Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova roja písala "Velmi ma zaujalo tvrdenie, ze Boh posiela dusu do cloveka 40. den po narodeni.". Ty si reagovala, že je 40 dní sa uvádza aj v judaizme. No áno, ale po oplodnení a v inom kontexte. V judaizme má človek dušu od narodenia - máš to uvedené aj v článku, ktorý si uviedla ako zdroj.
@monikamoniak roja tusim spiminala 8 den po narodeni,nie 40
@ktochytavzite Nemusíš používať slovo prepáč, keď to tak skutočne nemyslíš.
Wikipédiu som ti tam dala ako zdroj, nie ako dôkazový materiál (to čo je tam popísané si vieš vyhľadať - určite si zručná - i inde).
@eva8 To je super súhrn :D vďaka 🙂
@monikamoniak V tom prípade došlo k neorozumeniu. Ja som odpovedala na povolenie 40dní na interupciu v judaizme, a o 40dni zoslania duše v isláme a nechtiac som to domotala. Ospravedlňujem sa.
Ešte k tejto téme je možno zaujímavé toto:
" Pred rokom 1869 zastávala Katolícka cirkev podobný postoj ako islamskí právni experti, ktorí tolerujú interrupcie v určitých prípadoch do 40. dňa od počatia."
Zdroj: 16 Johnson, Brian, V. (2005) “Early Abortion: Venial or Mortal Sin?”, Irish Theological Quaterly, str. 70.
V podstate judaizmus, islam a dokonca RKC (do r.1869) boli jednotni na nazore povolenia interupcii do 40.dňa (kedy podľa islamu Boh najskôr zosiela dušu človeka).
@ktochytavzite Kopírovala som to priamo z jej príspevku na str. 19, ale je pravda, že som nečítala celú diskusiu.
@lenkakravcova ok 🙂. Poslednú dobu na mk čítam o judaizme celkom dosť nepresností až nezmyslov a toto som chcela z dlhej chvíle uviesť na pravú mieru. Osobne ma náboženstvá zaujímajú z politických dôvodov, ale palec hore za otvorenie témy 🙂
@monikamoniak z politickych dovodov?
@lenkakravcova niet zac 🙂
@ktochytavzite Ono je vôbec otázne, či sa prorok islamu skutočne volal Mohamed. Mohol to byť iba jeho náboženský titul. Po slovensky Muhammad znamená Chválený alebo Chvályhodný. Dokonca ani jeho nasledovníci si vtedy nehovorili moslimovia.
@monikamoniak Dobre, že si to napísala 🙂 tiež som za to, aby boli veci uvádzané správne. Bola to moja chyba v tomto prípade. Pomiešala som to.
@adrestia https://slobodnyvyber.sk/nabozenstvo-mieru-a-je...
Nevies nahodou aky dovod mal ten basnik kt nechal Mohamed nakoniec zavrazdit pisat o nom hanlivo?
@ktochytavzite On nepsal hanlivě jen o Muhammadovi. Byl to Žid, pokud se nemýlím. Urážel muslimské ženy, vyzýval k tomu, aby se vypořádali a zabíjeli ty, kdo přijal Islám a zvítězil v bitvě u Badru...
@dahliaa a v tom clanku o tej lzi je to vsetkonpravdive alebo je to tendencny clanok?
@ktochytavzite Ten básnik sa údajne volal Káb ibn al-Ašraf. Príbeh o jeho vražde sa však objavili až v prorokovom životopise, ktorý vznikol až 200 rokov po Mohamedovej smrti. Seriózni vedci to preto považujú za báchorku.
@ktochytavzite Ten článek má nepřesnosti. Např. ohledně šiítů. Šiíté, co vím já, takíju používali nejen v ohrožení života, ale i v přetvářce před sunnity, kdy se hlásili k sunnitskému vyznání, aby z toho měli výhody, moc... Na druhou stranu ale nesouhlasím, že sunnité a šiíté sa vzájomne nenávidia, prenasledujú a zabíjajú. Tak možná teroristé. Běžní, rozumní muslimové ne. Jak jsem psala, znám dva Šiíty a nikdy jsme neměli jeden s druhým problém, i když některé názory jsou rozdílné. V době Proroka Muhammada s.a.w.s. žádné rozdělení nebylo (to si rozdělili lidé až po jeho smrti), i oni věří v Boha, Proroka Muhammada, Korán atd. I oni jsou muslimové. To je můj názor. Znám i smíšená manželství, kdy jeden je Šia a druhý Sunni.
Že by bylo povolené lhaní nemuslimům, pri súdnych sporoch a manželských hádkách? V Koránu stojí toto:
5:119 I řekne Bůh: „Toto je den, kdy prospěje pravdomluvným pravdomluvnost jejich.“ Pro ně jsou určeny zahrady, pod nimiž řeky tekou, a v nich nesmrtelní navěky budou. A Bůh v nich nalezne zalíbení a oni naleznou zalíbení v Něm a to úspěch bude nesmírný.
9:119 Vy, kteří věříte! Bojte se Boha a buďte s pravdomluvnými!
Ohledně takíje: Ve válce, při mučení, pod výhružkou smrti je zřejmě dovolené zapřít svou víru. Ten, kdo víru nezapřel, zemřel jako mučedník (Šahíd).
16:106 Na toho, kdo zapře Boha poté, co již uvěřil - kromě toho, kdo byl donucen, zatímco srdce jeho klidné bylo ve víře - a zejména na toho, kdo hruď svou nevíře otevřel, dopadne hněv Boží a pro něj je připraven trest nesmírný,
Bůh ví nejlépe
@ktochytavzite ja som pisala o tvrdeni inej diskutujucej, kt uvadza 40 den. A ako protiklad som uviedla 8.den po narodeni, nakolko som nasla toto info v knihe AllatRa na 78.strane.
Prepac, ale ako neporiadne pises, tak si v tomto pripade neporiadne citala. Netvrdim, ze mne sa to nestane, ale napr. tych preklepov mas tak vela, ze sa uz tvoje vyjadrenia velmi casto ani nenamaham rozlustit.
@roja01 ved v poriadku,ona sa pytala ako to je v Judaizme,40d to nieje.8 si spomenula ty a asi som prehliadla ze si spominala altaru,nie judaizmus.
Ale uz si to vydiskutovali ;)
@lenkakravcova
@ano,no ved podobne je spominane aj v clanku odo mna.
Inak a k tej udalosti s basnikom sa ako ty vyjadrujes?Bol bol to podla teba spravny cin?
A k tonu citatu,nvm presne znenie,ze Alah je najvatsi intrigan alebo klamar,(nieco podobne,isto vies) k tomu mas ake stanovisko?
@adrestia co to znamena?Preco by si vymyslali negativa na svojho proroka?
@lenkakravcova cize schvalujes vrazdu?
@ktochytavzite Klamar určitě NE...
@lenkakravcova
Myslím, že myslíte tento verš:
Súra 8:30 A hle, ti, kdož neuvěřili; strojili proti tobě úklady, aby tě zadrželi anebo zabili či vyhnali.A chystali úklady, avšak i Bůh chystal úklady - a Bůh je nejlepší v strojení úkladů.
Tento verš je o tom, kdy nevěřící (Mekkánci) se snažili Proroka Muhammada zadržet, zabít a vyhnat z jeho města a chystali proti němu úklady. Allah ochránil svého Posla a vše, co oni chystali se obrátilo proti nim. Muhammad se dostal do Medíny, kde se Islám začal šířit a později získal i Mekku a její obyvatele.
Allahu alam
@dahliaa su este verse 8:30 a 10:21
@lenkakravcova nemyslim si ze rypem,mozno sa ti to zda,mna zaujima ako sa pozerate na ciny kt su dnes a mozno aj vtedy boli nemoralne.Ako to ospravedlnujete,niekedy su tie ospravedlnenia a vysvetkenia zvkastne.
Ja som kriticka aj na krestanstvo.Tiez tam je vela veci napachanych,ale rozdiel medzi mnou a vaminje ten ze ja kritiku prijimam.A aj Mohamed toho v mojich ociach naoachal dost zleho ,ale tak to mu musi jedine boh odpustit,len je zvkastne ze ho tak obhajuete,hoc nekonal vzdy moralne a spravne veci.
@ktochytavzite Ano, 10:21 také.
@lenkakravcova nic proti tvojmu islamu...ale chod a uzivaj si ho v islamskej krajine so vsetkym co k tomu patri...byt hrdou "islamkou" na slovensku? To uz len je hrdinstvo hodne nasledovania.
@ktochytavzite Zkráceně. V Súře 10:21 se hovoří o tom, že ti, co se vysmívají a zavrhují znamení Allaha (poté, co jim dal zdraví, prosperující život, sklizeň) dostanou potrestání. Jelikož poslové [andělé písaři] zaznamenávají jejich lstivost.
Allahu alam
Celý verš - 10:21 Když jsme dali lidem okusit milosrdenství Svého poté, co dotklo se jich neštěstí, hle, oni úklady strojí proti znamením Našim. Rci: „Bůh rychlejší je ve lstivosti!“ A poslové Naši věru zapisují, co za úklady chystáte.
@malva123 že? Prava hrdá Slovenka vie ze ma byt rasista, xenofob a islamofob ☝🏼
@lenkakravcova btw ty máš doma nejaký vlastný Islam? 🤨

@dahliaa Bola vydana kniha AllatRa, v ktorej Rigden Djapo, ako som pochopila najvyssi predstavitel Sambaly, vysvetluje nam ludom tejto civilizacie ako funguje cely viditelny aj neviditelny svet. Su to zakladne znalosti, ktore boli dane ludom na zaciatku civilizacie, ale boli stratene alebo ludmi pri moci nabozenskej aj svetskej zmenene tak, aby im to vyhovovalo k upevneni moci. V knihe jednotlive pravdy dokladaju symbolmi alebo zachovanymi znalostami. Je to kniha, ktora ked pochopi clovek jej zmysel a poslanie zmeni zivot a poznanie ako ateistovi, tak aj veriacemu.