Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@ktochytavzite Zapomněla jste uvést, že básník vyzýval k zabíjení muslimů.
@ktochytavzite Nie, neschvaľujem vraždu. Ale súhlasím s trestom smrti, ak je opodstatnený.
8:30. Úklady strojili proti tebe (Muhammad) tí (z obyvateľov Mekky), ktorí odmietli veriť,
aby ťa znehybnili (aby ťa uväznili a spútali), alebo ťa zabili alebo ťa vyhnali (z Mekky).
Úklady strojili, ale aj Boh nástrahy nastražil a Boh je ten najlepší, kto nástrahy nastraží.
(Boh tým, že úklady obráti proti ich strojcom, týmto strojcom uštedruje najlepší trest a
najlepšie ponaučenie.)
10:21. Ak dáme ľuďom okúsiť milosť (odbremeníme ich a škodu, ktorá ich postihla,
odstránime) po škode, ktorá sa ich dotkla (postihla), hľa, úklady proti našim znameniam stroja. Povedz (im, Muhammad): „Boh rýchlejšie nástrahy nastraží (a obráti úklady, ktoré strojíte proti vám)“. Naši poslovia veru zapisujú úklady, ktoré strojíte. (10:21)
(10:21): Keď sa v arabskom jazyku a v Koráne hovorí, že Boh najvyšší nástrahy nastraží,
myslí sa tým presný opak toho, ako keď povieme o človeku, že strojí úklady. Ide tu o
zvláštnosť arabského jazyka. V prípade, keď povieme, že Boh nástrahy nastraží, myslíme tým, že niekomu prekazí zlý čin, na ktorý sa chystal a zlo, ktoré chcel konať, obráti proti nemu samému, čím ho zároveň aj za strojenie takéhoto zla potrestá. Verš však dodáva, že Boh všetko zariaďuje proti týmto úkladom omnoho rýchlejšie než by ich ten, kto úklady strojí, dokázal dokonať.
Čo je ti na tom nepochopiteľné? Skús si to -krát po sebe prečítať 🙂 skús sa zamyslieť. Podľa mňa to dáva zmysel.
@malva123 Ešte mi povedz, na čo by som tam šla, keď žijem v komunite islamskej vrámci Slovenska? Akože ty mi tam nájdeš prácu, alebo tam budem pozerať do oblohy? 🙂 Inak by som bola rada, ak by to tu fungovalo tak ako to funguje v Arabských Emirátoch - čistota, málo kriminality, nestretneš ožranov a bezdomovcov na každom kroku. To hej, to by som brala! 🙂
@haley7897 Hej no - určite! :D Taký vlastný s trblietkami.

@dahliaa a mate aj zdroj kde ten basnik navadzal na zabijanie ludi?
@ktochytavzite Sweetheart, viera neurčuje rasu. A naopak. A nie rasizmus v Islame nemá miesto. Túto otázku muslimovia zmakli už v 7 storočí.
"“All humans are descended from Adam and Eve. There is no superiority of an Arab over a non-Arab, or of a non-Arab over an Arab, and no superiority of a white person over a black person or of a black person over a white person, except on the basis of personal piety and righteousness.”
Prophet Muhammad (pbuh)
@lenkakravcova no dnes sa tomu hovori najomna vrazda,niekoho si najat na vrazdu,ale tak tu skratka nepripustis ziadnu kritiku na mohameda a islam urcitom smere si obmedzena.
@haley7897 a kde sa ta malva dotkla ked ju ozmacujrs za rasistku?
@ktochytavzite precitaj to ešte raz. A nieje nevyhnutne aby si sa s výsledkom vracala naspäť ku mne, nemám záujem o debatu s trollom vyryvacom 💁🏻♀️
@haley7897 cize sexualne otrokyne mozu byt uz aj moslimky?spravne?
@ktochytavzite nesprávne 🙃
@haley7897 citam ,pise ze nema nic proti islamstvu,troll,?a ze kro tu koho uraza.
@ktochytavzite pozri, som si istá, že som tu postla linky ktoré sa tejto téme venujú z Islam perspektívy, ak by si chcela, venovala by si im pozornosť. Ty ale radšej venuješ pozornosť len neustálemu podryvaniu, prevracias každé slovo ktoré dievčatá napíšu. Poskytnúť informácie je jedna vec, ale kŕmiť trolla druhá. V tom druhom prípade nemáme žiadnu povinnosť.
@haley7897 len tie veci kt stale dookola omielam su v korane jasne zakomponovane,nie?A vy sa tvarite ako keby tam neboli a ospravedlnujete ich.Aspon Lenka ma tu guraz a napise ze je za trest smeti,za co by som sa ja hanbila napr.
Ale vy skratka mate ruzove okuliare a neprijimate ziadnu kritiku,a co mam s tebou suhkasit ked mi posles nejake zdroje ospravedlnujuce zlo v Islame?Ja sa len pytam ako s tym mozte suhlasit a to este v r 2021.
Pozri sa v cirkvi boli kriz vyprqvy aj znasilnovanie ale tuna s tym z nas diskutujucich nik nesuhlasi,kazdy tym opovrhuje,kdezto vy nemoralne ciny Mohameda stale zamietate pid koberec.
@ktochytavzite beriem to tak, že si tomu co som postla pozornosť nevenovala. Inak by si vedela, že nikto nič "nezameta pod koberec". Problém s tebou je, že rada vytrhavas udalosti a komentáre z kontextu. Co ma vedie k tomu ukončiť debatu s tebou.
@haley7897 ie pretoze som pisala ze angl neviem a cas si tonorekladat cez google tiez nie.
Ved mozes to aj napisat konkretne ,nie posielat odkazy.
Co teda nezametas pod koberec,si s tym ok? ze zna v islame je podriadena muzovi
Ze ju ma pravo potrestat.
Ze otroctvo islam za urcitych okolnosti uznava.(tie okolnoatinma nezaujimaju)
ze sexulane otrokyne su dovokene(okolnoati ma tiez nezaujimaju,pretoze aj situacia co svete sa moze zvetnut zo dna,na den)
ze Mohamed dal zavrazdit basnika?
toto schvalujes?
to nepisem este ine veci kt pre mna su absolutne neprijatelne.
Aj to ze mohamed mal 9rocnu zenu.
ja ta neposielam do arabskych e,ja som aj pisala ze mne nevadi mesita na sk,kazdy nech si ma vieru aku chce,nezaujimaju ma ani zahalene zeny.
ale zaujima ma ako sa naor aj ty na to pozeras kedze si asi bola inak vychovavana,ako kebyze si v tej vierw vyrastala je to ine,lebo to aj krestania nad tym nerozmyslaju,jednoducho konaju ale vy konverky,ako sa pozerate na to co pre europanov nieje taka samozrejmosy?
@ktochytavzite https://www.islamiclandmarks.com/madinah-other/...
Zdroj ale nemám. Jeho básně jsem nečetla, ani nevím, kde je hledat. Vy jste je asi také nečetla nebo ano? Pokud ho Prorok Muhammad s.a.w.s. nechal zabít, tak k tomu měl jistě důvod.
@ktochytavzite Ten príbeh vymysleli preto, aby zdôvodnili, že každý, kto uráža proroka, si zaslúži smrť. Existujú tiež príbehy o žene Asma bint Mawan, ktorá zosmiešňovala Mohameda vo svojich básňach a on ju prikázal zabiť.
@ktochytavzite Ty "nemáš čas" prekladať, ale ja mam obetovať svoj čas... Ummm, nie. Už len za tento koment som niesom ochotná vrátiť sa k x krát rozobranej téme.
K prorokovi Muhammadovi (pbuh) - keďže toto je jedina časť ku ktorej som sa zatiaľ nevyjadrila a je to obľúbený spôsob ako útočiť na Islam.
V prvom rade, v období života proroka Muhammada (pbuh) boli dievčatá považované za ženy oveľa skôr. Bolo to dané dobou, oženiť /vydať sa vo veľmi mladom veku bola vtedy norma. Bolo by to akceptovatelne dnes? Samozrejme nie. Nemôžeš však súdiť ich éru podľa dnešných štandardov.
Po druhé, Prorok Muhammad (pbuh) sa prvýkrát oženil ako 25rocny. Zobral si ženu ktorá bola od neho o 15 rokov staršia a zostali spolu až do jej smrti. 25 dlhých rokov. Počas tej doby bola jeho jedinou manželkou. 25 rokov s jednou ženou sotva vypovedá o suknickarovi ci niekom kto preferuje malé dievčatá. Je to obraz slušného a verného muža. Po jej smrti sa zase oženil so ženou vo svojom veku.
Prorok Muhammad (pbuh) sa neskôr postupne oženil s viacerými zenami, mnohé boli napríklad vdovy co im v tej dobe poskytlo potrebný status a tým predovšetkým ochranu. oženil sa s dcérami nepriateľov aj priateľov aby utuzil zväzky,posilnil komunitu. Tvoja predstava o manželstve nie úplne chápe aký význam malo manželstvo v danej dobe.
Aisha bola dcéra jeho najlepšieho priateľa, takže na spojení rodín manželstvom a zabezpečenim tak tak dobrého zázemia pre Aishu by v tej dobe nebolo ničím zvláštne.
Hlavným dôvodom bolo však ze Allah (swt) nariadil v zjavení Prorokovi Muhammadovi (pbuh) aby ju prijal za svoju ženu. + vedel, že Aisha bude ďalej šíriť jeho odkaz a oddane slúžiť komunite. Co sa aj stalo...
@haley7897 ano az tak ze ich mal az 14,ale dnesnemu moslimovi je povilene len 4 mat;)
v pohode ,ved ja ti tvoj nazor nepisem ale ty si zacala oznacovat mna a ine ,kt sa pytaju a maju odlisny nazor.
Namiesto odkazov ,mozes odpovedat,ja nemam cas prekladat cez google,som rada ze vecer spim a cez den odpisem z mobilu.
co je prosim ta rypat?
To ze sa pytam na tabu temy ?
Ale kludne ma uz nemusis vibec iznacovat ale necakaj ze sa orestanem pytat na nepohodlne otazky.
@adrestia uzasne,ze sa tak dobre vyznate v teme a dokazes plnohodnotne diskutovat a argumentovat!super snad ta tu nik neodradi .
@dahliaa nie nemam ale ani vy,cize ktovie jde je oravda,ale ekd to tvrdite ze to tak bolo mali by ste mat aj tie dokazy,kedze aj vy casto sa odvolavate na dokazy bud z joranu alebo hadisov
Aspon z tych hadisov by ste mali teda dat nieco,inak to ostave v rovine bajiek.
@haley7897 Asi nereaguj na ňu. Je to zbytočné. Ja som sa v predchádzajúcej diskusii snažila, ale je to ako hrách na stenu hádzať. Myslela som si, že sa zmenila. Ale mýlila som sa. Asi to ma doma ťažké s troma deťmi a mužom.. Inak to neviem pochopiť toto opakovanie toho istého dokola bez snahy aspoň štipky pochopenia.
Kto bude chcieť niečo vedieť úprimne o Islame kľudne nech tu kľudne napíše. Odpovieme, dáme linky na zdroje a ďalej je to už na tom človeku samotnom.
Boh nikoho neťahá do raja za nohu. Kto chce, tzn cestu nájde. A kto nechce.. Ten proste nechce. Aj takí ľudia musia byť.

@lenkakravcova tak teda co,je to o tom basnikovi vymyslene ale o pravdive podla teba?
Pretoze moslim by skaredo vravel na svojho proroka ze necha zavrazdit nevinneho?(ano nevinny ten basnik bol,to ze newchvalival mohamedove ciny,neznamena ze je
Toto ma podla teba logiku? To je skor odradujuce od Islamu,pretoze ten cin nebol mravny ani spravny.Mohol ho inak znemoznit,ved Alah by mu poradil iste aj iny sposob ako vrazdu.