Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova a k tej zmluve od Mohameda je mi tazko sa vyjadrovat,lebo naozaj nepoznam jeho zivot a ucenia tak dobre,aby som mohla nieco rozumne povedat.v kazdom pripade sa moj Boh dava spoznat kazdemu,kto ho uprimne s otvorenym srdcom hlada a myslim,ze mu da spoznat aj to prave Bozie ucenie,ktore mu pomoze v tomto zivote zit podla jeho vole.a myslim,ze sa v tomto zhodneme,ze o to ide,mat zivy vztah so zivym Bohom.
@eva8 hmmm. To znie viac menej podobne. Zaujima ta islam? Ono je dobre sa zamerat na to co je jadrom islamu - modlit sa k Bohu (lebo clovek nikdy nevie, kedy zomrie a kedy sa k Neku vrati... mozno je toto Nas posledny den), byt dobrym clovekom a robit co najviac dobra v rodine, v spolocnosti atd... starat sa o miskeen (chudobnych). Skutocny Islam treba hladat v Korane a zivote proroka Mohameda, mier s nim, nie v moslimskych krajinach. Lebo ludia su ludia, a na konci dna su vsade na svete rovnaki - robia si Co chcu a prekrucaju. 😄
@eva8 ja som bola sokovana ked som citala o islame a uvedomila som si ze sami moslimovia nedodtziavaju pravidla. Ja mam momentalne dost problemov so svojou rodinou, myslim ze vies si predstavit 😄 a nap druhej strane z manzelovej strany rodina je velmi fajn, ma Shaa Allah, ale tiez su dost kulturni. Cize je to boj na dvoch frontoch.
Ale prorok Mohamed, mier s nim, povedal: "Pokial zijes podla islamu, vzdy budes ako cudzinec na tejto zemi. Ale dovzdaj dobre spravy cudzincom."
@ummimaryam a tebe pride zivot Mohameda prikladny? Uz len to ze zena je podriadena muzovi robi vo svete zlobu.Islam by mohol byt pekny keby sa tam par veci pomenilo.
Ale suhkasim ze netreba sa pozert na krajiny ,lebo ludia su vsade rovnaki ale na jadro.
@dahliaa zivy bztah s Bohom,skor asi myslela intezivny,nie ze raz za cas si spomenut ale citat bibliu a modlit sa ro it dobre atd
@eva8 Podla mna Islam v europe by asi neznuzil europu na moslomske krajiny co sa tyka kultury a hodnot pretoze yu je nabozenstvo seoarovane od pokititky v idlame to tak nemaju a to podla mna by europe nehrozilo.Jedine kebyze je vojna a vyhraju moslimske krajiny byvsa tak mohlo stat ,zeby sme tu mali to co tam.
@ummimaryam o islam som sa zacala zaujimat pred viac nez 20 rokmi, no realne som ho zacala spoznavat az v manzelstve a viac-menej ako samouk, na zaciatku som v nom hladala to pekne a povazovala len za rovnocenne monoteisticke nabozenstvo. Potom som zistila, ze je dolezite koho sledovat.
Ked mas zaujem, moje prispevky vysvetluju preco.
Celkovo mam moslimov rada, vlastne celkovo mam rada ludi, nerobim rozdiely. Mozno mam predsudky.
Mozno preto som nemala problemy ani s mojou rodinou, ani s mojou byvalou rodinou ex.
Dolezite je, aby ludia boli stastni a spokojni, potom to vedia podat dalej
@eva8 presne tak. Je dolezite koho sledovat. Tak ako nebudem pozorovat romov v osade aby som a
spoznala krestanstvo, hoci su krestania (len na objasnenie, proti romom nic nemam), tak nebudem pozorovat nejakych nevzdelanych, zlych ludi ako priklad islamu, hoci su moslimovia. Najlepsie je ist do zakladu, precitat si Koran a ucenie proroka Mohameda, mier s nim. ☺️
@eva8 takze ty si bola vydata za moslima? Ci stale si? ☺️
@ummimaryam ja sa zamiesam,obe mate pravdu ale raz ked je niekde napisane ze muz je nadriadeny zene,pre mna ako zenu to nebude vhidne nasledovania,aj to mnohozenatvo a sex otrokyne za mna tiez nie vhidne nasledovania,preco stale v Islame ma mat len muz vyhody?
Uroimne
@tululu Rozpory v Pisme neexistujú, lebo jej autorom je Boh. Existuje iba neznalost Pisma a z toho plynuce nedorozumenia. Ona precitala kopec veci, ktore su zamerane podkopat doveryhodnost Pisma. Zakazdym nieco vytiahne, je to unavne. Skutky ap. jej uz boli vysvetlene a aj tak sa snazit lapat do sieti koho sa da. Vsetko skumaj, niekedy treba ist do povodneho prekladu. Ked si o tom budes hladat viac porozumies, ze ti co boli s Pavlom poculi zvuk ale nerozumeli slovu.
A teda, poculi "hlas"/zvuk nejakej reci/ ale nerozumeli o čom Ježiš hovoril s Pavlom
Sk 22,9 A tí, ktorí boli so mnou, svetlo síce videli, a naľakali sa, ale hlasu toho, ktorý hovoril so mnou, nepočuli.
Sk 9,7 A mužovia, ktorí s ním spolu cestovali, stáli ohromení, bez slova, ktorí síce hlas počuli, ale nevideli nikoho.
Ked citas tak vidis, ze nevedia co znamena mat zivy vztah s Bohom. Pretoze ich boh nie je Bohom. Pismo je v tomto jasne, pokial neuveris, ze Jezis Kristus zomrel za nase hriechy, zmrvychvstal na treti den a vystupil na nebesia, je teda Spasitelom a Vykupitelom, zivym Bohom, tak si neuverila v praveho Boha. Lebo kto veri v Syna (podla Pisma), veri v Otca. Oni beru Pana Jezisa iba ako proroka, znizili ho na hriesneho cloveka.
Tak majte pekny den este
@lenkakravcova k tym evanielijam co sa pytas,niekto mohol pocut hlasy,niekto svetlo,to nieje take roznorode ako pises,kazdy clovek ma ine vnimanie reality.Aj mohamed mal prost z paranu a dosiel z mediny,toto je vatsi rozpor.
Dalej adresia poslala odkaz kde bolo zmenene v korane nieco a tiez si to odvovodnila ze ta zmena je mala ale fakt je,ze aj tam sa nieco naslo co bolo zmenene,cize tiez nieje pravda ked sa pise alebo uvadza ze Koran bol nezmeneny,no bol i ked v mensom rozsahu.
@ktochytavzite
Prorok Muhammad neprišiel z Mediny ale z Mekky, čo je mesto nachádzajúce sa pri pohorí Paran.
@lenkakravcova https://regionkosice.com/wiki/Desert_of_Paran
to nieje iste,skor sa mal nachadzat bud Egyot alebo sinajskom poloostrove.
Al
@ummimaryam som šťastne rozvedená. Ale boli sme aj šťastne zamilovaní. Nič zo života neľutujem, čo sa týka vzťahu
Uprednostňujem nasledovať Ježiša pred nasledovaním Mohammeda
@lenkakravcova ale však v islame je najdôležitejšie dodržiavať 5 pilierov islamu, nie 10 božíc prikázaní... A to je rozdiel
@ktochytavzite až teraz som videla oslovenie. Vezmi si Taliban napr. Ako si vysvetľujú korán? A žiadali v škole žiakov dodržiavať všetko do piky" nespievať, nekresliť, dokonca nepoužívať farebné ceruzky... Však zlé vysvetlenie si koránu (?), alebo neviem čoho. Nesprávne výklady...
Ale keď každý hľadá len to pekné a snaží sa to žiť, tak v poriadku. .
@lenkakravcova Tak to,ze si zidia dalej odvodili mnoho zakonov,to kritizuje aj sam Jezis,resp. to,ze si z nich spravili jadro svojho vyznania 🙂 Vdaka za tip,so svojou vierou som uplne spokojna,ale pre zaujimavost si to mozem niekedy precitat,ak budem mat vela volneho casu.Ja len nerozumiem,ako sa da verit v Jezisa ako proroka a nie Bozieho syna.Lebo ak bol naozaj Bozi syn,tak dava zmysel to,co kazal.Do poslednej bodky.Ak by som verila,ze je "len" prorok alebo nejaky myslitel,tak tam by tam vela veci nesedelo,ze az.Cize ktokolvek,kto ho uznava za proroka ale nie nieco viac je pre mna osobne nedoveryhodny.Alebo teda neviem,ci ma tvoje nabozenstvo nejake ine spisy o nom.Lebo v evanjeliach je jasne,ze Jezis bol mesias.
Ale inak suhlasim s @tilonka,vdaka za info ohladom tych versov zo skutkov,teraz som si ma to spomenula,ze raz som k tomu pocula take vysvetlenie.A ano,toto su podla mna take veci,ktore k nicomu nevedu,lebo tu naozaj nejde o dokazovanie pravosti mojho/tvojho Boha.Moj Boh je pre mna realny,aj keby sa zajtra naslo milion spisov,ktore by nieco dokazovali a vyvracali.
@dahliaa Nuz ano,neviem,ci si si niekedy citala celu Bibliu,ale v podstate velka cast stareho zakona opisuje,ako Boh nenavidel,ked jeho vyvoleny narod sluzil alebo obetoval inym bohom.Vyrezanym z dreva,odliatym zo zlata...proste bozstva susednych narodov.A ja ako krestan verim,ze clovek moze na zemi uctievat aj inych bohov,bozstva...to ale neznamena,ze je to spravne alebo prave 🙂 Ale bohom ti moze byt v podstate hocico,comu sluzis celym zivotom...potom sa mozeme bavit aj o inej duchovnej rovine tychto bozstiev,ale tam by som nezachadzala.A teda ano,ja verim,ze moj Boh je jediny pravy a skutocny Boh.Zivy je skor opak tych bozstiev,ktore su ako z kamena a asi aj tak pomahaju...A zivy vztah s Bohom je pre mna to,ze viem,kto som,kam smerujem,na koho sa mozem spolahnut v kazdodennom zivote aj velkych trapeniach a kto mi dava hlboky pokoj a odpustenia..Proste denna realita.Osobny vztah s osobnym Bohom,ktory so mnou ten vztah chce mat,to je proste parada 🙂 Ja neviem,ako je to u vas,ale myslela som,ze o to ide aj vo vasom nabozenstve.
@eva8 no ano,to som inak nevedela o tych ceruzkach,piesnach a pod to ozaj ako u zidov uz.Inak som citaka davnejsie o ortodox zidov a och nemaju moc radi v izraeli,lebo pobatsina su nezamestnani,nakolko im to nabozenatvo neumoznuje,kedze maju tolko tych pravidiel aj delenie mlieka a masa to tiez vzniklo len z jedneho citatu tusim.Aj v nedelu ked im vypne prud ,tak napr nemoze len zapnut poistky,lebo je robot zakazane,ci oni maju sobotu.
A k talibanu,ano ale ked to nemaju rozdelene ze nabozenstvo od viery tak je to skor tazsie ale myslim ze ich preludnenie v europe by nemala byt pre nas hrozba kedze mi tu mame ine zakony a nemame to hkavne zlucene teda nabozrnstvobs politikou.
@tululu a kde presne sa pise o mesiasovi,a mesias -boh?Alebo co znamena mesias?Co ja viem mne by to tiez skor pasovalo ako prorok a nie boh.
@tilonka ako nas spasil jezis?Tym ze ho ukrizovali co pre nas urobil?To nedava zmysel lebo ved boh tu bol vzdy.Uz som to pisala ale kebyze s ukrizovanim naor zmiznu zo sveta choroby a utrpenie tak hy to davalao zmysel.Ale ukrizovanim sa nic nezmenilo,akurat vzniklo dalsie nabozenatvo.
@ktochytavzite vlastne preto potrebujeme spoločenstvá, aby sme nevytvárali nové vysvetlenia, ako napr. Taliban 🙂 Samozrejme, časom sa väčšina odkloní od napísaného, keď to nie je v nás zakorenené a potom vznikajú nové spoločenstvá, ktoré sa chcú vrátiť k jadru. A niekedy to preženú...
O Talibane sa veľaa diskutovalo v rádii a tam reportéri priamo z miesta činu hovorili o tých zavedených praktikách v školách. Teraz je to už voľnejšie, to bolo už nepamätám pred koľkými rokmi. MOžno sa o tom hovorilo okollo r. 2015, plus-mínus. Veľmi mi zbehol čas, za posledné roky, neviem presne
@ktochytavzite
Len zopar prikladov z evanjelii,Jezisove vyroky,odpovede je tam toho ovela viac.ale myslim,ze su dost jasne a ze sa Jezis sa nepovazoval za proroka.
A Ježiš sa opýtal svojich učeníkov: "Za koho pokladajú ľudia Syna človeka?" (Cézarea Filipova je 40 až 48 km severne od Betsaidy na úpätí Hermonu.) 14Oni vraveli: "Jedni za Jána Krstiteľa, iní za Eliáša a iní za Jeremiáša alebo za jedného z prorokov." 15"A za koho ma pokladáte vy?" opýtal sa ich. 16Odpovedal Šimon Peter: "Ty si Mesiáš, Syn živého Boha." 17Ježiš mu povedal: "Blahoslavený si, Šimon, syn Jonášov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktorý je na nebesiach. ("Telo a krv" je výraz, ktorý označuje "človeka".) 18A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.
Ježiš mu odpovedal: "Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.
Každého, kto mňa vyzná pred ľuďmi, aj ja vyznám pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach. Ale toho, kto mňa zaprie pred ľuďmi, aj ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach.
Nie každý, kto mi hovorí: »Pane, Pane,« vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach.
14Ale kto sa napije z vody, ktorú mu ja dám, nebude žízniť naveky. A voda, ktorú mu dám, stane sa v ňom prameňom vody prúdiacej do večného života .
@eva8 No ja popravde nerozumiem, kde ľudia berú tie názory, že je zakázané spievať (veď na oslavách sviatkov počas života Proroka ľudia spievali, a taktiež sa používala rytmická najmä bubienková hudba), alebo tie pastelky farebné - to je totálne pritiahnuté za vlasy. Nerozumiem sama od čoho si to odvodzujú... Keď si človek číta o tom, ako Prorok žil - že sa delil so stravou s inými ľuďmi, bol skromný, obliekal si rád bielu a zelenú farbu odevu, veľmi veľa sa usmieval, hral sa s deťmi, dokonca pri modlitbe nechal, aby maličké deti po ňom liezli (nekarhal ich za to, ani sa na ne nehneval), tak fakt nerozumiem odkiaľ si ľudia (napr. ten Taliban) povymýšľajú tie kadejaké sprostosti a klamstvá.
@tululu
Ja len nerozumiem,ako sa da verit v Jezisa ako proroka a nie Bozieho syna.L
- mne dáva zmysel, to čo kázal aj keď bol prorok a Mesiáš (to sa píše o ňom aj v Koráne) 🙂
@eva8 modlitba nie je rozhovor, nie je to dialóg. Je to monológ vďaky, uctievania a prosieb. Ak máš pocit, že je to dialóg, tak sa môžeš opýtať, aké bude zajtra počasie v Malajzii.
@tululu Ja v tých výrokoch nevidím to, že by o sebe hovoril ako o Bohu. Syn boží a syn človeka - proste človek, ktorý dodržuje vôľu Božiu. V Jóbovi spomína Biblia nespočetné množstvo Božích synov 🙂
S tým vyjadrením: "Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa."
Nemajú problém moslimovia. Veď je to jasné - každý, kto neprijme Božích prorokov (všetkých) sa akoby stavia proti vôli Božej, proti islamu. Iba keď pijmeme všetkých Božích prorokov, môžeme sa dostať do raja. A teda tento výrok pre Izraelitov bol ako konárik do oka - oni totiž Ježiša ako proroka a Mesiáša odmietali. Islám ho ako proroka a Mesiáša uznáva. A čo sa týka ten časti "nik nepríde k otcovi" - poukazuje na to, že Ježiš nie je Boh, je len človek, ktorý vedie ľud k Bohu.
Rovnako tak tie ďalšie výroky: kto zaprie proroka, toho sa prorok nezastane pri Poslednom súde pred Bohom.
Nie každý vôjde do Božieho kráľovstva, iba ten, kto plní vôľu Božiu (tak ako proroci). Ten, kto sa napije vody - učenia, ktoré nesiem ľudu - a bude sa ho držať, ten uspeje.
Keď si všimneš, tak v Biblii máte napísané: Mk 10,18
Ježiš mu odpovedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh.
Ak je tento výrok pravdivý - tak Ježiš sa nim ohradil voči tým, ktorí verili, že Ježiš je rovný Bohu. Nie je. Sám hovorí, že on ako človek nie je dobrý. Dobrý, sktočne sväto dobrý, je iba Boh (ten, ktorého v Biblii familiárne, nie doslovne, nazýva otcom).
@lenkakravcova ale podla Biblie nebol ani Jezis prorok,kedze to sam nepovedal,tak potom co bol?Nebol boh,nebol prorok,cize ani biblia ani koran nemaju oravdu,jedine mi vychadza ze zidia ako mesiasa ale ho neprijali,len mesianski zidia,cize ti maju pravdu?

@eva8 Boh im dal 10 zakladnych prikazani.Neskor boli este nejake nariadenia ohladom archy zmluvy,levitov,obetovania a podobne.Ale si vezmi,ze neskor sa z toho vyvinulo to,ze zidia davali desiatky este aj z mäty,kminu a inych drobnych surovin,presne odmerane.A mali xy inych presnych nariadeni,ako sa ocistovat,kedy,kde,ako sa obliekat,ako sa modlit,co nesmie obsahovat latka ich oblecenia a podobne veci,ktore podla mna su daleko daleko od toho zakladu,co od nich Boh chcel.Ale oni si zo zakonov urobili nabozenstvo.