icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

dahliaa
4. jún 2021

@ktochytavzite Tak Hadís je tento https://sunnah.com/bukhari:4037
Odkaz na to, co psal ale nemám. Ano, přesně to nevím. Věřím ale, že Prorok Muhammad měl ke svému rozhodnutí skutečný důvod.

eva8
5. jún 2021

@haley7897 citujem:
ja budem brat z rezervou hlavne rady ohľadom Islamu z modrého koníka 🙈
Teda mam preskakovat tvoje prispevky?
Toto neber ako provokaciu, ale prosbu, aby sa tema nedehonostovala. Obrat sa na autorku, ak nie si spokojna, ze sa na MK hovori o islame

eva8
5. jún 2021

@lenkakravcova v arabskych emiratoch to funguje ako pises, lebo obyvatelia maju strach z trestu.
Citam postupne a vsetko sa toci okolo jedneho: odpustenie. Ty nie si za trest smrti, ak je opdstatneny. V korane je par versov, kde je pisane o zlutovani, ale verse aj o treste. Aj o treste ludom ludmi tu v pozemskom zivote a aj aky trst a za co.
Presny navod ako zit, dane alternativy. Teda zakon.
U mas su bozie zakony (desatoro) a ludske zakony. V korane su akoby tie ludske zakony zahrnute do bozich. Mne prosteBiblia dava volnost, Koran ma okliestuje, drzi akoby v strehu, zovreti. Ale kazdy sme iny, vsetci mame na vyber. Ak je clovekspokojny, je aj pokojny. A pokojny clovek (ubovolnej viery)neskodi, naopak si myslim, ze pomaha k vzajomnemu suladu, porozumeniu, laske.
Ja napr. by som tiez mohlaniekedy mlcat, ale ozvem sa, kedi nieco vadi ..
@ktochytavzite

eva8
5. jún 2021

@roja01 my akp ludia sme stratili vela z povodnych danosti, vydobytky nas ochudobnili o to celkove bozstvo
@dahliaa

eva8
5. jún 2021

@dahliaa mne sa zda, ze Mohammed pouzil aj velatoho ludskeho zmyslania pri versoch, ktore hovoril. To bozske zmiesal s prirodzenym ludskym. To je len moja domnienka

eva8
5. jún 2021

@lenkakravcova este opat napisem - uklady zbrojili ti z Meky, ktori odmietali verit...
Je dolezite, akym sposobom prisli veriaci do Meky, akym sposobom sirili islam, ako sa spravali... Pripomenulo mi to vyhananie Palestincanov z ich domovov...

eva8
5. jún 2021

oprava mojho prispevku o 10.29
* si za trest smrti (nie, nie si)

dahliaa
5. jún 2021

@eva8 Vše, co je v Koránu je od Boha. To, co nám sdělil Bůh. Prorok Muhammad s.a.w.s. si tam od sebe nic nepřidal.

eva8
5. jún 2021

@dahliaa viera je od slova verit ♥️

dahliaa
5. jún 2021

@eva8 Ano ☺

eva8
5. jún 2021

@dahliaa juj, momentalne som si nie ista. Co vytvaraju sunny, hadisy a saria?

ktochytavzite
5. jún 2021

@haley7897 pozrela som si odkazy na kt sa odvolavas a kt necitam, prosim TA ked ale nieco povies tak si skontroluj co si posielala, posielas vsetko cez youtube videa, ako mam tomu porozumiet ekd som pisala ze ang neovladam>? Ak by si poslala pisany text,prelozit si to viem.Kebyeze reagujema ako ty,tak ti napisem ze si si zo mna srandu cely cas robila.

A toto nieje diskusia posielanie si odkazov, da sa to aj bez,alebo bez toho niesi schopna viest diskusiu>?

Takisto vysmesne reagujes na odkazy od adrestie, pritom ona neuraza ,len pise nezaujato a je schopna si svoje argumenty aj obhajit.Asi jedina kt sa v Islame vyzna najlepsie,lepsie ako vy moslimky.

dahliaa
5. jún 2021

@eva8 Hadísy, Sunna jsou výroky, chování/jednání proroka Muhammada s.a.w.s. Hadísy mohou být silnými, slabými - podle toho jak jsou věrohodné. Sunna by měli být ty hadísy, které jsou věrohodné. Sunna se používá například i pro to, co je doporučené dělat (např. Mužská obřízka, Sunna modlitby...). Šaría je zákon. Je to to, co by měli muslimové dodržovat. Vychází z Koránu a Sunny. (Snad jsem to napsala správně). V odkazu je to podrobněji popsáno.
https://www.google.com/amp/s/islamqa.info/amp/e...
https://www.google.com/amp/s/islamqa.info/amp/e...

dahliaa
5. jún 2021

@ktochytavzite Že se adrestia vyzná v Islámu bych tak úplně netvrdila. Myslím, že se to zdá spíše Vám, když Vy o Islámu toho moc nevíte. O Koránu, verších, výkladu se velmi pomýlila. Uvedený odkaz a tvrzení o tom, že si Korán protiřečí a uvedené verše, které nic takového neprokazují je zásadní chybou a je vidět, že se ani nezajímá, zda je napsaná skutečnost pravda nebo ne. Ale fakt je, že se tváří, jako když se vyzná... Každý si může pravdu ověřit. Stačí jen chtít, hledat a zamyslet se.
Každý z nás se ale může splést, udělat chybu. I my a mnozí muslimové máme spoustu nedostatků a co se o Islámu učit. 🙂
Bůh ví nejlépe

ktochytavzite
5. jún 2021

@dahliaa no bolo tam oar zmien,ked sa tvrdi ze nieje zmenene ani pismesmenko.
V korane mozno nie,ale v historii a o vzniku islamu ma asi najvatsie vedimosti.Mozno zasa vam by sa zisli si toto preskumat samozrejme ale na nezainteresovanych strankach,take kt nie su ani za ale ani proti.

dahliaa
5. jún 2021

@ktochytavzite Když myslíte. ☺

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@eva8
Čítam že si napísala
"Ty nie si za trest smrti, ak je opdstatneny"
Nie nie. Som za trest smrti ak je opodstatnený. Za niektoré činy, ako napr vražda, si trest smrti dotyční zaslúžia.

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@ktochytavzite
Neviem prečo hovoria k nezainteresivanych stránok, keď cerpas z tých protiislamskych.
Dávnejšie tu Haley dávala link na zázraky Koránu , v angličtine, boli tam názory za i proti a úplne ale totálne úplne si to odignorovala. Ak teda niečo kazes tka sa toho skús aj držať.

eva8
5. jún 2021

@lenkakravcova ano, pomylila som sa pri pisani, to "nie" tam bolo navyse.
Ja nie som za trest smrti

eva8
5. jún 2021

@dahliaa s tou sunnou je to vceku zlozite, nevedela som. Dakujem za linky

adrestia
5. jún 2021

@dahliaa Nikdy som netvrdila, že sa vyznám v islame. Žiadna z nás nie je odborníčka na islam. Ty si tiež určite neštudovala na žiadnej náboženskej škole. Pravda je taká, že v Koráne je dosť rozporov a úplných nezmyslov, ale ty ako pravoverná moslimka s tým nemôžeš súhlasiť.

dahliaa
5. jún 2021

@adrestia Nepsala jsem, že to o sobě tvrdíš ty. Reagovala jsem na @ktochytavzite , kdy psala, že ty jsi ,,schopna si svoje argumenty aj obhajit.Asi jedina kt sa v Islame vyzna najlepsie,lepsie ako vy moslimky." - S čím já osobně nesouhlasím a důvod jsem uvedla. Vím ale, že jsi to o sobě netvrdila ty, proto jsem také nereagovala na tebe. 🙂
I teď píšeš, že ,,Pravda je taká, že v Koráne je dosť rozporov a úplných nezmyslov" - Nesmyslů možná pro tebe, protože jsi (z mého pohledu) nevěřící a nevyznáváš Islám, ale na rozpory v Koránu jsem se tě ptala já i Lenka a ani jedné jsi nedokázala odpovědět. Ptám se tě tedy znovu, které konkrétní verše jsou v rozporu (rozporují si)?

lenkakravcova
autor
6. jún 2021

@adrestia Mám známeho, ktorý študoval v Medine, v Saudskej Arabii. Pozvať ho tu? Ten by ti vedel písať o všetkom na čo sa pýtaš texty aj na dve strany. 🙂 Nie je problém ak by toto bol jediný kameň úrazu.

ktochytavzite
6. jún 2021

@lenkakravcova myslis tie videa o otroctve a potratoch na youtube?Pisem este raz nerozumiem angl,posanyvtext viem orelozit ale cideo asi tazko.
Ale ty taka odbirnicka,vies vsetky mena 14 manzeliek mohameda?
A das tu co konkretne zidovsky basnik pisla zle o Mohamedovi ze musel byt zavrazdeny?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
eva8
6. jún 2021

@lenkakravcova mal by s nami tepezlivost?

adrestia
6. jún 2021

@dahliaa Už som zoznam posielala. Napr. o stvorení sveta. V Súre 41 (verše 9,10,11,12) je uvedené, že Boh stvoril svet za 8 dní. Podľa Súry 57 (verš 4) mu však stačilo 6 dní.

ktochytavzite
6. jún 2021

@lenkakravcova ok,vyhladam si to a pozriem

adrestia
6. jún 2021

@lenkakravcova Neviem, či to má zmysel. Žiadny ortodoxný moslim predsa nebude tvrdiť, že v Koráne sú chyby a jeho text sa časom menil. Napokon aj v islamskej tradícii sa uvádza, že časť niektorých súr sa stratila a verše o kameňovaní cudzoložníkov zožrala ovca. Šíiti sú zasa presvedčení, že kalif Uthman nechal zničiť verše, ktorými prorok ustanovil za svojho nástupcu Aliho.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal