Svadba katolíka v evanjelickom kostole
Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.
Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?
Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.
Nás vyhnali dokonca aj v evanjelickom, lebo manžel bol rozvedený. Ak by mohli, tak na nás zavolajú inkvizíciu 😂
@alica110 strasne smiesne, fakt 🫣
@anaj_janka Nerozumieš tomu, čo pre katolíka znamená uzavrieť manželstvo a uzavrieť sviatostné manželstvo. Ak manželstvo uzavrú dvaja ateisti pred občianskom obrade, pre katolícku cirkev je ich manželstvo platné a nerozlučiteľné. To znamená, že keby sa rozviedli a našli si nových partnerov, katolíkov, pre katolíka je to prekážka k uzavretiu manželstva v kostole, lebo cirkev berie ako platné manželstvo stále to prvé. Lebo ako ateisti uzavreli manželstvo jediným spôsobom, aký je pre nich možný. A tým pádom tento zväzok má platnosť až do smrti jedného z nich. Ale katolíci majú uzatvárať sviatostné manželstvo. Pri všetkých sviatostiach, ktoré udeľuje katolícka cirkev, Božia milosť prúdi cez posvätené ruky kňaza. Kňazstvo sa odovzdáva v apoštolskej postupnosti vkladaním rúk. V tejto postupnosti by sme prišli od súčasných kňazov až k apoštolom. Iné kresťanské spoločenstvá a teda ani evanjelici túto apoštolskú postupnosť nemajú. Ich kňazi, pastori, farárky sú teologicky vzdelaní ľudia, úrad získavajú nadobudnutím určitých vedomostí, ale neexistuje tam línia priamej postupnosti k apoštolom. Preto iné manželstvá, aj keď sú uzatvárané medzi kresťanmi, nemajú charakter sviatosti. Keď sa katolík sám rozhodne uzavrieť manželstvo iným ako sviatostným spôsobom, je to odmietnutie Božej milosti a týmto odmietnutím sa vylučuje aj z prijímania iných sviatostí, čo má vplyv na jeho vzťah k Bohu a na jeho dušu. Žije v hriechu a ohrozuje tak svoj večný život.
@maja22 presne toto som pisala vyssie. Bola som evanjelicka a nechapala som mnohe veci. Ale ked som potrebovala duchovnu pomoc (exorcizmus), tak som pomoc nasla veru len u katolikov, a preto som teraz tam, kde som a mnohe veci s otvorenim sa Bozej milosti som pochopila. Toto tazko prijmu a pochopia ludia, co su apriori nabruseni proti RKC (najma ateisti) a hovorim, ze aj vela evanjelikov je negativne naladenych voci katolikom. A to len preto, ze nechcu pochopit tu podstatu, co je SVIATOST. Oni maju len 2 sviatosti, ak sa teda bavime o evanjelikoch augsburskeho vyznania. No a potom su tu aj katolici, ktori nedostatocne poznaju svoju vieru a tvrdia take veci, ze sa len pozeras...🤔
@mizoko My v to veríme jednoducho inak, každý podľa svojej tradície a presvedčenia, a nie je to o tom, že by sme sa navzájom „premeriavali“ alebo boli nedostatoční. Len proste si chcem zachovať svoju vieru, nič viac.
@tonkoantonko neviem tona 100% ale viem tak, ze ak si vybavis povolenie od biskupa na sobas v evanjelickom kostole tak ho budes mat platny
@anonym_59726f Cítiš sa lepšie, keď povieš o iných ľuďoch, akí sú zlí? Čo majú nekatolíci z toho, keď poukazujú na hriechy katolíkov? Cítia sa morálne na vyššej úrovni? Robí im to dobre, že ha, ja do kostola nechodím, ale som stokrát lepší ako ten, čo tam chodí? Prečo máte potrebu poukazovať na zlo a nie na dobro? Lebo cirkev ľuďom nekáže, aby konali zlo. Ona im nehovorí, že hrešte, žite nemorálne, ohovárajte, klamte, zabíjajte, nenáviďte… V kostoloch zaznieva Ježišovo učenie o láske k blížnemu, o odpúšťaní a milosrdenstve. To, že niektorí ľudia to nepochopia, nie je dôvodom na to, aby sa voči učeniu cirkvi vznášali hejty. Každý sa raz postaví pred svojho Otca a uvidí sa v pravde. Nikto z nás sa tomu nevyhne. Nebudeme sa potom obzerať a ukazovať prstom, že Bože, vieš, ja som síce bol pyšný a posudzoval som iných, ale ja som aspoň nechodil do kostola a nesedel tam s tými farizejmi, čo boli horší ako ja! Nie. V tej chvíli bude pohľad Otca sústredený len a len na mňa. Koľko lásky bolo vo mne? Čím som sa ja previnil voči láske k tebe, Otče, voči svojim blížnym a voči sebe? Toto bude riešiť každý jeden z nás, či do kostola chodí alebo nechodí. Aj tí, o ktorých sa teraz vyjadrujete s opovrhnutím. Opovrhovanie inými vychádza z pýchy, Boh sa pyšným protiví…
@maja22 majka, velmi sa snazis, ja som to uz vzdala, toto je ako perly sviniam a hlavne tu na MK 🤕
@maja22 a prečo to robia katolíci? Zesudia ateistov a iné vyznania? Vieš,veľmi často tu zaznieva od katolíkov,že ateisti nemajú žiadne morálne hodnoty lebo keď neveria v boha tak predsa nemôžu žiadne mať. Sú len materialisticki a svoje chyby - hriechy neľutujú. Takže keď toto robia katolíci tak sa nediv,že im je oplacane rovnako.
Cítiš sa katolíci lepšie keď sa povysujú? Keď napíšu že niekto je horší od nich lebo neverím v to v čo oni?
@mizoko ja som sa tu moc s tym, co pises nestretla. Ale v kazdej teme, kde sa riesi viera, pridete trepat a hadzat vsetkych veriacich do jedneho vreca, aki su zli a pokrytecki. V kazdej jednej. A ked sa zastavame svojej viery, tak sme este horsi a vysvetlujete si to tak, ze ateistov neznasame. No mam sesternicu, je mi ako sestra, je evanjelicka, ale nechodi do kostola, ma manzela ateistu, svadbu mali na urade, v pravde a uprimnosti, na nic sa nehrali, nemaju ani deti pokrstene, a vychadzame stale velmi dobre, aj o viere sa bavime, jej manzel sa spyta, odpovieme, na mnohe veci mame rovnake nazory a to ostatne akceptujeme. Takyto pristup povazujem za korektny a nie chodit vypisovat na fora, kde len nadavate. Ja som nikdy nic o tom, ze ateisti su amoralni, nikde nepisala. Ale my katolici vsetci ti zli, nuz...🤷♀️
@tonkoantonko tak my sme tiež zmiešaný a zobrali sme sa v pohode len na úrade a dcerka evanjelicka, chodíme aj do katolíckeho aj do evanjelického kostola a je to v pohode.
@tonkoantonko alebo prestup k ich viere a máš vybavené oni majú všetko jednoduchšie,katolíci robia problemy
@maja22 majka, velmi sa snazis, ja som to uz vzdala, toto je ako perly sviniam a hlavne tu na MK 🤕
@anonym_14531b Tak niekedy mi to nedá 🙂 Milujem našu katolícku cirkev, neviem si predstaviť žiť bez sviatostí, ktoré mi dáva, tak sa občas musím vyjadriť... Ježiš vedel o nej všetko už keď ju zakladal... A predsa ju chcel 🙂 Lebo nás má rád 🙂
@anonym_14531b Tak niekedy mi to nedá 🙂 Milujem našu katolícku cirkev, neviem si predstaviť žiť bez sviatostí, ktoré mi dáva, tak sa občas musím vyjadriť... Ježiš vedel o nej všetko už keď ju zakladal... A predsa ju chcel 🙂 Lebo nás má rád 🙂
@maja22 och, prebehla som si tvoje príspevky 16. storočie ???
@anonym_3467c0 Riešili sme to už, ona sa ohradzuje tým, že keby nemala rodičov farárov, tak na deťoch netrvá. Ale žial má. Plus podľa nej by potom vznikali nezhody medzi ďetmi, keby sme dali napr. chlapcov v rkc a dievčatá u nich. Aj mne to vadilo,a le zmieril som sa s tým, nakoľko mi za to stojí.
@tonkoantonko To si radcej najdi cas,na konzultaciu s nejakym katolickym knazom Ti to vedia najlepsie,,Lebo vela veci ma povolene aj katolicka cirkev ,vela dispenzov,..., manzelstvo u katolikov v kostole pod prisahou je sviatost,,My katolici mame 7 sv. sviatosti..Najdi si na nete,,Ved tieto sviatosti su u rimo aj u grekokatolikov najmocnejsi akt ,co sa tyka s vierou Jezisa Krista a aj praktizovanie tych svietosti, pocas celeho zivota..Dobre si to rozmysli, Vsak si dupni aj ty ,,aby si mal svoj zivot..upratany tak aby si bol spokojny.Nikdy nevies ani dna ani hodinu,,kedy budeme povolany do vecnosti, a kazdy normalny clovek chce byt spaseny, ,,.Ano,okrem toho krstu ,ani sv,otec by ti nedal dispenz, sobas v evanjel. kostole,, skor v katolickom kostole ,by ona dostala dispenz,,Krst v pripade nahlej smrti je platny aj od bezneho cloveka,,tak som to pochopila ja,,..tak preto ako pise vyssie,je krst platny aj beznym clovekom, ako pise @lukbe ,ale len v pripade nahlej smrti
@maja22 inak, strasne nestastie v takejto zlostnej nenavisti zit, ako tu pani predvadza 😕
@anonym_14531b prosím? Ja nežijem v žiadnej nenávisti 🤣 takéto pocity nemám voči nikomu 🙂 nezaoberám sa ľuďmi kt nie sú absolútne podstatný pre môj život. Veľmi si namyslas že sa akurát tebou budem zaoberať 😁 pre môj život nie si podstatná - ty ani ostatní z tvojho krúžku živej histórie 🙂 veľmi si si uverila. Vy sami ste nenávistni jeden voči druhému. Máte jedného boha a aj tak medzi sebou robíte rozdiely a jedni druhých považujete za tých menejcenných. Vy ste plní nenávisti,nikoho iného na to nepotrebujete 😘
@mizoko ja som sa tu moc s tym, co pises nestretla. Ale v kazdej teme, kde sa riesi viera, pridete trepat a hadzat vsetkych veriacich do jedneho vreca, aki su zli a pokrytecki. V kazdej jednej. A ked sa zastavame svojej viery, tak sme este horsi a vysvetlujete si to tak, ze ateistov neznasame. No mam sesternicu, je mi ako sestra, je evanjelicka, ale nechodi do kostola, ma manzela ateistu, svadbu mali na urade, v pravde a uprimnosti, na nic sa nehrali, nemaju ani deti pokrstene, a vychadzame stale velmi dobre, aj o viere sa bavime, jej manzel sa spyta, odpovieme, na mnohe veci mame rovnake nazory a to ostatne akceptujeme. Takyto pristup povazujem za korektny a nie chodit vypisovat na fora, kde len nadavate. Ja som nikdy nic o tom, ze ateisti su amoralni, nikde nepisala. Ale my katolici vsetci ti zli, nuz...🤷♀️
@anonym_14531b a ja som písala tebe že ty o Tom píšeš? Nejaká si osobná a vztahovacna? Prejdi si viac diskusii čo tie je. Nie len túto jednu a možno sa ti otvoria oči. Ja nehadzem všetkých do jedného vreca ale píšem tu moje skúsenosti z debát. Ty budeš asi všeobecné vztahovacna a urazkiva a precitlivena. Kde nadávam na veriacich? Písať čo som si ja osobne zažila alebo moja dcéra čo som si prečítala v debatách - to nie je nadávanie. Ale už má vážne nebavi tento boj s veternými mlynmi. Ste tak zaslepení a vidíte len seba. Neskutočná sebeckosť z vás ide. A ešte sa cítite ublíženi keď si druhá strana narokuje svoj životný priestor. Odmietate pochopiť,že tu nie ste len vy.
@tonkoantonko neviem tona 100% ale viem tak, ze ak si vybavis povolenie od biskupa na sobas v evanjelickom kostole tak ho budes mat platny
@anonym_fe18f6 Nie,nie je platny v ziadnom inom,,okrem katol., Ani papez neda povolenie katolikovi,uzavriet manzelstvo v inej cirkvi,,hadam len mozno u grekokatol.,tá je so sviatostami takmer identicka, s katolickou.,,ale neviem to naisto,lebo Sv.otec teda rimska stolica uznava,len 2 cirkvi rimo a grekokat. Ostatne sa len respektuju..ale neodsudzuju,,,Sudit bude kazdeho cloveka,len Jezis Kristus podla skutkov,,pokial je clovek zodpovedny za svoje ciny ci robil dobro,alebo zlo,,,sudene nebudu mentalne postihnute duse,,Kedze sa taki narodili,,tak to bola vola bozia,, ale su to Bohom stvorene duse..a rodicia splodili
@tonkoantonko ďakujem a chápem, jasné že deti by som nerozdeľovala, ale pre mňa by to bolo celkovo nemysliteľné, nakoľko by tým pádom moje deti nemali sviatosti, neprijímali eucharistiu, nezúčastňovali sa sv. omší ... ale to je len taká moja osobná úvaha na túto tému. Držím palce nech sa všetko vydarí k spokojnosti.
@anonym_3467c0 aj evanjelici majú sviatosti 😃a chodia na služby🤭
A ešte k tomu,áno,je nutné dať sľub,že deti budú vrátené v katolíckej cirkvi,aby to biskup podpísal,ale je jedno kde ich potom pokrstis 🙂
@maja22 Super,, ja tak isto,,Milujem Jezisa a jeho ucenie nadovsetko
@maja22 presne toto som pisala vyssie. Bola som evanjelicka a nechapala som mnohe veci. Ale ked som potrebovala duchovnu pomoc (exorcizmus), tak som pomoc nasla veru len u katolikov, a preto som teraz tam, kde som a mnohe veci s otvorenim sa Bozej milosti som pochopila. Toto tazko prijmu a pochopia ludia, co su apriori nabruseni proti RKC (najma ateisti) a hovorim, ze aj vela evanjelikov je negativne naladenych voci katolikom. A to len preto, ze nechcu pochopit tu podstatu, co je SVIATOST. Oni maju len 2 sviatosti, ak sa teda bavime o evanjelikoch augsburskeho vyznania. No a potom su tu aj katolici, ktori nedostatocne poznaju svoju vieru a tvrdia take veci, ze sa len pozeras...🤔
@anonym_14531b tuná krásne ukazujes svoju netoleranciu voči inému vyznaniu aj voči ateistom. V čom si akože lepšia? Hráš sa na jedinú pravovernu a ani iní ľudia kt veria v tvojho boha ti nie sú dosť dobrí. A samozrejme si si musela rypnut do ateistov. Niečo ti prezradim- ateistom je celá RKC u zadku. Lenže vy máte potrebu sa permanentne pretláčať všade - do verejných škôl,do úradov,na verejné priestranstvá. A to je problém. Lebo čo je verejne patrí všetkým,nielen vám. Prečo by na verejnej škole mali byť povylepovane sväté obrázky? To čo má znamenať? Prečo by sa mali vysvacovat verejné budovy? Sú snáď vaše? Ako si môžte dovoliť robiť svoje seansy na ulici? Ja nie som povinná to počúvať a iní ľudia tiež nie. Alebo môžem ja prísť do kostola a začať pustať napríklad hudbu aká sa mi páči? To by bolo ok? Takže nie,ateistom je úplne jedno čo robíte kým tým neobťažuje všetkých naokolo. Ale keď to robíte, tak samozrejme príde reakcia. To nie je nenávisť,to je snaha o ubranenie priestoru ktorý patrí všetkým. Nie ste tu sami a nie ste nadradeni.
@anonym_14531b ked potrebujes exorcistu, sorry uplne ok nebudes.
A kde ho ako chces hladat inde ako u rkc?
Prave ta si ich vymyslela.
Riešite hlúposti. No v evanjelickom sú prístupnejší, ochotnejší. Mali sme podobné v rodine. V katolíckom farár odmietol zosobášiť, kým sa nevesta (evanjelička) nedá pokrstiť na katolíčku a v evanjelickom nemali s tým žiaden problém, že ženích je katolík. Aj obaja svedkovia boli katolíci a svet sa nezrútil, ani jedez kostolov nespadol a šťastne žijú už 15 rokov. Farárka v evanjelickom sa nad postojom katolíckeho kolegu iba pousmiaqla a povedala, že oni nikoho nikdy neobmedzujú. Je to slobodná voľba mladých a evanjelická cirkev to akceptuje a tak sa aj stalo.
Ja sa priklonim na stranu buducej manzelky a uplne ju chapem, ja som sa distancocvala od katolickej cirkvy asi 20 rokov dozadu, ked som sa naozaj zacala zaujimat o vieru a Boha, presla som na protestantizmus.. osbne by som nedovolila aby moje deti vyrastali v katolickej viere, pretoze kopec uceni a tradicii je proti svatemu pismu, a proti Bohu samemu, takze sa partnerke vobec necudujem, na druhej strane je pekne ze sa snazis jej aspon vyjst v ustrety. Drzim palce ze by ste to nejako vyriesili.
@maja22 V Písme Svätom je písané iba o Cirkvi Kristovej, nie o katolíckej cirkvi. Ježiš povedal: Mt 28:19-20: "Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.". Nepovedal sadnite si do kostolov a každý sa bite do pŕs: Ja som katolík a Ja som evanjelik. Zbory - ľudské cirkvi začali zakladať apoštolovia - učenníci Ježiša. Na základe Písma nie je žiak nad učiteľa. Lk 6:40: "Žiak nie je nad učiteľa. Aj keď sa všetko naučí, bude ako jeho učiteľ."
Autor by si mal urobiť jasno v tom, či mu je dôležité náboženstvo alebo viera v živého Boha v akejkoľvek ľudsky zriadenej cirkvi a vie ísť možno aj do pokory, ak ľúbi to dievča, ktoré má rodičov farárov - myslím, že to je úplne iná situácia ako keď by bola evanjeličkou iba "na papieri". A či vníma sobáš ako niečo, čo sa udeje pred Bohom alebo potrebuje odklepnutie človeka-kňaza.
@maja22 och, prebehla som si tvoje príspevky 16. storočie ???
@anonym_363fc4 Aj 16. storočie, ale začala by som prvým, keď prišiel na zem Ježiš Kristus 😉 On je pre mňa Alga a Omega. No a potom ďalšie míľniky boli v 4. storočí, v piatom, aj v tom 16. stor., v 19., 20. stor a končím dneškom, keďže žijem tu a teraz 🙂 Pričom história mojej viery siaha oveľa ďalej, kresťanstvo je úzko spojené s judaizmom.
@maja22 je tu veľa ten presne o tomto istom. A tam sa teda vedia riadne vynútiť katolíci.
@mizoko Myslíš, že človek uráža iného človeka preto, lebo je katolík, alebo preto, že má v sebe málo lásky k blížnemu? Urážajú výsostne len katolíci? To, ako sa človek vyjadruje o iných, nevychádza z jeho viery, ale z jeho povahy a (ne)schopnosti slušne komunikovať.
@anonym_14531b tuná krásne ukazujes svoju netoleranciu voči inému vyznaniu aj voči ateistom. V čom si akože lepšia? Hráš sa na jedinú pravovernu a ani iní ľudia kt veria v tvojho boha ti nie sú dosť dobrí. A samozrejme si si musela rypnut do ateistov. Niečo ti prezradim- ateistom je celá RKC u zadku. Lenže vy máte potrebu sa permanentne pretláčať všade - do verejných škôl,do úradov,na verejné priestranstvá. A to je problém. Lebo čo je verejne patrí všetkým,nielen vám. Prečo by na verejnej škole mali byť povylepovane sväté obrázky? To čo má znamenať? Prečo by sa mali vysvacovat verejné budovy? Sú snáď vaše? Ako si môžte dovoliť robiť svoje seansy na ulici? Ja nie som povinná to počúvať a iní ľudia tiež nie. Alebo môžem ja prísť do kostola a začať pustať napríklad hudbu aká sa mi páči? To by bolo ok? Takže nie,ateistom je úplne jedno čo robíte kým tým neobťažuje všetkých naokolo. Ale keď to robíte, tak samozrejme príde reakcia. To nie je nenávisť,to je snaha o ubranenie priestoru ktorý patrí všetkým. Nie ste tu sami a nie ste nadradeni.
@mizoko Nevidím, že by sa niekde robila lepšia. Opisuje svoju reálnu skúsenosť. A ak sa niečo koná na verejnosti, robí sa to so súhlasom zodpovedných alebo na ich pozvanie. A sväté obrázky v školách? Keď sa v škole učí náboženská výchova, tak jej súčasťou je aj obrazový materiál. Každý predmet má svoje materiály k výučbe.
@anonym_14531b ked potrebujes exorcistu, sorry uplne ok nebudes.
A kde ho ako chces hladat inde ako u rkc?
Prave ta si ich vymyslela.
@natalka13 Neviem, čo si predstavuješ pod slovom exorcista, ale pre tvoju informáciu je to kňaz, ktorý sa modlí modlitby pod autoritou Ježiša Krista. A áno, túto službu má predovšetkým katolícka cirkev, lebo ňou poveril Ježiš apoštolov, ktorí túto úlohu odovzdávali svojim nástupcom.
@maja22 V Písme Svätom je písané iba o Cirkvi Kristovej, nie o katolíckej cirkvi. Ježiš povedal: Mt 28:19-20: "Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.". Nepovedal sadnite si do kostolov a každý sa bite do pŕs: Ja som katolík a Ja som evanjelik. Zbory - ľudské cirkvi začali zakladať apoštolovia - učenníci Ježiša. Na základe Písma nie je žiak nad učiteľa. Lk 6:40: "Žiak nie je nad učiteľa. Aj keď sa všetko naučí, bude ako jeho učiteľ."
Autor by si mal urobiť jasno v tom, či mu je dôležité náboženstvo alebo viera v živého Boha v akejkoľvek ľudsky zriadenej cirkvi a vie ísť možno aj do pokory, ak ľúbi to dievča, ktoré má rodičov farárov - myslím, že to je úplne iná situácia ako keď by bola evanjeličkou iba "na papieri". A či vníma sobáš ako niečo, čo sa udeje pred Bohom alebo potrebuje odklepnutie človeka-kňaza.
@detickyy Slovo katolícky znamená všeobecný, univerzálny. To znamená, že ohlasovanie Ježiša Krista patrí všetkým národom. Prvá sa formovala tradícia, až potom na jej základe boli napísané a aj postupne schválené knihy, ktoré sú dnes zaradené do Svätého Písma. Sviatosti tu boli skôr ako Písmo. Ustanovil ich Ježiš Kristus. Majú nám pomáhať ku spáse.
@anonym_14531b Som na tom rovnako ako ty. Okrem krstu nemám žiadne sviatosti, do nedeľnej skoly som niekedy šla, niekedynie, hoci faru sme mali v susedstve a s pánom farárom o pani farmou sme mali veľmi dobré vzťahy.
Napriek tomu si vážim každého úprimne veriaceho človeka a keď sa v rodine mojej priateľky vyskytla rakovina u dvoch členov (sestra a otec) úprimne som závidela jej mame vieru, že Pán Boh vie prečo to dopustil a keď je to jeho vôľa, treba ju prijať. Taká viera je obdivuhodná.

@tonkoantonko
Jedno je potrebné rozlišovať náboženstvo a vieru. Náboženstvo je náboženstvo. Viera v Ježiša Krista (Božieho Syna a osobného Spasiteľa) je rovnaká u katolíkov aj evanjelikov aj u človeka akejkoľvek inej ľudsky zriadenej cirkvi (čiže neexistuje správna a ešte správnejšia cirkev). Boh skúma srdce človeka a nikoho neuprednostňuje.
Sk 10:34 (pozri v Svätom Písme): "Peter sa teda ujal slova a povedal: Naozaj poznávam, že Boh nikoho neuprednostňuje,"