Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@tululu No vidíš, takže nemáš vlastne žiaden dôkaz, iba dohady (ako by to možno mohlo/nemuselo byť).
Píšeš, že skutky apoštolov dokazujú že je niečo skutočný opis
Tak vyberám na ukážku, ktoré z týchto dvoch opisov cesty do Damašku je pravdivý opis situácie? A alebo B
A.) Sk 9,7
Muži, ktorí šli s ním, ostali stáť nemí od úžasu, lebo počuli hlas, ale nikoho nevideli.
B.) Sk 22,9
Tí, čo boli so mnou, videli síce svetlo, ale nepočuli hlas toho, ktorý ku mne hovoril.
Znovu podotýkam. Je to opis jednej a tej istej udalosti. Ak je Biblia od Boha, tak Boh sa takto sekol? Dokáže sa takto váš boh mýliť, že vnukne niekomu úplne iný popis udalostí a vnukne im to tak, aby to obaja zapísali?
Alebo je Biblia len dielom ľudských rúk?
@eva8
@tululu
Pridávam vám tu možno zaujímavú vec pre vás:
V r. 628 n.l., prišla delegácia z kláštora svätej Kataríny k Prorokovi a požiadala o jeho ochranu. Prorok Muhammad ich nevyhnal, nepozabíjal a ani im neublížil. Odpovedal im priznaním Listiny práv. Tento kláštor sa považuje za pokladnicu kresťanských dejín, ktorá zostala bezpečne chránená 1 400 rokov pod moslimskou ochranou. Tu máte aj znenie tejto zmluvy v krátkosti: „ Toto je správa od Muhammada ibn Abdulláha ako zmluvy pre tých, ktorí prijali kresťanstvo. Veru, ja, a moji poddaní a pomocníci - spoločne s nimi vás budeme brániť, pretože Ľudia Knihy sú i mojimi ľuďmi. V náboženstve nemá byť prítomné žiadne donútenie!... Viac:
https://karamah.org/wp-content/uploads/2020/04/...
@lenkakravcova ake dobre skutky kazal robit ludom p. Boh?
@eva8
Pomáhať opusteným ľuďom (sirotám, vdovam..) a ľuďom v núdzi, hovoriť pravdu, byť pracovitý, byť skromný, starať sa dobre o zvieratá, obranovať slabších, byt trpezlivý, vytrvať v modlitbe k Jedinému Bohu, učiť iných ľudí správnemu príkladu života, byť štedrý, venovať sa svojej rodine s láskou.. je toho veľa, prečo sa pýtaš?
@lenkakravcova kedy im to nakazal?
Citala som si tvoj blok
@eva8 Už dávno. Každý prorok od Boha je poslaný s rovnakou správou. Rovnako to máme spísané aj v Koráne.
@lenkakravcova ten ipis nieje moc nejqsny za mna,kazdy mohol ine pocut,tazko povedat podobne ako ked adresia pisala zmenene v jorane a ty ze vyznam jebrovnaky ale zmenu si nejako prehliadla i ked uznala.
@lenkakravcova poznas ma uz 🙂 Mam kopec vyhrad k tomu, co si popisala v bloku. Ani tu nie som spokojna s tvojou vseobecnou odpovedou. Pytala som sa v navaznosti na:
"Ľudia sa po celú dobu snažili islám opustiť,. Odkláňali sa od viery v Jediného Boha, aby tak nemuseli konať dobré skutky, ktoré im prikázal"
....Odkláňali sa od viery v Jediného Boha, aby tak nemuseli konať dobré skutky, ktoré im prikázal....
.... nemuseli ... prikaz....
A toto ma prekvapilo: "Kresťania čakali a čakajú na imaginárne zoslanie bytosti, ktorú si vymysleli a ktorú pridružili k Jedinému Bohu. Bytosti, ktorá neexistuje. Bytosti, ktorá by ich mala posadnúť, no nedeje sa tak."
.... Bytosti, ktora by ich mala posadnut?
Este sa zamysli ako a co pises. Hovoris o prorokoch a das citat, ze Boh pride zo Sinaju, kopirujem:
V niektorých zachovaných častiach Starého Zákona nachádzame state o najväčších prorokoch ľudských dejín:
"Boh sa zjaví na Sinaji, jeho svetlo vzíde zo Seiru a zaskvie sa z hory Paránu.." (Dt, 33:2, Tanach)
.... Svetlo Boha = prorok?
V tvojom blogu je, sa mi zda, zavadzajuci, aj ked vei dobre napisany, ale opat vcelku odkaz rovnaky: vsetko nalinajkovane, slobodna vola, premyslanie cloveka potlacene
@eva8 A čo je na tom nepochopiteľné?
Boh prichádza k ľuďom prostredníctvom učenia, prostredníctvom zjavenia - prorok Mojžiš dostal zjaveny zákon od anjela, prorok Ježiš bol Slovo Božie na Zemi a prorok Muhammad dostal Slovo božie nadiktovane vo veršoch od anjela. Vo všetkých troch prípadoch bol pôvodcom učenia Boh, takže Boh dá priblížil k ľuďom takýmto spôsobom (učením).
@lenkakravcova ale si pisala o prorokoch, pouzila si Stary zakon a das citat o Bohu, zahovoris zemepisom, o ktorom sme diskutovali v inej teme. (to som zmazala v prvom prispevku, tak to dopisujem spatne, lebo si ho uz precitala)
@lenkakravcova Ahoj Leni,
tiez som konvertovala na Islam, uz je to vyse dvoch rokov.
Je to nadherne nabozenstvo, bohuzial, velmi nepochopene, pretoze sami moslimovia davaju islamu velmi zle meno a reprezentaciu vo svete. Vsetci nenavidia Islam a hovoria o nom zle, pritom Islam nie je o nicom inom ako modleniu sa k jednemu jedinemu Bohu, milostivemu a milosrdnemu, ktory vsetko stvoril a odpustit vsetky hriechy pokial poziadame o odpustenie, byt dobrym clovekom, spravat sa dobre k ludom, zvieratam, prirode, starat sa o chudobnych ludi, siroty, zit slusny zivot, nepit, nefajcit, starat sa o susedov...
Takzvane moslimske krajiny nie su reprezentaciou islamu. Tak ako Kolumbia nie je reprezentaciou krestanstva, hoci ludia su krestania, ale je plna mimomanzelskeho sexu, nasilia, zbrani, drog. Je krestanstvo o drogach a nasili? Nie. Tak isto Islam nie je o utlacani zien, spine, a inych vecisch, ktore vidime v islamskych krajinach.
Keby tak ludia vedeli. Bohuzial, na Slovensku ma Islam velmi zle meno a ludia su schopni zabijat. Prave preto som aj odusla zo Slovenska, lebo ako moslimka sa tam proste neda zit.
@eva8 Nerozumiem vôbec tvojmu argumentu. Kde tam vidíš problém? Konkrétne.
Ešte k slobodnej vôli, máš pocit že moslim nemá slobodnú vôľu ? Že sa každý jeden deň nemôžem rozhodnúť ako sa budem správať ? Či poviem nao alebo nie ?
@ummimaryam Súhlasím s tebou. 🙂
Ja mám manžela Slováka, takže my tu ostaneme a aspoň takto snáď pomôžem trochu k objasneniu islamu bežným ľuďom. Myslím, že to aj celkom funguje. Poslednú dobu mi píše dosť ľudí, ktorých islam zaujal a chceli by sa dozvedieť viac. Taktiež od začiatku roka som už posielala asi 60 koranov ľuďom, ktorých nepoznám ako moslimov. Verím, že islam si pomaly cestu k ľuďom nájde i na Slovensku 🙂
Súhlasím tiež s tým čo píšeš, je mnoho siekt v islame, tak ako aj v iných nabozenstvach, ktoré robia viere zlú reklamu (idú proti náboženstvu hoc sa zaň skrývajú). Tiež som tým bola prekvapená keď som sa ako tak začala v tom orientovať a zisťovať o čom islam skutočne je a čo si sektárske bludy bez podlozenia zdrojmi.
Kde ty teraz žiješ?
@lenkakravcova ano,alebo nie? Iny vyber nie je?
V zavere mas:
A tak Jediný Boh poslal proroka Muhammada, aby kompletný Zákon, ktorý dáva ľudu, ľudu prednášal a aby s ním tento Zákon ostal naveky, až do dňa Vzkriesenia. Tento zákon zahŕňa zákonodárstvo, ekológiu, politiku, odievanie, ekonomiku, všetky ohľady ľudského života.
A uz som tu pisala. Zakony od p. Boha a ludske zakony.... Chamurappiho zakonnik bol prvy ludsky zakonnik
@ummimaryam preco myslis, ze moslimske krajiny tak dopadli, krd sa nelihotivo o nich vyjadrujes?
Inak, teraz mi napadlo. Clovek vacsinou hovori ovlastnostiach, ktore su mu blizke...
Ahojte
Tiez som moslimka. Teraz napisam o com je Islam, hoci to co vidite robit moslimov je casto presny opak, za co oni sami budu zodpovedni pred Bohom. To ale neznamena ze ich ciny sa zhoduju s ucenim islamu. Ludia su otrokmi kultury.
Ludia Islam zbytocne komplikuju. Islam nie je o nicom inom ako byt dobrym clovekom. Moslim musi byt odlisni od ostatnych ludi - ked je v spolocnosti, musi zaujat svojimi dobrymi mravmi, skutkami, musi byt cisty,dobre voniat, spravat sa ku kazdemu slusne, byt napomocny.
Islam nie je o nicom inom ako modleniu sa k Bohu, Bohu bez ziadnych partnerov (prve prikazanie v krestanstve - ja som Boh tvoj, nebudes mat inych bohov okrem mna. Tak preco sa krestania modlia k Jezisovi alebo svätym?). V Korane sa pise ze Boh je najviac milosrdny, milostivy, odupstajuci, milujuci, Staci poziadat o odpustenie, napravit sa a clovek je odpusteny.
Islam nie je o nicom inom ako dobrych mravoch. Moslim MUSI byt laskavy, starostlivy, napomocny, vzdy byt cisty, dobre voniat, kontrolovat svoj hnev.
Islam nie je o nicom inom ako staraniu sa o chudobnych, siroty, davaniu penazi na charitu, ponahaniu zvietam. Iba usmev alebo kusok jedla venovany niekomu kto to potrebuje je povazovany za charitu. Je povinnostou kazdeho moslimka starat sa o tych ktori to potrebuju, pravidelne, a najlepsia charita je darovanie niecoho co je nasemu srdcu blizke. Nakrmenie macky alebo Danie vody vtacikovi sa povazuje za charitu.
Muz v islame ma povinnost spravat sa k svojej manzelke dobre. Musi financne zabezpecit celu domacnost, manzelka v islame ma pravo byt milovana, mat dostatok fyzickeho kontaktu, dobreho zaobchadzania, pre muza je obrovsky dobry skutok krmit manzelku rukami. Akekolvek nasilie,hadky, utlacanie je zakazane a ktokolvek to robi, bude potrestany v sudny den.
@ummimaryam
@lenkakravcova
a nie je potom predpoklad, ze ked sa islam rozsiri aj na Sk, tak casom dopadneme ako moslimske krajiny co sa tyka nabozenskej situacie? Az ma striaslo, ked bol konvertovanou moslimkou "napadnuty" sposob zivota v moslimskych lrajinach. Preco sa tam ludia tak spravaju? Nie je to preto, ze nie su konvertovany a ten islam ziju po starocia?
Moslimske zeny a pozor, AJ MUZI, maju povinnost obliekat sa slusne a dostojne v spolocnosti. Oblecenie ktore zahalit krivky tela. To ze vidime muzov v obtiahnutych gatiach pricom jeho manzelka je od hlavy po paty zahalena, je nespravne. Prorok Mohamed, mier s nim, sam mal vzdy zahalenu hlavu. A moslimovia su povinni nasledovat ho.
@ummimaryam prorok Mohammed sa chranil proti upalu
@eva8 ahoj Eva,
problem je v tom, ze sami moslimovia neberu Islam vazne a neziju ho v kazdodennom zivote. To je cely problem. Co najdes v moslimskych krajinach je casto spina, znecistenie, ludia spravajuci sa zle k zvieratam, ludia ktori maju velmi hrube a necitlive zaobchadzanie medzi sebou. Toto vsetko sa vylucuje s ucenim islamu. Jednoducho povedane - ludia zdedili Islam, ale nestuduju ho, nezaujimaju sa on a neprektikuju ho. To, ze sa moslim modli a zahaluje, ho nerobi moslimom. Islam ma dalsich X faktorov ktore clovek musi dodrziavat. Starat sa o prostredie, nech je ciste, starat sa Sam o seba, vzdelavat sa, byt dobrym clovekom, milym a napomocnym, rodine a spolocnosti.
a na obranu moslimskej krajiny 🙂 Stretla som tam aj neskutocne dobrosrdecnych, milych ludi. Rada by som sa medzi nich vratila ♥️
@eva8 dobri a zli ludia su vsade. Samozrejme. Teraz hovorim o krajine ako celku... v akom je stave.
@ummimaryam dakujem. Ak si bola v niektorej moslimskej krajine, mozes opisat svoje zazitky?
@ummimaryam ok, jedno je medziludske vztahy, druhe hygiena
@eva8 stravila som mesiac v Pakistane. Moj muz je odtial. (Islam som prijala pred tym ako som ho stretla). Momentalne zijeme v Norsku . Pakistan je nadherna krajina s obrovskym potencialom, ale ma vela negativ... ako aj pozitiv. Je to veeeelmi komplikovana krajina, vo sa kultury, zvykov, nabozenstva tyka. Kultura a nabozenstvo su viac menej uplne odlisne, ako den a noc, a ludia preferuju kulturu. Rodina je uplnym zakladom spolocnosti, vsetko sa toci okolo rodiny. Niekedy az prilis, povedala by som 😄 moslim musi vzdy mat Boha a Koran na prvom mieste, no casto sa stava ze ludia z tejto casti sveta nikdy nepojdu proti svojej rodine, hoci by od nich ziadali hrozne veci. Matke sa nikdy nepovie NIE. vo velkomestach ludia ziju ako v Europe, polovica zien sa nezahaluje, ludia Travia cas v obchosnych centrach ATD. Na dedinsch je situacia horsia, Ludia su casto nevzdelani, casto nevedia citat Ani pisat, su otrokmi kultury a zvykov, casto dost barbarskych. Celkovo je spolocnost velmi sexualne frustrovana (muzi nemozu mat frajerky alebo milenky, a na to aby si nasiel manzelku treba peniaze, co ludia casto nemaju) . Muzi bez zabran na ulici pozreaju po zenach (v Korane je nariadene Bohom aby muzi sklopili zrak a nepozerali po zenach). Ked chce clovek nieco kupit, predavac sa od neho snazi dostat viac penazi ako je originalna Cena, najma ak si turista (prisne zakazane v islame). Je tam ale par dobrych dusi ktore daju jedlo turistovi zdarma.
Inak, je pravda, ze sloboda vedie k problemom. Za sociku poslusni boli rovni, neboli bezdomovci, hladni, smadni.... Spolocne sme sli za spolocnym cielom 🙂
Bez slobodnej vole by neboli vojny, hadky a iny utlak... :(
Nie sme taki dokonali, ze sa vieme zorientovat v slobode.
Teraz som citala jednu knizku o jednom domorodom kmeni, ktory sa od mosionarov xozvedel o Jezisovi. Bola tam zaujimava myslienka: Jezis prisiel medzi ludi, ktori ho potrebovali. Tych, ktori zili zivot podla Boha, nepotreboval navstivit.
Ten kmen zil stastne, spokojne, nesuperili, tesili sa navzajom zo svojich uspechov, pomahali si, kazdy rozvijal danost, ku ktorej mal vztah....
Akoze, neviem, co by som chcela zit taky zivot, mne by chybalo citat, dozvedat sa nieco nove z "vedy a techniky", ktorymi vlastne likvidujeme nasu planetu, zo sveta, cim nicime medziludske vztahy....
@ummimaryam bola som v Alziri. Tam, vo vnutrozemi, zeny chodili zahalene, vydate mali zasterku cez tvar. Sobase dohodnute. Cenila som si, ze aj napriek nedostatku vody sa udrziavalo doma cisto (hygienu si predstavujem trochu inak) To sa neda povedat o vonkajsom prostredi. Povolenie na vsetko musel dat otec, ked nebol, tak najstarsi syn.. Ale bola som prekvapena, ked sa ma v jednej situacii zastala matka. Len pozrela a nasrdeny syn prestal. Mozno preto, aby nebola hanba na ulici... Stretla som sa so vsetkymi varovaniami, ked je manzelka neposlusna. Aj ked zena spravila nejaky priestupok, bol krik. Chlapi a zeny boli oddeleni v miestnosti. Samozrejme, ze pri takej separacii potom chlapi slintaju na lazdu babu, ktoru uvidia...
Zena bez povolenia muza nemohla opustit byt. A tak sa vymyslalo, akoze nutne potrebuje od susedky sol, ci prasok na pranie...
V hlavnom meste chodili zeny zahalene viac ako vo vnutrozemi, az po zeny polovyzlecene. Tam bol hluk velkomesta. Krasne znicene budovy s rozkradnutumi sochami, ozdobami, spina, odpadky, smrad po moci. Boli aj cistulinke oblasti, kde sidlili 'mocni', neviem kto, co, ale reprezentativna cast.
V obchodoch neviem, von som sama nikde nemohla.
Celkovo, kto zil ako mal, problemy nemal... Videla som ale, ze emancippvanejsie zeny mali problemy v rodinach, kde bol otec, alebo ked brat uz dosiahol primerany vek
Na dovolenke je to ine
@lenkakravcova Ta pasaz zo skutkov si protireci,aj ked teda podla mna nie nejako extra.Ale ok,to beriem.Mozes sa na to pozriet tak,ze prvy popis je od Lukasa,ktory opisoval Pavlov zazitok a druhy je priamo popis od Pavla a ano,mohol to Lukas popliest.Ale za mna je to stale Biblia dielo nedokonalych ludi,plnych chyb ako som aj ja,ktori sa nechali viest dokonalym Bohom.Biblia je pre mna neomylna co sa tyka viery v jedineho ziveho Boha a jeho lasky k nam.Aj v starom zakone su nejasne verse,pripadne take,ktore nedavaju zmysel.Ale teda ani nemam pocit,ze by to malo byt bezchybne,resp. myslis,ze ak by bola Biblia napisana (alebo prelozena,lebo aj tam mohli vzniknut nedostatky) bezchybne,tak by si jej verila?

@ktochytavzite podla mna je fajn sa nad tym zamyslat a pozriet sa na to aj v kontexte suvislosti a daneho obdobia.vela veci takto dostava iny rozmer.