icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

dahliaa
28. jún 2021

@ktochytavzite Rozumím. Ano, Ježíš není Bůh. Ani nikde není řečeno, že by byl Bohem. 🙂

V tom verši se píše i o jiných jedech než jen hadích. Ale jinak s těmi hadími jedy máte asi pravdu.

tululu
28. jún 2021

@ktochytavzite Ahaa,vdaka za vysvetlenie,uz to trosku chapem.
@dahliaa V pohode,ja som rada,ze sa mi to snazis vysvetlit.
Ja som doteraz zila v tom,ze uznavate toru a aj staru zmluvu.Cize vy vlastne tvrdite,ze tora je napisana s chybami,stary a novy zakon je napisany s chybami a to vsetko bez Bozieho vnuknutia,preto prisiel Koran,ktory je napisany bezchybne a z Bozieho vnuknutia.Spravne to chapem?Ale tam sa potom asi nepochopime nikdy,lebo tym padom rozpravame o 2 roznych Bohoch.To uz jeho trojjedinost je z toho najmensi problem 🙂 Aj ked tomu sa naozaj velmi pekne venuje C.S.Lewis v knihe Jadro krestanstva,tam su celkom logicky vysvetlene vsetky tvoje otazky,teda myslim tie o trojjedinom Bohu,Bozom synovi a jeho Bozstve,hriechu a pod....Inak Lewis bol a je vseobecne povazovany za velmi inteligentneho a logicky a filozoficky zalozeneho cloveka,ktory presiel v strednom veku na krestanstvo,ktore predtym neuznaval,dokonca ho vyvracal prave kvoli tym otazkam,o ktorych sa bavime.To len pre info,ak by si si to chcela precitat trosku odbornejsie napisane.
Ale teda asi je fakt zbytocne si dalej pisat,lebo ja vychadzam z toho,ze tora a zmluvy su Bohom inspirovane a Koran napisany clovekom zo svojho presvedcenia a ty veris v opak.A ja si neviem predstavit ten prechod od doby Abrahama,Izaka,Jakoba,Mojzisa a ostatnych prorokov ku dnesnej dobe ak nie cez Jezisa.Ci nam to vyhovuje alebo nie,starozakonny proroci predpovedali prichod mesiasa s celkom detailnym opisom cca 700 rokov pred Kristom.Bud to bol kristus alebo vy ocakavate niekoho ineho?Tie spisy,su pokial viem zachovane a s potvrdenym datovanim.Ale ano,pokial si povieme,ze tam boli chyby,tak to mozeme pokojne ignorovat a necakat ziadneho mesiasa.To uz si len tak nahlas uvazujem 🙂 Ale asi naozaj budeme zbytocne pokracovat dalej,lebo nemame spolocnu pevnu podu pod nohami,kazda stojime na svojom ostrovceku 😀 Ale dik za trpezlivost,prajem ti vsetko dobre a hlavne vela pokoja v dnesnej hektickej dobe.

dahliaa
28. jún 2021

@tululu Mám dojem, že zrovna nedávno jsme tu v diskuzi psaly o příchodu Ježíše na konci světa, tak jak je to očekáváno v Islámu.
Ohledně Tóry a Evangelia
Korán, Súra 3:3
On seslal ti Písmo s pravdou, potvrzující pravdivost dřívějšího, a On seslal i Tóru a Evangelium

Jak jsem psala. I Tóra i Evangelium pocházejí i podle Islámu od Boha. Nedochovali se ale v původním znění. Bůh seslal jako poslední zjevení Korán, který se dochoval a jsou v něm popsány chyby, kterých se lidé ve víře v Boha dopouští a jaké je správné vedení, víra. Korán je platný až do konce světa.

eva8
28. jún 2021

@dahliaa Nepytaj sa, radsej si pritomnost uzite klebetenim co noveho 🙂 Ja milujem rodinne stretnutia 🙂 Ak budem mat prilezitost, opytam sa p. farara a zreferujem. Ale pre mna to je jasne. Citala si historicku knihu? Pouzivali hrdinovia v dialogoch buduci cas? Platilo to pre nich komu to hovorili v tej dobe, v tom okamziku, alebo aj pre nas? A kniha skoncila, pribeh sa skoncil. Zaverecna veta v minulom case, nie buducom. Niektori dar maju aj v sucasnosti, niektori nie. A treba tiez dobre uvazit, od koho je v sucasnosti ten dar, lebo bolo povedane (v buducom case), ze pozor na falosnych, ktori budu liecit v mojom mene.

Co sa tyka trojjedinosti Boha, v tom mam jasno, ziadne domnienky (premena skupenstiev, delenie, spajanie... pre p. Boha je vsetko mozne) Vsetko sme jedno. Dokonca aj my sa v prenesenom vyzname mozme stat castou Boha, pretoze "Boh je laska, kto prebyva v laske, prebyva v Bohu a Boh prebyva v nom."
Boh je jeden pre kazdeho. Allah a Boh je jeden. Nabozenstiev vela. Je dolezite pre nase spravanie koho nasledujeme.

dahliaa
28. jún 2021

@eva8 A kdo že je ten ,,rozpravač"? na to jsem nenašla odpověď?
Takže ty myslíš, že Ježíš hovořil o těch ,,kdo uvěří" v budoucím čase, ale přesto to platilo jen omezeně, i přesto, že žádné omezení ze slov Ježíše nezaznělo? Pak jsou tedy jeho slova, sliby v tomto verši zavádějící/klamavá. Neshodují se s ,,rozpravačem" - pokud tedy rozpravač uvádí, že tato znamení byla (asi po smrti? učeníků) ukončena. A ,,rozpravač" je kdo, že to takto ve svém vyprávění uvádí?
Pokud tedy slova Ježíše platila jen pro tu danou dobu, kdy je hovořil, tak i to je možná důvod, proč byl seslán Korán, který je platný dodnes.
Jsem zvědavá, co ti na to řekne farář. Taky se zkusím nějakého na názor zeptat.

Takže my jsme součástí Boha a Bůh je součástí nás (tedy těch, kteří přebývají v lásce). 🙄 Jak můžeme být tedy hříšníci? Bůh přebývá v hříšnících a hříšníci v něm?

eva8
28. jún 2021

@dahliaa ten rozpravac je Mark?

Ano, nik okrem Boha a Jezisa nie je bez hriechu.

Nie je pisane, ze kto prebyva v hriechu, prebyva v Bohu a Boh prebyva v nom....

dahliaa
28. jún 2021

@eva8 Tak Marek je ten, kdo předal slova Ježíše ne? Jeden z učeníků? Ten kdo vyšel kázat? Ale kdo je tento ,,rozpravač", který se vyjadřuje ,,Když k NIM" ,,ONI". Pokud by to říkal Marek, tak by nepoužíval tato spojení ne, ale použil by ,, Když k NÁM, Vyšli jsme".
19Když k nim Pán Ježíš domluvil, byl vzat vzhůru do nebe a posadil se po Boží pravici. 20Oni vyšli a kázali všude a Pán jim pomáhal a potvrzoval Slovo znameními, která je doprovázela.

My lidé jsme hříšní. Jak může Bůh přebývat v hříšnících a hříšníci v něm? Nebo nechápu? Psala jsi ,,Dokonca aj my sa v prenesenom vyzname mozme stat castou Boha"

eva8
28. jún 2021

@dahliaa neviem inak odpovedat na tvoje otazky, nez som odpovedala.

Kopirujem vsetko, cely pribeh.
Ekumenicky preklad Evanjelia podla Marka (podla toho predpokladam, ze rkapitola16:

VZKRIESENIE JEŽIŠA
1 Keď sa skončila sobota, Mária Magdaléna, Mária Jakubova a Salomé nakúpili voňavé oleje, aby ho išli pomazať. 2 Včasráno prvého dňa po sobote, hneď po východe slnka, prišli k hrobu. 3 Hovorili si medzi sebou: „Kto nám odvalí kameň od vchodu do hrobu?“ 4 Keď zdvihli zrak, videli, že kameň je už odvalený. Bol totiž veľmi veľký. 5 Vošli do hrobu a napravo videli sedieť mládenca oblečeného do bieleho rúcha a zľakli sa. 6 No on im povedal: „Neľakajte sa! Hľadáte Ježiša Nazaretského, toho ukrižovaného? Niet ho tu — bol vzkriesený. Hľa, miesto, kde ho položili. 7 Ale choďte a povedzte jeho učeníkom, aj Petrovi, že vás predchádza do Galiley. Tam ho uvidíte, ako vám povedal.“ 8 Nato rýchlo vybehli a utekali od hrobu, pretože sa ich zmocnila hrôza a úžas. Ale nikomu nič nepovedali, lebo sa báli.

KÁNONICKÝ DODATOK EVANJELIA
9 Keď v prvý deň po sobote včasráno vstal, zjavil sa najprv Márii Magdaléne, z ktorej kedysi vyhnal sedem démonov. 10 Ona to bežala oznámiť tým, čo bývali s ním, ktorí teraz trúchlili a plakali. 11 Keď počuli, že žije a že ho videla, neverili tomu. 12 Potom sa dvom z nich zjavil v inej podobe na ceste, keď išli na vidiek. 13 Vrátili sa a oznámili to ostatným. Ani im neverili. 14 Napokon sa zjavil Jedenástim, keď stolovali. Vyčítal im nevieru a tvrdosť srdca, pretože neuverili tým, čo ho videli vzkrieseného. 15 Povedal im: „Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium všetkému tvorstvu. 16 Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený. Kto však neuverí, bude odsúdený. 17 Tých, čo veria, budú sprevádzať tieto znamenia: V mojom mene budú vyháňať démonov a hovoriť novými jazykmi. 18 Budú brať do rúk hadov, a keď aj niečo smrtonosné vypijú, neublíži im to. Na chorých budú klásť ruky a oni ozdravejú.“ 19 Keď im to Pán Ježiš povedal, bol vzatý do neba a zasadol po Božej pravici. 20 Oni sa rozišli a všade kázali. Pán im pomáhal a ich slovo potvrdzoval znameniami, ktoré ich sprevádzali.

KRATŠÍ ZÁVER EVANJELIA
Všetko, čo im bolo prikázané, bezodkladne oznámili tým, čo boli s Petrom. Cez nich sám Ježiš vyslal od východu až na západ svätú a nehynúcu zvesť o večnej spáse. Amen.

Bytostne sli ti jedenasti do sveta a zvestovali. Pan im pomahal a ti, ktori vtedy uverili zvesti, dali sa pokrstit, boli obdareni schopnostami, ich slovo (zvest ucenikov) sa potvrdzovalo znameniami, ktore ich sprevadzali... - rozpravac som ja, prerozpravala som cast pribehu

Biblia je viacej knih. Pisane boli ludmi, ktori boli vedeni duchom svatym. Bibliu napisali ludia, ktorych Boh vyvolil. Napisali do nej, co si zelal Boh. Biblia je bozim slovom

Ucenici sirili evanjelium slovom. Chodili a rozpravali. Lud je neveriaci. Na tych, ktori uverili, boli zoslane znamenia. Asi aby aj pstatni uvideli. Vsak ani ucenici neuverili slovu, museli ho vidiet. Kopec veci doteraz nas rozum neberie. Mnohym SLOVAM doteraz neverime 🙂

Cize mozno keby som vtedy zila a stretla sa s ucenikmi, uverila sllovu (zvesti, evanjeliu) a dala sa pokrstit, vedela by som liecit prikladanim ruk. Kto vie? My to nerozriesime.

lenkakravcova
autor
28. jún 2021

@eva8
@dahliaa
Ženy toto skutočne nerozriesite. Každý má na to iný názor.

dahliaa
28. jún 2021

@eva8 Okolní verše jsem také četla, ale děkuji. I za tvůj pohled na věc děkuji. 🙂🌹

ktochytavzite
28. jún 2021

@dahliaa ja len pripomeniem ak je Koran od Boha naco potrebuje pomocky ako su hadisy a sury,ci suny?Chapete ze tak dokinaly boh by nebapisal nieco co potrebuje napomoc od ludi.To je moj pohlad na Koran.A tiez si myslim ze Boh si vybera aj protokov kt maju aj taky cistejsi zivot,viem ze vy to neradi citate a je to ore Vas hakliva tema ale mne vas posledny protok taky neprisiel,za mna by som mu dost vela veci vytkla ale to ti nebudem rozobetat uz.

tululu
28. jún 2021

@dahliaa Ak aj podla vas pochadza tora a evanjelia od Boha,neverim,ze na zemi existuje nejaka sila,clovek alebo situacia,ktora by zabranila tomu,aby sa uchovali tak,ako to Boh chcel.Neverim,ze by toto nemal Boh pod kontrolou a drobnohladom,lebo je to dost podstatna vec,ak chce Boh odovzdat ludom svoje slovo.Ale tam to je uz naozaj vec pohladu,mne dava logiku to moje,tebe to tvoje.Ja som okolo seba videla prilis vela zivotov od zakladu zmenenych Jezisom,cize ja si neviem predstavit,co by ma prinutilo ho spochybnovat,lebo slovo,je slovo,ale slovo,ktore vidis fungovat v praxi a realite aj dnes je pre mna to,co budem nasledovat 🙂

lenkakravcova
autor
28. jún 2021

@tululu Ak by sa Tanach a evanjelia zachovali v pravdivej forme tak by Boh nezoslal ich opravu a objasnenie - Korán.
Nemôže byť jedno i druhé pravdivé.
V Biblii sú faktické chyby, takže za mňa má Korán navrch.

tululu
28. jún 2021

@lenkakravcova Ja si zase neviem predstavit,ze by Boh dovolil,aby sa jeho slovo nezachovalo v pravdivej forme a potrebovalo by korektury.Neviem,ale ako vravim,je to asi vec pohladu.

eva8
28. jún 2021

@dahliaa aj ja dakujem 🙂 🌷

lenkakravcova
autor
28. jún 2021

@tululu Hej no, je to o uhle pohľadu. Napr hinduisti tiež tvrdia že ich texty sú od Boha. Vlastne každé náboženstvo to takto o svojom tvrdí. Niektoré tvrdia, že je to text Bohom inšpirovaný (judaizmus, kresťanstvo, hinduizmus), islam tvrdi, že je to text Bohom nadiktovany skze anjela Gabriela. Možno to je taký rozdiel.

dahliaa
29. jún 2021

@ktochytavzite https://medinaschool.org/library/creed/koran/ko...
Tady je to pěkně ohledně Koránu a Sunny popsané. Je to v Ruštině a já nevím, jestli vám to půjde přeložit. Když to vezmu ve zkratce.
V Koránu jsou uvedeny všechny zákony, které muslim ve svém životě musí dodržovat. Sunna (hadísy) obsahuje popis života, skutky, výroky proroka Muhammada a jeho vysvětlení toho, co je řečeno v Koránu. Sunna je důležitým doplňkem ke Koránu. Sunna je životopis osoby, kterou Bůh označil za nejlepší z lidí, jeho život je vzorem pro každého muslima, a jeho dodržování islámských zákonů je příkladem pro muslimy.
Korán je souhrnem zákonů a předpisů pro muslimy. Hadísy obsahují jejich podrobný popis, na jehož základě může každý muslim pochopit, jak by měl jednat v různých životních situacích, aby mohl vést život spravedlivého muslima a být příkladem pro ostatní.
Allahu alam

tululu
29. jún 2021

@lenkakravcova
@dahliaa Inak odhliadnuc od nasich rozdielnych nazorov vidno,ze sa v islame vyznate,este ma zaujima jedna vec.Neviem ci tu padla ta otazka,ak ano,prepacte,skusim si ju vyhladat.Vo viacerych knihach,myslim na beletriu,preto som to brala s rezervou ako cast pribehu boli spominane hurisky ako odmena pre muzov v raji.To pochadza z Koranu,ci to je len vybajene autormi a rozpravacmi?

lenkakravcova
autor
29. jún 2021

@tululu Na to je viacero rôznych názorov.
Niektorí hovoria, že je to metafora, iní, že je to doslova odmena v raji (keďže ten je duchovno telesný tak ako je aj človek duch a telo). Najrozšírenejší názor je asi ten druhý. Číslo byť isté nemusí (môže to len značiť, že je tam toho veľa). Čo som čítala tak je tam rovnako aj odmeny apre ženy, nie iba pre mužov. A tie hurisky/resp krásni chlapci nie sú ľudia, lebo by to porušovalo slobodnú vôľu. Je to len akási odmena, v zmysle naplnenia všetkých túžob v raji. Tak tých emocionálnych ako aj tých telesných.

Ale inak tak, či tak sa v Koráne píše, že najväčšou odmenou raja je žiť v blízkosti Božej, že najväčšou odmenou je byť blízko Bohu, to, že je Boh s nami spokojný.

dahliaa
29. jún 2021

@tululu Ano, o huriskách se hovoří v Koránu. Dám příklad veršů:
Súra 78:33 dívky s plnými ňadry, věkem s nimi stejné,
(Podle výkladu, který já znám, tak budou černookými pannami s plnými ňadry, vrstevnicemi, stejného věku.)
Súra 55:56 Tam dívky sklopených zraků, jichž předtím ani muž, ani džin se nedotkl, budou dlít
Súra 55:70 Tam dívky budou rozkošné a překrásné
Súra 56:35-37
-Dívky ty jsme zvláštním stvořením stvořili
-a pannami jsme je učinili (podle výkladu budou věčnými pannami a po styku se svými muži se znovu stanou pannami).
-láskyplnými, věku stejného

Co je známo mně, tak každý muž, který vstoupí do ráje, bude mít hurisky. Ty jsou slíbeny věřícím mužům v ráji.
Takto to znám já.
A Bůh ví nejlépe. 🙂

lenkakravcova
autor
30. jún 2021

@tululu
Ešte tu pridám jeden názor k tomu:

The word houris is mentioned in 4 places in the Qur’an.

Chapter 4 verse 54

chapter 52 verse 20

chapter 55 verse 72

chapter 56 verse 22

The Arabic word for male is huwa

The Arabic word for female is hia

Combining these two words you get houri which means purified spouse.But sadly many scholars mistranslated this word as purified girls/women.Only 2 Muslim grammar experts “Muhammad Asad” and “Abdul Safali” translated this word correctly.Houri means spouse i.e both male and female.

It doesn’t refer to girls only.

Those who were oppressed/harmed by their husband/wife.Those who were forced into marriage by their parents and family.When they die,they’ll be asked “Do you want your husband/wife now?”If they say that they want a new spouse,immediately God will create a new purified "soul" and give it to them as their husband or wife in paradise.

tululu
30. jún 2021

@dahliaa
@lenkakravcova Aha,cize to je naozaj v Korane?Ja som to citala v nejake orientalnej dobrodruznej literature.Tak to je zaujimave.Dakujem vam za odpoved.

lenkakravcova
autor
30. jún 2021

@tululu Áno, áno, je to v Koráne 🙂 len tie rôzne výklady na to sa dosť líšia. A ako to vlastne bude, zistíme až po smrti (ateista by povedal nezistíme 🙂 ). Takže si na to budeme musieť počkať 🙂 Škoda, že sa z tej druhej strany nedá veľmi späť komunikovať. Celý ten náš konkrétny život a jeho zmysel by bol jasnejší.

dahliaa
30. jún 2021

@tululu Ano, je to v Koránu. 🙂
@lenkakravcova To je zajímavé. Já znám tedy jen jeden výklad k tomuto a to ten který jsem napsala. 🙂 Snad se dostaneme do Ráje, In Sha Allah, a budeme vědět. 🤲

ktochytavzite
30. jún 2021

zaujimave je ale ze tuzite po vecnom zivote,ja by som sa skor chcela zniva narodit,mozno aj 3,5zivotov na zemi a potom uz nezit vobec,mna ten vecny zivot nelaka aj keby ze som v raji,ore mna je skor oredstava vecneho zivota desiva,nvm si to predstavit.

dahliaa
30. jún 2021

@ktochytavzite Krom toho, že toužíme po věčném životě v ráji, tak ani nemáme na výběr, když to tak řeknu. Po soudném dni každého čeká peklo nebo ráj. Souhlasím, že představa věčného života v pekle je skutečně velmi děsivá.

ktochytavzite
30. jún 2021

@dahliaa mne oride aj vecny zivot desivy,ja si to nekonecno ani nvm oredstavit

dahliaa
30. jún 2021

@ktochytavzite Myslím, že pro každého je tato představa složitá.

tululu
30. jún 2021

To som fakt nevedela,lebo teda krestanske nebo je opisovane alebo teda naznacovane uplne inak,tam prave nic telesne nema miesto.Ale to je zase o tom,ze ja som myslela,ze islam a krestanstvo maju spolocne zaklady.Ale som rada,ze som sa naucila nieco nove 🙂

dahliaa
30. jún 2021

@tululu A jak je popisováno peklo a ráj/nebe v Křesťanství?