas sa ľudia moc polarizujú, nenávidia, nechápu, sú podráždení a pritom sa na väčšine vecí zhodujú. Či ateista alebo kresťan. Inak by sme neboli ľuďmi a nevytvorili túto spoločnosť v ktorej platia isté morálne pravidlá a zákony. A snáď ma Patrike nebude chytať za slovíčka, lebo nechce sa mi písať slohovku nech vysvetľujem každý detail😅
@bambulkaaskatulka podľa mňa je pri takýchto debatách dobré si pripomenúť, že či ateista alebo veriaci, na základnej morálke sa v našich zemepisných šírkach zhodneme skoro všetci. Lebo občas sa ľudia moc polarizujú, nenávidia, nechápu, sú podráždení a pritom sa na väčšine vecí zhodujú. Či ateista alebo kresťan. Inak by sme neboli ľuďmi a nevytvorili túto spoločnosť v ktorej platia isté morálne pravidlá a zákony. A snáď ma Patrike nebude chytať za slovíčka, lebo nechce sa mi písať slohovku nech vysvetľujem každý detail😅
@anonym_378b7c Ked dam z Desatora prec prve tri body :
1. Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mať okrem mňa iných bohov, ktorým by si sa klaňal.
2. Nevezmeš Božie meno nadarmo.
3. Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni.
Tak so zvyskom sa stotoznujem.
@anonym_c456ba otazka je co tym sledoval, ked dopustil aby sa dialo zlo? Preco dopusti aby deti trpeli, aby sa ludia vrazdili. Vsak jeho dielo by malo byt dokonale kedze je vseveduci a vsemohuci. Co ma z ludskeho utrpenia? Preco ho dopusti, ked je vsemohuci? Preco mu nezabrani skor ako sa stane ked je vseveduci?
@anonym_c56595 dobrá otázka, ty by si vzburu na mieste Boha ako riešila?
musíme sa pozrieť nie len na následok, ale na samotnú príčinu prečo sa to deje
Keby boh postupoval len podľa zákona, veď vydal nariadenie ktoré Adam s Evou porušili a vedeli že trestom za neposlušnosť bude smrť, tak ich mohol okamžite zlikvidovať, spolu so Satanom a všetkými anjelmi ktorí sa pridali k Satanovej vzbure proti bohu.
Mal na to úplné právo a bolo by to spravodlivé. Mohol potom vytvoriť nového Adama s Evou a ľudské dejiny by sa začali odznova.
Satan obvinil boha že Boh Eve niečo dobré odopiera, nedopraje jej a že jej klame že určite nezomrie a ak si bude sama vládnuť bez boha tak sa bude mať lepšie a bude ako boh. Keby boh vzbúrencov okamžite zničil, tak ostatný anjeli čo to všetko videli by mohli mať pochybnosti čo keď Satan mal v niečom pravdu a boh nechcel aby sa ukázalo že ľuďom bez boha sa bude lepšie žiť, tak preto ich zničil. Anjeli by si povedali, chudák Satan, chcel dobre ľudom a boh ho zlikvidoval, boh je zlý.
Boh ich okamžite nezničil dovolil im ešte nejaký čas žiť aj mať deti, ale už ich prestal podporovať, stratili dokonalosť a ich bunky sa prestali dokonale obnovovať, tak postupne začali chradnúť, starnúť až nakoniec zomreli.
Tým že ich nechal žiť dal ľuďom aj satanovi priestor dokázať či ľudia bez boha si žijú lepšie ako keď ho poslúchali. A výsledok vidíme ako dopadla ľudská spoločnosť a svet, že je pomaly na pokraji zrútenia.
Aj keď si pozrieš správu o Jóbovi, Satan sa v nebi promenádoval a provokoval, obvinil Jóba že slúži bohu len z vypočítavosti a preklial by ho keby mu boh prestal žehnať, tak Boh dovolil aby sa Satan realizoval a dokázal svoje tvrdenie, ale Jób ostal verný bohu a opäť Satan vyšiel ako obyčajný klamár.
1. Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mať okrem mňa iných bohov, ktorým by si sa klaňal.
@patrike ja nespomínam desatoro, ale okay….
Keby boh postupoval len podľa zákona, veď vydal nariadenie ktoré Adam s Evou porušili a vedeli že trestom za neposlušnosť bude smrť, tak ich mohol okamžite zlikvidovať, spolu so Satanom a všetkými anjelmi ktorí sa pridali k Satanovej vzbure proti bohu.
Mal na to úplné právo a bolo by to spravodlivé. Mohol potom vytvoriť nového Adama s Evou a ľudské dejiny by sa začali odznova.
Satan obvinil boha že Boh Eve niečo dobré odopiera, nedopraje jej a že jej klame že určite nezomrie a ak si bude sama vládnuť bez boha tak sa bude mať lepšie a bude ako boh. Keby boh vzbúrencov okamžite zničil, tak ostatný anjeli čo to všetko videli by mohli mať pochybnosti čo keď Satan mal v niečom pravdu a boh nechcel aby sa ukázalo že ľuďom bez boha sa bude lepšie žiť, tak preto ich zničil. Anjeli by si povedali, chudák Satan, chcel dobre ľudom a boh ho zlikvidoval, boh je zlý.
Boh ich okamžite nezničil dovolil im ešte nejaký čas žiť aj mať deti, ale už ich prestal podporovať, stratili dokonalosť a ich bunky sa prestali dokonale obnovovať, tak postupne začali chradnúť, starnúť až nakoniec zomreli.
Tým že ich nechal žiť dal ľuďom aj satanovi priestor dokázať či ľudia bez boha si žijú lepšie ako keď ho poslúchali. A výsledok vidíme ako dopadla ľudská spoločnosť a svet, že je pomaly na pokraji zrútenia.
Aj keď si pozrieš správu o Jóbovi, Satan sa v nebi promenádoval a provokoval, obvinil Jóba že slúži bohu len z vypočítavosti a preklial by ho keby mu boh prestal žehnať, tak Boh dovolil aby sa Satan realizoval a dokázal svoje tvrdenie, ale Jób ostal verný bohu a opäť Satan vyšiel ako obyčajný klamár.
@anonym_c456ba ale vsak mal stvorit takych, ktori by sa neburili, lebo ak stvoril takych, co sa burili, ako vseveduci to musel to vediet hned ako skoncil robotu. Keby nebol stvoril Satana, nebol by nikto kto by zle myslienky mohol podsuvat jeho dietkam. Ani toto sa mu nepodarilo, chybicka sa stala na jeho strane a teraz tresta svoje deti, za svoju chybu
@anonym_autor povedala by som, že zásadný problem nie je v tom, že take niečo existuje ale v kladeni si samotnej otázky: prečo? Lebo nekrestania, ktorí vnímajú boha či kresťanského Boha ako niekoho, kto rozhoduje o týchto veciach, nepochopia vieru v Boha, ktorý pomáha tieto veci zvládať (a zároveň ho pritom neobvinovat). Učia sa veci nedeliť na dobre, zle, správne, nespravne ale vnímajú ich iba niečo, čo je a je súčasťou nášho života.
Najväčšie utrpenie sa rodí v našej mysli.
A je pravda, že aj kresťania majú s tým čo robiť, aby zmenili svoj prístup.
@anonym_18c196 Ocistec je katolicky vymysel, protestanti taky pojem neuznavaju a tiez peklo je uz davno opustena predstava aj u katolikov. Citaj trosku modernu teologiu a nebud zaseknuty v roku 1900.
@patrike ano je najjednoduchsie uverir, ze peklo neexistuje ze? Lebo sa ho aj kazdy bojii.
@anonym_c456ba ale vsak mal stvorit takych, ktori by sa neburili, lebo ak stvoril takych, co sa burili, ako vseveduci to musel to vediet hned ako skoncil robotu. Keby nebol stvoril Satana, nebol by nikto kto by zle myslienky mohol podsuvat jeho dietkam. Ani toto sa mu nepodarilo, chybicka sa stala na jeho strane a teraz tresta svoje deti, za svoju chybu
@anonym_c56595 Prirovnal by som to k autorovi software, ktory ma skoly, skolenia a dlhe roky praxe, ale necha v kode velku bezpecnostnu dieru. Ked mu tam vlezu hackeri a vykradnu databazu s citlivymi udajmi, popiera vlastnu chybu.
@anonym_c56595 Satan bol pôvodne bežný anjel ako tisícky ďalších, sám sa stal Satanom keď sa vzbúril, nebol naprogramovaný robot mal slobodnú vôľu, boh ho nevytvoril s nejakou chybou
Ak máš deti, tvoje dieťa ťa poslúcha na slovo, nikdy neodvrávalo nerebelovalo, neurobilo chybu? Ak ťa aspoň raz neposlúchlo tak si zlá matka že si nevieš vychovať dieťa?
Alebo si helikoptérový rodič? Ak dieťa robí niečo zle hneď ho ochrániš pred následkami, zahladzuješ jeho činy? Veď keď si dobrá matka predsa nedopustíš aby tvoje dieťa trpelo, aj keď ťa neposlúcha, musí sa mať dobre.
Bola by si šťastná keby tvoje dieťa odpovedalo na všetko čo chceš len áno mami a poslušne robilo čo povieš? Že by bolo ako robot automaticky urobilo čo mu povieš?
Alebo by si bola radšej keby malo k tebe lásku, milovalo ťa a samé od seba chcelo robiť to čo mu povieš lebo ťa má rád, váži si ťa?
Boh nás vytvoril so slobodnou vôľou a je na nás či ho chceme poslúchať, alebo si budeme žiť bez neho.
@patrike toto som si vsimla aj ja 😁
@anonym_c56595 Satan bol pôvodne bežný anjel ako tisícky ďalších, sám sa stal Satanom keď sa vzbúril, nebol naprogramovaný robot mal slobodnú vôľu, boh ho nevytvoril s nejakou chybou
Ak máš deti, tvoje dieťa ťa poslúcha na slovo, nikdy neodvrávalo nerebelovalo, neurobilo chybu? Ak ťa aspoň raz neposlúchlo tak si zlá matka že si nevieš vychovať dieťa?
Alebo si helikoptérový rodič? Ak dieťa robí niečo zle hneď ho ochrániš pred následkami, zahladzuješ jeho činy? Veď keď si dobrá matka predsa nedopustíš aby tvoje dieťa trpelo, aj keď ťa neposlúcha, musí sa mať dobre.
Bola by si šťastná keby tvoje dieťa odpovedalo na všetko čo chceš len áno mami a poslušne robilo čo povieš? Že by bolo ako robot automaticky urobilo čo mu povieš?
Alebo by si bola radšej keby malo k tebe lásku, milovalo ťa a samé od seba chcelo robiť to čo mu povieš lebo ťa má rád, váži si ťa?
Boh nás vytvoril so slobodnou vôľou a je na nás či ho chceme poslúchať, alebo si budeme žiť bez neho.
@anonym_c456ba Zle prirovnanie, zakladne chyby v logike. Stvoritel vsetkeho mal moznost korigovat spravanie Satana hned v zarodku. Rovnako to robime s detmi, ked napriklad vezmu kamaratovi hracku, vysvetlime im, co je kradez. Ked zacnu pouzivat v skolke odpocute neslusne slovo, vysvetlime, ze to nie je vhodne.
Satana Boh nechal tak povediac vyrastat na ulici, az sa z neho stal velky grazel.
@anonym_c456ba ale predsa vseveduci musel vediet, ze sa mu podarilo stvorit bytost, ktora sa mu vzburi. Vsak on ako vseveduci predsa vie co spravime aj ked vase ucenie tvrdi, ze mame slobodnu volu o vsetkom co koname rozhoduje on. Preco nam dovoli robit zle veci? Preco nam nezabrani konat zlo, ked vie, ze ho konat budeme. Co tym sleduje?
Tak ako dieta, ktore sa narodi tazko postihnute, lebo, vraj jeho utrpenie ma byt trestom za skutky jeho pribuzbnych. On predsa zariadi aby sa to dieta narodilo, lebo dieta je dar bozi, vie dopredu, ze je predurcene na utrpenie a predsa ho zosle na svet aby trpelo. Co tym sleduje?
Ja viem pre vas su toto dogmy o ktorych se nedebatuje, beriete ich tak ako vam ich predlozili. My zvonka vasej bubliny sa na to pozerame inac. Hladame v tom logiku. Ale marne.
@anonym_c456ba Prezentujes boha ako sadistickeho vedca, ktory robi pokusy na anjeloch a ludoch. Znies ako jehovisticka priruka, oni to vysvetluju takym stylom.
@anonym_c456ba ale predsa vseveduci musel vediet, ze sa mu podarilo stvorit bytost, ktora sa mu vzburi. Vsak on ako vseveduci predsa vie co spravime aj ked vase ucenie tvrdi, ze mame slobodnu volu o vsetkom co koname rozhoduje on. Preco nam dovoli robit zle veci? Preco nam nezabrani konat zlo, ked vie, ze ho konat budeme. Co tym sleduje?
Tak ako dieta, ktore sa narodi tazko postihnute, lebo, vraj jeho utrpenie ma byt trestom za skutky jeho pribuzbnych. On predsa zariadi aby sa to dieta narodilo, lebo dieta je dar bozi, vie dopredu, ze je predurcene na utrpenie a predsa ho zosle na svet aby trpelo. Co tym sleduje?
Ja viem pre vas su toto dogmy o ktorych se nedebatuje, beriete ich tak ako vam ich predlozili. My zvonka vasej bubliny sa na to pozerame inac. Hladame v tom logiku. Ale marne.
@patrike Keď Satan obvinil Boha že ľuďom nedopraje, klame im a je nanič boh bez neho sa budú mať lepšie ako mal korigovať jeho správanie? Mal ho okamžite zničiť?
Mal Eve buchnúť po ruke, nechytaj ten strom vypadni odtiaľ tu nemáš čo robiť, alebo ju mal radšej hneď zničiť? Zachránil by tým množstvo ľudských životov.
@anonym_c56595 to že sa dieťa narodí postihnuté nie je trestom od boha ani nepredurčuje čo my urobíme
keby boh predurčil tak by spochybnil svoju spravodlivosť ako by mohol dať trest keď to čo sme zlé urobili bola božia vôľa a my sme nemohli konať inak len ako predurčil a rozhodol boh
v minulosti keď boh trestal ľudí najprv dal varovanie ak budete toto robiť postihne vás tento trest, alebo poslal prorokov ak ľudia robili niečo zlé aby s tým prestali a vyhli sa tak trestu
K poškodeniu plodu dochádza v tehotenstve a to genetickou predispozíciou alebo vplyvom niečoho škodlivého. Veľmi často je to stres. Napr. jediná hádka v 60. deň tehotenstva spôsobuje , že dieťa bude mať narušený hormonálny systém a s vysokou pravdepodobnosťou bude opačne orientované. Faktorov na poškodenie plodu je veľmi veľa aj medzi zlozvykmi, ktorých sa nechcú mnohí vzdať (zotrvanie v zafajčenom prostredí, alkohol, drogy,...) Vždy si to odnesie to najnevinnejšie - dieťa.
Dobre sa vyhovára na boha, satana a rôzne neskutočné hlúposti. Nechceme si priznať, že väčšinou je na vine rodič, že má postihnuté dieťa. Často aj infekčné choroby počas tehotenstva spôsobujú vážne postihy. Ak by každá žena od prvého dňa tehotenstva o seba aj "prehnane" dbala, bolo by menej postihnutých detí.

@anonym_c56595 Ďábel je stvoření, které se snaží svést člověka z pravé cesty tím, že jej podněcuje k neposlušnosti vůči Bohu. I skrze ďábla a jeho svádění Bůh pozná, jak silná je víra toho daného člověka. Pokud člověk tomuto svádění ďábla odolá a půjde správnou cestou, duchovně se přibližuje k Bohu.
Ano, samozřejmě, že Bůh má tu moc (pokud by chtěl) ďábla v mžiku zničit. Ale neudělal to. Tento pozemský život je prostě zkouška pro život budoucí.
@dahliaa ja svojím spôsobom závidím každému, kto týmto žvástom verí... V určitých bolestivých životných situáciách je to pre neho barlička, ktorú my ostatní nemáme a musíme si nimi prejsť len so zdravým rozumom a plnou silou zármutku.