Spolužitie ateistu a kresťanky: Skúsenosti s výchovou detí
Ahoj. Nájde sa tu niekto, kto pochádza z takejto rodiny? Buď partneri alebo deti. Viem, že je určite veľa takýchto rodín, ale neviem si predstaviť, ako fungujú.
Na jednej strane kresťan, ktorý sa modlí, chodí každú nedeľu do kostola, na sviatky, prežehná sa pred jedlom a chce k viere viesť aj deti - naučiť ich základné modlitby, základy viery, niečo z Písma, vodí ich do kostola. A ešte pred deťmi chce mať svadbu v kostole, deti aspoň pokrstiť.
A na druhej strane ateista , ktorý neverí v Boha a veci okolo, svadba je pre neho len papier, z ktorého plynú výhody, no najmä pre ženu, nechce krstiť deti ani ich vychovávať vo viere, lebo sú to pre neho somariny...
Dá sa vôbec niečo také skĺbiť? Ale ten ateista musí počítať s tým, že pre kresťana toto bude dôležité, keď chodí každý týždeň do kostola. Musí s tým počítať, keď s ním vstúpi do vzťahu. Zaujíma ma skúsenosť zo života...
Ja ako tolerantný človek by som bola ochotná si zobrať za muža veriaceho kludne aj v kostole a nech si on robí pre mňa za mňa čo chce ale nedovolila by som vymývať deti. Absolútne by mi to vadilo, že z nich chce urobiť zmanipulovaných tupákov.
@anonym_2a2e77 aj moj (uz ex)manzel je zmanipulovany tupak. Vy ste este spolu? Nechapem preco my u nas to dopadlo tak ze sme museli poriesit rozvod..
@anonym_autor hmmm .. možno až tak veriaci silno nie je, vieš, keď sú silno veriaci cize ziadne sexualne praktiky, sex len pre plodenie detí... toto by bolo pre mna no go ...
Moj manzel je veriaci , chodi do kostola a to je tak vsetko, fungujeme uplne normalne, mame pokrstene aj deti, chodia na nabozenstvo... respektujeme sa, nebavime sa o viere, a este aj derom pustam krestanske pesniicky
@anonym_92dbc1 to este v tomto storoci toto tvrdis o krestanoch? Uz som cakala, kedy s tym niekto zacne 🙄. Prosim ta, dovzdelaj sa v tejto teme
Katolik a ateista, tam co poznam pary, tak ateista respektuje katolika. Ale co mam viac skusenosti, tak katolik + evanjelik cele zle. Natahovali sa so sobasom ze v ktorom kostole, natahovali sa ohladom krstu… poznam par co sa zobrali kvoli tomu iba na urade. Alebo sa museli v evanjelickom a katolicka nemoze pristupovat k sviatostiam
@anonym_92dbc1 to este v tomto storoci toto tvrdis o krestanoch? Uz som cakala, kedy s tym niekto zacne 🙄. Prosim ta, dovzdelaj sa v tejto teme
@anonym_d92ee2 nepotrebujem sa dozvzdelavať, je to tak, ako píšem
@anonym_92dbc1 si na omyle
@thirstymonk tak, ja som z rodiny, kde boli aj rehoľné sestry, aj kňazi, aj katechéti... Čiže neviem, ako by zobrala rodina môj model. Z tatinovwj strany sú taký laxný veriaci, do kostola len na Veľkú Noc a Vianoce, na výročné omše, tam to babka tak držala, takým žila. Ja som sa asi priklonila k tomuto "štýlu"...
@anonym_autor Moja sestra je uplny neznaboh... rodičia sa s tym zmierili..
@martul Samozrejme, že je :D Len tam mi to nevadí lebo je dospelý a spôsobili mu to rodičia, takže čo s tým už teraz narobím. Nik nie je dokonaly :D
@anonym_2a2e77 to, že by si svojho muža bola schopná považovať za zmanipulovaného tupáka vypovedá skôr niečo o tebe
@anonym_d92ee2 haha ja som takto zila ........
@anonym_autor Ja som to tak mala, manžel bol síce ,,katolík” ale v Boha absolútne neveril a prehlasoval sa za ateistu. Ja som ale tiež žila len náboženskú vieru a Boha som nepoznala. Potom nastal zlom a začala som hľadať Boha a dal sa mi spoznať a Boh konal a stále koná veľké veci. Jedna z toho bola, že manžel uveril v Ježiša a teraz je náš život úplne inde ako na začiatku. Ale bolo to náročné a kto naozaj žije s Bohom je bláznom pre druhých- aj pre manžela. No my ľudia nevidíme srdcia druhých ľudi, niekedy je ateista v srdci viac otvorený Bohu ako ten, čo je od malička k viere vedený.
@anonym_92dbc1 ty si teda riadne mimo. Čo myslíš, že my nemáme sex?a s radosťou?by si sa teda čudovala 😄
Nie je pravda, že pre neveriaceho je svadba iba papier, z ktorého iba plynú výhody. Je to úžasná hlúposť. Ten kto nechodí do kostola, má tiež svadbu na úrade. A vôbec nie je pravdou ani pojem neveriaci. Niekto verí v boha, ktorého vymysleli pred asi 4500 rokmi bez vedeckého dôkazu a podriaďujú sa požiadavkám kňazov, ktorí tisíce rokov iba upevňovali svoju moc a na hlúposti ľudí zarábali. Niekto namiesto boha verí v zdravý rozum a nové poznatky o ľudstve v minulosti. Deti treba nechať bez násilného ovplyvňovania vierou, nech si časom vytvoria svoj názor na to všetko.
@tiezjedna pozri, ja v to verim, a preto tak žijem, na základe viery. Nechodím a nikoho nebúcham s Bibliou po hlave a nikoho nenútim veriť. To, že Ježiš existoval je historicky dokázateľne (keby si dáš trochu úsilia, tak to dokážeš dohľadať). Už samozrejme otázka či je Ježiš Boh je pre každého na zváženie. Rešpektujem, keď v neho neveríš. Ale tak ako mám ja právo vyjadriť svoj názor, tak ho máš aj ty. Keďže verim, že Boh môže zachrániť život, tak by bolo dosť sebecké odo mňa sa o to aspoň nepodeliť, nikoho ale nenútim. Aj ty keby máš “návod” na záchranu života, nenecháš si to pre seba. Predsa tým, že v niečo verím (či už to je pravdivé alebo to považuješ za lož) nikomu neubližujem, práve naopak.
Koho téma Ježiša a kresťanstva zaujíma (či už si veriaci alebo nie) odporúčam tento podcast.
@kati1414 mňa nezaujíma, ja som praktický a exaktne založený človek, prikláňam sa k evolúcii. A rozhodne ti neberiem tvoju vieru, to by som si nikdy nedovolila, ja ju rešpektujem. Ale nemám rada to zovšeobecňovanie.
@anonym_92dbc1 ty si teda riadne mimo. Čo myslíš, že my nemáme sex?a s radosťou?by si sa teda čudovala 😄
@anonym_8f0847 tak potom nie si silno veriaca, ja pisem len to , co nam hovorili na duchnovnom stretnutí... verim , že ani sex po svadbe si neodržila ... a mimo mozeš byť iba ty, ako načo urážas niekoho ?
@anonym_8f0847 aj o umelom oplodnení hovorili, že je to zlé, lebo dieťa nie je splodené prirodzene, čiže partnerom je dané osudovo, že nemôžu mať detí a vtedy je povolená aj anulácia manželstva, taktiež nám hovorili, že použivanie ochrany počas sexu je zlu.. a ver mi nevymyslam si to a tiež sú to pre mna obrovske bludy, ale ked toto poculo dalsia 100vka ludi, viac to odradí
@anonym_8f0847 tak potom nie si silno veriaca, ja pisem len to , co nam hovorili na duchnovnom stretnutí... verim , že ani sex po svadbe si neodržila ... a mimo mozeš byť iba ty, ako načo urážas niekoho ?
@anonym_92dbc1 práve,že som silno veriaca a mám sex pravidelne,nevidím problém s ničím. Riadim sa ovulsciou,nemám nijaký problém. To kde si počula,že veriaci s tým majú mať problém? Vyčkali sme do svadby,nepodvadzame sa a milujeme sa,dokonca máme iba dve deti. Keby si už chcela narážať na to,že snáď kresťania majú mať neobmedzený počet. Majú mať toľko detí,koľko úprimne zvládnu vychovať a nebranit sa ďalším. Či ísť na potrat.
@anonym_8f0847 aj o umelom oplodnení hovorili, že je to zlé, lebo dieťa nie je splodené prirodzene, čiže partnerom je dané osudovo, že nemôžu mať detí a vtedy je povolená aj anulácia manželstva, taktiež nám hovorili, že použivanie ochrany počas sexu je zlu.. a ver mi nevymyslam si to a tiež sú to pre mna obrovske bludy, ale ked toto poculo dalsia 100vka ludi, viac to odradí
@anonym_92dbc1 anulacia manželstva neexistujre,to si potom zle počúvala. Vzdy je platné. Keď vyjdú najavo zamlcane veci,fakty,problémy,či vážne situácie,násilie,atď,vtedy sa skúma platnosť manželského súhlasu,či vôbec bolo niekedy manželstvo plátne uzavreté. Keď tam chýba pár vážnych bodov,nikdy nemuseli ani vzniknut platne.A nedivím sa už potom,keď toto všetko píšes. Manželstvo je nádhera vec,aj milovanie. A nemyslim,že máme sex menej a škaredsi ako mnoho neveriacich.
My sme tak úplne v pohode, ale muž to vôbec nerieši a prispôsobí sa. Dokonca hovorí že on bude rád keď aj dcéra bude veriť , že podľa neho to pomáha ľuďom psychicky, a ona je taká dosť emočne úzkostná, ale že on aj keby chcel tak proste neverí.
@anonym_autor podla mna to nie je to iste.krestanstvo je jeden z pilierov dnesnej europskej civilizacie a bolo dennou sucastou zivota nasich predkov este par generacii dozadu. Ako sa teda chces dat nim spoznat,ked taku podstatnu cast svojho zovota pred nim nerozoberas? Nie je to iba nedelnej omsi v kostole.clovek tym predsa zije kazdy den. Je to na tebe.
@janetinka27 tak, keď niečo povie k cirkvi alebo viere, tak ja začnem vysvetľovať, ale to mám aj v povahe, vysvetľovať súvislosti... A napríklad, teraz vie, že som si prispôsobila zmeny, aby som stíhala veľkonočné obrady a omše. A už kedysi chodil s veriacou, čo som pochopila, tam to skončilo kvôli jej rodičom. Poznáme sa krátko, čas ukáže 🤷🏻♀️
@tiezjedna pozri, je úplne v poriadku, že tebe sa to nejako zdá, že je. Pre teba to znie choro, pre niekoho nie.
Je zlý pohľad toho druhého na svet, či ten tvoj?
Každý máte iný. A každý by si mal vybrať pre život partnera s podobnými hodnotami. Sú veci, kt.sa prispôsobiť dajú a niektoré sa nedajú.
Keď raz je niekto v niečo presvedčený, vždy to bude presadzovať aj do spoločného života,aj do výchovy detí, skrátka všade. A vôbec to nemusí si byť náboženstvo,môže to byť čokolvek.
@terezka1947 👍🏻
Tolerujem, že ti to nič nehovorí, aj to úplne chápem, že to to príde zvláštne......a ty toleruj, že niekto to má inak. Hovorí to niečo o našej inteligencii? Ťažko môže.
Či chceme, či nie, každý v niečo veríme a niečo si žijeme.
@terezka1947 👍🏻
@anonym_autor vo väčšine prípadov si bude hľadať seberovného, ale sú práve aj prípady, kedy v zamilovanosti človek je schopný spraviť kompromis, a veľa krát to končí dosť nešťastne.. sú take manželstvá a často krát končia rozvodom … čiže z ohľadu viery to fungovať proste nemôže .. ľahko veriaci skĺzne do toho “zabudnúť na Boha” lebo nemáš oporu od najbližšej osoby..
Ale keď naozaj nebudem hľadieť z toho vyslovene kresťanského hľadiska, manželstvo ako také fungovať môže, lenže si musíte (a čím skôr) ujasniť témy ako krst, chodenie do kostola, či budú deti chodiť na náboženstvo alebo etiku, pripadne nejaké spoločne modlenie (ak sa doma modlíš). Ak trvaš na to vychovávať deti v kresťanskej viere, tvoj budúci to musí plne akceptovať a nijak ti v tom nebrániť. Ty musíš byť plne rozhodnutá ho do viery nasilu nenútiť a rešpektovať, že možno v živote už s tebou nepôjde do kostola, že sa možno v živote nebude s vami modliť, a že možno nikdy nepochopí, prečo veríš v nejakú “vymyslenú bytosť”. Pripadne či sa dokážeš ty prispôsobiť a niektoré nedele neísť do kostola a ísť na výlet napríklad. Ale úprimne, kompromisy robiť vo viere sa neoplatí, ale preto máme slobodnú vôľu, aby sme sa sami mohli rozhodnúť. Neboj sa otvoriť tieto témy hneď. Aby si to v budúcnosti neľutovala, že si kvôli láske zahodila vieru. Žehnám ti v tom múdrosť a správne rozhodnutia 🙂.
@kati1414 ďakujem. Ja som pevne rozhodnutá, že svadbu jedine v kostole a deti určite až po svadbe. A mojou kresťanskou povinnosťou je dať deti pokrstiť a ukázať im Boha, inak by som konala jeden z najväčších hriechov - zaprela by som Boha. A ja v neho nie len verím, ja som si istá, že On je, ak keď niektoré veci nedodržiavam.
Pre neveriacich: dať pokrstiť svoje dieťa, naučiť ho základné modlitby, ráno, pred spaním, pred jedlom, povedať mu základy z Biblie a katechizmu, dať ho na náboženstvo - to je to isté ako ho naučiť pozdraviť, poďakovať, poprosiť, úcte k starším, chlapca viesť ku galantnosti, ženu k slušnosti...
A som si vedomá, že toto raz môže byť kameň úrazu medzi nami. Ale viem, že toto bude niečo v čom neustúpim. A viem, že by to v budúcnosti mohlo bolieť, ak sa rozídeme, ale už viem, že to ustojím, pretože jeden veľmi ťažký rozchod som už prežila a začala si budovať život tak, "aby som v ňom nikoho nepotrebovala".
Ale chcela som vedieť, či sú páry, ktoré túto križovatku zvládli s tým, že deťom mohli odovzdať to duchovno...
@anonym_92dbc1 áno, niektorý veriaci sú veľmi striktný v týchto veciach. Sú aj taký, ako ty píšeš
@anonym_2a2e77 to, že by si svojho muža bola schopná považovať za zmanipulovaného tupáka vypovedá skôr niečo o tebe
@anonym_ac8f5c 👍🏻
@anonym_autor Ja som to tak mala, manžel bol síce ,,katolík” ale v Boha absolútne neveril a prehlasoval sa za ateistu. Ja som ale tiež žila len náboženskú vieru a Boha som nepoznala. Potom nastal zlom a začala som hľadať Boha a dal sa mi spoznať a Boh konal a stále koná veľké veci. Jedna z toho bola, že manžel uveril v Ježiša a teraz je náš život úplne inde ako na začiatku. Ale bolo to náročné a kto naozaj žije s Bohom je bláznom pre druhých- aj pre manžela. No my ľudia nevidíme srdcia druhých ľudi, niekedy je ateista v srdci viac otvorený Bohu ako ten, čo je od malička k viere vedený.
@makodob ja zas vravím, že ateista môže byť lepším človekom ako veriaci človek. A môj frajer vraví, že keby má veriť v nejakého boha, zvolil by si nejakú mytológiu 🤷🏻♀️
@anonym_8f0847 a ty by si sa čudovala, že sú aj takí kresťanský manželia, ktorí majú sex, len ak chcú splodiť dieťa, a aj to len v plodné dni... 🤷🏻♀️ Kresťania sme rovnako rôzni ako ľudia sami 🙂
Nie je pravda, že pre neveriaceho je svadba iba papier, z ktorého iba plynú výhody. Je to úžasná hlúposť. Ten kto nechodí do kostola, má tiež svadbu na úrade. A vôbec nie je pravdou ani pojem neveriaci. Niekto verí v boha, ktorého vymysleli pred asi 4500 rokmi bez vedeckého dôkazu a podriaďujú sa požiadavkám kňazov, ktorí tisíce rokov iba upevňovali svoju moc a na hlúposti ľudí zarábali. Niekto namiesto boha verí v zdravý rozum a nové poznatky o ľudstve v minulosti. Deti treba nechať bez násilného ovplyvňovania vierou, nech si časom vytvoria svoj názor na to všetko.
@evkatk násilne by som ich k viere určite neviedla. Ale učila by som ich základné modlitby, vysvetľovala im Boha, brávala ich do kostola, prihlásila na náboženstvo. Ak by mi ale dieťa povedalo, že to odmieta, nenútila by som ho. Ale pre kresťana je nepokrstiť dieťa a neviest ho k Bohu to isté ako nenaučiť ho základom slušného správania, stolovania...
@anonym_92dbc1 áno, z cirkevného hľadiska je aj sex v manželstve, ale s ochranou hriech, pretože brániš vzniku života. Ale, zároveň sex patrí k naplňovaniu a udržovaniu manželstva, preto ak nemáš prostriedky postarať sa o ďalšie dieťa, alebo ti to zdravie nedovolí, jediná povolená antikoncepcia je buď prerušovaná súlož alebo sex cez neplodné dni. A jediné umelé oplodnenie, ktoré Vatikán povolil, je kvázi také, že dáš vajíčko a spermiu do skúmavky, zahrkáš a vstrekne sa do maternice. A zvyšok je už na Bohu. Pardón, odborne si to nepamätám, ale kľudne ma tu slušne opravte, kto máte lepšie vedomosti 🤷🏻♀️
@anonym_92dbc1 anulacia manželstva neexistujre,to si potom zle počúvala. Vzdy je platné. Keď vyjdú najavo zamlcane veci,fakty,problémy,či vážne situácie,násilie,atď,vtedy sa skúma platnosť manželského súhlasu,či vôbec bolo niekedy manželstvo plátne uzavreté. Keď tam chýba pár vážnych bodov,nikdy nemuseli ani vzniknut platne.A nedivím sa už potom,keď toto všetko píšes. Manželstvo je nádhera vec,aj milovanie. A nemyslim,že máme sex menej a škaredsi ako mnoho neveriacich.
@anonym_8f0847 anulácia manželstva znamená vlastne, že sa zistili skutočnosti, ktoré bránili tomu aby vlastne manželstvo vzniklo, čiže nikdy ani neexistovalo - tam patria genetické choroby, závažné choroby, neplodnosť, veci ktoré sú v nesúlade s cirkevnými ustanoveniami, vôbec konkrétneho má nenapadne. A nemáš hriech, že si žila v takomto zväzku, lebo ti to bolo zamlčané, a prípadne môžeš mať znova svadbu v kostole. Ak nie je nič, čo by bránilo vzniku manželstva, iba jeden podá žiadosť o rozvod, manželstvo nie je anulované, ale ten druhý môže dostať dišpenz - môže pristupovať k sviatostiam, ale podmienka je čistota...
My sme tak úplne v pohode, ale muž to vôbec nerieši a prispôsobí sa. Dokonca hovorí že on bude rád keď aj dcéra bude veriť , že podľa neho to pomáha ľuďom psychicky, a ona je taká dosť emočne úzkostná, ale že on aj keby chcel tak proste neverí.
@anonym_52a08d ďakujem ti za komentár 😊 a dcera je už veľká, či ešte drobec? A učila si ju základné modlitby, pred spaním, pred jedlom, čítala so jej bibliu, detskú, chodí na náboženstvo? Ak už je väčšia, ona sama sa prikláňa k viere? A muž teda nereaguje na to, keď sa s malou modlíš pred jedlom a tak? Nezosmiešňuje to?

@kati1414 neberiem ti tvoj pohľad, ale taký človek, akého ty opisuješ, si bude hľadať seberovneho človeka, s rovnakým zmýšľaním...
@anonym_autor vo väčšine prípadov si bude hľadať seberovného, ale sú práve aj prípady, kedy v zamilovanosti človek je schopný spraviť kompromis, a veľa krát to končí dosť nešťastne.. sú take manželstvá a často krát končia rozvodom … čiže z ohľadu viery to fungovať proste nemôže .. ľahko veriaci skĺzne do toho “zabudnúť na Boha” lebo nemáš oporu od najbližšej osoby..
Ale keď naozaj nebudem hľadieť z toho vyslovene kresťanského hľadiska, manželstvo ako také fungovať môže, lenže si musíte (a čím skôr) ujasniť témy ako krst, chodenie do kostola, či budú deti chodiť na náboženstvo alebo etiku, pripadne nejaké spoločne modlenie (ak sa doma modlíš). Ak trvaš na to vychovávať deti v kresťanskej viere, tvoj budúci to musí plne akceptovať a nijak ti v tom nebrániť. Ty musíš byť plne rozhodnutá ho do viery nasilu nenútiť a rešpektovať, že možno v živote už s tebou nepôjde do kostola, že sa možno v živote nebude s vami modliť, a že možno nikdy nepochopí, prečo veríš v nejakú “vymyslenú bytosť”. Pripadne či sa dokážeš ty prispôsobiť a niektoré nedele neísť do kostola a ísť na výlet napríklad. Ale úprimne, kompromisy robiť vo viere sa neoplatí, ale preto máme slobodnú vôľu, aby sme sa sami mohli rozhodnúť. Neboj sa otvoriť tieto témy hneď. Aby si to v budúcnosti neľutovala, že si kvôli láske zahodila vieru. Žehnám ti v tom múdrosť a správne rozhodnutia 🙂.