icon

Viera v Boha: Čo si myslíte o tomto ponímaní viery?

janulik2008
30. apr 2026

Predpokladám že mi názov zmenia 😁
No zaujíma ma že čo si myslíte o tomto ponímaní viery 🤔😁
A bez urážok prosím 😁😉

anonym_4c4b94
30. apr 2026

@janulik2008 prečítala som si len prvú fotku. Niekedy som sa tiež nad tým zamýšľala - nie som veriaca, ale ani ateista. Skôr agnostik. Ale napadla ma jedna veta od Shakespearea - „Čo je meno? Čo tá ruža, keby sa inak volala? Nevoňala by snáď rovnako sladko?“
Nech si to každý vyloží ako chce. Ak existuje boh (asi sa skôr prikláňam k možnosti, že nejaká vyššia sila existuje a v tom duchu aj ďakujem za všetko čo mám), tak je len jeden ale môže mať viac podôb. Len príbeh je iný pre každé náboženstvo. To je môj názor

13uzivatelka11
30. apr 2026

Vnímam to tak, že Boh proste nemá ego, narozdiel od ľudí. Takže je viacej druhov viery, aby si ľudia možno mohli vybrať "formu", ktorá mu vyhovuje. Boh je o čistej úprimnej láske a je mu jedno, či si ho ľudia predstavujú ako starého deduska na obláčiku, či ho volajú menom Krishna, vesmír, Zdroj, Allah ak to myslia úprimne a srdcom.. to len ľudské ego potrebuje mať vždy svoju pravdu a myslí si, že len tá jeho pradva je naozajstna.. aj väčšina náboženstiev si ľudia prekrútili podľa seba.. kresťania strašia peklom, vymysleli si že pre Allaha treba zabíjať, aby manipulovali ľuďmi.

13uzivatelka11
30. apr 2026
@13uzivatelka11

Vnímam to tak, že Boh proste nemá ego, narozdiel od ľudí. Takže je viacej druhov viery, aby si ľudia možno mohli vybrať "formu", ktorá mu vyhovuje. Boh je o čistej úprimnej láske a je mu jedno, či si ho ľudia predstavujú ako starého deduska na obláčiku, či ho volajú menom Krishna, vesmír, Zdroj, Allah ak to myslia úprimne a srdcom.. to len ľudské ego potrebuje mať vždy svoju pravdu a myslí si, že len tá jeho pradva je naozajstna.. aj väčšina náboženstiev si ľudia prekrútili podľa seba.. kresťania strašia peklom, vymysleli si že pre Allaha treba zabíjať, aby manipulovali ľuďmi.

@13uzivatelka11 reagujem tiež len na tú prvú fotku, nevšimla som si že je ich tam viac. 🫣

anonym_4c4b94
30. apr 2026
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 kresťania zabili v mene božom viac ľudí ako hocijaké iné náboženstvá. Viď križiacke výpravy, popravy za kacírstvo atď. Samozrejme častokrát bol boh len výhovorka.
Compared to Islam, Christianity is a clear winner: 31.94 million deaths (by Muslims) to 177.94 million deaths (by Christians) zdroj: (https://www.christiancentury.org/article/2010-0...)

anonym_8d2828
30. apr 2026

A co si o tom myslis ty? Kazdy nech si hlada svoju cestu za vnutornym naplnenim a pokojom. Hadam si nemyslis, ze co povedia v kostole, na omsi je svate. Ja si davno myslim, ze Jezis sa v hrobe obracia, ked vidi ako bolo jeho ucenie pokryvene a nepochopene, 2000 rokov po jeho smrti.
Hladaj svoju cestu a na zaciatku si hlavne odpovedz na otazku, ci cielom ma byt utrpenie a trest??

anonym_bfcec9
30. apr 2026
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 Ježiš povedal, že bude mnoho falošných kresťanov a odsúdil ich.
Ich skutočný charakter sa dá spoznať podľa zlých skutkov, ktoré páchajú, aj keď tvrdia, že konajú v mene Boha.
Evanjelium Matúša 7:15-23

13uzivatelka11
30. apr 2026
@anonym_bfcec9

@13uzivatelka11 Ježiš povedal, že bude mnoho falošných kresťanov a odsúdil ich.
Ich skutočný charakter sa dá spoznať podľa zlých skutkov, ktoré páchajú, aj keď tvrdia, že konajú v mene Boha.
Evanjelium Matúša 7:15-23

@anonym_4c4b94
@anonym_bfcec9 veď to som aj napísala, nie? Ľudia si to prekrútili podľa seba aby manipulovali ľuďmi a prepisujú si svoju "pravdu". Bohu netreba aby človek vyznával konkrétne náboženstvo, aby si ho mohol milovať a určite nechcel aby sa kvôli nemu zabijalo.

anonym_77ef55
30. apr 2026

Verim v Boha...v jedneho jedineho... co mi vadi je cirkev a vsetke tie prikazy, zakazy....bla bla. Boh nie je dedusko s bradou na oblaciku. Je to od daaaavnych cias pomenovanie roznych prirodnych javov(vid starych grekov...boh blesku, boh zeme, boh lasky....atd) som vychovavana v krestanskej viere ale uz dobrych 10r ju nepraktizujem ale stale verim a verit budem. Pre mna je Boh nadej...viera v lepsiu buducnost...mat komu sa postazovat a poprosit/podakovat...

a0
30. apr 2026

Môžeš sa na to pozrieť z rôznych uhlov. Veriaci aj neveriaci. Niekto verí na svojú vnútonú silu, iní zas v boha v nejakej cirkvi.
Keď si rozmeníš na drobné, čo sa v každom náboženstve hlása, zistíš, že ide o to isté - láskavosť, dobrota, skromnosť, potreba vedieť, že niečo po smrti ešte existuje... lenže rôzne nazvyme to inštitúcie to využili vo svoj profit a tak ti počas popíjania vína zo zlatého pohára bude rozprávať ako máš žiť skromne - koľko ľudí im odovzdali vďaka tomu svoje majetky, to je už svojím spôsobom druh úžeri a vďaka manipulácií strachom.
Čiže za mňa sa stále všetci ľudia bavia o tom istom Bohovi, resp. o pretavení svojich potrieb robiť dobro, v mene vyššej sily a zároveň viera v to, že po smrti neostanú mŕtvi ale budú sa voziť na obláčiku (obrazne).

nelka93
30. apr 2026

Ja v boha neverim, ale je mi jedno ked niekto ano. Nikoho nepresviedcam o svojim nazore a to očakávam aj od veriacich

anonym_66e254
30. apr 2026

Rumiho ponímanie Boha a lásky mi je srdcu najbližšie. Čítala som niektoré jeho knihy. Z jeho poézie mi ide husia koža celým telom. Tie verše tak prenikajú človeku do srdca že wauu si zrazu v nejakej extáze. Páči sa mi aj myšlienka jihad al nafs.. Boj proti vlastnému egu. Poraziť nepriateľov ktorých vidíš (lakomstvo klebety chamtivosť...) a keď porazís týchto môžeš poraziť úplne čokoľvek 🫶 celkovo vnímanie Boha očami sufijcov mi príde ako najcistejsie a najbližšie. Ja osobne nie som sufi.. Som omnista. Každé náboženstvo je kúskom pravdy a len spolu tvoria jednotnú úplnú pravdu. Verím v každú vieru v niečom. Paci sa mi aj ponímanie kresťanov ale zároveň veľmi silno vnímam lásku skrz sufijske texty. Každý má možnosť si vybrať

loliki
30. apr 2026

Ak niekto píše o mori, iný o ľadovcoch, iný o oblakoch, iný o snehu, iný o daždi, iný o vodopáde, iný o rose, všetci budú písať o H2O. Bude to vadiť tej vode? Každý ju obdivuje, užíva, chváli za niečo iné.

janulik2008
autor
1. máj 2026
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 reagujem tiež len na tú prvú fotku, nevšimla som si že je ich tam viac. 🫣

@13uzivatelka11 ano 😀 treba posunut po obrazovke ... tiez som si to nedavno vsimla ked v inej diskusii riesili viac fotiek a ja som len jednu videla 😀🥰

janulik2008
autor
1. máj 2026
@anonym_66e254

Rumiho ponímanie Boha a lásky mi je srdcu najbližšie. Čítala som niektoré jeho knihy. Z jeho poézie mi ide husia koža celým telom. Tie verše tak prenikajú človeku do srdca že wauu si zrazu v nejakej extáze. Páči sa mi aj myšlienka jihad al nafs.. Boj proti vlastnému egu. Poraziť nepriateľov ktorých vidíš (lakomstvo klebety chamtivosť...) a keď porazís týchto môžeš poraziť úplne čokoľvek 🫶 celkovo vnímanie Boha očami sufijcov mi príde ako najcistejsie a najbližšie. Ja osobne nie som sufi.. Som omnista. Každé náboženstvo je kúskom pravdy a len spolu tvoria jednotnú úplnú pravdu. Verím v každú vieru v niečom. Paci sa mi aj ponímanie kresťanov ale zároveň veľmi silno vnímam lásku skrz sufijske texty. Každý má možnosť si vybrať

@anonym_8d2828 vies co ze ja s tym suhlasim. Pre mna neni Boh ten co tresta ked nieco zle spravim a budem zatratena lebo nechodim do kostola. Pre mna je Boh vsade, nielen v kostole ;)
Vies ja som vychovavana v krestanskej rodine, teda no mam aj prijimanie a aj birmovku dokonca aj krsňa mam 😀
@anonym_77ef55 toto presne. ;) tiez to nepraktizujem tak ako sa ocakava. Verim v Boha, ale kto som aby som odsudila zenu ktora sla na potrat, nepaci sa mi, ked niekto hovori ze by to nespravil, pritom nikto nevieme ako by sme sa zachovali.
Verim v Boha, ja ho nevidim iba v kostole ja ho vidim v zapade slnka alebo v prirode. Co ma vsak fascinuje akoby je ta obeta kt spravil Jezis ze jeden clovek sa obetoval za druhych. 🥰

@a0 ja verim v to ze sa este aj s nasou mackou znova stretnem 😀 a hlavne verim ze sa znova stretnem s tymi kt tu nie su. Ale ci to tak bude sa raz urcite dozviem 😀

@nelka93 ja musim poklopat ze zatial som s ateistami nemala ziadny problem, dokonca s nimi sa da o viere super porozpravat 😉

@anonym_66e254 ja som o Rumím ani nevedela az vdaka tejto knizke ktora vlastne ani o viere nie je. Len teda, cim dalej tym viac sa nejako zacinam zaujimat aj o ine nabozenstva. Mna este aj Jehovisti zaujimaju a nemam problem s nimi porozpravat, dokonca aj kolegyna byvala bola Jehovistka a pohodička 😉

fadama
1. máj 2026

Áno, verím v Boha ❤️

loliki
1. máj 2026

Čítala si od Maria Valtorta Evanjelium ako mi bolo zjavené?

janulik2008
autor
1. máj 2026
@loliki

Čítala si od Maria Valtorta Evanjelium ako mi bolo zjavené?

@loliki nie ;)

anonym_a75ea6
2. máj 2026

@janulik2008 Pýtaš sa na túto knižku,lebo máš asi nejaké otázky v sebe. Vieme ti skúsiť odpovedať na nejakú konkrétnu otázku ohľadom viery v Boha?

janulik2008
autor
2. máj 2026
@anonym_a75ea6

@janulik2008 Pýtaš sa na túto knižku,lebo máš asi nejaké otázky v sebe. Vieme ti skúsiť odpovedať na nejakú konkrétnu otázku ohľadom viery v Boha?

@anonym_a75ea6 mna to zaujalo kedze asi tak vnimam vieru aj ja 🙂

marijan2025
2. máj 2026

@janulik2008 V Biblii sa píše, že Boha možno poznávať aj zo stvorených vecí okolo nas.Priroda, ľudia okolo nás, vesmír. Ja tak základne rozlišujem medzi živou vierou v Boha, skúsenosti s jeho láskou a prítomnosťou.

A potom dedinskym náboženským folklórom plnom zákazov, príkazov, povinnosti a ešte pomiesanom s poverami.

Dvadsať rokov som žil náboženstvo,ale Boha som osobne nepoznal.Ked bol doma problém s otcom alkoholikom, tak babka veriaca sa tvárila, že je všetko v poriadku.Lebo keby nie, však čo povedia ľudia.( nechcem ju súdiť robila ako najlepšie vedela).A my sme s otcom doma zažívali peklo.

Keďže som už po 20 rokoch nevedel ako sa s tým vysporiadať išiel som na trojdňovú duchovnú obnovu,kde som zažil po modlitbe za vyliatie Ducha Svätého,Boha veľmi blízko, zažil som že ma miluje,doslova nebo na zemi.V kostole nie, že som to nezažil,ale som ani o tom nepočul, že Ježiš sa vie dať poznať takto osobne.

Vďaka tomuto stretnutiu so živým Ježišom Kristom som vstúpil do " živého" kresťanského spoločenstva,kde som vyše 20 rokov.Vdaka tomu sa môj život začal meniť.Zazil som vnútorne uzdravenie,oslobodenia,spoznal som moju sebahodnotu atď atď. Viera sa mi stala radosťou a silou zvládať životné problémy, nielen príťažou.

To čo urobil Ježiš Kristus v mojom živote, môže urobiť aj v Tvojom.Naozaj by som každému doprial aby zažil Boha takého aký je,nie len náboženstvo s príkazmi a zakazmi.

Ak sa chceš dozvedieť o Bohu viac, skús si stiahnuť Bibliu do mobilu,alebo kúpiť knižnú Bibliu.Najlepsie začať čítať nový zákon - evanjeliá. Aj keď Biblia je hrubá, evanjeliá majú pár strán .

Poprípade si pozri flešbeky z God Zone,tam sú konkrétne svedectvá ľudí, ktorí zažili, že ich Ježiš Kristus miluje a pomáha im.
.

janulik2008
autor
2. máj 2026
@marijan2025

@janulik2008 V Biblii sa píše, že Boha možno poznávať aj zo stvorených vecí okolo nas.Priroda, ľudia okolo nás, vesmír. Ja tak základne rozlišujem medzi živou vierou v Boha, skúsenosti s jeho láskou a prítomnosťou.

A potom dedinskym náboženským folklórom plnom zákazov, príkazov, povinnosti a ešte pomiesanom s poverami.

Dvadsať rokov som žil náboženstvo,ale Boha som osobne nepoznal.Ked bol doma problém s otcom alkoholikom, tak babka veriaca sa tvárila, že je všetko v poriadku.Lebo keby nie, však čo povedia ľudia.( nechcem ju súdiť robila ako najlepšie vedela).A my sme s otcom doma zažívali peklo.

Keďže som už po 20 rokoch nevedel ako sa s tým vysporiadať išiel som na trojdňovú duchovnú obnovu,kde som zažil po modlitbe za vyliatie Ducha Svätého,Boha veľmi blízko, zažil som že ma miluje,doslova nebo na zemi.V kostole nie, že som to nezažil,ale som ani o tom nepočul, že Ježiš sa vie dať poznať takto osobne.

Vďaka tomuto stretnutiu so živým Ježišom Kristom som vstúpil do " živého" kresťanského spoločenstva,kde som vyše 20 rokov.Vdaka tomu sa môj život začal meniť.Zazil som vnútorne uzdravenie,oslobodenia,spoznal som moju sebahodnotu atď atď. Viera sa mi stala radosťou a silou zvládať životné problémy, nielen príťažou.

To čo urobil Ježiš Kristus v mojom živote, môže urobiť aj v Tvojom.Naozaj by som každému doprial aby zažil Boha takého aký je,nie len náboženstvo s príkazmi a zakazmi.

Ak sa chceš dozvedieť o Bohu viac, skús si stiahnuť Bibliu do mobilu,alebo kúpiť knižnú Bibliu.Najlepsie začať čítať nový zákon - evanjeliá. Aj keď Biblia je hrubá, evanjeliá majú pár strán .

Poprípade si pozri flešbeky z God Zone,tam sú konkrétne svedectvá ľudí, ktorí zažili, že ich Ježiš Kristus miluje a pomáha im.
.

@marijan2025 pekne svedectvo ;) ja som Bibliu citala, dokonca som sa kvoli birmovke ucila veci ktore uz ani neviem. Vies pre mna viera ma byt prirodzena ;) kazdy veri v nieco. Niekto je krestan, niekto moslim a iny je ateista a kazde nabozenstvo je spravne a samozrejme aj ked je niekto ateista je to dobre. Aj ateista nam moze dat vo viere niekedy viac ako veriaci ;)

tilonka
2. máj 2026

To je new age co je v uvodnom prispevku, toto neuci Biblia

loliki
2. máj 2026
@janulik2008

@loliki nie ;)

@janulik2008 Aj od Valtorty je pekné čítanie, je o evanjeliách.
Rúmího chápanie Boha je mystické, poetické a silne ovplyvnené islamským Sufizmom.
Nie je to kresťanské ponímanie Boha.
Je to iný jazyk, iný spôsob prežívania Boha.
Kresťan si z toho môže zobrať inšpiráciu, ale nemal by si to zamieňať s kresťanskou teológiou. Rúmího Boh nie je Trojica,
jeho chápanie Ježiša je islamské (prorok, nie Boží Syn),
jeho cesta k Bohu je mystická, nie cez Krista. Rúmí neučí to isté, čo Biblia.

janulik2008
autor
3. máj 2026
@loliki

@janulik2008 Aj od Valtorty je pekné čítanie, je o evanjeliách.
Rúmího chápanie Boha je mystické, poetické a silne ovplyvnené islamským Sufizmom.
Nie je to kresťanské ponímanie Boha.
Je to iný jazyk, iný spôsob prežívania Boha.
Kresťan si z toho môže zobrať inšpiráciu, ale nemal by si to zamieňať s kresťanskou teológiou. Rúmího Boh nie je Trojica,
jeho chápanie Ježiša je islamské (prorok, nie Boží Syn),
jeho cesta k Bohu je mystická, nie cez Krista. Rúmí neučí to isté, čo Biblia.

@loliki vieš čo že mne sa zdá že práve že každé náboženstvo vlastne učí jedno a to je láska. Len samozrejme vieme o čom je islam ako taký veľa predsudkov je skrz to čo robia.
Mňa vždy napr zaujímali tie príbehy kde sa riešia sekty 😉

loliki
3. máj 2026
@janulik2008

@loliki vieš čo že mne sa zdá že práve že každé náboženstvo vlastne učí jedno a to je láska. Len samozrejme vieme o čom je islam ako taký veľa predsudkov je skrz to čo robia.
Mňa vždy napr zaujímali tie príbehy kde sa riešia sekty 😉

@janulik2008 Je dobré sa vyznať v náboženstvách a vedieť ich rozlíšiť. Hovoria o láske, lenže každý tú lásku ináč chápe. O sektách a rôznych skúsenostiach nájdeš videá aj na youtube. Ale najlepšie je pochopiť to naše kresťanské náboženstvo a žiť ho čo najlepšie.

janulik2008
autor
3. máj 2026
@loliki

@janulik2008 Je dobré sa vyznať v náboženstvách a vedieť ich rozlíšiť. Hovoria o láske, lenže každý tú lásku ináč chápe. O sektách a rôznych skúsenostiach nájdeš videá aj na youtube. Ale najlepšie je pochopiť to naše kresťanské náboženstvo a žiť ho čo najlepšie.

@loliki ja som vyrastala v krestanskej rodine a co doteraz si pamatam to nutenie ako som kvoli prijimaniu musela chodit do kostola, dokonca ku koncu aj s placom. Po prijimani som na kostol zanevrela na dost dlho. Ptm sla na PSP sestra, neskor sused tak som sa ku kostolu vratila. Dokonca som par rokov aj na nacviky deti na PSP chodila a rada na to spominam ❤️ birmovku som mala pripravu 2 roky, co uz po roku mi to islo na nervy.
Myslim ze krestanstvo nema byt o tomto ze deti nutime chodit do kostola aby mali sviatost, preto aj ked som krstna, tak som sestre povedala ze ako sa neter s PSP rozhodne tak bude. Nebudem ju nutit a keby ze pride za mnou ze chce ist, tak ja prva ju vezmem do kostola.
Ja neberiem Boha ako toho, co ma zatrati kvoli tomu ze pozeram Harryho Pottera a ze nechodim do kostola. Ja Boha vidim v zapade slnka, v prirode a aj v zvieratach napriklad 😉 co sa tyka napr Jezisa, obdivujem ho za tu obetu kt spravil ze sa obetoval za vsetkych. ❤️
Na druhej strane sa dokazem s Bohom "hádat", a ano pochybujem niekedy ze existuje. 🤷‍♀️

Ved napr 10 prikazani ked citas tak su to vlastne pravidla kt. dodrziavat mame nielen my veriaci ale aj neveriaci (ak vypustim prve tri, ktore hovoria o Bohu).

loliki
3. máj 2026
@janulik2008

@loliki ja som vyrastala v krestanskej rodine a co doteraz si pamatam to nutenie ako som kvoli prijimaniu musela chodit do kostola, dokonca ku koncu aj s placom. Po prijimani som na kostol zanevrela na dost dlho. Ptm sla na PSP sestra, neskor sused tak som sa ku kostolu vratila. Dokonca som par rokov aj na nacviky deti na PSP chodila a rada na to spominam ❤️ birmovku som mala pripravu 2 roky, co uz po roku mi to islo na nervy.
Myslim ze krestanstvo nema byt o tomto ze deti nutime chodit do kostola aby mali sviatost, preto aj ked som krstna, tak som sestre povedala ze ako sa neter s PSP rozhodne tak bude. Nebudem ju nutit a keby ze pride za mnou ze chce ist, tak ja prva ju vezmem do kostola.
Ja neberiem Boha ako toho, co ma zatrati kvoli tomu ze pozeram Harryho Pottera a ze nechodim do kostola. Ja Boha vidim v zapade slnka, v prirode a aj v zvieratach napriklad 😉 co sa tyka napr Jezisa, obdivujem ho za tu obetu kt spravil ze sa obetoval za vsetkych. ❤️
Na druhej strane sa dokazem s Bohom "hádat", a ano pochybujem niekedy ze existuje. 🤷‍♀️

Ved napr 10 prikazani ked citas tak su to vlastne pravidla kt. dodrziavat mame nielen my veriaci ale aj neveriaci (ak vypustim prve tri, ktore hovoria o Bohu).

@janulik2008 Keby v tých kresťanských rodinách žili tú svoju vieru uvedomelo, tak nikoho netreba nútiť ísť do kostola. A tam to žiaľ začína. Rodičia tretiakov sú ochotní nosiť 3x týždenne dieťa na krúžok, ale nemajú čas ísť spolu do kostola s radosťou, že sa chystáme na niečo veľké a výnimočné. Takže, neviem v akej kresťanskej rodine si vyrastala. To, čo si mala, brala si ako normu, ale kňaz mal normu nastavenú inak. Musela si ísť, lebo si nebola zvyknutá chodiť, prípadne si tam chodila s nepochopením, nevedela načo, prečo... A to je smutné. Žiaľ, je málo takých ako Carlo Acutis, Dominik Savio, Imelda Lambertini, Antonietta Meo. Tých nemusel nikto nútiť, oni vedeli prečo idú, a chceli ísť. 😇