Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
Na toho Zakir Naika POZOR. Nie je to islamský vedec. Nasledoval a aj Abdulah Al Džibirn, Sheikha Al Albaniho Sheikha Ibn Utheymeena, Sheikha Ibn Báza = 3 su salafi vedci z Saudksej arabie a jeden Al Albani vedec Hadisu bol albanec a žil v syriji... Zaslúžili sa o priamu podporu terorizmu. Takých ľudí nenasledovali. Pozor na to. Celkovo ich názory v niečom môžu byť okej ale môže tam byť plno poloprávd a kadejakých podprahových tvrdení alebo nesprávneho správania (ako si aj Eva všimla vzhľadom na tu dievčinu).
@lenkakravcova ou, tak moj prvy dojem nesklamal.
@ktochytavzite vysvetlovane v tom videu to bolo hlavne preto:
- na zemi je viac zien
- aj ked sa narodi rovnako chlapcov aj dievcat, alebo aj ked v Indii chodia na potrat, ked sa im ma narodit dievca (zopakoval viackrat), tak chlapci su menej odolnejsi a zomru. Taktiez umieraju v bojoch.
- cize v konecnom eosledku pomer slobodnuch zien by bol vyssi
- u ,eny sa vzdy vie, ze je matka a manzel je otec. Keby mala 4 manzelov, nevedelo by sa, kto ptec je. DNA analyzu do uvahy neberie, pretoze ta v tom case neexistovala (tym vlastne spochybnil Koran tym, ze plati pre kazdu dobu, su v nom vsetky poznatky zqhrnute) Zdoraznil, ze on je doktor, nie ten pytajuci sa, takze vie lepsie
@dahliaa ucenikov vybral Jezis, aby ucili ostatnych. Ucenici neuverili, kym ho po vzkrieseni neuvideli. Preto Jezis im to povedal. Lebo ucenici mali sirit vieru, ked oni neuverili, ako obycajny prespekulovany clovek uveri? Iba ak uvidi zazrak? Ucenici neuverili zqzraku, ktori poculi...
Ano, v tomto pohlade boli ucenici viac nez krestania. Ale pred Bohom sme si vsetci rovni, ucenici nie su viac nez krestania
@lenkakravcova
@eva8 Kolik má přímo Zakir Naik společného s podporou terorismu nevím, ale je asi pravda, že se zřejmě řadí spíše k Salafistům. Ale co je v jeho životě pravda a co si kdo vymyslel, nevím. Spoustu jeho videí jsem neviděla. V podstatě jen pár, ale musím říct, že jsem zatím nenarazila na nic, co by mi přišlo divné, lživé nebo zavádějící. 🤷 Obdivuji jeho znalosti Bible, Koránu... Ma Sha Allah
@eva8 ,,Ano, v tomto pohlade boli ucenici viac nez krestania"
Mám na mysli, zda učeníci měli jiné schopnosti, byli něčím výjimeční než jiní lidé. To, že viděli zázrak nepovažuji za to, že byli něčím více. Mám na mysli ,,více" ve své moci, ve svých schopnostech.
V tom verši se píše i když směrem k učeníkům: Pre vašu malú vieru. Amen, hovorím vám: Keby ste mali vieru čo i len ako horčičné zrnko a povedali by ste tomuto vrchu: ‚Prejdi odtiaľto tam!‘, tak prejde, a nič pre vás nebude nemožné.“
Což znamená, že každý Křesťan, který be měl vieru čo i len ako horčičné zrnko a povedali by vrchu: ‚Prejdi odtiaľto tam!‘, tak by měla přejít. A nic pro něj nebude nemožné.
To, že se to vztahuje jen na učeníky, mi přijde nesmyslné z kontextu, ale ok. On k nim hovořil z hlediska stupně víry a ne z hlediska toho, že jsou učeníci. Tudíž se to vztahuje dle mého názoru na všechny věřící Křesťany.Ale beru, že tedy třeba jen na učeníky. Další verše o jedovatém nápoji a léčení se vztahují na všechny věřící přímo.
@dahliaa ta veta bola podmienkova a povedana priamo k ucenikom v danom momente. Neviem o tom, ze by mali viac schopnosti.
To ostatne sa uz rozoberalo v inej diskusii, neviem sa k tomu nezaujate vyjadrit. Cize co sa tyka 3 bodov (z ruskeho videa), ktore "spochybnuju" Bibliu, 2 su zodpovedane, ze nie
Len taka mala poznamka - mohol citat z ruskej Biblie a nie po arabsky.
@eva8 Trošku výmluvy, ale beru to.)) Každopádně to s tím jedem a schopnostmi léčit už se jen těžko vymluví.
Tehdy na to bylo zodpovězeno ale zvláštně. Myslím, že jsi na to odpovídala asi zrovna ty, ale nejsem si jistá. Něco ve smyslu nepokoušejte Boha (jistě, přeci kdo by pil jed, i když tento verš hovoří jasně). Což je taky trošku výmluva, jak se vyhnout tomu, nad tím i alespoň přemýšlet. 🙂 Ono, kdo by to z Křesťanů také chtěl zkusit. A obávám se, že pokud bych nalila jed mé příbuzné, pokřtěné, věřící a praktikující Křesťance, aniž by o tom věděla, tak ji otrávím... A pak se těžko budu vymlouvat na to, že v Bibli stálo, že ji jed neotráví. Na to by mi řekli, že asi neměla dostatečnou víru... O tom léčení je to samé.
@dahliaa
Vyedy som na to neodpovedala takto, nie som si ista, ci som vobec odpovedala. Ale suhlas - naco pokusat, skusat. Koho skusam, moju vieru v Boha, alebo p. Boha? Mam preskusavat p. Boha a dat sa ustipnut hadom? Uz v Angelike (asi som toto napisala) Angelika postupne uzivala jed, aby si organizmus zvykol, ked ju budu chciet otravit a vo vacsom prijatom mnozstve ho stihne vydavit predtym, ako ju zahubi. Dokonca som si nie ista, ci hadi jed po vypiti je jedovaty, ci sa nemusi dostat do krvneho riecista - zas mame milion raniek, tak by sa do tej krve lahko mohol dostat.
Ja mam na taketo veci vlastny nazor: Sila myslienky.
Citala som, ze su nejake skupinky ludi, ktorych hadi jed neusmrti.
Su skupiny ludi (stretla som sa), ktori (ja to volam v tranze) rozpravaju nezrozumitelne.
Su ludia, ktori dokazu liecit prikladanim ruk.
Teraz je otazne, ci to vsetko je dane od p. Boha, alebo nie.
Da sa na to pozriet aj takto:
Co sa tyka hadieho jedu - pouziva sa ako liek. Teda jed ludia premenili na liek.
Rozne jazyky - rozne narody hovorili inak, bozie slovo sa preklada.
Prikladanie ruk? Obycajny instinkt - zranime sa, chytime bolave miesto. Boli nas nieco, chytime sa. Inak, ja verim tomu, ze uprimne teplo, energia z dlani dokaze ovplyvnit dianie v danom mieste. A ked nie, cloveku sa aspon trosku psychocky ulavi, ked sa on niekto stara, suciti.
Rus spominal covid. Neviem si predstavit, ze by dotykom covid zmizol. No moje chore dieta, aj keby som sa mala nakazit, dotknem sa ho, nenecham ho sameho. Celkovo dotyk medzi ludmi je nevyhnutny.
Takto to vidim ja. Dopisem, ked mi este nieco napadne.
@eva8 Tak tam se píše kdyby vypili něco jedovatého. Není uveden konkrétně hadí jed.
Pokušet Boha nebo svou víru. Je řečeno, že když se pokřtěný a věřící napije něčeho jedovatého, tak mu to nic neudělá. Tak proč si nedat. Ani nemusí být záměr něco nebo někoho pokoušet. Pokud tomuto verši z Bible skutečně věřím, tak přeci žádný problém, ani pochybnosti.
Někteří zřejmě léčí pokládáním rukou (s pomocí Boží), ale zdalela ne všichni pokřtěni a věřící.
@dahliaa Áno, znalosti určite má, ale viem, že som o ňom čítala niečo pofiderné a viacerí bratia zo slovenských skupín na neho upozorňovali, že niektoré názory má minimálne vyhranené, alebo zvlášne.
@eva8 Ono je dosť ťažké sa nejakým spôsobom nezamotať do kadejakých oznoží. Preto je fajn, vždy si pozrieť názory 4 mazhabov na danú problematiku a potom dohľadávať fatwy. Vyjadrenia samostaných osôob môžu byť /nemusia, ale môžu/ nie vždy správne. Napr. ja keď píšem blog, tiež sa môžem mýliť. Horšie je, ak ten človek má nejaké preferencie extrémizmu a pomaly to nenápadne vmiešava do svojich živých (alebo video) prejavov (niekedy to vidno na gestikulácii, správaní sa k ostatným - napr. k ženám, alebo k inovercom). Je iné len niečo napísať, tam sa to môže nepsŕavne vysvetliť. Tipujem, že aj ja niekedy pôsobím ako sekera 🙄😀 a iné je keď človek naživo rozpráva a vidíš, že proste nejde podľa islamu ale sú tam prvky odklonu.
A tých odklonov je aj v islame veľa - od takých teologických (napr. uctievanie talizmanov - známe v Turecku, také modré oko a kadejaké predmety), cez nacionalistické (viditeľné teraz v Hamase) až po úplne totálne extrémistické (muslimské bratstvo, Daeš a iné sekty). Preto si treba dávať pozor na citácie,, a radšej sa vždy držať len Koránu (+ sunny) a overených, schválených výkladov. Ja osobne som túto problematiku začala hlbšie skúmať len nedávno, lebo mi prišlo zvlášne, že sú tak rozdielne názory na niektoré témy.. a potom som zistila, že niektoré tie názory sú proste ničím nepodložené, len pretláčané niektorými osobami. Viacerí moslimovia mi následne potvrdili, že dané osôbky patria pod xyz sekty. Takže skutočne pozor na to.
Prorok Muhammad (a ani žiaden iný) by sa k žene ani neveriacemu (ktorý neútočil) nesprával zle. Oni sa proroci správali príkladne ešte ak k zvieratám.
@eva8 ano, vidis v tejto veci nie je veru koran nadcasovy ale to by sa naslo aj v inych bodoch,len sa musi clovek vyznat a nezatajovat.
@dahliaa ano, nie je uvedeny kpnkretne hadi ked. Spojila som si to s chytanim hadov do ruk.
Nemam co k tomu ine dodat. Snad len to, ze by ich to sprevádzalo v danej dobe, aby aj neveriaci uverili. Krutim sa okolo toho isteho - ak ucenici neuverili bez dokazu, ako obycajny smrtelnik uveri? Co sa tyka toho jedu, ktory rozoberas, je tam znova podmienkova spojka ak, resp. "a ked aj"
@ktochytavzite vsetko sa da vysvetlit tak, aby to vyhovovalo danej presadzovanei myslienke. Nie vzdy je to len o tom, kolko ludi, tolko nazorov v zmysle toho - presadit svoje.
@dahliaa este snad (parafrazujem?)
Blahoslaveni, ktori uverili a nevideli
Moslimovia potrebuju na vsetko dokazy. Kde je viera?
Presne ako v tom rozhovore. Ten dr. navrhol - stanem sa krestanom, ak mi dokazes to a to. Tak lahko by ponukal svoju vieru? Viera v Boha je obchod? Stavia Boha, len aby predadil svoju pravdu? Taky lacny je pre neho Boh? Samozrejme, da sa na to pozriet aj inak. Taky drahocenny je pre neho Boh, ze ho vsadi, lebo je presvedceny, ze Koran je to naj. Koran, slovo bozie = Boh? Uctievanie modly?
Dievcina sa pytala konkretne na Jezisa ako na syna, on hned, ze tym dievca mieri na to, ze Jezis je Boh (moja poznamka: trojjediny boh=polyteizmus) A potom opakovana otazka, ci sa stane moslimkou, ked odpovie. Ona krasne odpovedala v zmysle, ze moslimov je dost a stat sa moslimkou bez viery nie je ok.
@dahliaa stavit Boha? Pouzit boha ako stavku? Aka silna je viera, ked jedina odpoved vsetko zmeni? Ano, moze jedina odpoved, jeden skutok vsetko zmenit. Ale pouzit na to Boha?
Uz som pisala - stratila som vsetko. Ponukla som vieru ako vymenu za klud, verila som, ze mi p. Boh odpusti, lebo vsetko vidi. Zradila som ho. A urcite nie raz. Ale ten clovek nebol v pre neho bezvychodiskovej situacii. Inak, moslimom je dovolene zapriet svoju vieru, aby si zachranili zivot. U krestanov je uprednostnene vytrvat vo viere, nezapriet svoju vieru.
@eva8 Proč by muslimové potřebovali na všechno důkazy? Nám lidem stejně není známo vše a věříme.
,,stanem sa krestanom, ak mi dokazes to a to." Myslím, že to řekl proto, protože moc dobře ví, že je to nemožné, jelikož není jediný důkaz, že by byl Ježíš a.s. Bůh. Oledně syna Božího jí to vysvětlil.
@lenkakravcova A nemyslím si, že by se k ní choval nějak neuctivě. Naopak s ní hovořil slušně a otevřeně. Dokonce ji nazval ,,sestrou". Ale o tom spojení s teroristy nebo tak jsem si zatím nezjistila, to nevím. Ale to o čem hovořil, co jsem od něj slyšela, mi zatím přišlo vždy v pořádku. Musím si o něm něco více zjistit. In Sha Allah.
,,Inak, moslimom je dovolene zapriet svoju vieru, aby si zachranili zivot. U krestanov je uprednostnene vytrvat vo viere, nezapriet svoju vieru."
Dovolené to je, ale kdo svou víru nezapře a zemře jako mučedník (šahid) vejde do Ráje. A o to každý muslim usiluje - vejít do Ráje.
Allahu alam.
@dahliaa a ten, kto svoju vieru zaprie?
... ano, bol presvedceny, ze sa to nestane. Ale pouzit vieru? Ako som pisala, mohol to brat ako drahocenne, alebo lacne. Mne to pripadalo ako vymena, obchod, lebo "Ked ti odpoviem, stanes sa moslimkou" To nepoukazuje na to, ze viera je dolezita. Proste splnol si ulohu, dalsi moslim..
@eva8 a v biblii alebo v tore je nieco spominane o prorokovi z paremu.Nevies nahodou..?
Skoda ze nik poriadnenevie kde sa toto pohorie nachadzalo su len dohady a je ich viacej
@ktochytavzite neviem. Kedysi sme sa o tom rozpravali, hladala som mapy, ale nezapamatala som si, lebo to nepovazujem za take dolezite. Myslim, ze to bolo daleko od Mekky. Nechce sa mi twraz hladat. Mozno inokedy pozriem
@dahliaa Jasne,viem na co myslis.A neviem teda,ake mam superschopnosti okrem toho,ze teda moj zivot smrtou nekonci a mam odpustene hriechy,co poviem pravdu,mi staci absolutne 🙂 Ale bez srandy,ano,myslim si,ze ktorehokolvek krestana mozu sprevadzat tieto znamenia,nepride mi to ako nieco absurdne,ak to ma nejaky Bozi zamer.Svet je plny nevysvetlitelnych veci alebo to mozeme nazvat aj "zazrakov".Osobne poznam dost zazracnych pripadov,napr. kedy jednej znamej zmizol nador z prsnika po tom,ako sa modlili.Mala ho normalne diagnostikovany,lekarsky nalez,vsetko korektne.Prisla na dalsie vysetrenie k doktorovi,kde mali riesit chemo alebo operaciu a nador bol prec.Nikto z lekarov nechapal,posielali si ju ako na pase.Chapes,zazrak?Uzdravenie?Chyba?Neviem,poznam tu pani dlho a dobre,pocas vysetreni a v cakarniach rozdala asi 200 biblii a kazdemu hovorila o Bohu este aj vtedy,ked bola chora.Poznam naozaj vela takychto nevysvetlitelnych pripadov.Sama Biblia je plna takych pripadov,ak jej veris,naozaj neviem,aky ma islam vztah k staremu a novemu zakonu,len viem,aky ma postoj k Jezisovi.Pokial to chapem,tak islam Bibliu akceptuje a vyklada si ju podla seba,ci sa mylim?Ale je tam kopec takychto zazrakov a pokial je Boh ten isty vcera,dnes i naveky,tak preco by mal prestat robit zazraky? To je hra s hmotou.A ano,poznam vela krestanov,ktori zomreli na rozne choroby,ziaden zazrak sa nekonal,teda az na ten vecny zivot.A nejde prave o to? To je ten najvacsi zazrak...Vsetko ostatne podla mna smeruje k tomu,aby sa co najviac ludi dopoculo o tej veci aj prostrednictvom nadprirodzenych veci,aby sa zamyslalo.
A ta druha vec,Boh je trojjediny,to znamena,ze zahrna 3 osoby,Boh otec,Boh Syn A Boh Duch svaty.Su traja a zaroven su v dokonalej jednote.A aj keby to bolo nejak inak,tak myslim,ze sadnut si po mojej pravici je uplne bezne pouzivany vyraz v tej dobe,ktory vyjadroval vysoke postavenie a blizkost k veducej osobe.Bolo to najcestnejsie miesto vo vtedajsej spolocnosti.To mi pride ako to,co spominal ten pan Zakir,ze ako by mohol Boh splodit syna,ked nemal sex.To je asi ako ked sa vsemohuceho Boha,ktory stvoril nekonecny vesmir a vsetko v nom snazis zatvorit do sklatulky,ze ja svojim rozumom nerozumiem,ako sa to mohlo stat,tak to nie je pravda.Akoby sa ho ludia snazili zatvorit do zapalkovej skatulky svojho chapania 🙂 Boh sa da poznat do takej miery,do akej On chce a povazuje za potrebne,podla mna.
@tululu podla mna ak je Boh vsemohuci ,tak mu je vsetko mozne a nieze je prenho nemozne splodit syna,to by bol mensi ako clovek,pretoze cloveku je to jednoduche.
@ktochytavzite Suhlasim.Ak verime,ze existuje vsemocny Boh,tak otazka,ako by mohol alebo nemohol nieco dokazat je uplne zbytocna.

@dahliaa nemam nic proti tomu, ked ma moslim 4 zeny ak to vsetkym vyhovuje. Sama som sa smiala (v dobrom), ze ako je im dobre napr. pri vareni obeda pre velku rodinu. Bolo hned vsetko v urnci 🙂 a aj poupratovane. Kym mne s malou vsetko trvalo veeeelmi dlho
v tom videu s dievcatom jej dal priestor,neskor len slovami, nenechal ju dopovedat.
Jezis hovoril priamo ucenikom, Rus to pretransformoval na vsetkych krestanov. Tak ako v tom poslednom - neoznacila som ta pri tom, ale tie citaty z Biblie boli tiez k tomu videu. Ako, mozem sa mylit