icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

tululu
30. jún 2021

@dahliaa Radsej som napisala,ze popisovane alebo naznacovane,lebo tam v podstate nenajdes presny popis,podla mna.Iba to,ze vecny zivot s Bohom je odmenou pre tych,ktori uverili a zili Krista.Je to navrat dusi naspat k svojmu Otcovi,tam kam patria.Domov.Resp. su vyjadrene skor ako alegorie?Neviem.Fakty ohladom neba z Biblie su,ze telo musi odumriet a kazdy dostane novu duchovnu podobu a teda ziadne telesne starosti nehrozia,nebude sa tam zenit ani vydavat,nebudu tam take zvazky (preto som bola prekvapena tymi huriskami,nase nebo je cisto duchovne a telesne ziadosti,ktore su tu na zemi aj dost poskvrnene sa tam nespominaju).Nebude tam plac,choroby,vsetci "ludia" aj zvierata tam budu existovat v pokoji,radosti a pochopia aj spatne ich zivot na zemi.Jezis nebo v podobenstve spominal aj ako svadobnu hostinu,na ktorej je on zenich a jeho cirkev nevesta a hoduju a oslavu,ze su konecne spolu.V zjaveni Jana su aj ine opisy,ale na tie som ja kratka,resp. len si ich este stale dookola studujem.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
30. jún 2021

@tululu To je zajímavé. Na jednu stranu píšeš že žádné ,,tělesné" starosti. Ale také píšeš, že Jezis v podobenstve spominal aj ako svadobnu hostinu,na ktorej je on zenich a jeho cirkev nevesta a hoduju a oslavu,ze su konecne spolu. To se trochu vylučuje. A co potom peklo? Také žádné ,,tělesné" mučení? Možná, že právě v Bibli není řečeno vše a Korán ji doplňuje. 🙂
A podle Křesťanského učení se nebude konat vzkříšení z mrtvých?
Tak jako tady verše z Koránu:
Súra 17:49-54
a říkají: „Až staneme se kostmi a prachem, budeme vzkříšeni nějakým novým stvořením?“
Odpověz: „I kdybyste byli kamenem nebo železem
či jakýmkoliv stvořením, jehož vzkříšení se zdá nemožné hrudím vašim!“ A řeknou: „A kdo nás k životu navrátí?“ Odpověz: „Ten, jenž stvořil vás poprvé.“ A budou nad tebou hlavami potřásat a zeptají se: „A kdy to bude?“ Odpověz jim: „Možná že je to už blízko!
V ten den, kdy On vás zavolá a vy odpovíte voláním chvály Jeho, usoudíte, že zůstali jste v hrobech svých jen maličko.“
Řekni služebníkům Mým, aby hovořili jen to, co nejlepší je. A satan věru rozsévá mezi vámi rozkol, vždyť satan člověku je zjevným nepřítelem.
Pán váš zná vás nejlépe, a zachce-li se Mu, smiluje se nad vámi, a bude-li chtít, potrestá vás. A neposlali jsme tě, abys byl nad nimi dozorcem.

ktochytavzite
30. jún 2021

@dahliaa no nebude to tam take telesne ako to mate vy opisane,jezis a nevesta je asi skor metafora,ved aj koran je plny metafor,ci?
A co sa tyka pekla,ja viem o tom ze by tam mal byt plac a skripanie zubov ale co oresne sa tym myslelo nvm.
U vas je ako opisovane peklo?
Inak aj ty si vdella o tych oannach aj si to napisala tu suru a Lenka zsa skor to vnima ako metforu a este napislaa ze je toho viac,opisov,co zasa ty si bola orekvaoena,ze poznas len jedno.Cize sa to tiez koze vylucovat.

lenkakravcova
autor
30. jún 2021

@tululu
Podľa biblie ale tiež ľudia budú mať telo.
To isté ako v islame.
Telo, ktoré je dokonalejšie než to, ktoré máme teraz. Čiže by tam mali byť rovnako telesne pôžitky (napr na tej hostine jedlo, vône, chute, farby, tanec 🙂 ).

Flp 3,21
On mocou, ktorou si všetko môže podmaniť, pretvorí naše ponížené telo, aby sa stalo podobným jeho oslávenému telu.

tululu
30. jún 2021

@dahliaa Ano,myslela som si,ze to podotknes 🙂 ale teda pripodobenie hostiny mi pride ako ze to bude oslava,nie ze budeme jest a pit.A aj keby,tak fajn.Tu by sa dalo veeeela diskutovat len napriklad o tych huriskach,ako moze byt nieco take spomenute v dokonalom korane.Mna ako zenu to teda extra netesi.Ak to ma tie ine vyznamy,ktore spominala
@lenkakravcova tak to potom nie je take jednoznacne a dokonale.Ale ja radsej budem uvazovat o nebeskej hostine nez o nebi, v ktorom su hurisky.To je zase osobna volba,ako vlastne cely vyber viery,ktoru si vyberame podla toho,co sa nas najviac dotkne alebo nam najviac logicky pasuje.
A to oslavene telo,ktore bude v nebi je telo ktore nepodlieha skaze,to je vysvetlene na viacerych miestach,ze najprv si musime "vyzliect" to nase terajsie telo plne porusenia a dostaneme nove "telo" teda podobu.Toto je v Biblii jasne vo vela kontextochBoh je duch.To vecne,co vlozil do nas je dusa.Ta sa chce vratit k nemu.Telo je obal,docasny.

dahliaa
30. jún 2021

@ktochytavzite Nějaké súry o pekle pošlu In Sha Allah večer (teď nemám moc času), ale mám dojem, že už jsme to v té minulé skupince psaly. 🙂

@tululu S huriskami(rajskými pannami) v ráji nemám problém. Tam každý dosahne maximální spokojenosti.

@lenkakravcova Ty myslíš nebo je možné, že hurisky nebudou jakoby tělesné? Jak jsi to myslela jako metaforu? Já poznám jen jeden výklad, ale nijak extra jsem se o ně nezajímala. Nějak si ale neumím představit jak to myslíš jako metaforu? Nebo jsem význam, výklad já špatně pochopila možná.
Allahu alam

lenkakravcova
autor
30. jún 2021

@tululu
No ja to vnímam tak nejako na pomedzí tých dvoch názorov že úplne mega telesne a úplne mega duchovné.
Raj beriem ako dostatok všetkého dobrého čo si človek môže priať.
Telo v islame sa v tom druhom svete opisuje ako čisté - tj ženy nemenštruuju, nerodia sa tam deti, nikto nechodí na wc, neprdi, negrga.. 😅 nedokáže sa opiť. Všetko, čo je tam ľuďom ponúkané vramci ich pohodlia, ako aj víno, je také, že z neho neboli hlava, človeku sa nezahmli myseľ, jedlo je tam výborných nepoznaných chutí, sú tam krásne záhrady, vodopády, potoky.. atď atď

@dahliaa Čítala som vykald, kde majú byť tie hurišky fyzickým uspokojením (rovnako pre ženy ako aj mužov), ktoré nie je ako tu na Zemi niečím sposobované, ale akoby tam človek toto uspokojenie vo všetkých ohľadoch prežíval stále (ak chce), bez ohľadu na nejakú fyzickú formu. Proste ako pocit toho, že vo všetkých ohľadoch, aj v tomto telesnom, má všetko čo by si prial/priala.

dahliaa
30. jún 2021

@lenkakravcova To je zajímavé vysvětlení. Jen co potom tyto ajaty:
Súra 55:56
Súra 56:35-37
In Sha Allah poznáme v Ráji. 🙂

lenkakravcova
autor
30. jún 2021

@dahliaa No mne aj tie verše dávajú zmysel aj v doslovne aj v tej metaforickej verzii (ako predstavy mysle). Ktovie ako to bude. 🙂 Teda ak sa tam dostaneme. 😅😃😃

dahliaa
30. jún 2021

@lenkakravcova Ale zase jako představy mysle by mohly být jakékoliv (třeba modrooké, různého věku... 😁). Takhle jim Bůh dal jasnou podobu. Leda, že by tam mysl byla ,,ohraničená".
No, Bůh ví. 🙂

lenkakravcova
autor
30. jún 2021

@dahliaa Ktovie no. 🙂 Snáď sa to raz dozvieme.

dahliaa
30. jún 2021

@ktochytavzite Tady nějaké ty verše z Koránu.

14:16 a před ním peklo stojí, v němž napájen bude hnisem tekoucím
88:4 a hořet budou v ohni planoucím
4:56 Věru ty, kdož neuvěřili v Naše znamení, My v ohni sežehneme, a kdykoliv vyschnou kůže jejich, vyměníme je za jiné, aby tak trestu okusili. A Bůh zajisté je mocný, moudrý.
9:35 v den, kdy tyto kovy budou rozpáleny v ohni pekelném a budou jimi vypálena znamení na čela, boky i záda jejich a bude zvoláno: „Toto je to, co jste hromadili,okuste nyní toho, co jste tak hromadili!“
33:66 v den, kdy tváře jejich se budou v ohni otáčet sem a tam a kdy budou volat: „Kéž bychom byli uposlechli Boha a uposlechli posla!“
47:15 Obraz zahrady rajské, jež přislíbena byla bohabojným: v ní řeky jsou s vodou, jež nezahnívá, a řeky mléka, jehož chuť je neměnná, a řeky vína, jež rozkoší je pijícím, a řeky medu očištěného. A bude tam pro ně ovoce všeho druhu i odpuštění Pána jejich. (Je snad ten, kdo bude zde,) roven těm, kdo věčně budou v ohni dlít, a těm, kdož napájeni budou vodou vroucí, jež roztrhá vnitřnosti jejich?
7:41 Pro ně budou v pekle lůžka připravena a na nich pokrývky ohnivé - a takto My odměňujeme nespravedlivé!

ktochytavzite
30. jún 2021

@dahliaa dakujem este m zaujima cislo 666 tiez veritr ze je to diablovo cislo?

dahliaa
30. jún 2021

@ktochytavzite Ne, nevěříme. Číslo 666 nemá v Islámu žádný význam. (Snad se tedy nemýlím. @lenkakravcova)
Ani pověrám nevěříme (např. č.13, černá kočka, rozbité zrcadlo...), ani talismanům - pro štěstí, čtyřlístkům...

lenkakravcova
autor
1. júl 2021

@dahliaa
@ktochytavzite
Toto z Biblie:
A pôsobí, že všetci — malí i veľkí, bohatí i chudobní, slobodní i otroci — dostanú znak na pravú ruku alebo na čelo, 17 aby nemohol kupovať ani predávať nikto, kto nemá ako znak meno šelmy alebo číslo jej mena. 18 V tomto je múdrosť: Kto má rozum, nech spočíta číslo šelmy, lebo je to číslo človeka. Jeho číslo je šesťstošesťdesiatšesť.

Inak teda neviem. Zvlášť v islame to nemá nejaké špeciálne vysvetlenie i keď ľudia si to vysvetľujú rôzne.

ktochytavzite
1. júl 2021

@lenkakravcova ja mam cislo 666 v rodnom liste,;)

lenkakravcova
autor
1. júl 2021

@ktochytavzite 😀😀 no vidíš.
Evidentne sa to trojcislie nachádza kade tade.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
4. júl 2021

@lenkakravcova Skvělý článek. 👍☺

lenkakravcova
autor
4. júl 2021

A ešte toto tu pridávam do pozornosti: ako zlepšilo zamestnávanie žien v Saudskej Arabii miestnu ekonomiku. 🙂
https://www.arabnews.com/node/1887666/business-...
Aktuálne reformy či už ekonomické ale i iné (turistické) pomáhajú Saudskej Arabii odstrihnúť sa od väčšinových príjmov z ropy (začínajú myslieť na budúcnosť kedy im zdroje dôjdu).

ktochytavzite
4. júl 2021

@lenkakravcova no to sim inak zvedava ,ako na tom budu bez ropy.Ale tak oni asi maju este nasetrene na viacej dob.
A ty si nerozmyslala nad ucenim sa arabciny?

lenkakravcova
autor
4. júl 2021

@ktochytavzite Čo som čítala tak tie reformy čo sú na to obdobie bez ropy zamerané sú napr orientované na to, aby:
- klesla nezamestnanosť žien (chcú ich dostať do práce - aj preto pred pár rokmi zrušili ten nelogicky zakaz šoférovania)
- chcú otvoriť krajinu pre turistov (aby mali iné príjmy), takže sa stávajú hotely, budujú súkromné hotelové pláže.. rušia zákony ktoré by obmedzovali turistov: napr už zrušili povinné zakrytie hlavy u žien na verejnosti (už je to tam na dobrovoľnej báze). Zriadili v reštauráciách stoly pre rodiny (v minulosti to skôr fungovalo ako jedlane pre mužov v práci). Začali dávať turistické víza na 3 mesiace na rok...
- začínajú stavať oázy a zavlazovaci systém. Podľa toho čo som čítala chcú zmenšiť púšť (nie len zabrániť dezertifikacii ale zalesnit Saudskú Arabiu čo najviac).

Ktovie či sa im to podarí. Ale možno ja hej. Lebo nemajú problém s politikou. To je možno jedna výhoda. Tým že majú jedného panovníka (a momentálne naklonené ho otváranie Arabie svetu), tak sa menej špekuluje čo ako urobiť. Ten keď niečo nariadi tak sa tak robí a nediskutuje sa o tom ďalšie štyri roky kým sa na to vlastne celk zabudne.. 😃

lenkakravcova
autor
5. júl 2021

@ktochytavzite A k tej arabčine. Rozmýšľala. Len na to zatiaľ nemám čas. 😅 Keď tak by som sa prihlásila na nejaký oficiálny platený kurz. Len teraz ani s deťmi ešte tam ísť, a ani časovo mi to momentálne nevychádza. Ale keby som mala čas tak by som sa rada znovu niečo nové naučila.

ktochytavzite
5. júl 2021

@lenkakravcova a su tu take kurzy na sk?Ale to nude asi narocny jazyk,nie?Aj pismo.

lenkakravcova
autor
6. júl 2021

@ktochytavzite videla som aj že v Košiciach sa vyučuje na jazykovke. https://www.jazykoveskoly.sk/jazykove-skoly/ara...
V menších mestách neviem.
Myslím, že najťažšie je asi zvládnuť písmo, lebo slová to sa človek (aspoň podľa môjho názoru) naučí ľahšie než písať úplne iným spôsobom.

ziarifka
7. júl 2021

@lenkakravcova Ahoj 🙂 mňa veľmi oslovilo vidieť naživo Moslimov na vidieku v Maroku, alebo aj v odľahlých častiach Marakeši. Ich modlitbový život. Autobusová stanica, podzemie, 2 hodiny ráno, niektorí sa rozprávali, niektorý mali rozmotané koberčeky a modlili sa. Rovnako na námestí cez deň, keď hlásili modlitbu, miestni okamžite zahájili modlitbu. My, turisti, sme sa len taktne stiahli na stranu.

Uvedomila som si, že ako katolíci tiež máme časy na modlitbu, ale nejako nikoho nevidno zjednocovať sa s Bohom. Bolo to pre mňa ako výčitka.

Mňa by zaujímalo, čo všetko obsahuje modlitbový deň Moslima, koľko z toho praktizuješ sama, koľko toho aplikuješ deťom do denného režimu (ktoré modlitby už majú zavedené ony) a či to také hromadné verejné modlenie je pre vás záväzné (že úderom dvanástej padni tvárou na zem kde si a modli sa) alebo to je dané skôr kultúrou a zvykom a modliť sa môžete aj v inom čase, menej "okato". Ďakujem 🙂

lenkakravcova
autor
7. júl 2021

@ziarifka
Snažím sa modliť tak ako je to záväzné ale nie vždy to dávam. 😃 Častokrát spájam viac modlitieb do večernej, lebo cez deň som mimo domu s deťmi.
Na návštevách muslimov je to jednoduchšie - tam sa pomodlíme ako to nazývaš "hromadne" všetci naraz, nemusím odskakovat niekam.
Nedávno sme mali návštevu štyroch slov-ákov/-eniek muslimov a teda bola to zábava sa spolu pomodliť v jednej izbe (takmer sme sa tu nepomestili, lebo návšteva bola vysoká) treba na to aj trochu priestoru 😃

A s deťmi. No syn to berie zatiaľ ako cvičenie, gymnastiku. Jedine čo z modlitby dá je "Allah akbar" a opakuje uklony. 🙂

Inak tie časy sú stále od - do. Nie je to úplne, žeby na minúty. Je tam väčšinou dosť široké časové rozmedzie.

ziarifka
7. júl 2021

@lenkakravcova a aké sú vaše predpísané modlitby? Kľudne mi aj hod odkaz na nejaký web. Ja nič nemôžem nájsť. U teba na e-shope som videla "ruženec" a keď som sa snažila dopátrať, ako sa to modlí, tak mi vyhadzovalo stránky Toshiba :D

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal