Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@dahliaa Ja som v žiadnom prípade nepísala, že ten pán na obrázku je posol, neviem z čoho si tak usúdila. Opakujem, že ten pán na obrázku iba zverejnil Hadis, kde sa hovorí o poslovi od Boha, ktorý príde pred Prorokom. Posol bude Imám Al- Mahdi, ale budú ho pomenúvat jeho menom a menom jeho otca! Tak to chápem ja.
@roja01 Imam Mahdi je Imam. Posledním Poslem a Prorokem byl Muhammad s.a.w.s.
Ano, jméno po otci používá mnoho států na východ (Arabové, Uzbeci, Ázerbajdžanci, Rusové...) 🙂
Allahu alam
Edit: omlouvám se, nejprve jsem tě zde (,,nie ten pan je posel od najvyssieh") špatně pochopila, pak mi došlo, jak jsi to zřejmě myslela, proto jsem svůj komentář smazala. 🙂
@dahliaa Imam je vo vseobecnosti duchovny vodca. Posol od boha bude mat svoje meno spolu s menom otca a bude vystupovat ako duchovny vodca =Imam. To znamena, ze ak by tu uz bol, nemusi niekde v mesite posobit ako Imam, ale hocikde na svete so svojim a otcovym menom v pozicii duchovneho vodcu.
A opat, je pravda, ze Prorok je poslom bozim, ale Posol od Boha moze byt i akakolvek duchovna bytost, bez toho aby bola Prorokom. A prave o takom poslovi (ktory bude vystupovat ako duchovny vodca, ktory zjednoti ludi - a to zjednotenie prebehlo toho 20.3.21 a vieme, ze iniciatorom tychto udalosti je muz s ruskym menom spolu s menom otca ) sa v tom Hadise pise.
@roja01 Aby byl poslem Božím (Rasul), tak by mu musel Alláh zjevit nový zákon - Šaríu. A tu zjevil poslední Poslu a Proroku Muhammadovi s.a.w.s., která bude platná do konce. Prorok Muhammad s.a.w.s. je posledním poslem Božím. V tom Hadísu se o poslovi nepíše, tam se píše o Imámu Mahdi. Mohla bys napsat, k jakému zjednocení toho 20.3.2021 došlo? Asi jsem si ani nevšimla? Ani se nenaplnilo nic z toho hadísu? Nebo já to celé, nějak nechápu? Alláhu alam
Ty tomu rozumíš @lenkakravcova ?
@roja01
@dahliaa
Počkať.
Keď nad tým tak uvažujem tak:
- vôbec netuším kto to ma byt alebo mohol byť. Môže to byť hocikto.
Napr bahajci /bahajsky islam/ tvrdia, ze to bol tento pán - https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Bahá’_Alláh
Ktorý sa snažil zjednotiť ľudstvo na druhý príchod Mesiáša.
Čo si myslíte, mohol alebo nemohol ním byť? Myšlienky ktoré šíril sú celkovo uplatnitelne vrámci islamu ale aj iných náboženstiev.
@lenkakravcova Imam Mahdí jsem četla by měl být potomkem Proroka Muhammada s.a.w.s.🤷 Ten pán co jsi poslala to podle mě nebyl. Já myslím, že Imam Mahdí se zatím ještě neobjevil. Zkuste si přečíst tohle https://www.google.com/amp/s/islamqa.info/amp/e...
https://www.google.com/amp/s/islamqa.info/amp/e...
@roja01 Tady jsou ještě nějaké hadísy o Imámu Mahdi v Ruštině https://m.islam-today.ru/veroucenie/kak-vygladi...
A tady jeden Hadís
«Если у этого мира остались всего лишь сутки, то Всевышний продлил бы их для того, чтобы отправить людям моего потомка, чьё имя будет таким же, как моё, а имя его отца будет таким же, как имя моего отца» (Тирмизи, Абу Дауд).
Překlad:
„Pokud tomuto světu zbývá již jen den, pak by je Všemohoucí rozšířil, aby poslal lidem mého potomka, jehož jméno bude stejné jako moje a jméno jeho otce bude stejné jako jméno mého otce.“ (Tirmizi, Abu Dowd).
@roja01 Děkuji za odkaz.Mohla bys napsat, k jakému zjednocení toho 20.3.2021 došlo? A jak se jmenuje ten ruský muž o kterém jsi psala? Imam Mahdí by měl být podle Hadísu potomkem Proroka Muhammada s.a.w.s. a jehož jméno bude stejné jako jméno Proroka Muhammada a jméno jeho otce bude stejné jako jméno otce Proroka Muhammada. Allahu Alam.
@eva8 Abd Alláh (Abdullah) ibn Abd al-Muttalib
@dahliaa no npiste teda jeho cele meno ,ako sa ma volat?Mohamed a dalej?
@lenkakravcova a ako sa ma volat Mahdi, Mohamed Abd Muttalib?
@dahliaa Počuj ale to meno sa dosť podoba na toho Bah-allaha. Hm. Je to minimálne zvláštne.
@ktochytavzite Ano, já myslím, že by o něm věděli. Znalosti o něm mají.
Poslední Posel Boží a Prorok je Prorok Muhammad s.a.w.s.
A Bůh ví nejlépe
Oni tam nejakého majú s menom Abdu'l-Bahá, Abdullah je také dosť podobné meno.
@dahliaa
Ako keď sa nad tým zamyslím, tak o prorokovi a Muhammadovi sa píše ze je pečať prorokov. Nie je tam však doslovne napísané že bude posledným. Pečať môže byť aj v inom význame, nie? Co ak si to zle vykladame? Vieš aj kresťania si zle vkladali slovo Tesitel, Obranca (nechápali pod tým ďalšieho sľúbeného proroka). Čo ak robíme tu istú chybu? 😶 Lebo zase ti bahajci nepopiera ju Jedinečnosť Božiu, dokonca rovnako nasledujú väčšinu zákonov - napr tiež nepiju vôbec alkohol. Tiež sa modlia ako my.. Atď.
@lenkakravcova
@ktochytavzite
Četla jsem, že jméno Imáma Mahdí by mělo být Muhammad ibn Abdullah al-Mahdi nebo Ahmad ibn Abdullah al-Mahdi.
V islámu se říká, že bude muslimem a že bude potomkem Proroka - bude skrze potomky Prorokovy dcery Fatimy, jejího syna Hasana ibn Aliho.
https://medinaschool.org/library/creed/vera/mah...
Allahu alam
@dahliaa
Ten rodokmeň by trebalo prezistiť = či to sedí alebo nie. Skúsim to pozrieť zajtra.
Našla som zatiaľ že bol muslimom.
"Bahá'u'lláh sa narodil v Teheráne v Perzii a už ako malé dieťa bol známy svojou múdrosťou. Bol zbožným moslimom a v 13 rokoch diskutoval o náboženských problémoch s vykladačmi islamského práva (ulamá). Jeho meno – Bahá'u'lláh – v preklade z arabčiny znamená „Sláva Božia“
@dahliaa To vsetko je prave v tom odkazu. Pre pochopenie suvislosti treba hladat v knihach, ktore su myslim na tomto webu k dispozicii (alebo je tam na ne odkaz) a postupne preniknut do toho celeho.
Inak cela myslienka (a dokazana) je, ze boh je iba jeden a vsetky nabozenstva obhajuju tak, ako kazda organizacia aj svoje mocenske zaujmy. Islam je najmladsie nabozenstvo a je o nieco cistejsie, len mnohymi duchovnymi vodcami nepochopene a casto zle vykladane.
@lenkakravcova Chápeme to naprosto správně, Prorok Muhammad s.a.w.s. je posledním Poslem Božím (Rasul) a Prorokem (Nabi). Jestli můžeš, zkus si přeložit tento verš a hadísy k němu: Súra 33:40
https://quranx.com/tafsirs/33.40
33:40 A Muhammad není otcem žádného muže z vás, ale je poslem Božím a pečetí proroků. A Bůh je vševědoucí o věci každé.
@dahliaa Pozrela si web.stranku? Tam je vsetko. Na tej konferencii sa online prekladalo do asi 46 jazykov sveta. Hovorilo sa o novom poriadku bez nespravedlnosti, bezpravia, konfliktov a krveprelievania, o tvorivej spolocnosti, ktora nepotrebuje vodcov ci politickych al inych, ze sa nebudu ludia podriadovat vladnucej mensine....
Co sa tyce mena, je na kazdom, aby venoval svoju pozornost udalostiam, ktore su predpovedane a hladal zmysel v dejoch, ktore prebiehaju.
@dahliaa Napriklad vcera prebiehala konferencia prekladana do vyse 50 jazykov sveta Zivot po smrti a teraz (dnes) som videla, ze sa od 17h chysta asi dalsia online konf. Pravda o zivote po smrti. Tych konferencii uz bolo viac, napr. O com snivali proroci...
Postupne su ludia oboznamovani ako v skutocnosti funguje materialny a duchovny svet. Napr., ze duchovne bytosti su bezpohlavne a preto nie je mozne dostat sa do raja, kde by na niekoho cakalo 70 neviest a ine vysvetlenia. Prosto je prinasana pravda medzi ludi, ktora bola nasim predkom na pociatku nasej civilizacie znama, ale z dovodu prevzatia moci nad ludmi bola vladnucimi vrstvami (zakonodarci, naboz.predstavitelia, krali atd.) zastreta polopravdami atd.
Imam Mahdí by mal byt potomkom Mohammeda.
Pritom:
"33:40 A Muhammad není otcem žádného muže z vás, ale je poslem Božím a pečetí proroků"
Teda komu sa v Korane prihovara? Kazdemu okrem Mohammedovych synov? On mal vobec synov? Mal len dcery. Preco je pre moslimov mat dolezite syna?
@lenkakravcova toeno sa podoba.Teda ak by svojmu synovi dal meno Mohammed, mozno jeho meno + otcovo = meno toho Imama. Takto to nesedi
@roja01 Ano, pozrela. A toto zvýrazněné se také událo?
,,Bude to volání z nebes k národům světa, který VŠICHNI USLYŠÍ. Volání k lidem každého jazyka, jejich vlastním jazykem, silným, hlubokým a něžným, jdoucí z NEBES A ZE VŠECH STRAN. NEBUDE SPÍCÍCH, VŠICHNI VSTANOU, a lidé od toho volání VYJDOU ZE SVÝCH DOMOVŮ, aby se podívali, co je to za zvěst."

@dahliaa Hovoríme o poslovi od Boha nie o Prorokovi, ktorý by mal prísť až po poslovi. Posol pomôže ľuďom sa zjednotiť.