icon

Ženská sterilizácia: Podmienky podľa katolíckej cirkvi

23. máj 2026

Viem, že ak má žena zdravotné problémy a ďalšie tehotenstvo by už nemusela prežiť, tak ma povolené podľa Cirkvi ísť na sterilizáciu.

Poznáte presne podmienky?

Koľko sekcii musí mať za sebou, kedy už lekári ďalšie tehotenstvo neodporúčajú?

Máte nejaké skúsenosti s tým, kedy vám kňaz odobril sterilizáciu, že môžete do toho s čistým svedomím ísť?

anonym_e15453
23. máj 2026

@anonym_autor som veriaca a žiadne povolenie som si nepýtala, mám za sebou 3 sekcie a už tretia bola riziková. V tomto počúvam doktorov, nie cirkev.

anonym_14daff
23. máj 2026

cirkev nedovoluje sterilizaciu "ak by mozno raz"... ako prevenciu

anonym_ea3870
23. máj 2026

@anonym_autor ja mám za sebou 2 sekcie a po 2-hej sterilizácia kvôli vyššiemu veku (mala som 35) a preto, že už som ďalšie deti naplánovala

anonym_add2f0
23. máj 2026

@anonym_autor koľko sekcii musí mať za sebou? No nie, nemusí, treba rodiť prirodzene, a môžeš mať aj 10 deti.

anonym_dc261e
23. máj 2026
@anonym_14daff

@anonym_14daff čo vlastne potom platí ?
čo je dôležitejšie život matky alebo viera zaseknutá v stredoveku ? čo je dôležitejšie život matky ktorá sa stará o dalšie svoje deti alebo život nového dietaťa ?
za mňa má cirkev zlý výklad
cirkev zakazuje aj iné veci ktoré kňazi nedodržujú ale to je asi v poriadku

patrike
23. máj 2026

To mas odkial take informacie ?
Precitaj si, co hovori moralny teolog : https://www.slovoplus.sk/moralny-teolog-jan-vig...
Prelozim ti to : hrozia ti zdravotne problemy = nebudes sulozit.

patrike
23. máj 2026
@anonym_14daff

@anonym_14daff Presne tak. Pani ma smolu, bud si ohrozi zivot alebo bude abstinovat. Alebo konecne dospeje a pochopi, ze taka cirkev nie je o bozej laske, ale farizejsom trvani na predpisoch.

suge
23. máj 2026

Učenie katolíckej Cirkvi hovorí, že dobrovoľná sterilizácia, tak dočasná ako aj trvalá, zameraná na priame spôsobenie neplodnosti, tak mužskej ako aj ženskej, je vždy morálne neprípustná.
Za seba by som nehľadala niekoho, kto rozhodne za mňa, aby som ja mala pokoj na duši a akože čisté svedomie. V praxi som sa stretla s mnohými ženami, ktoré mali viacero cisárskych rezov, aj päť, šesť. Držím palce pri rozhodovaní sa.

janaslavkovska23
23. máj 2026

@anonym_autor čo je farárovi do toho

anonym_15e5bd
23. máj 2026

Choré toto

anonym_855180
23. máj 2026

Tu sa odpoveď z pohľadu kresťana nedočkaš.Vyhľadala by som kňaza.Najlepšie gréckokatolícky, ženatý.Majú svoje rodiny, manželky, ktoré tiež môžu mať komplikácie pri pôrode lepšie ťa pochopi.

anonym_654e56
23. máj 2026

@anonym_autor katolicky farari by mali ist povinne na odstranenie celeho pohlavneho organu.

anonym_af0e5e
23. máj 2026
@patrike

To mas odkial take informacie ?
Precitaj si, co hovori moralny teolog : https://www.slovoplus.sk/moralny-teolog-jan-vig...
Prelozim ti to : hrozia ti zdravotne problemy = nebudes sulozit.

@patrike ale aj manzel musi byt s tym stotozneny, ze ziadny sex. Tak...

anonym_e15453
23. máj 2026
@anonym_dc261e

@anonym_14daff čo vlastne potom platí ?
čo je dôležitejšie život matky alebo viera zaseknutá v stredoveku ? čo je dôležitejšie život matky ktorá sa stará o dalšie svoje deti alebo život nového dietaťa ?
za mňa má cirkev zlý výklad
cirkev zakazuje aj iné veci ktoré kňazi nedodržujú ale to je asi v poriadku

@anonym_dc261e moderný kňaz už sám povie aj na kázni, že radšej "vytiahni" ako by si nemal z čoho živiť ☝️

anonym_e8dfab
23. máj 2026

Stredovek neskoncil, stredovek trva...

patrike
23. máj 2026
@anonym_e15453

@anonym_dc261e moderný kňaz už sám povie aj na kázni, že radšej "vytiahni" ako by si nemal z čoho živiť ☝️

@anonym_e15453 Cim sa vystavuje riziku trestu od nadriadenych, hlasa veci v rozpore s oficialnou doktrinou.

guliver19
23. máj 2026

@anonym_autor kriste pane ty si vyliezla spod kamena zo stredoveku??!!😁co je ti za stupidnu otazku??😁😁😁

anonym_4097d7
23. máj 2026

Som veriaca ale v tomto by som sa riadila zdravým rozumom, pokiaľ to je zo zdravotných dôvodov tak by som vôbec neriešila čo si o tom kto myslí, či lepšie je keby nedaj Boh matka zomrela kvôli komplikáciám? Je to ako keby bol hriech u muža podstúpiť liečbu rakoviny semmníkov pretože tam je možnosť trvalej neplodnosti

anonym_319578
23. máj 2026
@anonym_add2f0

@anonym_autor koľko sekcii musí mať za sebou? No nie, nemusí, treba rodiť prirodzene, a môžeš mať aj 10 deti.

@anonym_add2f0 nemyslíš toto vážne...

morusha
23. máj 2026

@anonym_autor Toto by som riešila v internom fóre, na spovedi.

anonym_c98c1b
23. máj 2026
@anonym_add2f0

@anonym_add2f0 a ked to prirodzene nejde, kvoli ohrozeniu plodu alebo matky? Sekcia nie je vytetovane obocie, velmi casto je sekcia jedina moznost ako zachranit dieta alebo matku. Alebo oboch. Chvalabohu, ze uz je taka moznost bezne dostupna a nemusia pri porodoch zomierat matky a novorodenci.

anonym_cd7e3c
23. máj 2026

Som veriaca, aké v tomto sa riadim výlučne názorom lekára. Kňaz ani cirkev mi deti živiť nebude, ak sa mne nebodaj niečo stane. A už tu bol spomínaný prípad, keď kňaz presvedčil ženu, aj napriek zákazu od lekára, aby bola otvorená životu a zomrela aj s dieťaťom na rupturu maternice. Nežijeme predsa v stredoveku.

blanblan
24. máj 2026
@janaslavkovska23

@anonym_autor čo je farárovi do toho

@janaslavkovska23 Farárovi do toho nič, on len radi podľa svojich vedomostí z teológie. Lekárovi tiež nie je nič do toho či sa rozhodneš liečiť alebo nie, len tí navrhne liečbu
Takéto otázky sa treba pýtať skôr na nejakom kresťanskom fóre, tu je vždy 90% odpovedí mimo tému.🤦🏼‍♀️

anonym_e15453
26. máj 2026
@blanblan

@janaslavkovska23 Farárovi do toho nič, on len radi podľa svojich vedomostí z teológie. Lekárovi tiež nie je nič do toho či sa rozhodneš liečiť alebo nie, len tí navrhne liečbu
Takéto otázky sa treba pýtať skôr na nejakom kresťanskom fóre, tu je vždy 90% odpovedí mimo tému.🤦🏼‍♀️

@blanblan na Tom kresťanskom fóre sa má opýtať čo? Či sa cirkev postará o "nechcené deti", či sa cirkev postará o siroty, alebo o sociálne prípady? Koľkym cirkev v tomto pomohla? Či myslíš, že sa stačí modliť v šťastný koniec? Akože som veriaca, ale mám aj zdravý rozum.

anonym_aea3d2
26. máj 2026
@anonym_e15453

@blanblan na Tom kresťanskom fóre sa má opýtať čo? Či sa cirkev postará o "nechcené deti", či sa cirkev postará o siroty, alebo o sociálne prípady? Koľkym cirkev v tomto pomohla? Či myslíš, že sa stačí modliť v šťastný koniec? Akože som veriaca, ale mám aj zdravý rozum.

@anonym_e15453 Na týchto názoroch presne vidno, že si "akože" veriaca.

blanblan
26. máj 2026
@anonym_e15453

@anonym_e15453 Asi tú istú otázku o ženskej sterilizácii čo autorka položila. Ten koniec bol myslený autoke, to asi nebolo úplne jasné.🙂