Veríte v svätých?
Som evanjelik, od začiatku ma viedli k viere k Bohu, nikdy nie ale podľa nejakých ko konkrétnych učení alebo dogiem. Postupne na škole na náboženstve sme sa učili rozdiely medzi kresťanskými náboženstvami a vo mne vznikali rôzne otázky. Ako to majú katolíci? Ja som v kostole ani na hodinách náboženstva nikdy nezažila šírenie zlého o iných náboženstvách, katolícky farári v okolí však verejne na omšiach aj náboženstve hovoria aká sú evanjelici sekta a že pôjdeme do pekla. Čo si o tom myslíte, má to takto v náboženstve byť, naozaj je toto tá Božia láska?
A moja ďalšia otázka je ohľadom rozdielov, nikdy som nechápala dôvod svätých, pápeža, očistca ani vyznávania hriechov farárovi, to že to poviem ani že sa pohodlím 3 zdravasy predsa neznamená, že svoje hriechy ľutujem, to vie len pán Boh. Takisto aj nejedenie mäsa v piatok, presne si pamätám zo strednej ako spolužiaci mohli jesť mäso ak sa pohodlia večer celý zdravas, alebo ak pôjdu na omšu, tak načo je potom dobré to pravidlo keď ešte sú vymyslené možnosti ako to obísť?
Toto neberte ako žiadnu kritiku, len sa snažím viac pochopiť rôzne úhly pohľadu
@anonym_autor Svaty a patronovia kadecoho su pozostatok z antickeho Rima a ich mnohobozstva tak isto ako vianoce a velka noc. Krestanstvo tvoria ludia a oni si vzdy nieco prinesu coho sa odmietaju zbavit a pre "nabozenstvo" je niekedy jednoduchsie to prijat akoze za svoje ako proti tomu bojovat. Vianocny stromcek, vajca na velku noc, Palenie ratolesti pri burkach..... vsetko zvyky predkrestanske kde krestanstvo videlo ze ludia chcu tak proste vyhlasilo ze to je krestanstvo a mali vymalovane
@martinmmartin no ty si pekne mimo 😄
@martinmmartin no ty si pekne mimo 😄
@anonym_21eb3e v com podla teba nemam pravdu (konkretne ak sa da)
@anonym_autor Takže ku kňazom, takých, čo by toto hovorili, som nezažil. Skôr vzdy v januári mávame ekumenicke poboznosti za účasti evanjelikov. Skôr som zažil útoky na katolíkov zo strany radikálnych protestantov (napr. hnutie Milosť).
Nejedenie mäsa v piatok - je katolícky (a vlastne aj pravoslávny) zvyk, kedy sa ako katolíci vzdávame niečoho na to, aby sme si uctili Kristovi obetu na kríži (ktorá sa udiala na Veľký Piatok). Po 2. vatikánskom koncile je možné mäso v piatok konzumovať, ale namiesto toho je potrebné urobiť nejakú náhradnú aktivitu, ako napr. návštevu sv. omše alebo modlitbu ruženca.
Svätí sú veriaci, ktorí verejné žili svoju vieru v súlade so sv. Písmom preto boli za to kanonizovani. Slovo svätý sa nachádza v Biblii.
Pápež je rímsky biskup a viditeľná hlava Cirkvi. Prvým pápežom bol sv. Peter, ktorý dostal poverenie priamo od Krista (podľa Biblie).
Ocistec - písal som tu včera k tejto téme, nebudem sa opakovať, nájdi si ju.
Dúfam, že takéto vysvetlenie stačí. Evanjelici sú naši oddelení bratia.
@pr85 ďakujem za veľmi pekné a slušné vysvetlenie, ja som ozaj nemala absolútne vôbec zámer si "kopnúť", ako to tu niektorí nazvali, len som sa chcela dozvedieť. Ja som tiež za to, že všetci veríme v jedného Boha a všetci sme bratia a sestry, nikto nie je lepší ani horší človek len preto, že chodí do iného kostola
@pr85 prepac ale to ako keby mna nikdy nebolel zlcnik, tak budem tvrdit,ze neexistuje, aby niekoho bolel. Zlcnik proste neboli, lebo mna este nebolel.
@anonym_89d488 PRESNE
@anonym_21eb3e v com podla teba nemam pravdu (konkretne ak sa da)
@martinmmartin Svaty a patronovia kadecoho su pozostatok z antickeho Rima " nie, nie sú. Sú svätí ktorí môžu byť, aj sú z ďalekej histórie...ale je toľko novodobých svatych, stačí len viac študovať, zaujímať sa...Ty asi nie si katolík. Ale ja ako katolík môžem napríklad s hrdosťou opísať úžasného Pátra Pia. Vieš kto to bol? Čo robil?
Zachraňoval duše. Nevercov ako ty, obracal, vďaka nemu tisíce duší nebolo zatratených. Odporúčam si prečítať knihu o ňom.. zo zvedavosti, zájdi si na výlet do San Giovanni Rotondo. K nemu, k jeho hrobu. On už bude vedieť ako na teba... On lieči aj teraz. Obracia a zachraňuje aj teraz. Vieš koľko ľudí ako ty, neverilo? Vysmievalo sa? Odmietalo? On im len ukázal cestu..a Boh si ich už nasmeroval. Je toho plný internet, plný YouTube.
Alebo taký Carlo Acutis. Ján Pavol ll. Leopold Mandič. Je ich veľmi veľa.. oni vyprosuju milosti pre nás, sú našimi orodovnikmi.
Ale ak máš nastavený len jeden pohľad na kresťanstvo, na svätých..je zbytočne plytvať energiou, pokiaľ sa nechceš pozrieť aj iným smerom. Stále si tak budeš argumentovať ako my kresťania sme si všetko sami vymysleli.. ja som kresťan katolík a mne sú ukradnuté všetky vymaľované vajcia či upletené korbáče, pre mňa je dôležitý ten moment kedy Ježiš Kristus pre mňa zomrel na kríži. Tam je ukrytý aj môj tlkot srdca, môj život a celé moje bytie.
@anonym_autor citaj Bibliu a riad sa slovom bozim, cirkev nie je vzdy v sulade so svatym pismom.
@pr85 ďakujem za veľmi pekné a slušné vysvetlenie, ja som ozaj nemala absolútne vôbec zámer si "kopnúť", ako to tu niektorí nazvali, len som sa chcela dozvedieť. Ja som tiež za to, že všetci veríme v jedného Boha a všetci sme bratia a sestry, nikto nie je lepší ani horší človek len preto, že chodí do iného kostola
@anonym_autor Všelijakí sme. Od malička vyrastáme v niektorom náboženstve, svetonázore, potom postupne zisťujeme, že sú ľudia aj s inými názormi a vierou. Zamýšľam sa nad motívom tejto diskusie. Prečo je názov Veríte v svätých? a téma tvojho príspevku je čisto katolíci vs. evanjelici? Nechcel si rýpnuť, ale podarilo sa. Tieto veci si môžeš dopodrobna naštudovať, vygoogliť, ak máš úprimný záujem. Ale na NBV ste sa učili možno len tie rozdiely, v čom sú katolíci iní. Vy nemáte v Biblii napísané vetu: Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené?... Ako mi má kňaz odpustiť, keď tie hriechy mu nevyznám?
@anonym_autor Všelijakí sme. Od malička vyrastáme v niektorom náboženstve, svetonázore, potom postupne zisťujeme, že sú ľudia aj s inými názormi a vierou. Zamýšľam sa nad motívom tejto diskusie. Prečo je názov Veríte v svätých? a téma tvojho príspevku je čisto katolíci vs. evanjelici? Nechcel si rýpnuť, ale podarilo sa. Tieto veci si môžeš dopodrobna naštudovať, vygoogliť, ak máš úprimný záujem. Ale na NBV ste sa učili možno len tie rozdiely, v čom sú katolíci iní. Vy nemáte v Biblii napísané vetu: Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené?... Ako mi má kňaz odpustiť, keď tie hriechy mu nevyznám?
@loliki názov bol bohužiaľ upravený adminmi
@loliki ale prečo mi má kňaz odpustiť hriechy? Kto je on? Hriechy snáď odpúšťa len Boh, nie?
podstatna je viera. ta spaja.
cirkev, akakolvek, rozdeluje ludi..
podstatna je viera. ta spaja.
cirkev, akakolvek, rozdeluje ludi..
@anonym_a580bf presne tak, ja absolútne súhlasím
@anonym_autor Možno si taký zámer nemala, ale tvoj úvodný príspevok je tak ladený, prepáč.
@anonym_autor Možno si taký zámer nemala, ale tvoj úvodný príspevok je tak ladený, prepáč.
@morusha nechápem tomuto, tak buď som zámer nemala alebo mala, nič medzi. Že si to niekto takto vyloží a chce si v tom toto nájsť tak to vypovedá niečo o ňom, prepáč.
@martinmmartin Svaty a patronovia kadecoho su pozostatok z antickeho Rima " nie, nie sú. Sú svätí ktorí môžu byť, aj sú z ďalekej histórie...ale je toľko novodobých svatych, stačí len viac študovať, zaujímať sa...Ty asi nie si katolík. Ale ja ako katolík môžem napríklad s hrdosťou opísať úžasného Pátra Pia. Vieš kto to bol? Čo robil?
Zachraňoval duše. Nevercov ako ty, obracal, vďaka nemu tisíce duší nebolo zatratených. Odporúčam si prečítať knihu o ňom.. zo zvedavosti, zájdi si na výlet do San Giovanni Rotondo. K nemu, k jeho hrobu. On už bude vedieť ako na teba... On lieči aj teraz. Obracia a zachraňuje aj teraz. Vieš koľko ľudí ako ty, neverilo? Vysmievalo sa? Odmietalo? On im len ukázal cestu..a Boh si ich už nasmeroval. Je toho plný internet, plný YouTube.
Alebo taký Carlo Acutis. Ján Pavol ll. Leopold Mandič. Je ich veľmi veľa.. oni vyprosuju milosti pre nás, sú našimi orodovnikmi.
Ale ak máš nastavený len jeden pohľad na kresťanstvo, na svätých..je zbytočne plytvať energiou, pokiaľ sa nechceš pozrieť aj iným smerom. Stále si tak budeš argumentovať ako my kresťania sme si všetko sami vymysleli.. ja som kresťan katolík a mne sú ukradnuté všetky vymaľované vajcia či upletené korbáče, pre mňa je dôležitý ten moment kedy Ježiš Kristus pre mňa zomrel na kríži. Tam je ukrytý aj môj tlkot srdca, môj život a celé moje bytie.
@anonym_21eb3e to je úžasne ako si to nepochopila 😀 martin nikde nevrdí že tie osoby ktoré vyhlasujú za svätých musia byť z dávnych čias antického ríma ale že tento úkon je prebratý z tých čias (ako všetko v kresťanstve)
@loliki ale prečo mi má kňaz odpustiť hriechy? Kto je on? Hriechy snáď odpúšťa len Boh, nie?
@anonym_autor Keď už to raz tak Pán Ježiš povedal, budeš sa s ním hádať? Boh odpúšťa, kňaz rozhrešuje. Na súde ťa sudca vyhlási za vinného alebo nevinného. Lekár ti dá potvrdenie o PN alebo práceschopnosti. Učiteľ ti dá známku, škola diplom. Kňaz vyslúži sviatosť. Policajt udelí pokutu. Každý má svoju kompetenciu.
@anonym_autor Je len jeden Boh, jedna viera a jeden krst. Všetci máme k dispozícii Bibliu a čo sa robí mimo nej alebo navyše je modloslužba. Katolíci majú viditeľnú modloslužbu k mŕtvej soche, obrazu či človeku (pápež). Ale to neznamená že modloslužba nie je aj u evabjelikov či baptistov, pravoslávnych. Všade kde nie je Duch Svatý tak všade sa praktizuje náboženstvo a to je zlý duch náboženstva, ktorý otvorene a cielene koná proti Duchu Svatému. Takže kde nie sú prítomné dary Ducha, či Jeho priame posobenie skrze Lásku Božiu čoho výsledok je pokánie, odvrárenie sa od hriechov, čo je jasným dokazom v živote človeka, že ho Boh premieňa a je znovuzrodený. Tam nastáva uzdravenie na úrovni duše a tela, duch je už obnovený v Duchu Svatom. A teda žiaden pápež nikdy nikoho neuzdravil, nikdy nevyháňali démonov z ľudi teda ako nasledovatelia Krista by to mali jednoznačne konať s nerobia to, jedine, žeby boli len falošní nasledovatelia. Jasne sa naša viera má dokonávať v moci Božej, nielen v slovách. Takže to náboženstvo je takmer všade a Duch Svatý prichádza tam kde je hlad po Ňom celým srdcom.
@anonym_autor Keď už to raz tak Pán Ježiš povedal, budeš sa s ním hádať? Boh odpúšťa, kňaz rozhrešuje. Na súde ťa sudca vyhlási za vinného alebo nevinného. Lekár ti dá potvrdenie o PN alebo práceschopnosti. Učiteľ ti dá známku, škola diplom. Kňaz vyslúži sviatosť. Policajt udelí pokutu. Každý má svoju kompetenciu.
@loliki to si trochu nepochopila ten verš. Komu odpustite hriechy neznamená, že komu ich odpustí farár, ale že si mi ľudia máme navzájom odpúšťať aby sme nežili v hriechu. V praxi- ak niekomu ublížim, môžem to ľutovať, ale hriech mi bude odpustený ak prídem za tým človekom, ospravedlním sa mu a on mi odpustí. Ja môžem ľutovať a farár mi odpustiť, ale ak som druhému ublížil a ten človek sa tým veľmi trápi, je základ svoj skutok takto odčiniť. (To je samozrejme veľmi zjednodušene a rýchlo zhrnuté, na takýchto pár riadkoch sa takáto hlboká myšlienka ťažko vysvetľuje.). To je tak aj s tými povolaniami- učiteľ dá známku na základe odpovedí, ktoré vidí, že skm napísal. Policajt pokutu na základe porušené pravidla. Ale či niečo úprimne ľutujem vidí len pán Boh, nie farár.
@anonym_autor Je len jeden Boh, jedna viera a jeden krst. Všetci máme k dispozícii Bibliu a čo sa robí mimo nej alebo navyše je modloslužba. Katolíci majú viditeľnú modloslužbu k mŕtvej soche, obrazu či človeku (pápež). Ale to neznamená že modloslužba nie je aj u evabjelikov či baptistov, pravoslávnych. Všade kde nie je Duch Svatý tak všade sa praktizuje náboženstvo a to je zlý duch náboženstva, ktorý otvorene a cielene koná proti Duchu Svatému. Takže kde nie sú prítomné dary Ducha, či Jeho priame posobenie skrze Lásku Božiu čoho výsledok je pokánie, odvrárenie sa od hriechov, čo je jasným dokazom v živote človeka, že ho Boh premieňa a je znovuzrodený. Tam nastáva uzdravenie na úrovni duše a tela, duch je už obnovený v Duchu Svatom. A teda žiaden pápež nikdy nikoho neuzdravil, nikdy nevyháňali démonov z ľudi teda ako nasledovatelia Krista by to mali jednoznačne konať s nerobia to, jedine, žeby boli len falošní nasledovatelia. Jasne sa naša viera má dokonávať v moci Božej, nielen v slovách. Takže to náboženstvo je takmer všade a Duch Svatý prichádza tam kde je hlad po Ňom celým srdcom.
@makodob veľmi pekne a pravdivo zhrnuté❤️
@makodob ale nemusis generalizovat, ze vsetci katolici to maju pomylene. Ti co sa naozaj o vieru zaujimaju tak vedia, ze napr knazi sami od seba nerobia zazraky ani nevyhanaju demonov, ale ze skrze nich kona Boh ani sa nemodlia k socham. Nevravim urcite sa najdu aj taki co to maju pomylene, ale neda sa obecne povedat, ze katolici su modlosluzobnici.
@loliki to si trochu nepochopila ten verš. Komu odpustite hriechy neznamená, že komu ich odpustí farár, ale že si mi ľudia máme navzájom odpúšťať aby sme nežili v hriechu. V praxi- ak niekomu ublížim, môžem to ľutovať, ale hriech mi bude odpustený ak prídem za tým človekom, ospravedlním sa mu a on mi odpustí. Ja môžem ľutovať a farár mi odpustiť, ale ak som druhému ublížil a ten človek sa tým veľmi trápi, je základ svoj skutok takto odčiniť. (To je samozrejme veľmi zjednodušene a rýchlo zhrnuté, na takýchto pár riadkoch sa takáto hlboká myšlienka ťažko vysvetľuje.). To je tak aj s tými povolaniami- učiteľ dá známku na základe odpovedí, ktoré vidí, že skm napísal. Policajt pokutu na základe porušené pravidla. Ale či niečo úprimne ľutujem vidí len pán Boh, nie farár.
@anonym_autor ved jasne, ze odpusta Boh knaz je len sprostredkovatel a je na tvojom svedomi ci vsetko vyznas a snazis sa svoje zle skutky odcinit.
@makodob ale nemusis generalizovat, ze vsetci katolici to maju pomylene. Ti co sa naozaj o vieru zaujimaju tak vedia, ze napr knazi sami od seba nerobia zazraky ani nevyhanaju demonov, ale ze skrze nich kona Boh ani sa nemodlia k socham. Nevravim urcite sa najdu aj taki co to maju pomylene, ale neda sa obecne povedat, ze katolici su modlosluzobnici.
@luteam takto to poviem ako to je, katolíci sú modloslužobníci až do momentu, kým to všetko neprestanú robiť. Ak človeka z toho usvedčí Boh, tak človek odíde z takéhoto prostredia. Oni tvrdia,že sa sochám neklaňajú a potom si kľaknú pred sochu Marie a odriekajú ruženec a to je modloslužba. A áno poznám aj katolíkov, ktorý majú srdce pre Boha ale riešia len Ježiša a i tak postupne opúsťajú katolícku komunitu. Boh je rovnaký včera, dnes a naveky a nikdy nebude akceptovať modlárstvo. Ale modlou nemusí byť len socha, modloslužobníci sú aj alkoholici, ich modla je alkohol aj materialuzmus, prejedanie sa, krása tela a pod. A to je v radoch každej denominácie, žiaľ.
@luteam takto to poviem ako to je, katolíci sú modloslužobníci až do momentu, kým to všetko neprestanú robiť. Ak človeka z toho usvedčí Boh, tak človek odíde z takéhoto prostredia. Oni tvrdia,že sa sochám neklaňajú a potom si kľaknú pred sochu Marie a odriekajú ruženec a to je modloslužba. A áno poznám aj katolíkov, ktorý majú srdce pre Boha ale riešia len Ježiša a i tak postupne opúsťajú katolícku komunitu. Boh je rovnaký včera, dnes a naveky a nikdy nebude akceptovať modlárstvo. Ale modlou nemusí byť len socha, modloslužobníci sú aj alkoholici, ich modla je alkohol aj materialuzmus, prejedanie sa, krása tela a pod. A to je v radoch každej denominácie, žiaľ.
@makodob ale ty nechapes ze oni sa nemodlia k socham resp k tomu konkretnemu svatemu alebo Marii? Oni ju len prosia o orodovanie u Boha a to je rozdiel a nie je to modlosluzba. A co sa tyka tych ostatnych veci co si vymenovala ako alkohol, lrejedanie sa atd. Tak s tym snad ma problem vacsina ludi, zd casto nemaju na 1. mieste Boha akoby to malo byt nie je to len o krestanoch...uz je na kazdeho svedomi ako si co uvedomuje...krestania skratka nie su dokonali ako nikto na svete vserci robia chyby len sa musime neustale snazit a cinit pokanie. A este si ani nemyslim, ze je pravda, ze katolici riesia len Jezisa ak chodis na sv. omse alebo nieco o tom vies, tak by si mala vediet ze Boh ma 3 prirodzenosti Otec, Syn a Duch Sväty a oslavujeme a modlime sa ku vsetkym jeho podstatam. Je to zakladna dogma ze Boh je len jeden a su v nom 3 bozske osoby...
@anonym_autor Pekne si to napísal, ale prečo vylučuješ, že to nie je aj o spovedi? Komu adresoval Ježiš tie slová a s akým úmyslom? Zjavil sa apoštolom, dýchol na nich a hovoril im: „Prijmite Ducha Svätého. Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané.
To nebolo povedané zástupom, ale špeciálne apoštolom.
@makodob ale ty nechapes ze oni sa nemodlia k socham resp k tomu konkretnemu svatemu alebo Marii? Oni ju len prosia o orodovanie u Boha a to je rozdiel a nie je to modlosluzba. A co sa tyka tych ostatnych veci co si vymenovala ako alkohol, lrejedanie sa atd. Tak s tym snad ma problem vacsina ludi, zd casto nemaju na 1. mieste Boha akoby to malo byt nie je to len o krestanoch...uz je na kazdeho svedomi ako si co uvedomuje...krestania skratka nie su dokonali ako nikto na svete vserci robia chyby len sa musime neustale snazit a cinit pokanie. A este si ani nemyslim, ze je pravda, ze katolici riesia len Jezisa ak chodis na sv. omse alebo nieco o tom vies, tak by si mala vediet ze Boh ma 3 prirodzenosti Otec, Syn a Duch Sväty a oslavujeme a modlime sa ku vsetkym jeho podstatam. Je to zakladna dogma ze Boh je len jeden a su v nom 3 bozske osoby...
@luteam Ja tomu veľmi rozumiem a bola som katolíčka! Je to modlodlužba, lebo jeden jediný, ktorý nás spasil je Ježiš a žiaden mŕtvy človek sa za nikoho nemože prihovoriť, lebo ani oni si spasenie nezaslúžili. Lebo sme spasení milosťou skrze vieru, nie zo skutkov, aby si nikto nechválil ( Ef 2,8-9). A spása je Boží dar. Načo by sa vobec mal niekto prihovárať, ak je cena hriechu zaplatená Ježišom? Potom by nemalo zmysel, aby Ježiš zomieral a vstal z mŕtvych, ak sa ešte niečo navyše musí urobiť! Takže modlenie k ,,svatým”, či očistec sú absolútne bludy a diablové klamstvá, aby si ľudia neriešili s Bohom vzťah na zemi, ale aby mali na to ,,čas” v neexistujúcom očistci. Toto nikde v Biblii nemáš napísané. A modliť sa k mŕtvym ľudom je satanizmus. Je to kult smrti.
@luteam Ak sú kresťania poviazaní alkoholom a iným a majú problém s hriechom a nedochádza k progresu, že Ježiš mení ich srdce, tak sa neposvacujú a bez posvatenia nikto neuvidí Boha (Heb 12,14). A áno Boh je trojjediný (Otec, Syn a Duch Svatý), ale ľudia musia ústami vyznať, že veria, že Ježiš je ich Spasiteľ, takto to je v Písme, preto vravím o Ježišovi. Každý znovuzrodený kresťan má Ducha Svatého (nie birmovkou) ale tým, že úprimne celým srdcom pozve Ježiša do svojho života a vtedy dostane človek dar Ducha Svatého a to tiež skrze Ježišovu smrť, inak by to ani nebolo možné, aby Boh prebýval v človeku. A vtedy Duch Svatý nás premieňa a svedčí o Ježišovi a Ježiš prišiel, aby nám ukázal Otca. A kto zažije Boha, chápe rozdiel medzi ľudským náboženstvom a živým Bohom. To, čo žili apoštoli, žijeme aj my dnes. Presne tak isto koná Duch Svatý ako konal v Písme. Len paradoxne u pápeža či kardinálov a ďalších ,,najvyšších” som nikfy žiadne uzdravenie v moci Božej nevidela, ani nikto z nich nevyháňa démonov, nič vobec nič, len ústa plné slov. No ja vidím takto konať Boha, či uzdravuje, či oslobodzuje od démonov, mení srdcia ľudí a zanechávajú starý život a žijú v Kristovi nový posvatený život. A toto dokáže urobiť len Boh. A už tu na zemi vieme žiť kráľovstvo Božie. No ak sa v živote človeka nič nezmenilo a hovorí so kresťan, tak klame sám seba. Nedá sa poznať Boha a ostať rovnaký, niekde je potom chyba a Boh nechybuje.
@luteam Ak sú kresťania poviazaní alkoholom a iným a majú problém s hriechom a nedochádza k progresu, že Ježiš mení ich srdce, tak sa neposvacujú a bez posvatenia nikto neuvidí Boha (Heb 12,14). A áno Boh je trojjediný (Otec, Syn a Duch Svatý), ale ľudia musia ústami vyznať, že veria, že Ježiš je ich Spasiteľ, takto to je v Písme, preto vravím o Ježišovi. Každý znovuzrodený kresťan má Ducha Svatého (nie birmovkou) ale tým, že úprimne celým srdcom pozve Ježiša do svojho života a vtedy dostane človek dar Ducha Svatého a to tiež skrze Ježišovu smrť, inak by to ani nebolo možné, aby Boh prebýval v človeku. A vtedy Duch Svatý nás premieňa a svedčí o Ježišovi a Ježiš prišiel, aby nám ukázal Otca. A kto zažije Boha, chápe rozdiel medzi ľudským náboženstvom a živým Bohom. To, čo žili apoštoli, žijeme aj my dnes. Presne tak isto koná Duch Svatý ako konal v Písme. Len paradoxne u pápeža či kardinálov a ďalších ,,najvyšších” som nikfy žiadne uzdravenie v moci Božej nevidela, ani nikto z nich nevyháňa démonov, nič vobec nič, len ústa plné slov. No ja vidím takto konať Boha, či uzdravuje, či oslobodzuje od démonov, mení srdcia ľudí a zanechávajú starý život a žijú v Kristovi nový posvatený život. A toto dokáže urobiť len Boh. A už tu na zemi vieme žiť kráľovstvo Božie. No ak sa v živote človeka nič nezmenilo a hovorí so kresťan, tak klame sám seba. Nedá sa poznať Boha a ostať rovnaký, niekde je potom chyba a Boh nechybuje.
@makodob vies co vidim, ze nie som vhodny clovek do debaty s tebou, lebo ma prevysujes znalostami vidno, ze si velmi inteligentna zena, a ze tym zijes. Priznam sa ja som od mala k viere vedena, mala som obdobie kedy som odpadla od Boha a pred par rokmi som sa vratila, lebo som pocitila Boziu pritomnost a stali sa mi veci, ktore sa nedaju vysvetlit a citila som to v srdci. Ale je pravda, ze mam vela chyb a v niecom som sa zlepsila a v niecom stagnujem. To co pises mi pripada velmi tvrde akoby nebolo miesto pre chyby. Kto vie ci je to tak ako pises ty alebo ako nas uci cirkev. Ja sa napr k svätym nemodlim tak neviem, ale napr aj pocas sv. omse sa spominaju sväty, aby za nas orodovali takze asi to zle nebude. A celkovo ja uceniu cirkvi verim, pretoze ju ustanovil sam Jezis. A neviem pripadala by som si tak nejak sama a stratena nebyt tohot spolocenstva. Ale rozhodne si mi dala podnety na premyslanie a studium. A este k tomu papazovi a knazom celkovo. Ako mozes vediet co vsetko dokazu? Asi to nebudu streamovat na internet....
@makodob vies co vidim, ze nie som vhodny clovek do debaty s tebou, lebo ma prevysujes znalostami vidno, ze si velmi inteligentna zena, a ze tym zijes. Priznam sa ja som od mala k viere vedena, mala som obdobie kedy som odpadla od Boha a pred par rokmi som sa vratila, lebo som pocitila Boziu pritomnost a stali sa mi veci, ktore sa nedaju vysvetlit a citila som to v srdci. Ale je pravda, ze mam vela chyb a v niecom som sa zlepsila a v niecom stagnujem. To co pises mi pripada velmi tvrde akoby nebolo miesto pre chyby. Kto vie ci je to tak ako pises ty alebo ako nas uci cirkev. Ja sa napr k svätym nemodlim tak neviem, ale napr aj pocas sv. omse sa spominaju sväty, aby za nas orodovali takze asi to zle nebude. A celkovo ja uceniu cirkvi verim, pretoze ju ustanovil sam Jezis. A neviem pripadala by som si tak nejak sama a stratena nebyt tohot spolocenstva. Ale rozhodne si mi dala podnety na premyslanie a studium. A este k tomu papazovi a knazom celkovo. Ako mozes vediet co vsetko dokazu? Asi to nebudu streamovat na internet....
@luteam Každý je vhodný na debatu, aj ty určite, toto sú duchovné veci, ak máš otvorené srdce pre Boha, On určite bude konať.
A asi som to nenapísala zrozumiteľne, ale práveže stačí málo k tomu, aby sme spoznali Boha. Stačí uveriť, že Ježiš za všetky hriechy zaplatil na kríži a vstal z mŕtvych a vyznať Ho za svojho Pána a Spasiteľa a na to treba chcieť otvoriť Bohu srdce. Ono všetko ostatné je náboženstvo a snaha človeka, ktorá však bez Krista neobstojí pred Bohom v deň súdu. A žiaľ mnoho ľudí žije v klamstve a riadi sa klamstvami sveta, či náboženstiev, preto sa duchovne v ich živote nedeje nič a nenastáva zmena. Proste je tam jednoduchá rovnica:
❤️ ak ti vstúpi do života Boh= znovunarodenie skrze Ducha Svatého= Boh tvoj život nadprirodzene premieňa, očištuje, posvacuje, vyučuje ťa. Človek ustúpi a koná Boh. Výsledok je premena charakteru, mysle a celého života človeka. Človek tu tiež zlyháva a padá, je to súčasť cesty, ale vie, že aj za to Ježiš už zaplatil a je ospravdlnený v Kristovi. To je sloboda, vedieť, že aj keď padnem, už nepríde odsúdenie od Boha. Iba milosť a láska. A má istotu spasenia a slúži preto, že je spasený a chce to ohlasovať ďalej, nemusí, iba veľmi chce ukázať druhým to, ako sa Boh oslávil v Jeho živote a že to je každého prístupné. Modlitba je osobný rozhovor s Bohom, nie núteným odriekaním.
💪🏼Ak v živote človeka nie je Boh = žije človek rovnako, akurát može sám vo vlastnej sile chcieť byť lepší, produkovať vlastné výsledky a byť v sebaklame, že pozná Boha, lebo veď niečo preto robí (napríklad každú nedeľu, sviatok ide na omšu, či pravidelné spovede, milodary )ale bude zlyhávať, lebo bez Boha to je nemožné zažiť duchovnú obnovu. A nerozumie milosti Kristovho kríža, lebo sa vždy snaží sám si niečo zaslúžiť, aby bol spasený. Nevie byť oslobodený a uzdravený a točí sa v kruhu.
No Ježiš je cesta, pravda a život. On je Pravda, hľadajme pravdu a oslobodí nás. To hľadanie pravdy nás vždy privedie k Ježišovi. Dokonca aj ateistov. Ak hľadáme celým srdcom.
A ku pápežom- osobne ma Boh naviedol na jedno video, kde pápež praktizoval čarodejníctvo s jednou čarodejnicou. Pochovávali malé bábiky do zeme. Vtedy som vedela, že niečo zlé príde na svet a do pár mesiacov prišiel covid. Možno to video niekde aj nájdem. Oni neslúžia Bohu a presne vedia komu slúžia, myslím tých najvyšších. A neuzdravujú a neoslobodzujú, lebo nemožu, nemajú Ducha Svatého. Oni oslavujú seba, nie Ježiša.
Obyčajný kňaz si robí svoju prácu nič viac, pre málo kňazov je to aj povolanie, kde skúmajú a čítajú Písmo a tí sú Boží a sú na Jeho ceste a aj mnoho ich už odišlo od katolíkov, lebo spoznali pravdu a Boha.
Boh je milujúci a dáva množstvo šancí nájsť Ho. Neustále a nie je to ťažké, ak hľadáme celým srdcom. No ak Ho hľadáme cez náboženstvo, tak je to dlhá okľuka, ale Boh je s nami trpezlivý. A ak máš duchovnú skusenosť s Bohom, tak Ho hľadaj ďalej, nezastav sa, dáva ďaleko viac ako si len vieš vobec predstaviť ❤️ Nech ťa Pán žehná a vedie ❤️

@anonym_autor ja mam skor skusenost, ze evanjelici rypu do katolikov preco robia toto a preco robia hento a ake je ich nabozenstvo lepsie a radi proste katolikov kritizuju. A to pisem z osobnej skusenosti a nie, ze som to niekde pocula. Za to som nikdy nebola svedkom toho, ze by naopak katolici mali problem s evanjelikmi, aj ked mozno v minulosti boli ciac proti sebe ako teraz. Co sa tyka tych rozdielov to sa da tazko vsetko rozobrat na par riadkoch. Keby ta to skutocne zaujima na internete si vies lahko vyhladat informacie alebo kupit/pocizat nejaku knihu s touto tematikou. Papeza mame ako zastupcu Jezisa Krista tu na zemi a ako hlavu cirkvi. Svatych neuctievame ako Boha iba ich prosime aby za nas orodovali u Boha tj prihovorili sa za nas. Cize my sa nemodlime k svetym iba ich akoby prosime o pomoc. Co sa tyka spovede to nie je o tom, ze poviem hriechy pomodlim sa zdravas a hotovo. Musis hriechy lutovat a chciet sa napravit aby ti bolo odpustene. Ta modlitba je ako pokanie, ale pokial nelutujes neodpusti sa ti...Boh je pripraveny kedylolvek nas odpustit a prijat nas iba my sami si v tom branime, ked robime zlo a nelutujeme ho. Takze naozaj to nie je take jednoduche, ze robim si co chcem vyspovedam sa hodim nejaku modlitbu a som v suchu. Takto to nefunguje. Ludia maju o katolickej viere velmi skreslene predstavy, lebo maju len povrchne informacie ktore sei prekrutia ako sa im hodi a nehladaju pravdu...