Svadba katolíka v evanjelickom kostole
Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.
Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?
Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.
@natalka13
Ostatní podla teba žijú v cudzoložstve. rozumiem tomu správne?
Božie slovo vraví "Manželstvo nech majú všetci v úcte"
aj farizei si vymysleli 613 pravidiel pre zbožný život obchádzali milosrdenstvo, súd a pravdu, tak znechucovali obraz Boha ostatným ludom, ( nehovorím, že ním si)
Je iná otázka spasenia - zmierenia s Bohom, unik pred peklom.
Ale manželstvo je zmluva medzi dvoma slobodnými ludmi mužom a ženou zavazujúcimi sa žiť spolu dobrovolne a práve v manželstve a iba v manželstve intímne, či už su takeho alebo onakeho naboženstva, je to manželstvo inak by sme museli zmeniť Božie slovo.
Boh manželstvo berie uplne važne podobne ako aj našu reč.
"Ale vaša reč nech je »áno - áno«, »nie - nie«. Čo je navyše, pochádza od Zlého."
@anaj_janka a ako ziju?
Ved sama to pises🙈
"práve v manželstve a iba v manželstve intímne"
@natalka13
aj farizei si vymysleli 613 pravidiel pre zbožný život obchádzali milosrdenstvo, súd a pravdu, tak znechucovali obraz Boha ostatným ludom, ( nehovorím, že ním si)
Ale manželstvo je zmluva medzi dvoma slobodnými ludmi mužom a ženou zavazujúcimi sa žiť spolu dobrovolne a práve v manželstve a iba v manželstve intímne, či už su takeho alebo onakeho naboženstva, je to manželstvo inak by sme museli zmeniť Božie slovo.
"Ale vaša reč nech je »áno - áno«, »nie - nie«. Čo je navyše, pochádza od Zlého."
@anaj_janka Nerozumieš tomu, čo pre katolíka znamená uzavrieť manželstvo a uzavrieť sviatostné manželstvo. Ak manželstvo uzavrú dvaja ateisti pred občianskom obrade, pre katolícku cirkev je ich manželstvo platné a nerozlučiteľné. To znamená, že keby sa rozviedli a našli si nových partnerov, katolíkov, pre katolíka je to prekážka k uzavretiu manželstva v kostole, lebo cirkev berie ako platné manželstvo stále to prvé. Lebo ako ateisti uzavreli manželstvo jediným spôsobom, aký je pre nich možný. A tým pádom tento zväzok má platnosť až do smrti jedného z nich. Ale katolíci majú uzatvárať sviatostné manželstvo. Pri všetkých sviatostiach, ktoré udeľuje katolícka cirkev, Božia milosť prúdi cez posvätené ruky kňaza. Kňazstvo sa odovzdáva v apoštolskej postupnosti vkladaním rúk. V tejto postupnosti by sme prišli od súčasných kňazov až k apoštolom. Iné kresťanské spoločenstvá a teda ani evanjelici túto apoštolskú postupnosť nemajú. Ich kňazi, pastori, farárky sú teologicky vzdelaní ľudia, úrad získavajú nadobudnutím určitých vedomostí, ale neexistuje tam línia priamej postupnosti k apoštolom. Preto iné manželstvá, aj keď sú uzatvárané medzi kresťanmi, nemajú charakter sviatosti. Keď sa katolík sám rozhodne uzavrieť manželstvo iným ako sviatostným spôsobom, je to odmietnutie Božej milosti a týmto odmietnutím sa vylučuje aj z prijímania iných sviatostí, čo má vplyv na jeho vzťah k Bohu a na jeho dušu. Žije v hriechu a ohrozuje tak svoj večný život.
@anonym_59726f "Deti sme nekrstili" - tak to ste kresťania ako noha!
@hefo ja neviem ci nevieš čítať ale v prvom mojom komentári píšem, že vieru nepraktizujem. hlavne ze si sa vyjadril.
@pr85 hej,a potom kľudne môže aj vraždiť,ale vďaka krstu je ten jediný pravý veriaci a morálkou na vysokej urovni. Hejhej
@mizoko pohoda, sa vyspoveda nie? Ta morálka je často o tom, že robím zle, nevadí. vyspovedam sa a čistá hlava. Na spovedi každý mesiac a hriechy tie isté. Pokrytectvo. A rozhresenie, odmodli sa ruženec a vybavene, život ide ďalej.
@mizoko pohoda, sa vyspoveda nie? Ta morálka je často o tom, že robím zle, nevadí. vyspovedam sa a čistá hlava. Na spovedi každý mesiac a hriechy tie isté. Pokrytectvo. A rozhresenie, odmodli sa ruženec a vybavene, život ide ďalej.
@anonym_59726f aj mne to hlava neberie, pokrytectvo najhrubšieho zrná, áaaaale idú sa povýšovať nad iných, iné cirkvi či ateistov, akí sú oni top a ostatní menejcenní,
@pr85 hej,a potom kľudne môže aj vraždiť,ale vďaka krstu je ten jediný pravý veriaci a morálkou na vysokej urovni. Hejhej
@mizoko To nie je pravda. Vražda je smrteľný hriech a kto ju spácha a nepokajá sa, tak ide do pekla. A vražda nenarodeného dieťaťa (v rámci interrupcie), je dokonca trestaná exkomunikáciou latae sententiae.
@anonym_59726f mnohí ľudia majú skreslene a nespravne predstavy o spovedi. Aj mnohí katolici. Vôbec to nie je tak, ze môžem hresit a vyspovedam sa a vsetko je OK. Toto je spoliehanie sa na božie milosrdenstvo, najväčší hriech, proti Duchu svätému. Ak hresim, pretože som slabý, neviem tomu hriechu odolať, nie s úmyslom, hurá , ved sa vyspovedam, je to iné.
@mizoko To nie je pravda. Vražda je smrteľný hriech a kto ju spácha a nepokajá sa, tak ide do pekla. A vražda nenarodeného dieťaťa (v rámci interrupcie), je dokonca trestaná exkomunikáciou latae sententiae.
@pr85 takže radšej necháte zomrieť aj matku ak je to lekarsky indikované? Niečo ti teraz napíšem: moja babka celý život ľutovala,že jej mama nešla na potrat. Žila totiž bez matky. A prečo? Lebo jej mam keď otehotnela zistila,že má tuberkulózu ( bolo to medzi vojnami,dvadsiate roky dovadsiateho storočia). Lekári jej vraveli nech ide na potrat lebo inak zomrie. Ale kňaz jej povedal že ak ich počúvame síce bude žiť ale spácha hriech a ona počúvala. Zomrela dva týždne po pôrode. A babka celý život vravela,že žiť bez matky počas vojny bolo to najhoršie a že radšej by bola nebola ako nemať matku a hlavne vedieť,že zomrela kvôli nej.
@pr85 ok, nechoďme hneď do extrému, ale tí kresťania sú takí, že ozaj zlí, závistliví, neprajní, ohovárajú, keď jemu zdochla koza, nech susedovi dve. Lebo ich tieto veci na svedomí neťažia. Idú na spoveď a sú rovnako zlí. Aj klamstvo a zlodejinu si vedia ospravedlniť Bohom, že on im dal takú príležitosť. Do kostola sa ide len ukázať a oddýchnuť si ale z kázne si nič nezobral, ale čo mal kto oblečené vie presne, aj ktoré decko plakalo, kto prišiel neskoro a kedy otvárajú krčmu. Pravých veriacich je ako šafranu, myslím tých, čo naozaj žijú vo viere, prikázaniach, snažia sa pomôcť, hoci často to sami majú ťažké. Skúseností mám dosť a tých prvých je násobne viac. Za to že je niekto veriaci alebo kresťan ešte neznamená, že má morálne zásady. Človek neveriaci, ateista sa so svojimi chybami vysporiadava sám a sám si ich musí aj odpustiť.
@anonym_59726f mnohí ľudia majú skreslene a nespravne predstavy o spovedi. Aj mnohí katolici. Vôbec to nie je tak, ze môžem hresit a vyspovedam sa a vsetko je OK. Toto je spoliehanie sa na božie milosrdenstvo, najväčší hriech, proti Duchu svätému. Ak hresim, pretože som slabý, neviem tomu hriechu odolať, nie s úmyslom, hurá , ved sa vyspovedam, je to iné.
@anonym_60a21b no to je síce pekné, že to je hriech proti Duchu Svätému, ale koľkí z nich to vedia.
@pr85 ok, nechoďme hneď do extrému, ale tí kresťania sú takí, že ozaj zlí, závistliví, neprajní, ohovárajú, keď jemu zdochla koza, nech susedovi dve. Lebo ich tieto veci na svedomí neťažia. Idú na spoveď a sú rovnako zlí. Aj klamstvo a zlodejinu si vedia ospravedlniť Bohom, že on im dal takú príležitosť. Do kostola sa ide len ukázať a oddýchnuť si ale z kázne si nič nezobral, ale čo mal kto oblečené vie presne, aj ktoré decko plakalo, kto prišiel neskoro a kedy otvárajú krčmu. Pravých veriacich je ako šafranu, myslím tých, čo naozaj žijú vo viere, prikázaniach, snažia sa pomôcť, hoci často to sami majú ťažké. Skúseností mám dosť a tých prvých je násobne viac. Za to že je niekto veriaci alebo kresťan ešte neznamená, že má morálne zásady. Človek neveriaci, ateista sa so svojimi chybami vysporiadava sám a sám si ich musí aj odpustiť.
@anonym_59726f Cítiš sa lepšie, keď povieš o iných ľuďoch, akí sú zlí? Čo majú nekatolíci z toho, keď poukazujú na hriechy katolíkov? Cítia sa morálne na vyššej úrovni? Robí im to dobre, že ha, ja do kostola nechodím, ale som stokrát lepší ako ten, čo tam chodí? Prečo máte potrebu poukazovať na zlo a nie na dobro? Lebo cirkev ľuďom nekáže, aby konali zlo. Ona im nehovorí, že hrešte, žite nemorálne, ohovárajte, klamte, zabíjajte, nenáviďte… V kostoloch zaznieva Ježišovo učenie o láske k blížnemu, o odpúšťaní a milosrdenstve. To, že niektorí ľudia to nepochopia, nie je dôvodom na to, aby sa voči učeniu cirkvi vznášali hejty. Každý sa raz postaví pred svojho Otca a uvidí sa v pravde. Nikto z nás sa tomu nevyhne. Nebudeme sa potom obzerať a ukazovať prstom, že Bože, vieš, ja som síce bol pyšný a posudzoval som iných, ale ja som aspoň nechodil do kostola a nesedel tam s tými farizejmi, čo boli horší ako ja! Nie. V tej chvíli bude pohľad Otca sústredený len a len na mňa. Koľko lásky bolo vo mne? Čím som sa ja previnil voči láske k tebe, Otče, voči svojim blížnym a voči sebe? Toto bude riešiť každý jeden z nás, či do kostola chodí alebo nechodí. Aj tí, o ktorých sa teraz vyjadrujete s opovrhnutím. Opovrhovanie inými vychádza z pýchy, Boh sa pyšným protiví…
@anonym_59726f Cítiš sa lepšie, keď povieš o iných ľuďoch, akí sú zlí? Čo majú nekatolíci z toho, keď poukazujú na hriechy katolíkov? Cítia sa morálne na vyššej úrovni? Robí im to dobre, že ha, ja do kostola nechodím, ale som stokrát lepší ako ten, čo tam chodí? Prečo máte potrebu poukazovať na zlo a nie na dobro? Lebo cirkev ľuďom nekáže, aby konali zlo. Ona im nehovorí, že hrešte, žite nemorálne, ohovárajte, klamte, zabíjajte, nenáviďte… V kostoloch zaznieva Ježišovo učenie o láske k blížnemu, o odpúšťaní a milosrdenstve. To, že niektorí ľudia to nepochopia, nie je dôvodom na to, aby sa voči učeniu cirkvi vznášali hejty. Každý sa raz postaví pred svojho Otca a uvidí sa v pravde. Nikto z nás sa tomu nevyhne. Nebudeme sa potom obzerať a ukazovať prstom, že Bože, vieš, ja som síce bol pyšný a posudzoval som iných, ale ja som aspoň nechodil do kostola a nesedel tam s tými farizejmi, čo boli horší ako ja! Nie. V tej chvíli bude pohľad Otca sústredený len a len na mňa. Koľko lásky bolo vo mne? Čím som sa ja previnil voči láske k tebe, Otče, voči svojim blížnym a voči sebe? Toto bude riešiť každý jeden z nás, či do kostola chodí alebo nechodí. Aj tí, o ktorých sa teraz vyjadrujete s opovrhnutím. Opovrhovanie inými vychádza z pýchy, Boh sa pyšným protiví…
@maja22 a prečo to robia katolíci? Zesudia ateistov a iné vyznania? Vieš,veľmi často tu zaznieva od katolíkov,že ateisti nemajú žiadne morálne hodnoty lebo keď neveria v boha tak predsa nemôžu žiadne mať. Sú len materialisticki a svoje chyby - hriechy neľutujú. Takže keď toto robia katolíci tak sa nediv,že im je oplacane rovnako.
Cítiš sa katolíci lepšie keď sa povysujú? Keď napíšu že niekto je horší od nich lebo neverím v to v čo oni?
@hefo ja neviem ci nevieš čítať ale v prvom mojom komentári píšem, že vieru nepraktizujem. hlavne ze si sa vyjadril.
@anonym_59726f Tak pardon, ale nebudem predsa dohľadávať, ktorý anonym čo presne kedy na nejakej predošlej strane písal.
Tak či onak, pokiaľ vieru nepraktizujete ani jeden (inak by druhý z manželov nástojil na krste detí), na ktorú riť ste sa pchali uzatvárať manželstvo do kostola?!?
@maja22 a prečo to robia katolíci? Zesudia ateistov a iné vyznania? Vieš,veľmi často tu zaznieva od katolíkov,že ateisti nemajú žiadne morálne hodnoty lebo keď neveria v boha tak predsa nemôžu žiadne mať. Sú len materialisticki a svoje chyby - hriechy neľutujú. Takže keď toto robia katolíci tak sa nediv,že im je oplacane rovnako.
Cítiš sa katolíci lepšie keď sa povysujú? Keď napíšu že niekto je horší od nich lebo neverím v to v čo oni?
@mizoko Keď sa katolíci povyšujú a súdia iných, majú v sebe ten istý hriech pýchy. To je zlé bez ohľadu na to, kto to robí. Môžeme požiadať blížneho, aby napravil svoj hriech, je to niekedy potrebné, ale má to svoje pravidlá. Prvé je hovoriť s každým v láske a keď ho chcem na niečo konkrétne upozorniť, mám to urobiť medzi štyrmi očami. Ale niekedy ide iba o obyčajné ľudské nedorozumenie. Len aj to si treba vykomunikovať.
@mizoko Keď sa katolíci povyšujú a súdia iných, majú v sebe ten istý hriech pýchy. To je zlé bez ohľadu na to, kto to robí. Môžeme požiadať blížneho, aby napravil svoj hriech, je to niekedy potrebné, ale má to svoje pravidlá. Prvé je hovoriť s každým v láske a keď ho chcem na niečo konkrétne upozorniť, mám to urobiť medzi štyrmi očami. Ale niekedy ide iba o obyčajné ľudské nedorozumenie. Len aj to si treba vykomunikovať.
@maja22 tuná nejde iba o nedorozumenie. Tu ide o vedome zhadzovanie istej skupiny.
@anonym_59726f Tak pardon, ale nebudem predsa dohľadávať, ktorý anonym čo presne kedy na nejakej predošlej strane písal.
Tak či onak, pokiaľ vieru nepraktizujete ani jeden (inak by druhý z manželov nástojil na krste detí), na ktorú riť ste sa pchali uzatvárať manželstvo do kostola?!?
@hefo aby rodina bola spokojná a tam aj skončilo pozeranie sa na to čo povie babka, lebo výchova je v našich rukách. Pretože deti nemienime viesť k viere, ktorú sami nepraktizujeme, tak nie sú ani pokrstené. Nesľubovala som v kostole, že ich budem učiť žiť vo viere a nemusela som sama pred sebou klamať. Ak sa moje deti rozhodnú, že budú žiť v akejkoľvek viere, ktorú si vyberú je to v poriadku, ale nech to robia tak ako sa má aj so všetkými povinnosťami a výhodami, nielen na oko alebo pre okolie.
@maja22 Joj niekomu som stupila na otlak. Našla si sa? Ja nesúdim, len konštatujem moje pozorovanie. Už som pár rokov na svete, tak som vyhodnotila moju skúsenosť. Nemusíš sa hneď pajediť. Stačí žiť vo viere, ktorú si si vybrala. Každá viera je v svojej podstate dobrá a o konaní dobra, len ľudia si ju upravujú podľa svojej potreby a potom sa ňou oháňajú. Ešteže sa vo viere vymyslelo peklo, aby sa ľudia mali čoho báť.
@tonkoantonko mozno som divna ja, ale nerozumiem tymto pravidlam, kedze sa jedna o rovnakeho Boha. Pridu mi to zbytocne starosti(nazvala by som to aj inym slovom)
@maja22 Joj niekomu som stupila na otlak. Našla si sa? Ja nesúdim, len konštatujem moje pozorovanie. Už som pár rokov na svete, tak som vyhodnotila moju skúsenosť. Nemusíš sa hneď pajediť. Stačí žiť vo viere, ktorú si si vybrala. Každá viera je v svojej podstate dobrá a o konaní dobra, len ľudia si ju upravujú podľa svojej potreby a potom sa ňou oháňajú. Ešteže sa vo viere vymyslelo peklo, aby sa ľudia mali čoho báť.
@anonym_59726f Nie, nestúpila si mi na otlak. Ani sa nepajedím, na to si ako prišla? Normálne sa pýtam, čo si tu svojimi príspevkami dokazuješ. Ohováraš iných, posudzuješ. Tak som len zvedavá, či ti to robí dobre.
@anonym_59726f Nie, nestúpila si mi na otlak. Ani sa nepajedím, na to si ako prišla? Normálne sa pýtam, čo si tu svojimi príspevkami dokazuješ. Ohováraš iných, posudzuješ. Tak som len zvedavá, či ti to robí dobre.
@maja22 a vám robí dobre posudzovať niekoho na základe jeho neviery v to,čomu veríte vy? Hovoriť o danej skupine ľudí ako o amoralnej a zvrhlej ktorá pácha "hriechy" kam príde lebo jej to podľa vas je jedno? Kto ste vy že si dovolíte súdiť iných? Kto vám dal právo rozhodovať kto je dobrý a kto už nie je?
@maja22 a na ateistov od katolíkov ešte viac. Vieš,keď o niekom tvrdis,že iba pre to že nie je veriaci je amoralny tak je to fakt úbohé.
@mizoko Prosím ťa, ukáž mi, kto kde napísal, že ateisti sú amorálni, neviem to nájsť. O akej skupine katolíci hovoria ako o amorálnej a zvrhlej? Kde som to prehliadla?
Kamaráti mali ekumenický sobáš. V ev.a.v kostole, evanjelická farárka a za r.kat.p. Srholec. My sme ho tiež oslovili ,ale žiaľ v tom termíne niekam cestoval s kňazmi. Oslovili sme ešte niekoľkých kňazov ale žiaden nebol prístupný, tak sme mali svadbu v evanjelickom kostole.
Mojej kamoške sa podarilo vybaviť, že v evanjeluckom kostole mali aj katolíckeho , aj evanjelického farára. Každý viedol istú časť obradu a bolo to super.
Moji starí rodičia tiež patrili do rôznych cirkví, starká katolícka, starký evanjelik. Podpísali dispenz, že dcéry budú evanjelický, synovia katolíci. Svadba bola v evanjelickom kostole. Take manželstva boli v bývalej Hontianske župe veľa
Predpokladám, že to takto akosi funguje po dnes, nenachádzam dôvod, pre ktorý by bola potrebná zmena.
@tonkoantonko Ak by sa katolík zosobášil bez dišpenzu v inom chráme a podľa obradov nekatolíckej cirkvi, jeho manželstvo by z pohľadu Katolíckej cirkvi nebolo platné. V takomto prípade by nemohol napríklad pristupovať k sviatostiam.
RKC fanatici 🤦🏻♀️

@tilly pytas sa kde je problem.
No pre neho prave v tom, ze pre jeho cirkev zenaty nebude a bude zit v hriechu.
@natalka13