icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

eva8
8. jún 2021

@lenkakravcova pretoze boh ke laska?
Poviem konkretny priklad z mojho zivota. Dieta sa narodilo. 4 roky som ho vychovavala sama. Nikdy som ho nepotrestala. Kto robi, robi chyby a od prirody nie sme zli, necuceme skodit druhemu. Dieta bolo rozumne, poslusne nie zo strachu, teda aj experimentovalo zo zvedavosti, samozrejme pri tom nieco vyviedlo. Potom nastala ina vychova z druhej strany - trest za omyl. Aj u druheho dietata od narodenia. Hadaj, ktore bolo pokojnejsie, rozumnejsie, slobodnejsie?
Viacerym cudzim detom som pomahala so skolou, alebo aj davala pozor. Niektore z nich malo traumu, pretoze sa bali zlej znamky a naslednemu trestu od todicov. Vies, ze sa mi to podarilo odburat? A pri kom boli cudzie deti v pohode a menej "trapasov" vyviedlo? Pri tom, kto ich trestal, alebo pri tom, kto im prepacil, vysvetlil a stal pri nom, ked znasal dosledky? Ak je niekto neustale trestany, moze sa citit aj ublizeny, ked je trestany aj ked nieco nespravil naschval a potom samozrejme jednoduhsie zabije inu osobu, ked davas taky priklad. Teda ked tvoje dieta nechtiac zabije niekoho (mne sa to pise tazko, nerozumiem, ako z voleja toto vies pisat), tak ho potrestas, aby to nespravilo znova.
Celkovo z toho, co pises, znova sa vraciame k mojmu povodnemu: Poslusnost zo strachu.
Rozviniem - clovek v strachu zije v putach. Strach produkuje rozne vyhovorky, klamstvo...

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@eva8
Ja chápem, že ty tomu veríš. No ja tomu neverím.

Hovoríš že Boh je láska.. tá "vaša" láska vykonala genocídu ľudí Noeho. Nie len dospelých. Všetkých. Aj bábätiek.
Proste mne tie kresťanské opisy boha mi nedávajú žiaden zmysel.

A o Tom trestnai deti.. nikde som nepísal aze dieťa treba trestať za omyl. To NIE je spravodlivé. Boh netrestá za omyl. Porovnáva svoju prvú výchovu bez trestov (vážne úplne bez trestu - ak by vypichol inému dieťaťu oko vidličkou tak by si ho pohladkala?) S vychovou kde si druhé dieťa trestala za omyly. Ani jedno z toho nie je správe. To druhé je ešte horšie než to prvé.. Správny prístup je deťom stanoviť hranice a učiť ich čo môžu a čo nemôžu. Ak to porušia, potrestať. Inak ich učiť, viesť k dobrému životu príkladom. Vlastn príkladom.

dahliaa
8. jún 2021

@ktochytavzite Sunna, hadísy jsou také důležitými v Islámu, proto na ně poukazujeme. Prorok Muhammad s.a.w.s. je náš vzor. Bůh nám ho poslal. Súra 2:151 - A takto jsme vám poslali posla ze středu vašeho, který vám přednáší znamení Naše, očišťuje vás, učí vás Písmu a moudrosti a učí vás tomu, co jste vůbec neznali.

Ano, také nosím šátek.

tululu
8. jún 2021

@lenkakravcova Ano,chapem.Ale v kontexte celej Biblie maju vsetky tieto namietky jasne vysvetlenia.Neviem,ci ta to este dnes zaujima alebo mas svoje presvedcenie,ale v skratke:
1, Boh sa o Jezisovi vyjadril,ze to je moj syn,ktoreho som splodil.Splodil,nie stvoril,to je kardinalny rozdiel.Mozes ako clovek "stvorit" napr. sochu.Moze sa ti podobat,ty si jej autorom,ale stale je to socha,nikdy z toho nebude nieco tvojho duhu.Ak ako clovek splodis dieta,je to tiez clovek.Boh stvoril ludi,splodil syna-Boha Jezisa,cez ktoreho sa k Bohu vedia navratit aj stvoreni ludia.
2, a 3, su si podobne,resp. na podobnom principe.Boh je laska,ale Boh je aj svatost a spravodlivost.Aj rodic moze byt zaroven laskyplny a prisny.To sa absolutne nevylucuje,skor doplna a ziada.A ano,ak Boh nastavil jasne pravidla a je spravodlivy,tak bude ocakavat ich dodrziavanie.Ak je laskavy,tak odpusti tomu,kto olutuje svoju chybu a ide sa dalej. A ak chces zachranit ludstvo,ktore podlieha tym zakonom a porusovalo ich brutalne,tak to mozes jedine zasahom do ludskych dejin,do ludskeho zivota,do ludskeho tela,ak si spravodlivý a nie totalitarsky diktator.Vies,ja ked vidim svoje deti na ihrisku a dostanu sa do nejakej "hadky",neprijemnej situacie s inym dietatom,tiez im neletim ako stihacka hned napomoc,neodstranim to druhe dieta z cesty,nevyrubem ten obrubnik o ktory sa potkli,necham ich,nech si to skusia poriesit sami,ak je to nad ich sily alebo poprosia o pomoc,idem.Mne to pride logicke,kedze su to ludske bytosti a nie cvicene opice.Takto je to podla mna aj s Bohom a ludmi,ich rozhodnutiami...
Ale ano,je to asi aj o tom prepajani versov z Biblie,suvislosti a asi aj o motivacii,resp. tuzbe to pochopit a vziat za svoje.

dahliaa
8. jún 2021

@adrestia
@ktochytavzite
Jak jsem včera psala, ptala jsem se Šiíta na to, co zde psala @adrestia.
1. Samozřejmě, že i oni považují Korán za NEZMĚNĚNÝ a DOCHOVANÝ tak, jak ho předal Bůh Proroku Muhammadovi. To, že by ho Uthman nebo někdo jiný pozměnil je nesmysl i podle nich.
2. Imam Mahdi ve studni v Íránu není. To je blud/lež. Příchod Imáma Mahdi se očekává na konci světa.
3. (To zajímalo mě, to zde adrestia nezmiňovala) - modlí se Šiíté také 5x denně, ne 3x.

Prý se tyto bludy, výmysly a lži o Šiítském vyznání na internetu velmi často šíří. Prý je nutné hledat v důvěryhodné literatuře a těmto pomluvám a bludům nevěřit.

ktochytavzite
8. jún 2021

@lenkakravcova co by tym ziskal zeby mucil sam seba? A co ziskal tym ze stale bojuje o cloveka,vystavuje ho skuskam atd ,ked si vezmes tak cela biblia,koran tora je nelogicka,lebo cele sa to toci len o posluchani alebo o utrpeni,ked neposluchnes budes potrestany atd,ked ti pride nezmyselne umucenie na krizi skus sa zamysliet nad celym koranom bibliou atorou hl tie stare casti,to tiez nema logiku.

eva8
8. jún 2021

@lenkakravcova ak by sme p. Boha chapali, boli by sme bohmi. Po Noeho genocide prisiel Jezis a s nim Novy zakon. Ludske zakony sa stanovit museli, kedze sa nedodrzuju bozie. Rodicia su prikladom pre svoje deti zozaciatku. A nik sa nerodi zly, teda nekona umyselne zlo, teda trest je bezpredmetny podla mna

eva8
8. jún 2021

@lenkakravcova este - dost caasto pises o spravodlivosti. Kto sme my, aby sme sudili?

ktochytavzite
8. jún 2021

@lenkakravcova v Japonsku napr v skolach nevhaju deti si riesit spory same,uciteli nezasahuju vibec do bitiek,to je tiez cesta ako sa dieta nauci a pouci.

eva8
8. jún 2021

@lenkakravcova ano, mas pravdu, dietatu treba vytvorit hranice. Daju sa vytvorit rpznym sposobom.
Aj ja som deti trestala. Aj bila :( Ale vratila som sa k povodnemu - netrestat, nieto este trestay bitkou. Stojim pri nich, ked nesu nasledky, necham ich zlizat, to je ich "trest". Aj som sa trapila. To nie je sadomacho. Teba neboli, ked je dietatu zle? Alebo si povies zadostucinene "trp, vsak si to zasluzis"? Potom aj Noeho genocida bola spravodliva. Vyhubilo sa ludstvo, lebo neposluchalo, tak to vzal jednym smajom, vsak babatka by bez todicov aj tak neprezili, ked sa opieras o logiku, trest, spravodlivost

ktochytavzite
8. jún 2021

a vo sa dtalo s Jejezisom podla Koranu?zomrel alebo co s nim bolo?

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@tululu Podľa teba Boh plodí?
Spermiami ??
Není to trochu také..Hm pohanské ?

Ak niečo splodis, nie je to to isté ako ty. Ak by Boh niekoho splodil, mohol by splodiť niekoho svojho druhu, no nie samého seba. To by nebolo splodenie. Ty splodis človeka svojho druhu, no odlišujú bytosť, bytosť ktorá nie je totožná s tebou. Ak by Boh niekoho splodil, ten niekto by síce pochadzal od neho ale nebol by ten istý Boh ako ten ktorý ho splodil. Stále by bol nad ním vyššie ten z ktorého bol splodený. Neviem aj veľmi to splodenie predstaviť. Ako si ty predstavuješ že Boh plodil? Ak ho nestvoril ale splodil, tak aké bunky na to použil? Má Boh spermie ? Lebo to je princíp plodenia..

Ak je niekto splodený, má počiatok. Ak má ten, kto je splodený počiatok - tak nie je večny. Nie je Boh. Čiže zase sme pri tom, že ten , kto je splodený, nie je večný Boh a teda Ježiš nemôže byť Bohom. Logika. 🙂

Nám Boh dal v Koráne vedieť že: "neplodil a nebol splodený a niet toho kto by sa Mu vyrovnal" 🙂
Taktiež nám v Koráne dáva informácie o Tom, že Ježiš je jeho prorokom a Mesiášom, ktorého poslal a prikazuje nám, aby sme to dali vedieť aj ľuďom knihy - to je vám kresťanom - ktorí o Ňom majú nesprávne informácie.

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@eva8 To sadomaso som myslela tak, že keď urobí tvoje dieťa nieco zlé a chces mu odpustiť , tak nejdeš najprv po bič a nezbicujes sa. Keď chces odpustiť, odpustis. Aj Boh ak by chcel odpustiť, odpustí. Nepotrebuje sa pred tým pribit na kríž. 🙂

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@ktochytavzite Ježiš bol podľa Koránu vzatý do neba (nanebovzatie) a opäť ho Boh pošle na Zem ako jedno zo znamení blížiaceho sa Posledného súdu.

ktochytavzite
8. jún 2021

@lenkakravcova dakujem

tululu
8. jún 2021

@lenkakravcova Podla mna je to v Biblii uvedene takto,aby kto chce pochopit pochopil,ze Jezis je Bozi syn.Povedane po ludsky.Na pochopenie Boha a jeho sposobov nasa kapacita ani zdaleka nestaci a preto su tie vyjadrenia take ludske.Myslim,ze o spermie tu vobec nejde 😉 Ide o povod a podstatu,presne odlisenie stvoritela a stvorenia.V Biblii je vela prirovnani,aj Jezis pouzival podobenstva,pre lepsiu nazornost.To robia aj dobri ucitelia v skole.A co sa tyka ich jednotnosti,to je zaujimave.Predstav si,ze mas dve mince.Cim sa od seba tie mince odlisuju?Ako vies,ze su to 2 mince a nie 1?Lebo su v priestore ulozene na roznych miestach a kazda z nich je zlozena zo samostatnych atomov.A teraz si predstav,ze neexistuje priestor.A cas.Lebo Boh je mimo casu a priestoru.On ten cas a priestor stvoril 🙂 To ze to nedokazeme pochopit neznamena,ze to nemoze byt pravda. Zaciatok a koniec ma len nieco,co podlieha entropii,rozkladu,skaze...alebo jednoducho casu.A okrem toho,cas je relativny,napr. vo vesmire su hranice,kde cas plynie inak,cas je zavisly aj na gravitacii.To je fyzika.Cize tu by som nebrala cas ako taku entitu,ze by urcovala Bohu pociatok a koniec,cas je na to maly pan 🙂
Ale teda to su moje vysledky studovania Biblie,evolucie,fyzikalnych a prirodnych zakonov,psychologie a aj inych nabozenstiev.Mne prisli prave tie ostatne bud prilis nadludsky dokonale alebo neludske a neosobne.

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@tululu Neodpovedala si mi na otázku. ☺ Ako Boh plodí? Ma spermie? (lebo to je podstata plodenia - v pohlavné bunky)

K tomu zvyšku - presne toto hovoria aj hinduisti. Tiež to ich náboženstvo nedáva zmysel tak sa z toho snažia podobne vykrutit (neber to v zlom, aj ja som sa takto ako bývalá kresťanská snažila sama seba klamať aj keď son videla ze uz musím hlúposti vymýšľať aby som si to nejako zdôvodnila).

Boh je náš časom. Všetko stvoril. Aj čas mu len podlieha. O čas nejde.. Ide o postupnosť a naslednost. Splodenie nepredbehne sploditela tak ako stvorenie nepredbehne Stvoriteľa.

ktochytavzite
8. jún 2021

@lenkakravcova hinduisti sa ako vykrucaju?To ma celkom zaujalo,co si nevedia vysvetlit?

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@ktochytavzite V hinduizme je mnoho smerov. A siekt. Existujú tam monoteisti ale i polyteisti (takí ktorí veria vo viacerých bohov a i takí, ktorí veria, že Boh je trojica bohov - ničiteľ, stvoriteľ a ešte niečo). Existuje tam aj niečo také ako vyšší princíp - monisti - ktorí tvrdí aze ten vyšší princíp je vo všetkom a neexistuje žiaden Boh ako entita. No a proste keby si sa s nimi rozprávala, tak dávajú také podobne argumenty ako kresťania - hlavne tí polyteisticki hinduisti majú podobne argumenty (že Boh musel, musí, Bohovia museli toto a hento lebo ich milujú..). Dosť sa to podobá sa s RKC. 🙂

ktochytavzite
8. jún 2021

Podla mna sa je to ,vsetky nabizenstva len hladanie boha a nikde nieje uplna pravda,len zalezi od ludi,co im je blizke a ako boki vychovani.
Ako tiez mi nedava zmysel ze preco by sa mal jezis obetovat ajo vkastne tym vykupil nas ake hriechy?Koho?keby to tak malo byt potom by na svete nemalo co byt utrpenie,bokest hlad a bieda ale boki by sme v raji ako bol Adam.
Ale mne ani moslimske nedava zmysel,tam je tiez vela zadrhlov,hl preco by mal byt muz nadriadeny zene ,preco by sa mala zahalovat,dzini kt su v podobe psov,Mohamed a jeho Aisa a vela inych veci,kt su nelogicke.
Boh asi je ale nik nevie aky je a co od nas chce,myslim si ze ani netreba sa k nemu dajako modlit a proait ho,on vidi kto co robi a skutky su to hlavne,nie nezmyselne modlitby a pute,omse.

Pravda je ze rkc by mala na sebe popracovat a ocistit sa,hl od toho prepychu a tiez od tych motlitieb k marii a svatym,malo by sa modlit len k bohu a jemu sa prihovarat.A mali by sa uznat vsetky zvytky nie len tie schvalene rkc.Je tam zatajocanie a to nieje tiez ok,Inak my krestania ako keby zabudame na Boha tie motlitby kt poznam su batsinou len k marii,jezisovy a svatym, o Bohu len itce nas?
Ale nieco medzi nebom a zemou asi je kedze ja verim tym detom a ze si pamataju minuly zivot,

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@ktochytavzite
Čiže ty to berieš skôr tka že všade je kúsok pravdy, a kúsok tradície (veci ktoré sú podľa teba výmyslom). Myslím, že tak to berú práve tí bahajci (bahajske spoločenstvo). Skús si o nich niečo prečítať, si myslím ze máte podobný názor. 🙂
Posielam ti link na ich slovensku stránku - https://www.bahai.sk/ Môžeš prečítať a napísať čo si o tom myslíš.

A súhlasím s tým, že skutky sú najdôležitejšie.
Na tých sa ukazuje naše smerovanie a tie menia každodenný život.

ktochytavzite
8. jún 2021

@lenkakravcova no myslim si ze Jezis bol ale mozno umrel,mozno k nemu hovoril Boh ale tiez si nemyslim ze bol Boh a dakujem za link,precitam,uorimne sama sa hladam,tiez sa mi akosi nepaci rkc a hlavne nemam chut tam chodit,ked nesuhlaism s niecim.A tiez si myslim ze nas oklamali,nas krestaniv s tym ze nepozname uplnu pravdu.

rommie
8. jún 2021

Mňa zaujíma, či si vážiš, že Európa je tam kde je, vďaka kresťanstvu. A nie vďaka islamu. Že sme sa tu 2000 rokov vyvíjali týmto smerom a nie smerom islamu. A ty sa teraz po nejakom skúmaní zaradíš inde. Mne to príde ako taká zrada hodnôt našich predkov. (ja nie som kresťanka, síce pokrstena ale to nebola moja voľba).
Druhá otázka, ako mi vieš vysvetliť to, že odmietate bravčové?
Tretia otázka, rozumiem ze potrebuješ niekam patriť. Do nejakého spoločenstva. Ale skúšala si aj šport, záľuby a podobne?

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@rommie Vážim si, že Európa je tam kde je vďaka sekularnemu humanizmu. Nie kvôli kresťanstvu. Za čias rozkvetu kresťanstva tu bol stredovek.

Mne to nepríde ako zrada predkov vybrať si v čo skutočne verím. Pochádzam z rodiny, kde sa jedno hovorilo, druhé robilo - takže, ak by som toto zradila, len pre mňa dobre. Nechcem byť pokrytec, ktorý sa niekam hlási len aby sa hlásil.. s ispamom suhlasim a stotožňujem sa, tak sa k nemu aj oficiálne hlásim. Nebudem sa hrať na niekoho kým nie som.

Bravčové je zakázané Koranom a rovnako tak Bibliou (sú tam o tom tri výroky, ktoré hovoria napríklad i to, že kto ho konzumuje, tak aj zomrie..). Prorok Ježiš taktiež nejedol bravčové. Nasledujem ho v tom.

Nemám potrebu niekam patriť len na okolo. 😀 Skúšať.. a neviem čo. Hrám na klavíri (chodila som na LŠU 10rokov), zapájala som sa počas štúdia do kadejakých akcií a súťaží, spolupracovala som s jednou docentkou a chodili sme na výstavy plodín (študovala som poľnohospodárstvo).. nie je to o tom, žeby som nikam nepatrila alebo nemala žiadne hobby,, okrem toho aj vyšívam, doucovala som pred dôvodom deti slovenčinu a stretávam sa aj s (ne)moslimskymi kamoškami.. 🙂 Mám čo robiť. No i tak to neznamená, že nemám túžbu veriť v Boha. To sa nedá inak naplniť.

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

*ispamom = islamom
*dôvodom = covidom

Preklepy si nevšímajte. Mám nový mobil a nemám ešte nastavenú dobre autokorekciu. 😀

tululu
8. jún 2021

@lenkakravcova Odpovedala som ti,len si to asi nepochopila.Mysliet si,ze Boh potrebuje spermie na splodenie syna je asi tak logicke,ako si mysliet,ze ak je vlk hladny,tak so pojde do obchodu kupit maso....To,ze my ako dnesni ludia to robime neznamena,ze je to vseobecne platny sposob a pravda 😉 Boh Otec,Boh Syn a Boh Duch Svaty je jedna bytost a tri osoby zaroven.Aj kocka je trojrozmerny objekt a sklada sa z dvojrozmernych priamok,jednorozmernych ciar...A je to stale kocka.A je aj pravda,ze sa sklada z ciar.Bez ciar by to nebola predsa kocka,ci? 🙂 Tym plodenim,som chcela povedat,ze v Biblii je jasne uvedene,ze Jezis bol na zem poslany ako Bozi syn,nie iba ako odusevnely prorok alebo osvieteny filozof,ja neviem,co bolo pred stvorenim sveta,aky bol postup,ale ty sa stale snazis pochopit Boha ludskym rozumom.Hovoris,ze o cas nejde,ale o naslednost.Naslednost bez casu predsa neexistuje,bez casu nie je minulost,ani buducnost,len pritomnost a v tej neexistuje,ze jedna osoba predchadza druhej.A prirovnat krestanskeho Boha k hinduistickemu je podla mna uplne scestne,tam uz nenachadzam ani stipku logiky,ak by som sa to snazila pochopit rozumom.
Ale teda to su vsetko detaily.Ked mas v zivote krizu a zruti sa ti svet,nic z toho ti nepomoze.
Ja sa neklamem,ja som sa tomu rozhodla verit a ano,boli obdobia,kedy som pochybovala,ale teda Boh ma nesklamal.Ani v tych najtazsich chvilach.Cize asi nemusime pokracovat v diskusii,ja sa ta nesnazim presvedcit o svojej pravde,ale bola som zvedava,ake nezrovnalosti si mala na mysli,ci nie je nieco nove,co by som si mala premysliet,preskumat,lebo ja neverim slepo 😉 Ale toto je uz za mnou 🙂 Tak ti uprimne prajem vela pokoja a radosti v zivote,nech sa ti dari. A dik za odpovede a tvoj cas.

lenkakravcova
autor
8. jún 2021

@tululu Ako teda toho Ježiša splodil ak ho nestvoril?
Napíš mi prosím ako si to splodenie predstavuješ keď tvrdíš že splodený bol. Ako?

Keď nechceš nemusíš odpovedať. Ja som odpoveď na túto otázku ešte od kresťana nedostala.. vždy je to len nejaké to "božie tajomstvo" - dogma.

tululu
8. jún 2021

@lenkakravcova Mozno sme sa zbytocne zaplietli tym slovom splodeny.Ja som si to niekedy tiez v hlave obracala viacerymi sposobmi a mne pomohli C.S Lewis,aby som to pochopila lepsie,resp. aspon zdaleka.On vysvetluje tieto veci asi tak ako minule v nejakom programe vysvetlova profesorka Ostatnikova,ma milion titulov,vyskumov,je popredna biologicka,velka kapacita ohladom genetiky na Slovensku aj v okoli,priciny a podstatu autizmu.Jasne,ze sa to snazila vysvetlit co najlaickejsie ako vedela,davala vtipne aj jednoduche prirovnania.Kazdy to vdaka nej pochopil,ale nikto ani netusil,ako to v tom mozgu naozaj prebieha.Tak to chapem aj ja,proste ak cas neexistuje,nemoze predchadzat jedna pricina druhej,ale zaroven kazdy vysledok ma svoju pricinu alebo zdroj.Co ak Boh Jezisa nestvoril,pretoze takto ako trojjediny Boh proste existuju?Co ak je Jezis ako svetlo,ktore ziari zo svojho zdroja,cize nieco,co proste musi existovat,ak existuje svetlo.Neviem.Prirovnanie syn a otec je podla mna tiez len pre ludske pochopenie,pretoze aj u nas ludi je vacsinou ta vzajomna laska rodica a dietata nieco najblizsie k predstave dokonalej a cistej lasky,ktora miluje tak,ze chce pre druheho dobro,aj za cenu obetovania a chce,aby druhy zil slobodny a radostny zivot,s cim suvisi ta vychova a sloboda volby. Ale odhliadnuc od vsetkeho,na cas by som sa neviazala ani mimo krestanstva.Nikto z vedeckeho sveta nevie,co bolo pred Big bangom,kedze vtedy bol cas,priestor a hmota v uplnej singularite.odvtedy sa vsetko meni,priestor sa rozpina,cas nie je vsade ten isty a hmota a antihmota su zahady,ktore su proste zatial nepreskumane.

eva8
9. jún 2021

@lenkakravcova Boh sa nepribil na kriz, aby odpustil. Ludia pribili Jezisa na kriz a Boh im odpustil. Boh vedel, ze sa ludia tak zachovaju, napriek tomu im v nicom nezabranil, lebo maju slobodnu volu.
Len tak mi napadlo - ked jevsemohuci, mohol vlozit seba (oplodnene vajicko spermiami) do Marie. Aby sa narodil syn Bozi ako clovek. Aby ludia videli, ze Boh vie zniest ludske utrpenie. Ludia potrebuju dokazy, ako ty i ja hladam vo vsetkom logiku.
Mne dlho hrdost mepovolila, ze niekto za mna trpel. Preco by za mna mal niekto pykat. Je to aj symbol slobody - neboj sa, vsetko bude ok, si zvyknuty byt potrestany, alenemusis, ak to uprimne olutujes. Uz potrestany bol niekto iny. Taka "dohoda" o vine a treste. Pan Boh je preto Boh, lebo ho nedokazeme ludskym rozumom pochopit. Ludia su nachylni k tomu, ze potrebuju dokazy, aby uverili. Aky najlepsi dokaz potrebovali b minulosti? No vidiet ho. Tak poslal seba sameho ako syna. Mozno cast seba sameho?
V p. Boha verime srdcom, nie rozumom. Blahoslaveni, ktori
nevideli a uverilii . Niekto potrebuje vidiet (= vysvetlit logicky v sucasnosti), aby uveril. Myslis, ze ja si "nevymyslam"rozne suvislosti? Nevymyslalarozne alternativy, rozpravky k tomu, ako ludia prichadzali k bohu, co si predstavovali pod pojmom ,"boh"? Aj tu som predviedla rozne "kusky" 🙂 Nepovazujem moje zmyslanie za zamerne zavadzanie. Nebysvetlujem ako vysvetluje cirkev, vychadzam z toho, co viem vdaka cirkvi a hladam. A verim. Resp. som
uz aj presvedcenaa 🙂
@ktochytavzite napr. evanjelici sa nemodlia k svatym. Protestanti, reformovana cirkev, sa reformami snazila vratit ku korenom. A preco je potrebne spolocenstvo? Lebo ludsky rozum premysla, skuma, kombinuje, lahko podlahne sebaklamu o fokonalosti, odchadza od pravej podstaty Boha, tak spolocenstvo ho "vrati na zem". Preto je dolezite, ake spolocenstvo sledujeme. Koho nasledujeme. Abstraktneho boha (ako nasledovat niekoho, nieco, koho si nevieme predstavit) alebo niekoho hmotneho - Jezisa, Mohammeda, Mojzisa, inych prorokov...
@lenkakravcova nasledujete
proroka Jezisaa a proroka Mohammeda. Da sa naraz oboch, ked jeden mastavi druhe lice a druhy sa riadi oko za oko? Jeden o odpustani, druhy o treste? Mojzisovi bolo danych 10 bozich prikazani, pre moslimov je dolezitych 5 pilierov islamu? Koran = reforma, navrat? K comu? Alebo Koran = pokracovanie? Preco nerozvija dalej, co priniesol Novy zakon? Preco priniesol ludske zakony ako dedicstvo, trest na Zemi a podobne? Aby sa vedeli ludia niecim riadit? Vsak uz mali dane zakony - desatoro.Kedze ich nedodrziavali, tak si vytvorili nove. Napr. o dedicstve, co sa pise v Korane. V poriadku, ma tu dobu vyborne. Ale v sucasnosti? Ludia zmenili tie zakony. Teda ako by mali byt aplikovane v sucasnosti. Porusuje sa slovo bozie pri urcitych ukonoch, alebo je ich povolene zmenit vzhladom na sucadnu dobu? Vsak bozie slovo by nemalo poznat cas

ktochytavzite
9. jún 2021

@eva8 to pokracovanie ani mne naor nedava zmysel,ze preco sa neslo v odkaze Jezisa. Ale ani ze sa obetoval za nase hriechy ukrizovanim mi tiez nepride logicke kedze sa nic tym nezmenilo,Jezis bol,nieco zanechal,ludia by mozno aj bez ukrizovania uverili v jeho odkaz,ci to ukrizovanie bolo neskor vykounstrovane aby vzniklo nove nabozesnstvo? pretoze co sa tym zmenilo,nic podla mna ,ludia by boli spaseni na zaklade viery aj skutkov.Predsa nas nevytrhol z utrpenia ,to je tu stale a fakt ludia dost trpia,ci uz telesne alebo dusevne.