Antikoncepcia a postoj kňazov
Citlivá téma. Stretli ste sa , ze vas kňaz neodsudil koli užívaniu alebo zavedeniu antikoncepcie ? Prosim o normalne odpovede .
@anonym_200dd1 žiadna časť tela nie je nepobozkateľná, toľko k orálu 😉
@anonym_04e67b Kňazovi to povedala v rámci spovede. Kňaz drží spovedné tajomstvo, tj že nikdy za žiadnych okolností o tom nepovie + sa k tebe nesmie správať inak kvôli hriechom, ktoré mu povieš. Riešiť s kňazom toto alebo čokoľvek iné je normálne a bežné. Záleží aj od toho, akého má človek spovedníka - či cudziu osobu alebo blízkeho priateľa.
@mauduska Ja som veriaca no v živote by som také veci kňazovi nepovedala.
@anonym_autor Aký typ antikoncepcie máš na mysli? Metódu PPR - tá je dovolená a nemusíš sa z nej spovedať, lebo to nie je pokladané za antikoncepciu. Antikoncepciu delíme na abortívnu (hormonálna - pilulky, IUD (telieska) - napr. Dana a tabletka po) - to sú všetko metódy, ktoré zabíjajú počaté dieťa - tu sa už nejedná o antikoncepciu, ale vraždu (za ktorú hrozí podobne, ako v prípade interrupcie exkomunikácia latae sententiae, t.j. samotným činom). Tá neabortívna zahŕňa hlavne použitie kondómu, prerušovanú súlož a spermicídnych gelov - tu síce nezabíjaš nový život, ale podľa učenia katolíckej Cirkvi neguješ otvorenosť počatiu nového života.
@pr85 a neni to pokrytecké si sledovať cyklus a mať sex výhradne mimo plodné dni? 🤔
@anonym_ebeba5 😂 je ale nič nové v tejto téme a oblasti
@sara07 nikdy som nechápala tieto úpravy pravidiel, aby niekomu vyhovovali a ospravedlňovanie sa pred sebou, že to sa môže 😅🙏
@sara07 nikdy som nechápala tieto úpravy pravidiel, aby niekomu vyhovovali a ospravedlňovanie sa pred sebou, že to sa môže 😅🙏
@anonym_ebeba5 zase sa vie že až na pár vynimiek nedodržuju sexualne ich pravidla ani knazi a celé cirkevné predstavenstvo po celé storočia a nieje tomu ani v tomto inak,
tak začali rozlične okecavat, farizejstvo prveho stupna , veriaci sklopia oči a ide sa v tom mode....
a im to vyhovuje , obom stranam a ked na to poukažeš tak hne utočiš alebo si nemala štastne detstvo alebo ako tu som čitala hned že nemaš rada sulož .. také milé proste od nich
@anonym_ebeba5 zase sa vie že až na pár vynimiek nedodržuju sexualne ich pravidla ani knazi a celé cirkevné predstavenstvo po celé storočia a nieje tomu ani v tomto inak,
tak začali rozlične okecavat, farizejstvo prveho stupna , veriaci sklopia oči a ide sa v tom mode....
a im to vyhovuje , obom stranam a ked na to poukažeš tak hne utočiš alebo si nemala štastne detstvo alebo ako tu som čitala hned že nemaš rada sulož .. také milé proste od nich
@sara07 áno, áno. Lebo to je najlepší argument, keď žiadny nie je. Inak všímam si, aj tu, že tie najviac veriace, čo si tu označujú tie ich sväté utorky sú väčšinou “najmilšie”
@sara07 áno, áno. Lebo to je najlepší argument, keď žiadny nie je. Inak všímam si, aj tu, že tie najviac veriace, čo si tu označujú tie ich sväté utorky sú väčšinou “najmilšie”
@anonym_ebeba5 to sa mi už neukazuje, dala som si to blokovat
ma uplne fascinuje že to neporušuje pravidla
@anonym_ebeba5 to sa mi už neukazuje, dala som si to blokovat
ma uplne fascinuje že to neporušuje pravidla
@sara07 aj ja a vždy mi nejaká ďalšia vybehne 😂. To je ako mor. Ale áno, súhlasím, ono to tu vôbec nepatrí. To je také “potrebujem sa ukázať pred ostatnými, že sa modlim” presne dôvod, prečo chodí väčšina do kostola - aby suseda videla 🤦♀️
@sara07 aj ja a vždy mi nejaká ďalšia vybehne 😂. To je ako mor. Ale áno, súhlasím, ono to tu vôbec nepatrí. To je také “potrebujem sa ukázať pred ostatnými, že sa modlim” presne dôvod, prečo chodí väčšina do kostola - aby suseda videla 🤦♀️
@a0 To nie je pravda. Ja tam chodím, lebo verím v Boha a mohol prijať sv. prijímanie. A snažím sa dodržiavať aj príkazy ohľadom antikoncepcie.
@pr85 dobre, pri každom účely máš byť otvorený novému životu. Praktizovanie ppr má pravidlá, ktoré nie sú v súlade s tým, čo je tu popísané. Takže je to pokrytectvo.
@a0 nie je to pokrytectvo. Byť otvorený životu neznamená, že mám sex len keď chcem dieťa alebo že nijako neregulujem, koľko mám detí. Znamená to, že ak nechcem dieťa, nemám sex v čase plodných dní. Nechcieť dieťa a zároveň mať sex kedy chcem a ako chcem je pokrytecké. To je ako že chcem jesť, ale nechcem za to platiť. Chcem dobrú robotu, ale nechcem sa vzdelávať. Chcem nový dom, ale nechcem si odkladať peniaze bokom.
Sex slúži v prvom rade manželom na zblíženie, na radosť. Ale má dôsledok, ktorým môže byť dieťa. Je zodpovedné rozumne regulovať počet počatých detí. Nie je zodpovedné mať sex hlava nehlava a tvrdiť, že je to “potreba”.
Ahoj, ja ti odpoviem normálne, nie ako ľudia vyššie, čo si nevidia na koniec nosa..
mne osobne sa to nestalo, ale ja neberiem HA. Ak máš na mysli HA a máš úmysel ju ďalej brať aj po spovedi, dáva zmysel, že ti kňaz nedá rozhrešenie. HA má aj aboratívny charakter, takže z pohľadu ochrany počatého života je to neprípustné. Ak si brala HA, vysadila si ju a už ju viac nemieniš brať, rozhrešenie by si mala dostať. Pokiaľ máš úmysel ju ďalej brať, tak nie - ja by som ti tiež neodpustila, že si mi napr. klamala, ak by som vedela, že si už chystáš ďalšiu lož.
Pokiaľ nešlo o HA (ani hormonálne teliesko), ale iný typ ochrany, treba to vnímať z pohľadu cirkvi. Predpokladám, že na spovedi si bola u katolíckeho kňaza. Katolícka cirvev neuznáva nijaký druh antikoncepcie, pokiaľ to nie je sledovanie plodných a neplodných dní - ani kondóm, ano prerušovaný styk, nič. Je to preto, lebo nie sme zvieratká 🙂 Vieme sa ovládať, aj muži, aj ženy. Alebo slovami sv. Pavla - všetko smiem, ale nie všetko osoží. Všetko smiem, ale ja sa nikdy nedám zoztročiť. Chcieť mať sex ale nechcieť prijímať dôsledky je to isté, ale chcieť jedlo z obchodu, ale nechcieť platiť. Sledovanie plodných dní umožňuje páru užívať si bez obáv jeden druhého väčšinu cyklu a v čase plodných dní tráviť čas inak - rozhovormi, hrami, rôznymi aktivitami, bozkávaním, atď. Ak si používala akýkoľvek typ antikoncepcie a počas spovede kňaz prišiel na to, že ju chceš používať aj potom, vlastne sa nespovedáš s úmyslom žiť život lepšie.
V skratke - ak nehovoríš prepáč s úmyslom už nikdy tým spôsobom nepochybiť, akú cenu má tvoje ospravedlnenie? 🙂
Všetko píšem s láskou, sami sme si kadečím s manželom prešli.
@mauduska 👍
@a0 mohla by si mi teda poskytnúť pravidlá ppr, tak ako ich chápeš?
@pr85 vieš čo, vlastne nič. Lebo ako tak ďalej čítam, tak celé tie pravidlá sú pokrytecké, obsahujú toľko výnimiek, že je vlastne výnimka úplne všetko, stačí to nazvať “vážny dôvod” 😅. Veď v pohode, hlavne že si to pred sebou obhájite. Milujte sa a množte sa (ak nemáte vážne dôvody nemnožiť sa) ♥️
A autorka GDE?
@pr85 Este som zabudol tzv. sterilizáciu - či už podviazanie vaječníkov (u žien) a vazektómiu (u mužov). Ide zákroky, ktoré mrzačia ľudské telo a majú mnoho nežiadúcich účinkov.
Vazektómia - https://www.reddit.com/r/postvasectomypain/ a napr.
Podviazanie vaječníkov - Post Tubal Ligation Syndrome -
@pr85 nepoznám nikoho vo svojom okolí, kto by mal po vazektómii alebo prerušení vajíčkovodov nejaké problémy a v mojom veku to rieši čoraz viac párov týmto spôsobom. Na to mrzačenie si ako prišiel? Konečne si môžu dvaja dopriať intímností do sýta bez obáv z neželaného tehotenstva
@pr85 nepoznám nikoho vo svojom okolí, kto by mal po vazektómii alebo prerušení vajíčkovodov nejaké problémy a v mojom veku to rieši čoraz viac párov týmto spôsobom. Na to mrzačenie si ako prišiel? Konečne si môžu dvaja dopriať intímností do sýta bez obáv z neželaného tehotenstva
@anonym_5fed24 (aj) plodnosť je známkou zdravia. Keď sa dobrovoľne zneplodnis, dá sa to chápať ako zmrzačenie.
@anonym_5fed24 (aj) plodnosť je známkou zdravia. Keď sa dobrovoľne zneplodnis, dá sa to chápať ako zmrzačenie.
@anonym_21a886 🤔 bože takéto pixoviny
@anonym_21a886 Úplný súhlas. Na vazektomiu by som nikdy nešiel.
@mauduska Ja som veriaca no v živote by som také veci kňazovi nepovedala.
@anonym_04e67b v tom prípade máš na spoveď zlý pohľad. Nič, čo stojí medzi tebou a Bohom nemá byť počas spovede vynechané, nech je to akokoľvek trápne a intímne. Kňaz tam nie je na to, aby ťa vysmial. Počul to už veľakrát, nie je to pre neho novel. Dobrý, rozumný kňaz sa o tieto témy zaujíma, chápe ako funguje ženské telo, chápe plodné a neplodné dni, chápe popôrodné hormóny, atď. Ak máš zlého spovedníka, tak ma to mrzí. Ale ak sa len ty zle spovedáš, treba sa nad sebou zamyslieť.
@anonym_04e67b v tom prípade máš na spoveď zlý pohľad. Nič, čo stojí medzi tebou a Bohom nemá byť počas spovede vynechané, nech je to akokoľvek trápne a intímne. Kňaz tam nie je na to, aby ťa vysmial. Počul to už veľakrát, nie je to pre neho novel. Dobrý, rozumný kňaz sa o tieto témy zaujíma, chápe ako funguje ženské telo, chápe plodné a neplodné dni, chápe popôrodné hormóny, atď. Ak máš zlého spovedníka, tak ma to mrzí. Ale ak sa len ty zle spovedáš, treba sa nad sebou zamyslieť.
@mauduska Kňaz chápe ako funguje ženské telo, no určite. Ako mne je jedno kto chce nech mu rozpráva aj intímnosti no ja to nerobím ani nebudem robiť. Nevidím v tom zmysel rozoberať s cudzím človekom svoje osobné veci. Keď má žena problémy tak má to prebrať s manželom max s gynekológom. Ten aj vie pomôcť. Ale kňaz určite nie.
@a0 no snaživé su riadne, ano to tyžden bez novej blokacie by nebol tyžden , zaujímavé že ked dáš na plochu že bude protest tak sa dozvieš že to tam nepatri a že to nezaujíma iné 😂😂
@anonym_04e67b Kňazovi to povedala v rámci spovede. Kňaz drží spovedné tajomstvo, tj že nikdy za žiadnych okolností o tom nepovie + sa k tebe nesmie správať inak kvôli hriechom, ktoré mu povieš. Riešiť s kňazom toto alebo čokoľvek iné je normálne a bežné. Záleží aj od toho, akého má človek spovedníka - či cudziu osobu alebo blízkeho priateľa.
@mauduska mne kňaz počas spovede povedal (bola to moja najhoršia spoveď v živote, aj keď obaja v tej spovednici sme boli muži, vyznávať mu orálny sex s mojou ženou), že orál je v pohode, len za predpokladu, ak ejakulujem do ženy. Toto som nevedel. Žena mi to už nechce robiť a tak to nepraktizujeme.
@mauduska mne kňaz počas spovede povedal (bola to moja najhoršia spoveď v živote, aj keď obaja v tej spovednici sme boli muži, vyznávať mu orálny sex s mojou ženou), že orál je v pohode, len za predpokladu, ak ejakulujem do ženy. Toto som nevedel. Žena mi to už nechce robiť a tak to nepraktizujeme.
@pr85 tot mi pride uz za hranicou normalnosti. To nemate vlastny rozum, aby ludia taketo veci hovorili cudzimu cloveku? Dufam, ze knazovi stal vtak v tej spovedelnici, ked si mu opisoval oral s ejakulaciou bohviekde. Chora cela cirkev.

@bielasovicka Ja tiež nechápem prečo to niekto hovorí kňazovi. Také veci má žena riešiť s manželom a gynekológom. Ani by ma nenapadlo pri spovedi povedať kňazovi také intímne veci, veď čo ho do toho to sú súkromné veci.