icon

Ženská sterilizácia: Podmienky podľa katolíckej cirkvi

23. máj 2026

Viem, že ak má žena zdravotné problémy a ďalšie tehotenstvo by už nemusela prežiť, tak ma povolené podľa Cirkvi ísť na sterilizáciu.

Poznáte presne podmienky?

Koľko sekcii musí mať za sebou, kedy už lekári ďalšie tehotenstvo neodporúčajú?

Máte nejaké skúsenosti s tým, kedy vám kňaz odobril sterilizáciu, že môžete do toho s čistým svedomím ísť?

Strana
z2
anonym_a6fe89
16. júl 2026

To je dobre pokrytectvo. Prerusovanu suloz cirkev schvaluje, aby nedoslo k otehotneniu. Ale sterilizaciu nie? Preco? Ved tam nedochadza k ziadnemu usmrteniu plodu a obe metody maju za nasledok neotehotnenie.

anonym_ed5716
16. júl 2026
@anonym_aea3d2

@anonym_e15453 Na týchto názoroch presne vidno, že si "akože" veriaca.

@anonym_aea3d2 veriť a nasledovať Boha neznamená akceptovať a slepo nasledovať každý jeden nonsens doslova vymyslený katolíckou cirkvou.

makodob
17. júl 2026
@patrike

@makodob Citujem "Boh je všemohúci, sterilizácia Mu nerobí problém, aby mohla žena otehotnieť". Iste, len akosi nic nerobi s detskymi rakovinami, len je obsesivne zamerany na maternice a vaginy a co sa kam strieka. Nuz ale akeho ste si vymysleli, takeho mate.

@patrike si dosť obmedzený v myslení, ale poviem ti len toľko, že ak ľudia hrešia tie dosledky si žiaľ odnesú aj deti. Máme ako ľudia slobodnú voľu a naše rozhodnutia ovplyvňujú aj naše deti a ak je to sled zlých rozhodnutí a teda hriechov po generácie, tak je to smutné, ale sú choré aj deti. To je ako keď otec rodiny počas soférovania urobí chybu a sposobí autonehodu a rodina, deti sediace v aute nesú následky havárie, či fyzické, či psychické. A paradox je, ty o tom nevieš, ale Ježiš aj dnes uzdravuje ale tých, čo Ho hľadajú a ktorý chcú uzdravenie od Neho. Veľa ľudí chce uzdravenie od lekára. A poznám manželov- muža aj ženu, čo sa obaja dali sterilizovať a žena otehotnela. Takže robme si bohov z ľudí, ale všemohúci jen len jeden Boh- Ježiš. To, že ty v neho neveríš, neznamená, že neexistuje!

patrike
17. júl 2026
@anonym_a6fe89

To je dobre pokrytectvo. Prerusovanu suloz cirkev schvaluje, aby nedoslo k otehotneniu. Ale sterilizaciu nie? Preco? Ved tam nedochadza k ziadnemu usmrteniu plodu a obe metody maju za nasledok neotehotnenie.

@anonym_a6fe89 To mas silne pomylene, prerusovanu odsudzuju.

patrike
17. júl 2026
@makodob

@patrike si dosť obmedzený v myslení, ale poviem ti len toľko, že ak ľudia hrešia tie dosledky si žiaľ odnesú aj deti. Máme ako ľudia slobodnú voľu a naše rozhodnutia ovplyvňujú aj naše deti a ak je to sled zlých rozhodnutí a teda hriechov po generácie, tak je to smutné, ale sú choré aj deti. To je ako keď otec rodiny počas soférovania urobí chybu a sposobí autonehodu a rodina, deti sediace v aute nesú následky havárie, či fyzické, či psychické. A paradox je, ty o tom nevieš, ale Ježiš aj dnes uzdravuje ale tých, čo Ho hľadajú a ktorý chcú uzdravenie od Neho. Veľa ľudí chce uzdravenie od lekára. A poznám manželov- muža aj ženu, čo sa obaja dali sterilizovať a žena otehotnela. Takže robme si bohov z ľudí, ale všemohúci jen len jeden Boh- Ježiš. To, že ty v neho neveríš, neznamená, že neexistuje!

@makodob Ako presne slobodna vola sposobi detsku rakovinu ? To je teda dost iny, ako milujuci boh.

anonym_a6fe89
17. júl 2026
@patrike

@anonym_a6fe89 To mas silne pomylene, prerusovanu odsudzuju.

@patrike alebo urcovanie plodnych a neplodnych dni a sexovanie podla tabulky.. To je uplne jedno. Podstatou je, ze cirkev nezakazuje branit tehotenstvu jednym sposobom a iny zavrhuje.

makodob
17. júl 2026
@patrike

@makodob Ako presne slobodna vola sposobi detsku rakovinu ? To je teda dost iny, ako milujuci boh.

@patrike kto nechce rozumiet, ani nebude.Tie deti majú aj rodičov, starých rodičov a to sa odstrihnúť nedá.A každý z nich urobil nejaké rozhodnutia v slobodnej voli a teda aj hriechy, lebo všetci hrešíme. Konečným dosledkom hriechu je smrť a nielen duchovná, lebo počiatok smrti začína aj fyzicky degeneráciou buniek. A ovplyvňuje to tie deti. Bez Ježiša, ktorý je život sa nedá uzdraviť, ani fyzicky ani duchovne. No každý može hľadať jedinú pravdu, ale musí ju chcieť vidieť. Ty si ideš svoju ,, pravdu”.

anonym_1c5a9a
17. júl 2026
@makodob

@patrike kto nechce rozumiet, ani nebude.Tie deti majú aj rodičov, starých rodičov a to sa odstrihnúť nedá.A každý z nich urobil nejaké rozhodnutia v slobodnej voli a teda aj hriechy, lebo všetci hrešíme. Konečným dosledkom hriechu je smrť a nielen duchovná, lebo počiatok smrti začína aj fyzicky degeneráciou buniek. A ovplyvňuje to tie deti. Bez Ježiša, ktorý je život sa nedá uzdraviť, ani fyzicky ani duchovne. No každý može hľadať jedinú pravdu, ale musí ju chcieť vidieť. Ty si ideš svoju ,, pravdu”.

@makodob 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

hopsas
17. júl 2026

Priama (dobrovoľná) sterilizácia zameraná na priame spôsobenie neplodnosti, je vždy morálne neprípustná a treba sa jej vyhnúť.

Samotný Katechizmus Katolíckej cirkvi priamu sterilizáciu prirovnáva k priamo chceným amputáciám a mrzačeniu človeka, čo je v rozpore s morálnym zákonom.

Ak podstúpiš strerilizciu z antikoncepnych dôvodov je to ťažký hriech.

makodob
17. júl 2026
@anonym_1c5a9a

@makodob 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

@anonym_1c5a9a k čomu sú tieto výsmechy dobré? Je tvoj účel ma ponížiť? Nie neponížila si ma.

anonym_1c5a9a
17. júl 2026
@makodob

@anonym_1c5a9a k čomu sú tieto výsmechy dobré? Je tvoj účel ma ponížiť? Nie neponížila si ma.

@makodob je 2026

makodob
17. júl 2026
@anonym_1c5a9a

@makodob je 2026

@anonym_1c5a9a a ty si myslíš, že Ježiš prestal byť Bohom, lebo je rok 2026?! On ešte raz príde a potom uvidíš Kto Je. Rehotať sa isto nebudeš.

anonym_76a0a3
17. júl 2026
@makodob

@makodob panenko skákavá, ty si bigotná katolícka sliepka. Prepáč! Nie náhodou ten váš boh miluje a odpúšťa, tak prečo potom neodpustí dedičné hriechy? Absolútne sa to vylučuje, nemyslíš? Hlava mi neberie, že v 21 storočí ste tak zaslepení, a riadite sa nie zdravým rozumom, ale tým, čo hovorí nejaký farár o vašom intímnom živote 😀

anonym_1c5a9a
17. júl 2026
@makodob

@anonym_1c5a9a a ty si myslíš, že Ježiš prestal byť Bohom, lebo je rok 2026?! On ešte raz príde a potom uvidíš Kto Je. Rehotať sa isto nebudeš.

@makodob mňa vôbec tvoje bludy nezaujímajú 😂 feťáčka

makodob
17. júl 2026
@anonym_1c5a9a

@makodob je 2026

@anonym_1c5a9a toľko biblickým proroctiev, ktoré sa teraz napĺňajú pred našimi očami a ty mi povieš, že je rok 2026 😅 ako keby to malo Boha prekvapiť. A sklamem ťa, nie som katolíčka a ani to ostatné. Tvoja sociálna úroveň komunikácie je veľmi primitívna, hlavne ak ti človek oponuje, potrebuješ zosmiešniť a uraziť, aby si ,,dvihla” seba. Vedz, že Ježiš sa obháji Sám, nepotrebuje moju pomoc. Vysvetľovať ti ako fungujú duchovné Božie zákony a že Božia milosť nie je automat, ako sa kedy komu páči, to ti tiezm vysvetľovať nebudem. Pekný zvyšok dňa ti prajem

anonym_1c5a9a
17. júl 2026
@makodob

@anonym_1c5a9a toľko biblickým proroctiev, ktoré sa teraz napĺňajú pred našimi očami a ty mi povieš, že je rok 2026 😅 ako keby to malo Boha prekvapiť. A sklamem ťa, nie som katolíčka a ani to ostatné. Tvoja sociálna úroveň komunikácie je veľmi primitívna, hlavne ak ti človek oponuje, potrebuješ zosmiešniť a uraziť, aby si ,,dvihla” seba. Vedz, že Ježiš sa obháji Sám, nepotrebuje moju pomoc. Vysvetľovať ti ako fungujú duchovné Božie zákony a že Božia milosť nie je automat, ako sa kedy komu páči, to ti tiezm vysvetľovať nebudem. Pekný zvyšok dňa ti prajem

@makodob mne je to úplne jedno, smejem sa z teba a budem a aj z tých tvojich náboženských príbehov. Zobuď sa. Nie si na tomto svete jediná. Nemusíš každému podsúvať kraviny ktorým veríš. Svet funguje inak, je už totiž 2026, nie 1626. Mňa absolútne nezaujímajú božie zákony ani božia milosť, rovnako ako ma nezaujímajú jehovisti, hinduisti.

anonym_dbf282
17. júl 2026

Ovulácia sa dá odsledovať ovulačnými testami a sledovaním hlienu. Po ovulácii je krčok pevne zatvorený, hlien hustý lepkavý. Takže otehotnenie nie je možné. Po ovulácii môžete mať styk koľko chcete. Nikto ti sterilizáciu neschváli, je to na tvojom svedomí.
@anonym_autor

anonym_dbf282
17. júl 2026
@patrike

@patrike tak napriklad tak, ze budes do seba pchat parky a udeniny ked cakas dieta, potom to budes pchat aj do dietata ved parocky salamky suncicky a rakovina je na svete. WHO zaradila tieto vyrobky medzi najsilnejsie karcinogeny - obsahuje napr E250 a dym z udenia co su silne karcinogeny

anonym_3301f6
17. júl 2026

Mám za sebou dve sekcie a lekár mi ďalšiu neodporúčal. Minule som tu ale čítala diskusiu, kde mamičku čaká štvrtá sekcia. Takže je to asi individuálne. Chápem tvoju vieru, nechápem však tvoj strach z farára, z cirkvi. Je to tvoj život, tvoje telo, tvoje rozhodnutie. Mať ďalšie dieťa predsa nie je len otázkou sekcie a keď už s manželom ďalšie deti nechcete, je rozumné sa chrániť. Alebo nesexovať 🤷‍♀️ Kto ťa za to odsúdi? farár? a kto tie ďalšie deti vychová? ten istý farár, ktorý ťa bude riešiť pre antikoncepciu? jedna vec je viera v Boha, druhá vec je cirkev. Farár je len človek. On o tvojich hriechoch nerozhoduje. A keď veríme, že Boh je náš Otec, tak veríme, že nás miluje takých, akí sme a nezavrhne nás pre rozhodnutie nemať 15 detí ako kedysi.

patrike
17. júl 2026
@makodob

@makodob Ty a tvoji spolubratia PR85 a ThirstyMonk sposobuju ten vysmech. Hlasate ciastocne vlastne deformovane, ciastocne oficialne katolicke nazory.

patrike
17. júl 2026
@anonym_dbf282

Ovulácia sa dá odsledovať ovulačnými testami a sledovaním hlienu. Po ovulácii je krčok pevne zatvorený, hlien hustý lepkavý. Takže otehotnenie nie je možné. Po ovulácii môžete mať styk koľko chcete. Nikto ti sterilizáciu neschváli, je to na tvojom svedomí.
@anonym_autor

@anonym_dbf282 Lenze pred ovulaciou nik nevie, ako dlho spermie preziju alebo sa dany mesiac posunie ...

patrike
17. júl 2026
@anonym_dbf282

@patrike tak napriklad tak, ze budes do seba pchat parky a udeniny ked cakas dieta, potom to budes pchat aj do dietata ved parocky salamky suncicky a rakovina je na svete. WHO zaradila tieto vyrobky medzi najsilnejsie karcinogeny - obsahuje napr E250 a dym z udenia co su silne karcinogeny

@anonym_dbf282 Nejako sa zamotavas, pred chvilou si tvrdil, ze ta rakovina je z hriechov predoslych generacii, teraz je zase zo sunky.
Ak ti najdem veriaci par, ktory nepije, nefajci, nekonzumuje udeniny, ale maju decko s rakovinou, tam to bude z coho ?
Mimochodom, tu zbierku na levocskej puti na choreho chlapceka si zachytil ? Ten ani nema raka, len zmutovane geny. To sposobil kto ? A preco sa zbieraju peniaze na vedecke riesenie, ved ked sa tolko ludi modli, Jezis geny opravi, ci ?

makodob
17. júl 2026
@anonym_1c5a9a

@makodob mne je to úplne jedno, smejem sa z teba a budem a aj z tých tvojich náboženských príbehov. Zobuď sa. Nie si na tomto svete jediná. Nemusíš každému podsúvať kraviny ktorým veríš. Svet funguje inak, je už totiž 2026, nie 1626. Mňa absolútne nezaujímajú božie zákony ani božia milosť, rovnako ako ma nezaujímajú jehovisti, hinduisti.

@anonym_1c5a9a Ale chcem ti povedať, že Ježiš ťa naozaj miluje. Možno sa ti stalo v živote viac zlých vecí, ale to nie je od Boha. Vždy je tu aj druhá strana mince a tou je diabol, akokoľvek to znie fantazijne. Duchovný zákon platí rovnako pre veriacich, či neveriacich a to je, že komu dáš moc vo svojom živote, ten ti bude vládnuť. Takmer vždy vládne v živote človeka niekto iný ako Ježiš a je to slobodná voľba človeka, aj keď si to ten človek nemusí uvedomovať. Ale nikdy nie je neskoro Ježiša poznať. Volaj na Neho, nech sa ti dá pre teba špecifickým sposobom poznať, ak to budeš myslieť úprimne, On to urobí. A nie nemusíš chodiť do kostola a ani plniť žiadne náboženské úkony. Boh hľadá len úprimné srdce túžiace po Ňom. Posielam ti evanjelium z biblických veršov. Žehnám ti pokoj, lásku a pravdu v mene Ježišovom.

makodob
17. júl 2026
@patrike

@makodob Ty a tvoji spolubratia PR85 a ThirstyMonk sposobuju ten vysmech. Hlasate ciastocne vlastne deformovane, ciastocne oficialne katolicke nazory.

@patrike ja tých dvoch nepoznám a nie som katolíčka. Hovorím o Ježišovi, lebo toľko zázrakov, koľko urobil On v mojom živote a v mojej rodine, by som musela byť blázon, aby som neuverila. Takto budem radšej bláznom pre svet, ale ja viem, že poznám Ježiša a kráčam s Ním denne a nikto mi to nemože zobrať. Prajem ti, aby si Ho zažil aj ty. Koniec koncov, viera nie je o názoroch, ale o Božej láske a moci v živote človeka.

hefo
17. júl 2026

IMHO encyklika Humanae Vitae, z ktorej všetky tie zákazy sterilizácie a antikoncepcie v katolicizme vychádzajú, bola krokom nesprávnym smerom a dozrela pri všetkých následných spoločenských zmenách ako mlieko, nie ako víno. Najmä preto, že svoje zákazy formuluje príliš striktne (asi v duchu slovenských dopravných obmedzení: chceme, aby tam jazdili najviac 90, tak tam buchneme 60-ku), a nezameriava sa na "ovocie" toho-ktorého skutku. Určite by smrť manželky pri ďalšom pôrode nepriniesla dobré ovocie, a príkaz "tak teda nesúložiť" zase prináša zlé ovocie odhnívania vzájomného vzťahu manželov. Sterilizácia (či vazektómia manžela) ženy po troch-štyroch sekciách sa rozhodne nedá (pri súčasnej detskej úmrtnosti) považovať za narúšanie Božieho plánu "ploďte a množte sa" a pod. a teda _podľa mňa_ je to síce nie úžasné, ale z dostupných možností najznesiteľnejšie riešenie.

Lenže pápeži sú málokedy ochotní príliš zasahovať do a korigovať vieroučné práce svojich predchodcov (hoci encyklika nie je vydaná "ex cathedra", preto to nie je nemenné do kameňa vytesané učenie). Takže sa stále tvárime, že sa to má akože dodržiavať aj s chlpami, čím sa spôsobujú mnohým verným katolíkom morálne pochybnosti. Najviac na tom trpia tí (či najmä tie) s citlivým svedomím, lebo nevedia, čo ďalej.

anonym_1c5a9a
17. júl 2026
@makodob

@patrike ja tých dvoch nepoznám a nie som katolíčka. Hovorím o Ježišovi, lebo toľko zázrakov, koľko urobil On v mojom živote a v mojej rodine, by som musela byť blázon, aby som neuverila. Takto budem radšej bláznom pre svet, ale ja viem, že poznám Ježiša a kráčam s Ním denne a nikto mi to nemože zobrať. Prajem ti, aby si Ho zažil aj ty. Koniec koncov, viera nie je o názoroch, ale o Božej láske a moci v živote človeka.

@makodob a deťom s rakovinou prečo nepomáha?

autor
18. júl 2026
@hefo

IMHO encyklika Humanae Vitae, z ktorej všetky tie zákazy sterilizácie a antikoncepcie v katolicizme vychádzajú, bola krokom nesprávnym smerom a dozrela pri všetkých následných spoločenských zmenách ako mlieko, nie ako víno. Najmä preto, že svoje zákazy formuluje príliš striktne (asi v duchu slovenských dopravných obmedzení: chceme, aby tam jazdili najviac 90, tak tam buchneme 60-ku), a nezameriava sa na "ovocie" toho-ktorého skutku. Určite by smrť manželky pri ďalšom pôrode nepriniesla dobré ovocie, a príkaz "tak teda nesúložiť" zase prináša zlé ovocie odhnívania vzájomného vzťahu manželov. Sterilizácia (či vazektómia manžela) ženy po troch-štyroch sekciách sa rozhodne nedá (pri súčasnej detskej úmrtnosti) považovať za narúšanie Božieho plánu "ploďte a množte sa" a pod. a teda _podľa mňa_ je to síce nie úžasné, ale z dostupných možností najznesiteľnejšie riešenie.

Lenže pápeži sú málokedy ochotní príliš zasahovať do a korigovať vieroučné práce svojich predchodcov (hoci encyklika nie je vydaná "ex cathedra", preto to nie je nemenné do kameňa vytesané učenie). Takže sa stále tvárime, že sa to má akože dodržiavať aj s chlpami, čím sa spôsobujú mnohým verným katolíkom morálne pochybnosti. Najviac na tom trpia tí (či najmä tie) s citlivým svedomím, lebo nevedia, čo ďalej.

@hefo A ako potom antikoncepciu riesis ty? Na jednej strane Humanae vitae a na druhej strane nechceš mať viac detí?

makodob
Včera o 07:42
@anonym_1c5a9a

@makodob a deťom s rakovinou prečo nepomáha?

@anonym_1c5a9a pomáha a uzdravuje aj dnes, ale tým ktorý Ho hľadajú skrze vieru. Sama dom to zažila a viackrát Boh uzdravil moje deti, nie z rakoviny, to verím, že sa nikdy z milosti Božej u nás nestane. No moj manžel mal rakovinu, žil ako neveriaci, ale ja som už bola znovuzrodená a denne som sa modlila, aby Boha moj manžel spoznal a nasledoval Ho celým srdcom. Boh manžela uzdravil a dnes žijeme s Bohom celá rodina, ale nežijeme náboženstvo, ale živú vieru podľa Biblie.

A už som to tu spomínala, ľudia viac hľadajú pomoc od ľudí spoliehajú sa len na druhých ľudí, chcú uzdravenie od lekárov, nie od samotného Boha, ktorý ich stvoril. Boh to rešpektuje, nenúti nikoho, aby Ho nasledovali. Len potom nechápem, prečo tí neveriaci majú plné ústa Boha, ktorý sa podľa nich nestará tak ako si to oni predstavujú, ale veriť a nasledovať Ho nechcú. Nie je to tak trochu pokrytecké? A do tohto vyjadrenia zahŕňam aj tzv. nedeľných ,,kresťanov”, krorí po odchode z kostola akosi zabudnú v Koho uverili. Mnoho rodičov detí s rakovinou, ani nechcú aby sa kresťania za ich deti modlili. Takže to nie je také čiernobiele, ako si mnohý myslia. A platia tu duchovné Božie zákony pre všetkých rovnako. Boh je dokonale spravodlivý, len ľudia akosi zabúdajú, že nasledujú svoje vlastné sebecké žiadosti a žnú to, čo zasiali.

Strana
z2