Ako konvertovať z Jehovovej svedkyne na katolíčku?
Som z rodiny Jehovových svedkov - Aj ja sama som od malička patrila do tejto viery, ale ako plynú roky, tak skrátka s ňou nechcem mať nič spoločné. Môj menší sen je stať sa katolíčkou, ale absolútne sa neviem modliť naspamäť a nikdy som nebola v kostole. Chcela by som sa učiť a dať sa aj pokrstiť, ale bojím sa aj reakcie rodiny, a
bojím sa trochu, že mi to nepôjde...
@anonym_autor hod sa do slupiny veriace mamicky tam ti poradia a preco nechces byt uz svedkynou?
@anonym_autor hod sa do slupiny veriace mamicky tam ti poradia a preco nechces byt uz svedkynou?
@diaszoky pretože im neverím.
Hľadáš problém, kde nie je. Povedz to rodine, ukončí toto. Začni chodiť do kostola, tam kde sú veriaci ľudia, pozistujes, postupne do toho prídeš. Keď už musíš stále niekam patriť.
Nikto sa nevie modliť od narodenia, máš internet tak si vieš nájsť všetko čo ťa zaujíma. Vyhľadaj kostol, farára a on to už poradí ako ďalej. Rodine nič oznamovať nemusíš.
Viera nie je nieco, čo sa treba učiť. Proste pôjdeš do kostola a modliť sa môžeš úplne podľa seba, nemusíš vedieť naspamäť naučené modlitby. Ale určite by si sa ich rýchlo naučila. A ťažko ti radiť ako to vyriešiť s rodinou, keď nevieme koľko máš rokov a či s nimi žiješ.
Nikto sa nevie modliť od narodenia, máš internet tak si vieš nájsť všetko čo ťa zaujíma. Vyhľadaj kostol, farára a on to už poradí ako ďalej. Rodine nič oznamovať nemusíš.
@januska12323 No ak spolu chodia na seansy, tak musí.
@anonym_autor najdôležitejšia je tvoja vlastná viera- teda to, čomu skutočne veríš ty osobne. Zrejme nie je jednoduché vystúpiť zo spoločenstva, v ktorom si, lebo zrejme by si o tom, že chceš byť katolíčkou nepísala s obavami. Neviem koľko máš rokov a či sa ešte musíš niekomu zodpovedať za to, čo robíš, ale ak si dospelý svojprávny človek, tak ži podľa vlastnej vôle. bez obáv, že ako to "zvládneš", to už bude to najmenej, pretože to CHCEŠ a veríš tomu. Držím palce.
@anonym_autor bojis sa ze ti nepojde byt katolickou? Wtf? Co je to raketova veda?
@anonym_autor Bozia milost Ti pomoze. Najlepsie by bolo, keby si nasla v okoli nejakeho knaza, nemas nahodou nejaku kamaratku dobru katolicku, co Ti odporuci niekoho? Ja ked som mala problemy, ine, ako Ty, ale potrebovala som exorcistu, bola som evanjelicka a sama som nasla katolickeho exorcistu a ozvala sa mu. Pozval na rozhovor a odporucil mi knaza v okoli, ktory mi pomoze a sla som za nim. Bolo to uzasne, vzal ma aj do Medzugoria a Boh si na pritiahol k sebe. Mala som len taku kratsiu pripravu, musela som ist po takz. prepustaci list k evanjelickemu fararovi, kam som dovtedy patrila. Potom som mala krst a 1.sv.prijimanie. Ja som ale poznala liturgiu, modlitby, s priatelom som dlho chodila do kostola, poznala som Bibliu. Co som nevedela, som sa doucila, spytala sa priatela, jeho rodicov, starej mamy, atd...Viera je dar.
Odkial si? Mozes mi napisat, ak si zo stredneho Slovenska, skusim Ti poradit knaza.
ahojko viera je dar, tak sa neboj ze sa nebude vediet modlit. treba ist na miestnu faru (teraz v septembri) prihlasit sa na katechezy ku krstu (zacinaju v septembri) budete sa stretat asi kazdy tyzde a rozpravat sa o Bohu takze sa vela naucis mozno prave to co potrebujes a chces drzim palceky nech najdes pokoj v srdci a vieru v dusi
Ahoj, posielam ti video zo skupiny GDZN daily podcastov Flashbacky 😊 chalan bol jehovista a stal sa kresťanom 😊 veľmi povzbudivé. Odporúčam pozrieť/vypočuť 😊 ak by si sa chcela porozprávať, pokojne mi napíš 😊
https://www.youtube.com/watch?v=6vfpJFQBsfcPriprav SA hlavne na to, ze stratus vsetkych priatelov a rodinu,co si JV. Toto Bude pre teba najtazsie. Pre god na inu vieru Bude ok.
@anonym_autor poradím ti jedno. Zatial v tichosti si kúp Bibliu normálnu...a v tichosti sa zhovaraj s Pánom Jezisom. Normlane ako s priateľom. Stis sa a povedz mu čím si prechádza... A neboj sa. On sa o teba postara👍👍👍🙏urcite ti pomôže odtiaľ von.
@anonym_autor Čau, kto vravel, že katolik sa musí vedieť modliť naspamäť? Všetko sa postupne naučíš. Choď do kostola, aj v týždni. Na omšu. Sadni si dozadu a sleduj. Keď budú ostatní stáť, vstaň aj ty. Keď budú sedieť, sadni si aj ty.
Môžem ti dať tri jednoduché rady, aby si sa necítila zle, že nerobíš, to, čo ostatní.
Skoro na začiatku omše je vyznanie hriechov. Tam sa veriaci trikrát "bijú v prsia" pri slovách "moja vina, moja vina, moja preveľká vina". PRoste si dáš ruku do päste a dvihneš palec, akoby si chcel ukázať niekomu lajk a trikrát si pri tých slovách udrieš do hrude.
Druhé - po čítaní a žalme, keď kňaz príde čítať evanjelium, keď povie "Čítane zo svätého evanjelia podľa Matúša/Mareka/Lukáš/Jána", tak si urobíš trikrát krížik. Raz na čelo, raz na ústa, raz na hruď (symbol toho, že maj evanjelium v mysli, hlásaj ho a ži ho).
A už ku koncu omše, po otčenaši (ten snaď poznáš) povie kňaz "Dajte si znak pokoja", tak podáš pravú ruku (normálne servus) tým, čo stoja napravo a naľavo od teba, dakedy sa aj ľudia pred tebou otočia k tebe, tak proste podáš ruku.
A to je všetko, čo potrebuješ pri svojej prvej omši vedieť. Nemáš sa čoho báť.
Ešte jedna technická poznámka - nie si pokrstená, teda ani vyspovedaná, nesmieš (zatiaľ) pristúpiť k sv. prijímaniu, to by bola svätokrádež.
@anonym_autor odkiaľ si? Z akého mesta? Možno ti poradím ako na to 🙂
Hľadáš problém, kde nie je. Povedz to rodine, ukončí toto. Začni chodiť do kostola, tam kde sú veriaci ľudia, pozistujes, postupne do toho prídeš. Keď už musíš stále niekam patriť.
@gribka1 vidno,ze nevies,alo to v takych sektach ako jehovisti chodi...
Oni len tak lahko nepustia cloveka z ich kruhov....ved k nim na bohosluzby ani nemozes len tak ist...uz to je divne
Obvykle odchod od nich nebyva celkom jednoduchy...
@gribka1 vidno,ze nevies,alo to v takych sektach ako jehovisti chodi...
Oni len tak lahko nepustia cloveka z ich kruhov....ved k nim na bohosluzby ani nemozes len tak ist...uz to je divne
Obvykle odchod od nich nebyva celkom jednoduchy...
@osky Vidíš ako sa mýliš? Mám ich aj v rodine a zas to netreba preháňať a strašiť.
@osky Vidíš ako sa mýliš? Mám ich aj v rodine a zas to netreba preháňať a strašiť.
@gribka1 Ja mám tiež (muzova babka bola a celá rodina jej sestry konvertovali) a keď chcela od nich odísť mužova sesternica, celá komunita (t. j. Všetky jej dovtedajsie kontakty a priatelia) sa jej otočili chrbtom.
Závisí to od konkrétnych ľudí. Tá babka napríklad strpela vianočný stromček a zvyky, ale mala som spolužiaka, ktorý v taký čas nesmel chodiť ani do školy, a nesmel sa učiť vianočné básničky.
@gribka1 Ja mám tiež (muzova babka bola a celá rodina jej sestry konvertovali) a keď chcela od nich odísť mužova sesternica, celá komunita (t. j. Všetky jej dovtedajsie kontakty a priatelia) sa jej otočili chrbtom.
Závisí to od konkrétnych ľudí. Tá babka napríklad strpela vianočný stromček a zvyky, ale mala som spolužiaka, ktorý v taký čas nesmel chodiť ani do školy, a nesmel sa učiť vianočné básničky.
@anonym_9f6613 Áno, záleží na ľuďoch, ako to kto berie. My sme Vianoce mali, tí v rodine nemali. Alebo také no, akože. Plno ich však s týmto prestalo, a nikomu sa nič nestalo. Takže neviem, okrem tých prerušených vzťahov neviem o ničom.
@anonym_autor Veľmi sa teším, že túžiš po plnom vzťahu s Bohom, že reaguješ na tiché Ježišovo volanie v duši: “Poď za mnou…” Verím ti, že máš strach z nového, nepoznaného, je to úplne prirodzené. Ale Ježiš ti k tomu, k čomu ťa volá, dá aj odvahu 🙂 Jeho prvé slová po zmŕtvychvstaní boli: “Pokoj vám.” Dá ti do duše pokoj, neboj sa ❤️ V rkc nie je nič, čo by si nezvládla, ona len ponúka množstvo milostí, ktoré môžeš prijať a nemusíš, rozhodnutie je vždy na tebe. Patria do nej milióny hriešnych ľudí, ktorí sa usilujú o svätosť, ale je to celoživotná cesta, padáme a vstávame, dopúšťame sa hriechov a omylov, prosíme o odpustenie, aj sami odpúšťame, ale spája nás radosť, že môžeme milovať Boha, vzdávať mu chválu a že žijeme spoločenstvo nieken tu na zemi, ale toto puto trvá aj po smrti, lebo smrť je len prechodom do iného stavu duše, ktorá uvidí veľkosť a slávu Boha. Prešli túto cestu už mnohí a mnohí na nej sú, ja ťa na nej s radosťou vítam a ver tomu, že už teraz sa za teba niekoľko ľudí modlí, aby ťa Boh posilňoval a požehnával 🙂
@anonym_autor tvoj sen je stať sa katolíčkou? Nemal by byť tvoj sen nájsť a spoznať Boha? Inak len vymeníš náboženstvo.

reakciu rodiny ti nikto nepovie aká bude a čo s tým robiť. čo sa týka modlenia - ideš do kostola, počúvaš a naučíš sa… 🤷♀️