icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

tululu
18. jún 2021

@lenkakravcova Na vela inych miestach im odpusta sam,na tom co spominas im odpusta jeho Otec,ku ktoremu sa za nich prihovara,aby ukazal priklad,ako mame aj my rozmyslat o nepriateloch,myslim,ze jasnejsie by to uz ani byt nemohlo,ze Jezis je ten,ktory hriechy moze odpustat a zaroven ten,ktory sa za nas prihovara u svojho Otca.Trojjediny Boh,tri osoby prepojene v jedno.Ale to je asi o tom,ze naozaj tam kazdy najde to,co tam hlada alebo naopak nehlada 🙂 A inak ja som zase pocula nejeden pribeh o moslimoch,ktori konvertovali na krestanstvo,mnoho hrozostrasnych pribehov o krestanoch,zijucich v moslimskych krajimach,ktori maju vypalovane kostoly,su vyvrazdovani a muceni.Ale ani to by som nebrala ako smerodatne,ako ani ten pribeh o knazovi,co si poslala.Vzdy ide o ten osobny vztah s Bohom,ktory moze mat clovek v sebe,ten ani milion clankov ani katastroficke okolnosti neznicia,nezmenia.

lenkakravcova
autor
18. jún 2021

@tululu Dejú sa rôzne veci.
Inak toto čo píšeš o tom vypaľovani kostolov, z toho predchádzajúceho môjho príspevku, čo učil Prorok, môžeš vidieť že takto sa moslimovia nesmú správať. Aj v Koráne je napísané, že moslimovia nesmú ničiť synagógy, mešity a kresťanské pustovne. Čiže ak niekto poškodí nejakú takúto stavbu, tak to nie je islamské správanie.

tululu
18. jún 2021

@lenkakravcova Tak aspon v tom sa zhodneme,ze ziadne taketo nasilie nema s Bohom nic spolocne 🙂

haley7897
18. jún 2021

@tululu 1. Súhlasím s @lenkakravcova s tým, že spomínané nemá oporu v Qurane a teda podme sudit Islam podľa Quranu a nie podľa jednotlivcov. Ja tiež nesudim kresťanov podľa kriziakov.
2. okrem tých hrôzostrašnych príbehov, počula si aj o tom, ako v "muslimskych krajinách" nájdeš bežne kostoly a nikto s tým nemá problém? V Abu Dhabi pomenovali mešitu z úcty ku kresťanom ako prejav a spôsob šíriť toleranciu "Mary, mother of Jesus mosque". Koľko mešit mate na Slovensku? Nula. 0. Zero. Nilch. Nada.
A keď hovoríš o hrôzostrašnych príbehoch, prečo nespomenies tábory s Ughyur muslimami v Číne. Genocídu v Palestíne.. Tie musel predsa zaregistrovať aj človek ktorý sa veľmi neorientuje.
Ono je to viac menej recnicka otázka, nečakam inú reakciu ako ste tu niektoré dali na teroristický útok na rodinu v Kanade. Keby útočník bol muslim a obete kresťania, tak by ste tu o tom pískali ako čajník na desať strán. Nie len "mávli rukou, že smola, bláznov sú plné ulice". S malými výnimkami a tým myslím napríklad @eva8 ste sa väčšinou neprišli nič dozvedieť, len hádať. (Sorry ak som prehliadla niekoho iného zmysluplný príspevok...)

tululu
18. jún 2021

@haley7897 Tvoj bod 1 sa uplne vylucuje s tvojim bodom dva,lebo ani tebou spominane veci,nemaju absolutne ziadnu oporu v krestanstve,cize na co prosim ta narazas? V kazdej reakcii,ci uz na tie clanky alebo udalosti som hovorila,ze ci uz ide o nasilie pachane na moslimoch,krestanoch alebo hocikom inom,je to nepripustne a ako sme sa zhodli,resp. s cim nesuhlasis?Cakas odomna vacsiu reakciu ak zomrie krestan ako moslim?Kvoli comu?Z tvojho prispevku je citit predsudky.Najhorsie vec,aka sa podla mna moze stat je,ak zomrie clovek,ktory nie je zmiereny s Bohom.To je definitiva.Ideme porovnavat pocty zabitych krestanov/moslimov kvoli vierovyznaniu?A co to ma prosim ta spolocne s Bohom?
A posledna vec,do diskusie som sa zapojila normalne,zaujimalo ma,ake nasla autorka protirecenia a nezrovnalosti v Biblii a mam pocit,ze sme s autorkou uplne slusne diskutovali,tak nerozumiem tvojej reakcii,ale ok.
@lenkakravcova Dakujem ti za tvoj pohlad na vec,bolo to zaujimave.Prajem ti vsetko dobre.

lenkakravcova
autor
19. jún 2021

@tululu Myslím, že Haley ani nemyslela teba ale tilonku (vieš podobný názov Nicku ja som si ju s tebou tiež raz nechtiac splietla). 🙂

ktochytavzite
19. jún 2021

kk
@haley7897 ked sme uz pri tom zabija sa na vsetkych frontoch,ci su to budhisti ,ateisti moslimi alebo krestania a ano krestania toho maju dost na hlave,s tym nik nesuhlasi tuna s diskutujucich,ci mas taky pocit?Ale ked tak sa k tomu trba postavit,ano vrzdili vrzdia krestania a ano vrzdia aj moslimi,alebo zijes v inom svete?
A dost dolezite je co v kom pisme kaze Boh

a ktej reakcii na clanok od Lenky no je to smutne ale co s tym mi tu na slovensku?Aj tu zabije krestan mamu,otca a myslis si ze teraz preto 2 dni nespim?

eva8
19. jún 2021

@haley7897 praveze mne sa zda, ze prave ja skor kritizujem islam. Nie ludia, ale nabozenstvo mi nevonia... Mne niektore prispevky naozaj prinasaju stale nieco noveho, niektore ma zas vracaju spat...
@tululu
@lenkakravcova tilonka pise pekne

v hornom prispevku sa hovorilo o odpusteni (i ja stale to omielam) Len som dala do vyhladavacika a vybrala z Matusa

Mt 6,12
a odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom.
Mt 6,14
Lebo ak vy odpustíte ľuďom ich previnenia, aj vám odpustí váš nebeský Otec.
Mt 9,6
Aby ste však vedeli, že Syn človeka má moc odpúšťať hriechy na zemi,“ vtom povedal ochrnutému: „Vstaň, vezmi si lôžko a choď domov!“
Mt 12,31
Preto vám hovorím: Každý hriech a rúhanie bude ľuďom odpustené, ale rúhanie proti Duchu nebude odpustené.
Mt 12,32
A kto by povedal slovo proti Synovi človeka, tomu bude odpustené. Kto by však hovoril proti Duchu Svätému, tomu nebude odpustené ani v tomto veku, ani v budúcom.
Mt 26,28
lebo toto je moja krv zmluvy, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov.

Tu je aj zachytene, ze Duch svaty a p. Boh je jedno. Vsetko je odpustene, okrem zapierania. Jeden lotor na krizi uveril, druhy nie...
Taktiez, ze Boh sa stal clovekom na isty cas

tululu
19. jún 2021

@lenkakravcova Ok,je to mozne,ja som s tym v pohode,rada diskutujem,ale zase nepotrebujem sa hadat 🙂

lenkakravcova
autor
20. jún 2021

@eva8 Ono je to vtipné, ako si to každý vysvetlí po svojom.

Ja sa ale teda radšej držím Božieho Slova, ktoré nikdy nepoprel. Vysvetlenia kresťanov Boh v Koráne popiera. Keď sa ozve znovu s popretim islamského, kľudne tomu uverím. Dodnes sa však nič také neudialo - nikde necituje sury a verše koránu a ich zlé vysvetlenia. 🙂🙂 takže ostávam verná Božiemu slovu a kompletnemu zákonu (Koránu) ktorý nám dal. 🙂

lenkakravcova
autor
21. jún 2021

@eva8 Ty si sa myslím dávnejšie pýtala na zázraky, ktoré vykonal prorok Muhammad. Tak som niektoré z nich spísala 🙂 https://blog.postoj.sk/81691/zazraky-v-islame-z...

ktochytavzite
25. jún 2021

@tululu a nemoze byt Jezis,teda ja si to myslim syn bozi ako jeho syn?Podla mna nieje ani prorok sni Boh,aj v biblii o sebe tvrdi sko o synovi boziom,preco teda je u nas ,krestanov Boh?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
eva8
26. jún 2021

@lenkakravcova dakujem za tie zazraky.
Co sa tyka polygamie, fakt neviem - Abraham sa oficialne ozenil z Hagar? Tu poslednu manzelku si vzal az po smrti Sary, myslim. Ano, polygamia existovala, aj milenky v kuse su. Chcem sa spytat - v Novom zakone je tiez schvalena polygamia? Viem, ze ked zomrel brat, tak si vacsinou surodenec vzal vdovu za manzelku, aby sa postaral o nu a o deti.

tululu
26. jún 2021

@ktochytavzite neviem,mozno to je len o pochopeni slov,pojmov.Ak som clovek a mam syna,tak je tiez clovek.Ak Boh oznacil Jezisa ako svojho syna,tak musel mat rovnako boziu/bozsku podstatu,identitu.Podla mna je to o tom.Jezis povedal,ze kto videl a poznal jeho,tak videl a poznal aj jeho otca v nebesiach.a teda myslim,ze islo o to ucenie,charakter,lasku,pokoru,odpustenie co hlasal...

dahliaa
26. jún 2021

@eva8 Ráda poslouchám Dr. Zakira Naika. 🙂 Velmi vzdělaný muž, Ma Sha Allah. Zrovna včera jsem poslouchala toto. Také důležité znát 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=cGQf3TPQyw0
dahliaa
26. jún 2021

@eva8
@lenkakravcova
Tady velmi pěkně a zajímavě hovoří o polygamii v Islámu. Myslím, že by vás mohlo zajímat. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=axOIgrL4M_s
dahliaa
26. jún 2021

A kdo umíte Rusky, tak ve videu jsou uvedeny 3 verše z Nového zákona k zamyšlení. Zejména pro Křesťany.

https://www.youtube.com/watch?v=dlCdmTuwS-g
eva8
26. jún 2021

@dahliaa u mna zas ako duchovny vodca uplne zlyhal. Pri tom vysvetlovani mi pripadal, ako by chcel excitovat vojakov pred vojnovou vypravou...

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
26. jún 2021

@tululu Mohu mít na tebe také ještě otázky? Už jsem na to zde kdysi dávno v jiné diskuzi narážela, ale ráda bych znala ještě tvůj názor, jelikož jsi Křesťanka. V NZ od Marka:
15Potom jim řekl: „Jděte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření. 16Kdo uvěří a pokřtí se, bude spasen, ale kdo neuvěří, bude odsouzen. 17Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: v mém jménu budou vymítat démony, budou mluvit v nových jazycích, 18budou brát hady, a kdyby vypili něco jedovatého, nijak jim to neublíží; budou vkládat ruce na nemocné a ti se uzdraví.“
19Když k nim Pán Ježíš domluvil, byl vzat vzhůru do nebe a posadil se po Boží pravici.

1. Otázka: ,,Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: kdyby vypili něco jedovatého, nijak jim to neublíží; budou vkládat ruce na nemocné a ti se uzdraví.“ - Jako věřící Křesťanka máš tyto schopnosti? Byla bys schopná vypít něco jedovatého?
2. Otázka: ,,Pán Ježíš domluvil, byl vzat vzhůru do nebe a posadil se po Boží pravici"
Pokud by byl Ježíš Bůh, tak by se asi těžko posadil po BOŽÍ PRAVICI. Jak si toto vysvětluješ? Mně to přijde jako jasný důkaz toho, že Ježíš není Bůh.
Děkuji. 🙂

dahliaa
26. jún 2021

@eva8 To si nemyslím. Má rozsáhlé znalosti, co se náboženství týče. Alhamdulillah. V tom, o čem hovořil má pravdu. 🙂

eva8
27. jún 2021

@dahliaa popocuvala som linky od teba, tam vysrupoval vcelku normalne, ale pri tom dievcati nie.
- nedovolil jej dopovedat, lebo neodpovedala co chcel pocut
- splodenie vysvetluje pomocou: Udri ma, udri ma! A pomocou tyrania matky? Ake priklady pouzival? Ine nemohol? Len ukazovat padtou do tvare?
Jednou vetou ho ta dievcina strcila do vrecka, ked sa opakovane pytal, ci sa stane moslimkou, ak jej vysvetli. Vtedy prestal kricat, suhlasil s nou a pokracoval svoje. Zly pocit z neho siel. V tvojom linku ten cernoch povedal, ze konvertuje ak sa mu odpovie. Vtedy sa usmial w vysvetloval. Nedopozerala som, len prve tri otazky.
Pri poligamii ten pytajuci sa polozil hlupu dodatocnu otazku, to uznam. Ale pointa odpovede bola, aby kazdej zene sa dostal manzel, lebo je viac zien, ktore preziju. Prekvapilo ma, ze aby manzel pocas menzesu zeny nemusel znasat jej nalady a bol uspokojeny a celkovo preto, ze muzi su viac ziadostivi...
Vysvetlenia mozno logicke, ale vsetko zalozene len na pohodli... Kde je laska? Len spravodlivost, sex a aby bol otec isty. Kde sa vytratili city?

eva8
27. jún 2021

@dahliaa k tomu ruskemu.
To prve (vsetko miesam dokopy, uz ma poznate) Davne civilizacie (kto vie, ci poznali Boha, Jezisa nie) presuvali podla mna obrovske kolosy silou myslienky 🙂

Ale. Co sa tyka Biblie, to o presunuti hory hovoril svojim ucenikom. Teda vyvolenym:
19 Potom prišli učeníci k Ježišovi a osamote sa ho spýtali: „Prečo sme ho nemohli vyhnať my?“ 20 On im odpovedal: „Pre vašu malú vieru. Amen, hovorím vám: Keby ste mali vieru čo i len ako horčičné zrnko a povedali by ste tomuto vrchu: ‚Prejdi odtiaľto tam!‘, tak prejde, a nič pre vás nebude nemožné.“
Preco ten Rus zavadzal? Na ostatne si sa pytala tu v skupine

eva8
27. jún 2021

A co sa tyka posledneho u toho Rusa - vytrhol z kontextu. Napisem cele:
12 Amen, amen, hovorím vám, že aj ten, kto verí vo mňa, bude konať skutky, aké ja konám, ba bude konať ešte väčšie, lebo ja idem k Otcovi 13 a urobím všetko, o čo budete prosiť v mojom mene, aby Otec bol oslávený v Synovi. 14 Keď ma budete o niečo prosiť v mojom mene, ja to urobím.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
27. jún 2021

@eva8 Nevím, normálně jí dával prostor, ať se vyjádří i ať se klidně ptá. Normálně spolu komunikovali. Mohl použít třeba i jiné příklady, ale řekl to, co řekl a má pravdu.
U polygamie to vysvětloval z více pohledů. Proč by se měly vytratit city, láska... Jsou ženy, muži, kterým vyhovuje takový vztah nebo k němu mají i důvod. Mít více žen není tak jednoduché, jak si někteří mohou myslet. Sama bych v určitých situacích neměla s druhou manželkou problém. Nemusí se vytratit ani láska, ani city. Mít 2 - 4 ženy je velká zodpovědnost a muž musí být ke všem stejně spravedlivý. Mít více žen je možnost, ne povinnost.

dahliaa
27. jún 2021

@eva8 Ohledně Rusa. Nemám pocit, že by zavadzal. Toto sice hovořil učeníkům, ale učeníci byli něco více než obyčejní lidé? Než jsou jiní Křesťané? Že by měli na rozdíl od jiných věřících Křesťanů ještě i jiné schopnosti?

ktochytavzite
27. jún 2021

@dahliaa a preco nemozu mat zeny viacej muzov,ked je Islam sptavodlivy?
Mozte polygamiu ospravedlnovat alebo si ju idealizovat ako chcete,ale je nespravna.